Fórum témák
» Több friss téma |
Jó lenne felhagyni az elemekkel, legalább addig, amíg nem működik rendesen az áramkör. Valamilyen hálózati tápegységféléd biztosan van ott nálad.
Na, akkor próbáld ki először 3V-ról, mert úgyis nagyobb lesz a kimenő feszültsége 3V-nál. Próba közben mérd a tápfeszültséget. Arra kell törekedni, hogy az 555 6V körüli feszültséget kapjon. A relé pedig legyen az ellenállásos 3V-os vagy a sima 5V-os relé.
Ok.Ezt még kipróbálom.Már elég késő van.Ha nem megy segítesz holnap is?Ugyan itt.
Szia! Jó éjszakát.
Szia KADARIST !
Hálás köszönet a tegnapi segítségért ! :worship: Kipróbáltam az adaptert,4,5V-os állásban 6,9V volt. A kütyü tökéletesen működött relével + minden. IGAZAD VOLT !!! kevés volt a táp. Most azt találtam ki,hogy veszek 2db 3,6V-os,800mAh ceruza aksit és arról próbálkozom. Már csak abban kellene segítség,hogy miképpen tudok ebből a 7,2V-ból 1-1.1V-ot előállítani.Ha van valami kapcsolásod örömmel venném.
Szia! Örülök a sikernek! Mire kell ez az 1,1V?
Mivel elég kicsi helyre kell bezsuppolnom,a táp és az áramkör mérete elég behatárolt.Ezért szeretném a relé által kapcsolt feszeket is ugyan arról a tápról leosztani.
Küldök egy honlapcímet (az enyém). Itt megnézheted,hogy mivel foglalkozok szabadidőmben. http://www.turelemuveg.lapunk.hu A videogalériában láthatsz egy bányászpalackot.Hasonlóhoz kell az elektronika.
Nagyon szépek a munkáid. LED-et szeretnél kapcsolni a relével? A LED-hez kell az 1V-os feszültség?
Nem ledet hanem 2db 1,5V-os motort.1,1V-ról mennek úgy ahogy kell(lassabban).Gondoltam egy ellenállásra és egy zénerre,csak a méretezéssel nem vagyok tisztában.
A kimenet 1,1V és 400mA(vagy egy kicsit nagyobb).
Hú! Ez valami mikromotor? Még nem is hallottam ilyen kis feszültségű motorokról.
Az egyik egy repülőgépmodellből kiszedett szervómotor,a másik pedig valami kínai játékból kiszerelt motor (1,5V-os elemről ment).
És ez az egész akkuról működne? Most mondjam azt, hogy köss a motorokkal sorba egy ellenállást, amivel lecsökkentheted a motorra jutó feszültséget? Ez így nem lenne egy áramtakarékos megoldás, viszont ez lenne a legegyszerűbb. Vagy válassz nagyobb feszültségű motort.
A motorválasztás már eldőlt,ugyanis már beépítettem az üvegbe.Megmértem az áramfelvételét az egész motoros résznek,összesen 400mA volt + ehhez jön az áramkör áramfelvétele(relével együtt)az 60mA.Én úgy gondoltam,hogy 2db 3,6V/800mA aksi sorba kötve elég lesz.
Létezik mondjuk 1,2V-os zener?Egy ellenállással és egy zenerrel meg tudom oldani a problémát?
Nem kell Zener, csak egy ellenállás, sorosan a motorral, úgy mint ahogyan a relénél is csináltad.
Ahoz,hogy 7,2V-ról 1,1V legyen mekkora ellenállás kell 400mA mellett?Nem fog az nagyon melegedni?
Ha két akkumulátorod van, akkor elég az egyikre kötni a motort, és máris kisebb teljesítmény megy veszendőbe.
Alternatívaként akár egy NiMH akku is szóbajöhet (1.2V!) .
Bocs,hogy ennyit értetlenkedek de leköthetem az egyik aksiról a 3,6V-ot úgy,hogy sorba van kötve egy másik 3,6-ossal ?
A motort ugye a relé kapcsolja?
Mert akkor igen.
Igen a relé kapcsolja.Ha veszek holnap aksikat akkor majd kipróbálom.
Köszönöm a segítségedet És bocs az idegesítésért. Szia minden jót !
Szívesen. De szerintem még érdemes ragozni a témát.
Tulajdonképpen a relé miatt van szükséged a két akkumulátorra. Ha nem relével, hanem például tranzisztorral kapcsolod a motort, egy is elég.
A 2 db aksira azért van szükség,mert egy 555-ös időzítő fogja a relét kapcsolni,ami kapcsol egyszer 1,1V-ot és egyszer 6V -ot.
2 áramkör lesz indítva a reléről.Az egyik áramkör 2db 1,5V-os motorból áll(1,1V),a másik pedig egy egy ledes vibrálva villogó(6V).Az időzítő pedig ami a relét kapcsolja,egy érintőlemezes 555-ös időzítő.Ide kell a 7,2V (2db 3,6V/800mA,hogy mindent bírjon).
Ezt én egy PIC felhasználásáva építeném meg. A PIC gond nélkül villogtathat egy LED-et, mellékesen a motor(k) at is táplálhatná rövidebb impulzusokkal tranzisztoron keresztül.. Az ára tranzisztorral együtt tört része egy akku árának .
Összeütheek egyet, de az talán már másik topikba való.
Ha jól vettem ki az előzményekből, egy érintőkapcsolóval akarsz indítani egy effektsorozatot, meghatározott ideig pislákoljon a LED, és közben két másik kimeneten 1.1 motor (azonos teljesítménnyel?) forogjon?
Valahogy így gondoltam.A motorokat rossz aksira rajzoltam(nyomtatási hiba :vigyor5: ,de a lényeg így is látható.A kérdésem az,hogyan lehet 7,2V-ból 1,1V-ot csinálni úgy ,hogy működjön az áramkör?Másik kérdés az,hogy leköthetem e így az aksikról a feszt úgy,hogy a 2X3,6-ra(7,2) szükségem van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |