Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Laptop hang probléma
Témaindító: zöldhegyikecske, idő: Nov 24, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
két laptoppal is lenne problémám Az egyik:egy asus laptop amibe régebben egy zárlatos mikrofont használtam és attool fogva állandoan recseg és nagyon rossz minőségű hangot ad ki.meg lehet e valahogy oldani ezt a problémát a másik az egy tiszta uj toshiba laptom amit ha egy nagy hangfalhoz csatlakoztatok akkor elég fura és zavaró hangokat ad de a zene jó minőségű csak igen zavaró ezt ki lehet e valahogyan szűrni? a válaszokat előre is köszönöm
Az elöbbinél próbálkozz egy 10-100kiloohmos ellenállással +5 v-ra huzni(előfesziteni) és igy rá a mikrofont.A második valószinüleg nem...legalábbis házilag garanciavesztés nélkül!
az elsőnél az a probléma hogy a hang a hangszórón és a kimeneten recseg ropog akármit csinálok zenét halgatni már inkább zavaró mint szorakoztató ezért kéne valami megoldás szerintem a hangkártya ment el de azt laptopba csrélni szerintem az igencsak drága ezért kéne valami olcsó és jó megoldás
A másodiknál a gép hangját hallod (nekem is ez a problémám) és nem lehet megszüntetni,esetleg egy drágább tiptop ,bár nem tartom valószínünek azt sem.
Ha ügyesen, jól beállítod a hangerőket, akkor valamennyire minimalizálhatod a zajt. Nézz szét, nincs-e földhurkod, az ki tudja emelni a gép alapzaját. Ha aksiról megy akkor is hallod a zajokat?
Én direkt vettem egy pcmcia-os 24-bites hangkártyát bele, és semmi változás nem volt A földhurok, az földhurok... A második kérdésedre szerintem ez a topik segít a megoldásban: Bővebben: Link
Szia.
Egyáltalán nem biztos, hogy a hangkártya szállt el, legalábbis nem maga az audio chip. Sok notebook -ba a hangkártya chip kimenete közvetlenül a fejhallgató erősítőre csatlakozik, ami 1 - 2 tranzisztoros vagy Fetes erősítő fokozat. Ennek a fokozatnak a kimenetén van a 3,5 jack kimenet, ami kapcsolja a jelet a fejhallgatóra, vagy a belső hangszóró végfokjainak a bemeneteire. Jellemzően a fejhallgató erősítő fokozatában lévő tranyók vagy fetek halála szokott ilyen recsegő hangot okozni. Mivel írtad, hogy egy zárlatos mikit csatlakoztattál a géphez, lehet, hogy tápellátással lesz gond. Ugye a mikrofon bemenetén megjelenik az elektret mikrofonok tápja is. Ezt a pár voltos feszültséget ellenállás osztón keresztül csatolják ide a tápellátásról, ami lehet, sőt biztos, hogy egyben a fejhallgató erősítő fokozat tápja is. Nos ha itt megszűnik a tápellátás (kiüttötte a zárlatos miki), akkor is hasonló recsegő hangot produkálhat a gép.
es ezt a recsegés hogy lehet megszüntetni?
Nem mondom, hogy egyszerű, de amiket leírtam, szépen végigmérni, ellenőrizni az alkatrészeket, majd ha megvan a hiba oka, azt elhárítani. Ha nem javítottál ilyen áramköröket, akkor csak óvatosan. Mivel kapcsolási rajzot nem igen tudsz találni a notikhoz, így csak saját magadra számíthatsz. Az audio chipnek, a hangszóró végfoknak IC típus alapján meg lehet találni az adatlapját, így ez kiinduló alap lehet. Pl. Az audio chip kimenete csatornánként kondikon keresztül csatlakozik a következő fokozathoz. Ez a kimenet vonalszintű. A kapcs. rajzából meg tudod keresni melyik láb a kimenet, így a két csatoló kondit is meg tudod találni. Innen levéve a hang jelet, egy külső erősítőn keresztül meg tudod hallgatni, hogy tisztán szól -e.
A végfokok bemenete szintén kondikon keresztül van csatolva. Itt leválasztva a végfok bemenetét, majd erre egy külső hangjelet kötve, tudod ellenőrizni a végfok működését. Ha ez is megvan, akkor mint írtam a köztes fokozat tápját is ellenőrizheted, ill. a mikrofon csatlakozón is tudnod kell mérni pár volt egyenfeszültséget. A köztes fokozat alkatrészeit egyenkén kimérve meg lehet találni a ludast jó eséllyel. Arra készülj fel, hogy jó nagy türelem kell az egészhez, és a siker nem 100%. Ha nem sikerül, akkor marad az USB -s hangkártya, habár nem éppen a legelegánsabb megoldás.
Egyébként ha fülhallgatóval használom semmi zajt nem hallok(rendeltetésszerűen erre van kitalálva megjegyzem) csak ha rákötöm erősítőre és a finom studio hangfalakon akarom hallgatni hát elmegy a kedvem az egésztől .Talán az egy kicsit segít hogy a letöltött zene hangosabb így elnyomja jobban a zajt.
Na most nálam eszméletlenül zúg a laptop, ha rá van kötve az erősítőre. Olvastam a földhurkos cikket, s hamar kiakadtam, mert az első komoly akadály az volt, hogy ha két eszköz nincs földelve és zúg, akkor az kontakt hiba. De nem, mert ha laptopból kihúzom a töltőt, akkor gyönyörű hangja van! Se a laptop, se a Logitech számítógépes erősítő nem rendelkezik földelt villával. A haverom laptopja viszont földelt, s azzal nem is zúg az erőlködő. Erre mi a megoldás ?!
Sziasztok
Nekem lenne egy olyan problémám, hogy elromlot a jack csatlakozó a laptopomba de nem teljes mértékben csak annyira hogy mikor rádugom a füllhallgatót nem tiltja le a kétkülsö hagszórót. Le lehet e ezt tiltani valamilyen program segitségével vagy esetleg valamilyen beálitásal a vezérlőpultban(már szinte mindent probáltam),továbba ha nem akkor láttam olyan headseteket amelyek usb keresztül csatlakoznak a géphez ez vajon letiltaná a két külsö hangszórót és ilyet headset nélkül lehet e kapni? Elöre is köszönöm Max5i@vipmail.hu
A beépített hangfalak nem szoftveresen vannak ilyenkor tiltva, ugyanolyan az a jack foglalat, mint az ősrégi "music centerekben", ahol szintén elnémult a kimenet, ha bedugtad a fülest. Ott a konkakt megszűnt, szét kell berhálnod a gépet, ha javítani akarod.
Az USB-s headsetekkel az a probléma, hogy ők önmagukban egy hangkártya. Tehát, ha beépített hangszórót akarsz használni, akkor az adott programban (WinAmp, videó, bármi, vagy magában a Windowsban) a beépített hangkártyát kell kiválasztani (AC'97 kompatibilisek általában), de ha fülesről szeretnél hallgatózni néma hangszórókkal, akkor megint mindent át kell állítani az USB-s hangkártyára, amit vagy támogat külön a program (WinAmp pl.), vagy magában a Windows "Hangeszközök - Lejátszás" menüjében kell USB-re váltanod. Ha meg kihúztad a headsetet, kezdődhet az egész előröl!
Egy USB-s megoldás nálad biztosan működne. Bolti, és saját építésű USBs hangkártyám is van itthon. Ha rádugoma gépre, akkor a gépben lévő hangkártyát rögtön letiltja, és ezzel a beépített hangszóróid is el fognak némulni, csak az USBs hangkimeneted fog élni. Átállítani pedig az ég világon semmit nem kell, ahogy rádugod a gépre az USB kártyát, rögtön átvált rá, és azt használja automatikusan. Ha kihúzod, pedig vissza.
Egyedül arra kell figyelni, hogy ha elindítod pl a WinAmpot, hallgatod a zenét a laptop saját hangszóróján, és eközben dugod be az USB-set, akkor az egyrészt így nem fog szólni, másrészt a WinAmp hibát fog jelezni. És ez igaz a többi lejátszóra is (van ami nem jelez hibát, de mivel lejátszás közben váltottál hangkarit, az USBsen nem fog hang megjelenni, csak ha újraindítod az adott lejátszót). Ettől eltekintve, ha erre figyelsz, akkor teljesen jó megoldás az USBs dolog számodra.
köszi szépen a választ.
De akkor most vennem kell egy usb-s hang kártyát? mert ugyan vannak a notiba usb portok de nem hiszem hogy ezek egyike is a hanglenne. vagy csak elég egy usb-s headset? Idézet: „Se a laptop, se a Logitech számítógépes erősítő nem rendelkezik földelt villával.” Lehet, hogy pont ez a gond, és a kettő közül csak az egyiket mindenképp földelni kellene.
Próbáld ki másik tápegységgel a notebook-odat, hátha a tied nem kerek.
De mégis hogyan? Kínai műanyag mind
Egyébként két napja -ismeretlen okokból- sokkal halkabb a zúgás. De köszönöm a választ!
Szia!
Két dolog (ellentmondás): a földhurok megszüntetéses topiknál írták, hogy két földeletlen eszköz között földhurok nem alakulhat ki (érthető), ha mégis búg, akkor kontakt. Ehhez képest a két eszközöm földeletlen és búg, de bizonyítottan nem kontakt hiba. A másik: ma CRT monitort kötöttem a laptopra. Egyből eltűnik a búgás !!! Értelemszerűen a laptop földje így tényleg földet talált a monitoron keresztül, ez így érthető, már csak azt nem értem, miért marad abba a búgás, ha a laptopot lecsatlakoztatom a hálózati feszültségről ?! Hogyan lenne megoldható ez a probléma ?
Üdv!
Ez a probléma az én notimnál is fennáll. Ha hálózati feszről használom, akkor furcsa hangokat hallat, de csak akkor, ha erősítőre van kötve. Szerintem a táp földelésével van gond, mert ha DI-BOX -al leválasztom akkor rendben van a dolog. Mi lenne ha galvanikusan leválasztanád? 1-1 kondi a 2 meleg ágra, és 1-1 kondi a hidegre. Remélem tudtam segíteni. Üdv, Matt
Sziasztok!
Mit lehet olyankor tenni, amikor a laptopban recseg a hangszóró? A hiba az hogy a bal odlali hangszóró recsegve szól, a jobb oldali abszolult nem. Ha kiviszem a jelet fülhallgatóra, vagy vonal szintre, (mivel ez egy hd audios realtek csip), akkor szintúgy ez a hiba. Ha a balanszt áttolom a jobboldal nem szól sehogy, és kicsit belehallatszódik a bal oldali hangszóróba. A multkor ment így tönkre, hallgattam egy számot és a felénél elkezdte így csinálni. Előtte véletlen a mikrofon bemenetbe dugtam a vonalszintű erősítő bemenetet (ez egy logitech x540) és elég nagy hangerőre volt állítva. Lehet hogy emiatt ment tönkre? Nemtudom mit lehetene vele csinálni mert szólni szól de a vista nem ír rá semmi problémát azt mondja az eszköz megfelelően működik. XP és Linux alatt is fent áll a probléma. Most egy usb-s cmi csipszetes hangkártyát használok de, abszolult nem praktikus. Remélem tudtok segíteni Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Juszuffe
Látom eléggé halott ez a fórum
Azon gondolkodom hogy szétszedem a gépet No mindegy azé kössz a semmit halle
Üdv! A földelés miatt van! Én egy földeletlen hosszabbítót használok már fél éve hozzá és így nem zúg.......
Sziasztok, ha olyan problémátok van , hogy a laptopot akarjátok erősítőre kötni, és nem szeretnétek visszahallani a winyó vagy épp a táp hangját, a megoldás:
dugjatok egy jack-et a mic bemenetbe, majd a másik végét blankoljátok le és kössétek a földre , a keverő ill az erősítő földjére (ahova a lemezzátszó földje menne). Nekem így szokott működni. Szal földeljétek le a hangkártyát...
Üdv, az erősítőm tápfeszt küldött a hangkártyára a laptopomba.. nemszól az egyik oldala füllhallgatón, a beépített hangszórók tökéletesek stereoba szól, tehát gondolom van a fülhallgatóhoz külön erősítője ami leégett. Szétszedtem és külön van egy kis kártya amin van 2USB töltőcsatlakozó, füllhallgató, mikrofon. Azvan ráírva, hogy sound card. szóval gondolom ezen kellene hibátkeresni, de szemmelláthatóan semmibaja sincs, esetleg valakinek nincs valami ötlete, hogy mitkezdjek vele?
Hello mindenkinek rengeteg helyen keresgéltem de konkrét erre vonatkozó dolgot seholsem találtam...
a napokban kaptam egy hangosítási feladatot amire tecnikai felszerelést is biztosítotak... olyan problémám lenne hogy a Laptopból kijövő jelem (hang) elég zajos kipróbáltam több kábellel is különféle MIX-erekkel is de a zaj továbra is maradt. Azt hitem hogy a gép gyári hibája ez de kiderült hogy csak akor csinálja ezt ha a tápegység (töltö) csatlakoztatva van ugyan aból a tipusú laptopból kipróbáltam 3-at de mind ezeket a gondokat produkálta létezik valami zajszűrő erre a problémára vagy valami kapcsolás hogy ezt a töltő által generált zajt kiszűrjem? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Lehet, hogy földhurok. Ha nem ez, és a probléma fennál, akkor egy egyszerű műveleti erősítős zajszűrő megoldja a problémádat!
Ismerős a probléma. Lehetne a táp és a laptop közé szűrőfojtót szerkeszteni, de nem biztos hogy 100%-ban kiejtené a zavarokat. Inkább vegyél egy USB-s hangkártyát, pl Behringer UCA-202-t, azzal majd jó lesz és a hangja is jobb mint a laptop integrált kimenete.
Nem igazán mozgok otthon az eféle kapcsolási rajzokban.. ha tudnál mutatni egy vagy akár több iesmi féle megoldásokat azt megköszöném. vagy épenségel egy kapcsolási rajz érdekelne engem a leginkább.......
Aza probléma hogy ha én akárcsak megpróbálnék hozányúlni a laptophoz agyonvágnának.. az USB-s megoldásra énis gondolkoztam sajnos én egy önkormányzati cégnél dolgozom ők pedig nem iagzán akarna iesmi féle dolgokra beruházni..
Ha szeretnél próbálkozni pl szűrőfojtóval, akkor kell hozzá egy ferrit toroid mag és rá kell tekerni bifilárisan két szál 0,6-os Cuz drótot, kb 100-150 uH induktivitásra, vagy nagyobbra. Légréses magon nagyobb folytó is készíthető.
A laptop belvilágát nem érinti a dolog, csupán a táp és a gép között lenne egy köztes passzív alkatrész, amit szépen be is lehetne dobozolni, csatlakozókkal ellátni stb. L-C szűrőláncal szépen ki lehetne tisztázni a laptop PWM adaptere által keltett zavarokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |