Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   553 / 1387
(#) gulasoft válasza alex077 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ezek cree ledek vagy csak sima uv ledek?
(#) alex077 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

CREE ledek
CreeŸ XLampŸ 7090 UVV LEDs
(#) p_istvan válasza alex077 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Meddig szárítottad a lakkot? Ha nincs meg a 24 óra szobahőmérsékleten, vagy a 20-30 perc 70 fokon akkor nem elég a fényérzékenysége.
A megfelelő hőmérséklet vonatkozik a többi folyamatra is...
(#) alex077 válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Bő félóráig volt a gázkonvektor felett. Lehet, hogy ez kevés volt. Tapintásra (persze a technológiai sávban) már jónak tűnt.
Nem gondoltam volna, hogy ez befolyásolja a fényérzékenységet. Legközelebb akkor több ideig szárítom.
Mennyire kell odafigyelni arra, hogy sötétben legyen a nyák? Mivel most nagyon felhős az ég nem szoktam betakarni semmivel a szobában. Este a villanyfényre mennyire érzékeny a lakk?
(#) Ricsi89 válasza alex077 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Tedd bele egy dobozba, amit teljesen lezársz és úgy tedd a konvektorra. Így nem kap fényt és dobozban jó meleg is lesz. Ha több ideig szárítod abból gond nem lehet. Hagyd száradni a konvektoron legalább egy órát.
Ha hideg van, akkor az előhívás ideje megnőhet eléggé, így ajánlatos langyos, legalább 30 fokos előhívóval csinálni, de a hidegben is előhívható, ha van időd.
(#) ODU válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ez vicces, mert tegnap pont azt néztem ki, és fel akartam rakni a videót ötlet képen, csak már túl késő volt, megelőztél
Olyat fogok csinálni, mert a többi bonyolult. Annyi hogy én a sósavas módszerrel dolgozok szóval közelebb fogom rakni egymáshoz a két üveglapot hogy egy alkalommal ne kelljen annyi maratószer
(#) p_istvan válasza alex077 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A borult időben is jelentős az UV sugárzás, a villanyfény (izzólámpa) jobb ebből szempontból, de mint írták előttem is, ha lehet le kell takarni (nem túl bonyolult dolog)
(#) Dániel X hozzászólása Feb 15, 2011 /

Üdv!

Pdf formátumú nyákrajzot hogyan tükrözzek?
(#) Zoli_bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

PDFCreatorral.

Dupla klikkel megnyitod a pdf-et, majd nyomtatás. Itt kiválasztod a nyomtatót, vagyis a PDFCreatort. Jobb felső részen tulajdonságok-speciális-postcript option-mirrored output-igen. Aztán ok, majd még egyszer ok, és nyomtatás. Ekkor tükörképbe fogja kinyomtatni a file-t ugyancsak pdf be. Ezt meg már nyomtatóval simán kinyomtatod.

Üdv!
(#) Dániel X válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm.
(#) Zoli_bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Szívesen, remélem rendben leírtam, hogy hol lehet megtalálni.

Én nagyon kedvelem ezt a programot, remek. Én rendszerint pdf-e használok. Bár nem mindenki szereti...
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

http://oriasmail.citromail.hu/dl/?tid=57d57c700e05802248a7914dae9d063a

Ezt a fóliát a hétvégén gyártottam a haveromnak , a nyák már az ő műve .
(#) gulasoft válasza J-O-E hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Sikerült laminálnod a rajzot?
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Sajnos ebből semmi sem látszik, hogy mennyire fedett a fólia. Esetleg olyan képet amilyet írtam, (hogy makro és fénnyel átvilágítva) tudnál küldeni? Bár most ment tönkre a tintás nyomtatóm, cseréltem lézerre. De mintha a lézerre is hallottam volna hasonló megoldást...
(#) blackdog hozzászólása Feb 15, 2011 /

Szerintetek 2,5kg nátrium perszulfát meddig és mennyi nyákra elegendő?
(#) Zoli_bácsi válasza blackdog hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Szeretnék én is venni! Honnan lehet hozzájutni? (hasonló kiszerelésben, 2,5-5kg)

Sajnos ma nem tudok jobb képet csinálni ,holnap megkérem a haveromat (ámbár a nyákot 8 perces levilágítási idővel csinálta ) ez már talán mutat valamit .
És még egy dolog amit észrevettem ! Laminálás után a nyomtatási oldalon kézzel kitapintható a tinta .Érezhetően kiemelkedik a lamináló fólia ahol fekete a rajzolat.
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Értem, köszönöm szépen. Kíváncsian várom majd.

Egyszerűbb ha megírod a címed és küldök egy kész fóliát
(#) gulasoft válasza blackdog hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Az attól függ mennyiben higítod. Egy liter vízhez kell cirka 250 gramm. Amikor már nagyon kék, akkor nem tudod használni, de 2.5 kiló 100 nyákra is elég. Ha teliföldes akkor többre is.
(#) blackdog válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

A hestore-tól vettem egyszer 100 grammot. Amit ahhoz adtak papírt aszerint 100g -> 0,5l víz.

A tapasztalatom az, hogy 2dl maróanyag 4db 5,5cm x 10cm panelre elegendő aminek jó 70% kell marni.

Azt jól tudom, hogy a használt anyagot eltehetem és később még felhasználható? Még nem próbáltam, de kicsit furcsának tűnik hiszen a kész oldat nagyon érzékeny.

Mindenesetre idén már talán nem kell vennem 2,5kg biztos kitart egy darabig.
(#) gulasoft válasza blackdog hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Én soha nem rakom el. Ott áll az asztalon. Ilyenkor időnként belefagy a buborékoztatóba. Egy hónapig biztos jó, de volt hogy 3 hónapig nem cseréltem és akkor is ment.
Persze el is rakhatod akár befőttes üvegbe lezárva, mert gázokat nem fejleszt. A kész oldat egyáltalán nem érzékeny.
(#) blackdog válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Idézet:
„... időnként belefagy a buborékoztatóba”

Ezt nem értem
(#) Ricsi89 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Tudod tél van és ha fűtetlen helyiségben van tárolva, akkor ez is megfagy, mint a víz.
(#) blackdog válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Nekem is fűtetlen a műhelyem, de 12 °C alá nem megy .
Én azt a buborékoztatót nem értem?!

Egyszer kiraktam a műhely elé a maradékot. Éjszaka megfagyott. A mi érdekes volt, hogy után betettem a garázsba, de két nap után sem olvadt ki teljesen.
(#) alex077 hozzászólása Feb 16, 2011 /

Sikerült előhívnom az 5. levilágított nyákot. Tegnap beletettem az előhívóba és percekig semmi azaz semmi nem történt. Ezért eltettem az előhívót a nyákot beáztattam vízbe (amiben minimális előhívó volt még) és lefeküdtem.
Ma, amikor hazaértem megint betettem az előhívóba és fél óra múlva hajlandó volt leoldódni a lakk.
Most nagyjából homogén lett mind2 oldalon a lakk. Mivel nekem a 2 UV leddel a nagy távolságból sokáig tartó levilágítás hozta eddig a legjobb eredményt ezért most is 62 centiről világítottam fél óráig.
Viszont sajnos nem mindenhol győz meg a lakk vastagsága. Félek, ha most lemaratnám akkor bizonyos helyeken alámarna a sav.
Sajnos ez nem látszik a képeken.
Bővebben: Link
Mivel 2 oldalas a nyák és egymás után világítom le azokat ezért a levilágítás során stabilan rögzíteni kell, hogy fordításkor ne mozduljon el. Ezért 2 üveglap közé szorítottam be a nyákot. Viszont a 2 üveglap elégg különbözik. Lehetséges az, hogy a két üveglap különbözőképpen ereszti át az UV fényt? Emiatt az egyik oldalnak sok a másiknak elég a levilágítási idő.
Tulajdonképpen kicsit mindegy is, mert 2 fóliát fogok összeilleszteni most, hogy megnöveljem a kontrasztot.
(#) alex077 válasza alex077 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Teljesen közönséges papírra nyomtatott rajzolatot próbált már valaki levilágítani?
(#) Ricsi89 válasza alex077 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Én csak azzal csinálom, persze hozzá kell tenni, hogy lézernyomtatóval nyomtatom.
(#) kaqkk válasza alex077 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Igen én próbáltam és egészen elfogadható lett , valószínűleg itt a témában van róla kép . Valami szöveget nyomtattam majd fotóztam ki
(#) Zoli_bácsi válasza alex077 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Látom a fényképekről, nyugodtan kimaradhatod, elég vastag a lakk.

Valamit viszont kezdened kellene a levilágítóddal. Az ilyen nagy távolságok, meg világítási idők nagyon hosszúak. Én bizony azt mondom olyan levilágítót kell építeni, aminek a teljesítménye, homogén fényeloszlása lehetővé teszi a perces hosszúságú levilágítást. Az előhívás sem tarthat tovább 5-8 percnél. Ha igen, akkor ott probléma lehet a telített előhívó, vagy nem megfelelő világítás. Én azt mondom készíts egy levilágítót, de abban aztán anyai, apai legyen. Mert ezt csak egyszer kell megépíteni. Én beleadtam apait, anyait, és össz 60.000Ft-ba került, de professzionális lett. Egyszerre tudok kétoldalast világítani anélkül, hogy fordítani kellene a nyákon. No én mindössze 2 perc a levilágítási idő.

Üdv!
Következő: »»   553 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem