Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Keress kevésbé poros helyet és ott fújd le. És a lelakkozott NYÁK-ra NAGYON VIGYÁZZ! Ez azért fontos mert ha egy kis helyen is lepattan a lakk(ami nagyon könnyen lepattog), akkor ott már a réz is oldódik, ha csak nem pótolod kicsit alkoholos filccel, de ki akar magának utómunkát... A két oldalasat szerintem úgy a legegyszerűbb hogyha már megszáradt az egyik oldal akkor folpakkal bevont könyvre vagy mappára rakod. Az újság azért nem jó mert beivódik a lakk a papírba és hozzáragad a papír amit már csak a lakkal együtt lehet eltávolítani. Amint megszáradt 2 oldal, lehet folytatni, ugyanúgy mint 1-el. Még arra vigyázz hogy levilágítás köbe a másik oldalt ne érje sem UV sem napfény.
A szigetelőszalagos verzió csak egyoldalas nyák esetében alkalmazható. Kétoldalast úgy lakkozom, hogy egy érfogóval fogom meg a panelt a technológiai keretnél, majd előbb az egyik, majd egy kis idő elteltével -míg a lakk meghúz egy kicsit-, már fújom is a másik oldalt. Egyszerre szárad mindkét oldal. Az érfogó, vagy ahhoz hasonló eszköz a kulcs.
A porral kapcsolatban pedig próbáld ki az alábbit: Fogj egy elemlámpát és a megtisztított nyákot élében világítsd meg. Azonnal látszani fog a lerakódott porszem (ek) és le lehet törölni, majd ismét világítsd meg az élét, és így tovább, míg az összes porszem eltűnik. No ezután jöhet a fújás. Meg fogsz lepődni, milyen jól fog sikerülni. :eek2: Csak kevés lakkot használj és akkor szép lesz a felület. Egy idő után tökéletesen ki tapasztalod majd és tudni fogod, hogy milyen árnyalatnak kell lenni a lakknak. Nagyon szépen haladsz a fotó technikával, gratulálok! Csak így tovább! Segítek szívesen ebben a témában, ha elakadsz. Természetesen a kereső az elsődleges segítség, csak ha ott nem találod a választ, megpróbálok, megpróbálunk (bocsánat) választ adni. Üdv!
Ezzel csak az a gond, hogy a fújás közben is mehet rá porszem, és amíg meghúz a lakk, addig is. Ilyenkor lesznek rajta pici apró lukak.
Tapasztalatom szerint ez az eljárás nagyon szép eredményt ad. Természetesen ezt be kell gyakorolni, hogy valóban pormentes legyen. A legjobb, ha a szabadban történik a lakkozás, mert a szabadban kevesebb szálló por van, mint egy zárt térben.
Vagy egy nagy dobozban, és utána ráhajtani a fedelet.
Én szekrénybe raktam míg lakkoztam, de két egyenletes réteget soha nem tudtam csinálni.
van egy speedlink SL-6555-SBK joystickom amiből a NYÁK-ból szakadtak ki a kábelek ha tudnátok segíteni megköszönném
Egy FET-es erősítőt építek és ha tudtok valami jó kapcsolást elfogadnám
Hello.
No akkor először is kérlek olvasd el a fórumszabályzatot. És használd kérlek a keresőt. joystick bekötés topik Az erősítő kérdés pedig erősítőkkel foglalkozó topikban kéretik feltenni, vagy "kapcsolási rajzot keresek" című topikban. Üdv!
Szia!
Mivel több nyákot is készítenék jobb lenne egybefüggő fólia. De ha nincs más megoldás akkor valószínűleg ez lesz a végeredmény...
Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet egy kétoldalas panelnél az alkatrész lábait az alkatrész felöli oldalon odaforrasztani (az alkatrész alatt)?
Az elkóknál lehet olyan, hogy a furat alatt van a láb, ekkor nem ültetem be teljesen a nyák szintig, hanem annyi helyet hagyok, hogy a pákával alá lehessen forrasztani. Persze ez a többi alkatrészre is vonatkozik.
Üdv!
Én is erre gondoltam, csak azért felmerült a kérdés, hogy a gyárak hogyan oldják meg olyan szépen azt, hogy az alkatrész a panelen fekszik és mégis oda van forrasztva.
Könnyen. Ott furatgalván van, a furatban is van réz, így az ón átfolyik a felső oldalra is.
NYÁK maratáshoz szeretnék "billegető" gépet csinálni, esetleg csinált már ilyet valaki? Arra szolgálna hogy billegteti a marató folyadékot, így gyorsítva a maratást, valamint nem kell beszívni a keletkező gőzöket. Biztos csinált már ilyet valaki, szóval ha van róla valamilyen dokumentáció (videó esetleg) az érdekelne
Köszönöm
Szia!
Nekem is tervben volt, hogy csinálok marató billegetőt, de letettem róla. Inkább kézzel lötyögtetem. Nem gyártok nagyon nagy szériákat, a kisebb szériát meg így is megoldom. A gyorsabb maratásért című topikban találsz ötleteket. Én a ferde henger elvet néztem ki anno.
Sziasztok!
Az eddigi elektronikai pályafutásom során sikerült megismerkednem többfajta nyákkészítési módszerrel, köztük a fototechnikással is. Ennél maradtam, gondolom nem kell részletezni miért is. Viszont nagyon meguntam, hogy az írásvetító fóliát mindig két példányban nyomtassam ki és pontosan egymásra illesszem, hogy elérjem a kellő árnyékolást. Nincs erre valami egyszerűbb módszer? A nyomtatómon már mindent maximumra húztam, sötétített nyomtatás, maximum felbontás, gazdaságos üzemmód kikapcsolva, de ha csak egyszer nyomtatom ki, nem lesz megfelelő sötét. Biztos van köztetek valaki, aki tud valamilyen praktikát, hogy ne kelljen egymásra illesztéssel játszani. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy mennyire károsak az egészségre az eljárás során használt vegyszerek? Gondolok itt a lúg oldatra és a vas-kloridra. Csak szeretnék tisztában lenne vele, mert mostanában sokat használom. Üdv!
Esetleg tudnád részletezni, hogy milyen vastagon kell lefújni a nyákot? Azaz milyen árnyalatnak kéne megjelennie(rögtön a fújás után)? (Szavakkal/fotóval) A 3. próbálkozásomnál az egyik oldalt sikerült teljesen egyenletesen lefújnom, viszont nagyon áttetsző volt. Annyira, hogy úgy gondoltam muszáj még egyszer átmenni rajta. Ennek következtében kicsit szemcsés lett a lakk, nem terült el.
Az egész technikának a kulcsa a lakkozás. Elsőre, hibátlanul kell fújni, mert utólag korrigálni nem lehet. Sajnos ilyen érfogóm nincs és perpillanat hasonló eszközt sem tudok, de ezen majd holnap agyalok. Esetleg tudtok valami alternatívát az érfogóra?
Milyen nyomtatót használsz ? A tintasugarasnál a kontrasztot kell állítani (epson) A Lézeresnél pedig
a fóliát nitrohígító gőzébe kell állítani egy 15-20 percre Én úgy csináltam hogy a 10l es befőttes üveg aljára tettem egy nitróba áztatott papírtörlőt és összetkerve beleraktam a fóliát , az amikor elengedtem szépen kitekeredett és megállt az üvegben . Az üveg szájára ráraktam egy üveglapot aztán 15 perc múlva megnéztem az eredményt , ha jónak tűnt pár percig szabad levegőn "szárítottam" majd ment a levilágítóba .
Az egyetlen praktika a nyomdai maszk. Házilag nem kivitelezhető ez a módszer. Otthon csak is kétpéldányos verzióban lehet fotómaszkot készíteni. Nyomdában viszont lézer ploterrel levilágítják fényérzékeny fóliára, majd előhívják a fóliát, végül szárítják. Ez a professzionális kivitelezés.
Az eljárás során alkalmazott vegyszerek egészségre ártalmasak, körültekintő kezelést igényelnek.
Érfogó alternatíva lehet valamilyen csavaros megoldás is. pl M5, M6-os csavar. Egy darabka U szelvény, aminek az egyik szárába menetes furat van, amibe a csavart be lehet hajtani. A szorító része meg valami élébe állított, vagy lapjában elhelyezett laposvas. (viszonylag nagy felület, de mégis elég keskeny, hogy ne foglaljon sok hasznos területet. ) Ezt úgy lehetne elképzelni, mint ahogyan a darálót fogatjuk fel az asztal lapjára. (Az asztal a nyák esetünkben) Ezzel egyébként az egyoldalasokat is megfogom és ezzel tartom mostanság. Átváltottam a szigetelő szalagról. Gyorsabb és praktikusabb.
Tökéletesen látod, valóban a lakkozás a kulcsa a dolognak, s annak elsőre jónak kell lennie. (Ezért javasoltam azt a élvilágítós technikát.) Árnyalat? Kb halvány világos lila (természetes fénynél) halvány világos zöld (műfénynél). Ha vékony a lakkréteg nem gond, megmarad rajta szépen.
És ez házilag megoldható?
Elmondanám : én egy epson tintás nyomtatóval egy fóliára nyomtatok és tökéletes a fedés ! Az utólagos sérülések elkerülése végett , mint a fényképeket szokás két fólia közé laminálom és majdnem nyomdai a végeredmény!
Küldenél egy éles makro képet? fénnyel átvilágítva. Kíváncsi vagyok rá. Köszi.
Sajnos csak telefonnal tudok fotózni
Sajna az nem elég jó felbontású és élességű a makróhoz. Kipróbálom ezt az ötletet. Érdekel.
szerk.: No hová lett a nitro hígítós ötlet leírás?
Sőt ha nem folyik át, a furatgalván akkor is összeköti, de mivel a furatfalon a fémezés nem túl vastag érdemes átfolyatni, mert az ónnal kitöltött luknak nagyságrendekkel nagyobb a keresztmetszete.
Csinálj buborékos maratót. Csak egy autópumpa kell hozzá, meg egy üveges ha nem bízol a saját kézügyességedben. Annál jobb úgysem lesz semmilyen lötyögtető, ugyanis ott a buborékok folyamatosan bizergálják a nyákot, és mivel függőlegesen lóg az edényben, lehet kétoldalast is csinálni.
Mitől lesz jobb a nyomat a nitrohigítótól? Van képed, előtte, utána eredményről?
Csodát nem kell tőle várni, de határozottan jobb (egyenletesebb) lesz a fedés. Egyszerű kipróbálni, nagyítóval vagy ellenfényben jól látható a különbség.
Én pausszal próbáltam!
Most hívom elő a mai próbálkozás eredményét. Egy csipesszel fogtam meg a nyákot és egymás után fújtam le a két oldalt. A színe halvány lila volt és mind2 esetben már elfogadhatóan homogén lett a lakk. 10 percig világítottam 2 UV LEDdel 45 centiről. Viszont nem nagyon akar előhívódni a rajzolat. Már pár perce benne van és néha meglötyögtetem, de nagyon enyhén vehető ki a rajzolat. Mivel a csipesz helye elég jól kivehető a nyákon arra következtetek, hogy kevés volt a levilágítási idő.
Sokkal közelebb nem akarom vinni a nyákot a LEDekhez, mert akkor nem lesz annyira homogén a fény és amúgy is egy réteg fóliát használok és ez nem annyira kontrasztos. Amikor az UV csövekkel világítottam le, akkor hajlamos volt túlexponálódni a nyák. Így inkább azt a stratégiát alkalmazom, hogy nagyobb távolságról hosszabb ideig világítom le. Update: Kis noszogatással (lötyögtetés+melegítés) sikerült előhívni, de a rajzolat továbbra is halvány. Az egyik oldalon tisztán kivehető még a lakk ott is, hol le kellett volna oldódnia, hisz nem a csiszolt réz felület látszódik, hanem egy matt. Következő próbálkozásnál több lakkot viszek fel és több ideig világítom le. Képek a mostani levilágításról: Bővebben: Link Mivel nálam most kicsit hideg felmerült bennem a kérdés, hogy az alacsonyabb hőmérséklet, hogy befolyásolja az előhívást? Valamint az, hogy a folyadék már eléggé fekete. Mennyire gyorsan használódik el? |
Bejelentkezés
Hirdetés |