Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítők hűtése
Lapozás: OK   1 / 5
(#) ipu577 hozzászólása Ápr 19, 2007 /

Sziasztok!Segítségeteket kérném, hogy hogyan oldható meg egy autós erősítő ventillátorral való hűtése abban az esetben, ha csak akkor kapcsolna be a hűtés, ha az erőlködő hőmérséklete elér egy beállított értéket.
(#) Darazsx válasza ipu577 hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Kicsit jobban is körül nézhetnél.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hokapcsolo.html
(#) ipu577 válasza Darazsx hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Nem tudtam hol keressem és milyen címszó alatt.
Köszi szépen
(#) Georgee hozzászólása Ápr 19, 2007 /

Az enyémben valami ilyesmi van amugy nekem bevállt. A BD652-es tranyót a hűtőbordára kell tenni és a bázis a hő függvényében nyit.

Kapcsrajz.gif

(#) Benkutya hozzászólása Ápr 19, 2007 /

Nekem is kéne majd az erölködőmbe egy olyan venti fordulat szám szabályzó ami annál nagyobb fesztad a ventinek, minél nagyobb a bordák hőmérséklete. Az ha veszek egy sima potival szabályozható fordulatszám szabályzót és a poti helyére termosztát kötök, az is müxik, nem?
(#) Sonix válasza ipu577 hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Hali!
Az erősítő saját hűtése nem elég??
Vagy saját építésű???
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 20, 2007 /

Helló!
Ezen a linken van az egyszerű kapcsolások fülnél egy hőkapcsoló. Ezt fogom én is megépíteni. Ajánlom!
http://zolee-electro.atw.hu/
(#) Georgee válasza Benkutya hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Amit én töltöttem fel az sem drága én kb 400forintból hoztam ki az egészet
(#) ipu577 válasza Sonix hozzászólására (») Máj 1, 2007 /

Gyári az erősítő,csak 2 ohm sztereóban hajt és a pár óra hallgatás után lekapcsolgat.
(#) zsoltee82 hozzászólása Jún 8, 2007 /

Sziasztok! Én ahhoz kérnék segítséget, hogy milyen, mekkora hűtőventillátorral lássam el a már meglévő erősítő hűtőbordámat. Arról lenne szó ugyanis hogy még régen ezt a bordát 1 db tda7294 ic-re terveztem (mondjuk nem terveztem, megvettem szemre, de aztán leméregettem és megvan az a 1200-1400cm2, amit előírtak) most pedig már 2 db ugyanilyen IC van ezen a hűtőbordán. A passzív hűtés méretezését ismerem hűtőfelület számolásához, de az aktívét nem. Esetleg valaki nem jártas a témában, vagy nem ismer olyan leírást, programot amivel az aktív hűtés is méretezhetővé válik? Láttam pl. hogy a ventilátor adatainál megadják a légáramot is, persze ez már áramlástechnikailag bonyolult lehet. Ezt azért gondolom mert gépészmérnök vagyok és a légtechnikát is ismerem valamelyest
(#) isamisa válasza zsoltee82 hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Szia kollega rég hallotam rólad.

Sima 12V-os 8 centis ventivel meghajthatod. Van itt ventiszabályzó áramkör. nagyon egyszerüen meg lehet oldani. És van olyan is ami automatikusan szabályozza a venti fordulatszámát.

De ha nem lépi túl a 60-65 fokot nem lesz semmi baja az IC-nek. De inkább méretezd túl a bordát.
Mekkora az a borda ami most van???

Üdv:
Isa
(#) zsoltee82 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Hali! Kösz a tanácsot! Mondjuk én is erre gondoltam, csak félek hogy még így is kevés lesz. Egyébként 1 IC-vel is eléggé felforrósodott kb. 80 fokra is, de az még megengedett. Hát hogy mekkora a borda? Kb. 11x14cm alapterületű, amin 14db lamella van (nemtom minek hívják ezt szakszóval, nekem most csak az jut az eszembe hogy a fésűnek a fogai, ha érted). Az IC-t meg nemtom ismered-e, de 140 foknál kapcsol mute-ra, 150-nél standby-ra, úgyhogy még a 80 foktól nem félek, de a felé már én sem akarom engedni.
(#) isamisa válasza zsoltee82 hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Szia!

Sajnos a rosz beépítés miatt emelkedik ilyen magasra a hőmérsékleted.

Nagyon be van oda zsúfolva. De elvileg ennek a bordának ránézésre el kéne bírnia.

HA állítva tudnád beszerelni akkor jobb lenne. Tod a kémény hatás miatt...

Ha megtoldanád egy 8 centis ventivel, mondjuk 5-8V-ról akkor már rögtön semmi probléma nem lenne vele...

[off]Ezt mikor buheráltad szét? a Koliban még igaz eredeti volt?
(#) zsoltee82 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Hali!
Most látom hogy te is MFK-s vagy, de nem ugrassz be nekem.
A kémény hatásról igazad van, de így tudtam könnyebben beépíteni. Viszont meghajtani még nem hajtottam sztereoban, mert csak egy mélyládám van, de már szerezni akarok 2 jó hangfalat. Azt ugye tudod, hogy 50W-ot disszipál el az IC? És az így már egy 100W-os fűtőtest
Na mindegy, msn-en megkereslek.
Csá!
(#) borvendeg hozzászólása Jún 9, 2007 /

Hy all
Ép most készült el a quad panelem a gondom az,hogy még csak egy van rajta a hűtőbordán de sztem eléggé felmelegíti a bordát.A hűtés a képeken látható a nagyobbik borda 200x110-es a kicsi ami a tranyók tetejére van felerősítve 35x110-es Szerintetek ennek menyire szabad felmelegedni?
(#) isamisa válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Hol a kép?
(#) borvendeg válasza isamisa hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Hupsz ezer bocsi lemaradt
(#) borvendeg hozzászólása Jún 9, 2007 /

Senki???Lécci valaki!!!
(#) zsoltee82 válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Hali. Elég tompák a képeid (pedig felvilágosítottam) és nekem az nem tűnik ki hogy a két borda között milyen kapcsolat van. Ha jó a kapcsolat (elég nagy felületen és elég erős kontakttal érintkezik) akkor mindkét bordának közel azonos hőmérsékletűnek kellene lennie (persze a tranzisztoroknál valamennyivel melegebb) és akkor nem szabadna túlmelegednie. 1 csatornát pedig el kell vinnie, 2-re már nem tudom. Quadot mondjuk még nem csináltam, de ha jól tom 2x100W-os és BD250 vagy valami To-3 as a végfoka. Szerintem várj még és valami "nagyokos" majdcsak segít.
(#) isamisa válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

hi
Legközelebb légyszi csinálj élesebb képeket, és méretezd át a képet, mert a Modik morcosak lesznek...

Szerintem elég nagy a borda. Elvileg birni fogja. Tegyél rá egy ventit ha nem.... Vagy majd nagyobb bordát...
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Jún 24, 2007 /

Sziasztok!
Építettem a TDA7294-es IC-vel két db (az az stereo) erősítőt. Szeretnék bele ventillátort, akkor kapcsoljon be a ventillátor amikor a potmétert a feléig csavartam, 100K-s poti lesz benne tehát 50K-náál kéne hogy beapcsoljon, nem tudom hogy hogy lehetne megoldani mivel csak stereo poti van és annak kell mind a két része mivel stereo az erősítő. És attól is félek hogy be fogja zavarni az erősítőt a ventillátor. máik kérdés: Az erősítő egy 120-150W-os toroid trafóról fog üzemelni, nem bej az ha az erősítő (nyák) a trafótól kb 1 cm-re van? nem fogja az bezavarni?

Segítségeteket elölre is köszönöm!
Üdv.: Szabi
(#) maTaKee válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

sztem egy egyszerű számítógép ventillátor szabályzó kell neked!
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Jún 24, 2007 /

az milyen? nem fogja bezavarni a végfokokat? és nem zavarja a végfokokat ha a trafótól kb 1cm-re vannak?
(#) cimopata válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Szerintem nem arra kéne kapcsolnia, hogy mikor van a hangerő felénél, hanem a hőmérsékletre.
Ez megoldható egy komparáto IC vel egy termisztorral és egy tranyóval. Az invertáló bemenetre beállítasz egy fix fesz osztót a neminvertálóra ,eg egy hőmérsékletfüggő fesz osztót. Mikor a "+" láb meghaladja a "-" láb feszültségét, azaz elér egy bizonyos feszültséget akkor a műveleti erősítő kimenete magasra váét és nyitja a tranyót ami áramotad a ventinek. (nagyonegyszerű)
(#) adorjan81 hozzászólása Jún 25, 2007 /

Hali!

Én 1 ilyen thermistoros cuccot építettem ami a megfelelő hőmérsékletre bekapcsol (beállítható), illetve elindít egy ídőzítő áramkört (555), tehát elindul a ventillátor és 2 percig teker, ami már elég rendesen lehűti a bordát. Nekem ez megfelel.
(#) kocsgab002 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2007 / 4

Szia
csatoltam egy képet a problémád megoldásához
Leírás:
A kapcsolás segítségével pl egy tápegység hűtését oldhatjuk meg: ha az áteresztő tranzisztor hűtőbordája már nagyon meleg, a hűtőventillátor automatikusan bekapcsol. Az áramkör érzékelője a th1 jelű termisztor, melynek NTC (ha a hőmérséklet csökken, az ellenállás értéke növekszik) típusúnak kell lennie. Ide jó lehet más értékű is (kb 20...100k értékek között 25 C-on mérve) a P1-el állítható be a bekapcsolási pont. Ekkor a 741 műveleti erősítő a 2N3053 tranzisztor segítségével kapcsolja a relét. Vele párhuzamosan esetleg LED is beköthető, így jelzi a ventillátor bekapcsolt állapotát. A tranzisztor típusa nem lényeges, NPN típusú legyen, és bírja a relé áramát.

(Forrás: Bss Elektronika)

üdv

hutes.gif

(#) tszaboo válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Nem kell ennyire túlbonyolítani szerintem. Ha egy pc-s ventillátort 8V-ra kapcsolsz, akkor szinte eltűnik a hangja, viszont keveri még elégé ahhoz a levegőt, hogy használni lehessen. Rákötöd fixen 8V-ra és ott is lehet hagyni, nem kell szabályzás, meg semmi. A ventillátort meg ha a háton kívülre csavarozod fel, hátulra, akkor meg be sem zavarhat, ha egy fém rácsot raksz a szellőzőnyíllásra, De ilyenkor illik kívülre is rakni rácsot, hogy ne nyúlkáljanak bele.
(#) szabi83 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

relé nem kell bele, elég egy bc327 is.
relé helyére megy a venti ennyi. nekem így van..

üdv
(#) ha6pc válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 25, 2007 /

Abszolút "hardveres" megoldás: a poti tengelyére ún. klógni-t kell erősíteni,ami 50kOhmnál kapcsol egy mikrokapcsolót.
A rendszer hátránya,hogy tolópotinál kötülményesebb..
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Jún 25, 2007 /

köszönöm, már megvan a megoldás, köszönöm Cimopata-nak!!
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem