Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1192 / 3998
(#) csabacsaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Kosz szepen a gyors valaszt mert en ossze kottem s nem terheltem s meg se motcant de most jo!
Koszonettel..Csaba
(#) slave557 hozzászólása Feb 14, 2011 /

Van 40V-os váltóáramom, ahhoz, hogy egyenáramot kapjak, akkor mit is kell csinálom?
Ha jól tudom kell egy kondenzátor, meg 4db egyenirányító?
És még egy kérdés, hogy egyenirányítva mennyivel lesz több a feszültsége, azt hogy kell kiszámítani?

Előre is köszi a választ
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Ezt az ábrát valaki kijavíthatná, mert nem lényeges, de egy pici hiba van benne. A dióda nyitófesz.-ét elsőnek ki kell vonni a szekunder fesz.-ből, és csak utána kell szorozni gyök2-vel. (Tudom hogy kb. 0,25V difit okoz csak diódánként, de akkor is.) Nekem szúrja a szemem.
(#) zuzmow válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Ha odaadod,azt megöszönöm.Én a programozáshoz ugyan nem értek,de majd az iskolában vagy valamilyen úton-módon megoldom a programozás részét!
Isten áldjon!
(#) mhatalyak hozzászólása Feb 14, 2011 /

Jóestét midnen kedves fórumozónak!

A következő lenne a kérdésem: Van EZ!! a kapcsolás, és nemtudom, hogy ez nagyobb frekvenciára több feszültséget ad ki, vagy pedig fordítva. Nekem olyan kellene, hogy nagyobb frekvenciára csökkenjen a kimeneten a feszültség és 9V ról elkéne mennie! Egy 555IC kimenetére szeretném kötni.

Köszönöm előre is a segítségeket!
(#) l0m3x hozzászólása Feb 14, 2011 /

Sziasztok...

Mivel nem találtam a "kókány" fórumot, így ez igen kezdő kérdés lehet

Van egy hifim; magnóval, FM-mel....
A gépemet(Hang) szeretném erősíteni vele...

Érdekelne, hogy ha a magnó fejre csatlakozom, az használható lesz-e?
Vagy keressek más "bemenetet", mert szabványos nincs...

Előre is köszönöm...
(#) kadarist válasza l0m3x hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Szia!
Potméteres hangerőszabályzója van?
(#) l0m3x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Nincs... 2 mikrokapcsoló változtatja...
(#) l0m3x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Talán jobb lenne 1 fotó? Mert ezekből 200 féle van...Más néven...
(#) vilmosd válasza zuzmow hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Hali
Ezt egy 16F684-be be kell egetni, es a Vref-et beallitani 2.56 voltra. Mukodik 16F676-al is, de akkor masik progi kell. A hitelesitest ugy is megcsinalhatod, hogy vizet forralsz, beleteszed az erzekelot, es a P1 potival beallitasz 100 fokot. Az erzekelot ugy kell szerelni, hogy a tap labaira 100 nF kondit kell forrasztani, a kimenettel sorba egy 1k ellenallast tenni, majd egy 2er+arnyekolt kabelt raforrasztani. Kiprobalas utan szilikonnal egy darabka zsugorcsobe bele kell huzni. Persze, be lehet ragasztani egy kis darab 10 mm vastag alu csobe is. A tap resze trafohoz keszult, de ha Te 12 volt DC-rol hasznalod akkor nem kell bele az egyeniranyito, hanem a pozitiv agba be kell tenni egy 1N4001 diodat, a negativ agat pedig osszekotni a GND-vel. Amikor meg akarod csinalni, kuldhetek egy masik tervet is ami ennek fog megfelelni. En 2 soros LCD-t hasznaltam, de ha Te 1x16-ost kapsz az is jo bele. Esetleg at tudom tervezni mas tipusu LCD csatihoz is.

temp684.hex

(#) mps hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy ha egy 4051 multiplexer csak +5v-os négyszög kapcsolására használom, akkor elhagyhatom e a negatív tápot, és ha igen, a Vee-t testre kell e kötni? Tudom, hogy volna jobb megoldás, de hirtelen kell, és csak ez van itthon. Egy kilenc voltos elemről menne, nem nagyon akarok konvertert bele, persze ha nem megy másképp...
Előre is köszi a válaszokat!
(#) mps válasza mps hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Bocsi, bolondságot írtam, sajnos nem teljesen ttl, változik a szint, és lényeges, de csak pozitív félhullám van, szóval csak az analóg multi jó.
(#) janikukac hozzászólása Feb 15, 2011 /

Meg lettek az alkatrészek. Most csinálnám a poloskát. Akkor Zsombi által tervezett rajz jó? A kapcsolás pedig : Bővebben: Link
(#) Balaa16 válasza ozikS hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Szia!
Tudnál képeket felrakni róla?
Üdv: Balázs
(#) slave557 hozzászólása Feb 15, 2011 /

5V-os egyenáramú adaptert szeretnék csinálni a hálózati váltóáramú 230V-ból, mi szükséges ehhez? egy transzformátor, egy kondenzátor, és 4 egyenirányító?
A hestore-os terméklinkeknek örülök, köszi
(#) Balaa16 válasza slave557 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Heló!
Igen, egy ilyen trafó, egyenirányító, pufferkondi és egy LM317-es IC, és egy megfelelő értékű ellenállás az IC-hez. Az IC csak akkor kell, ha stabil 5V-ot akarsz.
Üdv: Balázs
(#) qvasz2 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Az a trafó kicsit karcsú lesz oda. Az LM317 kb. 2,5-3V-ot elpocsékol (dropout), plusz a diódák vesztesége, tehát feszültségre is nagyobb kéne, meg áramra sem egy tigris, bár a kérdező nem írta, mekkora az áram igénye.
(#) Balaa16 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Akkor bocs...
(#) kovi96 hozzászólása Feb 15, 2011 /

Cső
Lehet-e a régi golyós egerekből kiszedett fényérzékelővel(vagy fénykapu , nem tudom a pontos nevét)ledet vezérelni? Pl.:Ha lecsukom a villanyt akkor világít a led.(lehet , hogy hülyeség az egész )
Előre is kössz!
(#) Abukodonozo hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!

A kérdésem az, hogy a feteknél létezik-e a bipoláris tranzisztorokéhoz hasonló béta érték, feszültség, vagy áramerősítési tényező? Hogyan számolhatunk kollektoráramot egy N csatornás mosfetnél? :lama:
(#) Lacko12 hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy erősítőbe mekkora átmérőjű vezeték szükséges?
Tda 7294 híd vezetékezéshez lenne ha ez segít!
Amit lehet H.E.-Store-ban kapni 0.14-es vezeték az nem lenne jó?
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1

Szia!
Ami a bipoláris tranzisztoroknál az áramerősítési tényező, az a FET-eknél: meredekség. Az elektroncsöveknél is a meredekség fogalmát használják.
Ebben a dokumentumban olvashatsz erről: Bővebben: Link
A MOSFET-ek tulajdonságairól itt is olvashatsz: Bővebben: Link
(#) Jaksi hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok,
Az normális ha a trimmeres kondenzátort körbe-körbe tudom tekergetni?
Ilyen van.: http://www.hestore.hu/prod_10029262.html
A tetején lévő barna szinezet között lehet csak állítani vagy az mit jelent?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Megint ehhez a kapcsoláshoz van kérdésem! Az alkatrész listán csak egy 22nF kondit írt, pedig 2 kellet volna. Sajnos nem vettem. Kell az, vagy helyettesíthetem valami elektrolittal? Aztán a bekapcsoló gombom olyan, hogy két oldalán 3-3 láb van, hogy kössem be, hogy akkor kapcsoljon be ,ha lenyomom? A mikrofont mindegy , hogy hogy kötöm be??? Kössz előre is.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Köszönöm kadarist és köbzoli! Ajándékoztam nektek egy-egy hüvelykujjat (persze felfele mutatót és zöld színűt is méghozzá).
(#) peter1995 hozzászólása Feb 15, 2011 /

HEllo.A mellékelt kapcsolásba akét tranyó helyett nem jó egy nagyobb N-FET?CSak mert NPN tranyóból van itthon sok de PNP egy sincs nagyobb.N-FET meg van egy rakat.

555dcac.gif

(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Az elemhez rakj valamilyen kerámiakondit. Biztosan van nálad valamilyen, például 100nF-os.
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Semmi se. És ez a baj. Na, de megpróbálok kifforasztani. A többire is várom a választ. :pirul: 33n / 400 V ezt tudok csak berakni.
(#) airsound válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Heló! használhatsz FET-et is, de mindenképp "n" és"p" komplementer párok legyenek. Ha jól értem, te arra gondolsz, hogy 1 db "n" FET-el kapcsolgatod a trafót? Működhet úgy is a dolog, csak ez esetben el kell felejteni azt, hogy a kimeneten szimetrikus "+"-" feszültséget kapsz. Sajnos ha szimetrikus kimeneti fesz kell, akkor a trafó meghajtása is szimetrikus kell legyen. db "N" FET-el csak asszimetrikus példáúl pozitív feszt tudsz előállítani. Ha kérdésed van írj! üdv tibi
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A mikrofon egyik kivezetése össze van kötve a fémházával. Az lesz a negatív kivezetés. A kapcsolót meg mérd ki multiméterrel.
Következő: »»   1192 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem