Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok! ÉN azt tervezem hogy építek egy lézert, discoba. Meg szeretném oldani hogy számítógépről tudjam működtetni. valami cnc programozó progira gondoltam bár úgy gondolom nehéz lenne programozni ugyanis akkor nem lenne elég elküldeni valahova hanem oda vissza kellene mozgatni hogy az nézzen is ki valahogy. Ez a kissebb baj úgygondolom, kellene valami program is, és valami port a motorok és a számítógépem között. Csak usbm van rajta tehát ehhez kellene valami. Tudna valaki segíteni? előre is köszönöm
![]()
De olyanra is gondoltam hogy pic be írni valami programot ha lehet... Sajnos nem értek a pic hez de nagyon szeretném megtanulni.
Sziasztok.
Ezt a Bővebben: Link (1.7nm) léptetőmotort szeretném bipolárisan vezérelni az l297-l298n ic párossal és lenne pár kérdésem. 1;Mekkora legyen a vref és a tápfeszültség? Jól gondolom, hogy a vref a motor adatlapján megadott feszültség 2-szerese? (soros kapcsolás esetén). A tápfesz ennek a többszöröse, de mennyi? 2;Mekkora lehet a legnagyobb órajel ahol még nem csökken nagyon a nyomaték? (1.5-2Khz-el szeretném meghajtani) 3;Az l298n 2A -es nem kéne jobban túlméretezni a vezérlőt? 4;Tudtok -e valami olcsóbb megoldást? 5;A soros vagy a párhuzamos kapcsolás a jobb? Mi az előnye és a hátránya? 6;A mikrokontroller és a léptetőmotor közt kb. 3 méter a távolság. A vezérlő a motornál vagy a kontrollernél legyen? Milyen vezetékkel kössem össze?(sima vagy árnyékolt) 7;Lehet e a feszültségből és az áramerősségből valahogy következtetni a nyomatékra? 8;Van egy 192 lépéses motorom. Ennél a motoronál 48 póluspár van a forgórészen ami oszható 4-el(8-al is) ami azt jelenti hogy minden tekercs előtt azonos pólusú "fogaskerék fog" áll. Hogy működik ez a motor. Honnan tudja merre kell forogni. Köszi a válaszokat.
Párhuzamosban nagyobb a nyomaték, valószínű így mérik az 1.7Nm-ert. Ilyenkor a névleges tekercsárak 2*-ese mehet rá. Sorosan meg azt hiszem gyorsabb tud leni, de gyengébb is cserébe (de ebben nem vagyok 100%-ig biztos). Ha már ilyen motort veszel, akkor gondolom minél nagyobb nyomatékot akarsz kinyerni belőle, tehát párhuzamosan kösd.
Ennek a motornak akár 50V-ot is adhatsz, de én 27-el hajtom, cserébe semmi melegedése nincs. 2A-nél több kell főleg ha párhuzamosan kötöd. Nem olcsó de minden benne van ami neked ehhez a motorhoz kell, a tb6560. Pár ellenállás meg dióda, és kész a vezérlő. Sajnos az ic itthon 2500Ft de ebay-en cirka 1500-ért lehet rendelni. Mindenképpen mikrokontrolleres vezérlést akarsz? A pc-shez kell egy optikai leválasztás meg egy printer port, és a mach3 vidáman elhajtja.
Utána kapartam, és találtam egy olyat, hogy sorosban alacsony sebességen nagyobb a nyomatéka mint a párhuzamosnak, annak viszont magasabb fordulatnál nagyobb a nyomatéka mint a sorosnak. És a soros kötés lassabb hajtást eredményez. Pont fordítva mint ahogy az emlékeimből így éjjel kipattant.
Az 1.5 Khz gyorsnak vagy lassúnak számít? Lehet hogy túlméreteztem egy kicsit és egy kisebb nyomatékú motor is elég lenne. Még nincs ilyen jellegű tapasztalatom
1.5kHz mi?
Gondolom léptetőimpulzus. Bár lehet tartóáram pwm is, de szerintem ez léptetés.
Ha ez a step jel, akkor egészlépésben egész jónak mondható a 1.5kHz.
Hello,
Léptető motorral kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy unipoláris shinano step motorom. A következő a problémám a hozzá tartozó megépített vezérlésnek fixálni kellene a motort de nem tudja. A motort egy tápegységgel kipróbálva a következőt tapasztaltam. Ha adom neki + illetve egyik tekercsre a - akkor lép ha fixálni akarom és egyszerre ráadom mind az A és az A- pontra a negítv szálat akkor a motor elenged. Ez minden motornál így van vagy az enyémnek van problémaja? Aki tud válaszolni annak előre is köszönöm a válaszát.
Ha egy tekercs mindkét kivezetésére ugyanazt a feszejt kapcsolod, akkor az a hülye áram nem fog folyni rajta.
Nem igazán értem. Mi az "A és A- pont"?
Egy léptetőmotornál mindig folyik áram. Tartáskor is. Ezt nevezik tartóáramnak. Ez általában kisebb, mint üzem, azaz lépés közben.
Hello,
Hát én úgy értettem az A és A- ,hogy van a 6 kivezetés abból 2 a Vm és ugye egy tekercshez tartozó 2 szálat nevezték el így több oldalon sőt maga a gyártó oldalán is A , A- és B , B- néven fut. Azt tudom hogy van tartó áram és épp ezt szerettem volna megkérdezni ha csak a Vm és az A szálat kötöm be akkor megtartja a motort ha bekötöm az A- akkor hiába van áram alatt elengedi szabadon kézzel forgatható nem fejt ki a motor ellenállást. Ha leveszem az egyik szálat mondjuk most az A akkor meg nem lehet megfordítani a motortengelyet.Ez így normális? (Mert a vezérlés úgy csinálja , hogy minden szálon mérhető tartó áramot hagy meg így is van leírva csak ugye az én motorom nem tartja meg magát) Válaszodat előre is köszönöm
Hány lépéses a motor?
Ha tudod, akkor próbáld ki másik motorral is. Még nem láttam ilyent... 6 vezetékes?
Hello,
Sajnos nem tudok róla semmit mert nem találtam meg a neten ugyanis egy régi fénymásolóból szereztem. De látom bodgabo már válaszolt. De akkor nem értem , hogy tervezhették meg így a kapcsolást mert állítólag működik. Ha egy ellenállást raknék elé akkor elméletileg menne nem? Köszönöm a választ
Nah mégegyszer: hány vezetékes motorról van szó?
Kép vagy valami lesz róla? Ha unipoláris, akkor a két tekercsvégre kapcsolhatsz minuszt, míg a tekercsközépre a plussz, és íme: megkaptad a féllépést. Emiatt bodgabo nem jót mondott. (Mondom én ezt látatlanba, mert kevés az infó!)
Szóval
6 kivezetés Unipolásris Step/dir STP-42D133-01 Shinano Kenshi Amit megírtál 2 tekercsvégre - kapcsolok és hopp elengedi a tartó állásból a motort ha csak egyik tekercsvégre kapcsolok és persze rajtahagyom akkor megtartja de ha a másikra is rákapcsolom a - és rajtahagyom akkor elengedi és kézzel forgathatóvá válik. amit a motoron ír még 1.8 DEG/STEP 7.8 Ohm NO. 25398 Egy oldalon találltam még meg ezt a motort de csak felsorolás címen Képet sajnos nem tudok
Érdekes, ilyennel még nem találkoztam
![]() Próbálj keresni egy másik motort, lehet hogy ennél kioltják egymást a tekercsek.
Akkor ezek szerint hivatalosan ennek nem így kellene működnie. Megpróbálok akkor majd keresni egy másik motort.
Válaszodat köszönöm.
Az ilyen motoroknál nem szokás úgy vezérelni, hogy az egyik tekercs mindkét kivezetésére egyszerre adnak feszültséget... (Tehát A ÉS A- vagy B ÉS B- egyszerre)
A > B > A- > B- > A > ... A > AB > B > A-B > A- > A-B- > B- > AB- > A > ... Azt mondtad, tápegységről próbáltad. Amikor két tekercsrészt kapcsolsz be, akkor (kb.) kétszer akkora áram folyik rajta? Idézet: „(Mert a vezérlés úgy csinálja , hogy minden szálon mérhető tartó áramot hagy meg így is van leírva csak ugye az én motorom nem tartja meg magát)” Ezt hogyan mérted ki? Oszcilloszkóppal - menet közben vagy feszültségmérővel - egyesével léptetve? Vagy egyéb módszerrel? Próbáld ki úgy, hogy az A mellé nem az A- -t, hanem a B -t vagy a B- -t kapcsolod be. (Természetesen a két közös pontot egyesítve és azt kötve a Vm-re.) Ha erre úgy reagál, hogy lép egyet valamerre, és nem engedi el, akkor jó a motorod. Végülis, akár az is elképzelhető, hogy az természetes, ha A és A- egyszerre kap áramot, akkor a két áram kioltja egymást. Hétfőn (ha addig nem oldódik meg a kérdés) le tudom ellenőrizni néhány különböző motor esetén és beszámolok róla.
Szia
A léptetödnek semmi baja .A vezérlöd lessz a ludas . Az unipolris léptetés lényege hogy 4 tekercsre a vezérlö egymás után kapcsolja a feszültséget és igy tud tovább lépni . Tehát addig nem fog tovább lépni mis az elötte lévö tekercsen áram folyik ( nemtugyja merre menjen ) . Segitség lehet a Hobbycnc.hu bal oldalt a menüben találsz a motorok bekötésére jo leirásokat .
Dehogynem találkoztál, -elvileg- mindegyik unipoláris léptecs ilyen.
Ugye van két tekercspár, a párok közös vasmagokon. A párok közül az egyik (pl.A) egyik irányba mágnesezi fel a vasat, a másik (A-) a másik irányba (ellentétes a tekercselés iránya). Tehát ha mindkettő megkapja ugyanazt a feszejt, akkor olyan mintha egy bifiláris tekercsre kötnénk, nem lesz mágneses a mag. Ebben a leírásban a 2. (33.) oldalon szépen részletesen le van írva.
Akkor elméletileg a vezérlésnek ilyenkor nem egyhelyben tartó szerepe van hanem csak minden tekercsre 6v feszültséget ad. Ha azt szeretném hogy fixálja akkor legalább egy tekercsen meg kellene , hogy növelje a feszültséget 7V. Mozgás közben nem baj ha kapja a 6V fixen és csak az a tekercs kap többet amelyiket éppen vezérli Gondolok itt , hogy elősször mondjuk az A kap 7V utána a B és így tovább ?
Segítségedet előre is köszönöm
Nem. Az éppen nem vezérelt tekercsen ne legyen semekkora feszültség, mert egyrészt a vele közös magon lévő "negáltja" ellen dolgozik, és fölöslegesen melegszik. Tehát -egész lépés esetén- a bekapcsolt tekercsek sorban A; B; A- ; B-. Fél lépés esetén A; AB; B; A- B; A-; A- B-; B-; A B-.
Ha 3 tekercseken 6V 1 tekercsen pedig 7V feszültséged van, akkor kb akkora tartása lesz a motornak, mintha egy tekercsen lenne 1V, a többin pedig 0.
Azért mondtam, hogy még nem találkoztam ilyennel, mert még tényleg nem találkoztam ilyennel
![]() Egy léptetőmotornak belülről 32 tekercse van (vagyis amit szétszedtem.) Így sosem mertem volna ilyenre még gondolni sem, hogy "közös vasmag". És a féllépés is így működik, hogy: A+, A+A-, A-, A-B+, B+, B+B-, B-, B-A+ Itt a gubanc az, hogy ha az A- -t és a B+ -t felcseréljük. Én a saját mintámon ismerem, lehet hogy ti meg felcserélve. Viszont akkor csak ennyi a baj, és meg is van a megoldás! Ui: ![]()
Idézet: „A+, A+A-, A-, A-B+, B+, B+B-, B-, B-A+” Ez valahogy nem jó... A szokásos unipoláris motoroknál van két középmegcsapolásos tekercs, A és B. Az egyiknek a két széle A(+) és A-, a másiké B(+) és B-. Ekkor nem jó az A(+)A- kombináció. Ha úgy nevezed el a tekercseket, hogy + és -, akkor pedig a B+B- kombináció nem jó. Idézet: „Miért statikusan vizsgáljuk a dolgot?” Mert úgy is működnie kell, és meg lehet érteni belőle a működést... Egyébként kicsit úgy érzem, mintha az én írásomat nem is olvastátok volna el... Bodgabo leírja ugyanazt, amit én egy nappal korábban, S.Roland meg nem válaszol a kérdésemre, ami esetleg megmagyarázhatná azt, hogy miért van (talán csak látszólag!) feszültség egyszerre az összes tekercsen.
Megírom a tapasztalataimat, a vezérlésem egy CNC vezérlő fel is töltöm ide komplett. Ha nem futtatok rajta semmit akkor a PIC lábain mérve egyiken van feszültség ez mindig másik. Gondolom ilyenkor tartja egy helyben a motort. Ha elindítom a programot akkor a PIC vezérlő lábain mérve mindegyiken van feszültség 2.46 V és 2.01 V között változik. Ha megállítom megint egyhelyben tartás történik. Eddig a részig működik is de a FET es rész után nem. Bekötöttem LED -eket úgy próbálva. Ha ráadom a tápfeszt akkor az összes LED világít egy megadott fényerőn ha elindítom a programot akkor elkezdenek villogni. De számomra az összes LED egyszerre villog létezik ,hogy ennyire gyorsan változik az éppen aktuális tekercs áramellátása , hogy nem követhető szemmel? Arra gondoltam , hogy lehet kicsi a feszültség amit különbözetnek ad mozgatás során , ha kicserélném a motor meghajtó kártyán lévő R24-25 ellenállást nagyobbra akkor lehet a LED-ek is halványabban világítanának de amikor futtatnám a programot akkor nagyobb lenne a feszültség amit kapna.
Idézet: „létezik ,hogy ennyire gyorsan változik az éppen aktuális tekercs áramellátása , hogy nem követhető szemmel?” Nem tudom milyen programot indítasz el, de akár 1-20kHz is lehet a step jel egy léptetőmotor meghajtásánál. Ennek a negyedével villog a led. 25Hz felett már nem látsz villogást.
Most éppen még mindig méregetek és nem értem miért de a FET-k állandóan 100% vannak nyitva de a PIC mondjuk csak egyik szálra küld 5 V hogy megtartsa. Nem értem mi lehet már a probláma. Pedig elméletileg jól kötettem be a FET is már kivettem lemértem úgy semmi baja nincs. Nem tudod a FET G lába - polaritásra is kinyit vagy csak + ra ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |