Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Igen sajnos baj van vele, de talán egy zavarszűrő megoldaná a problémát, csak nemtudom milyen értékü kondit szokás ehhez használni.
100nF-et használok nagyfrekis szűrésre. De akkor sem szabad ezt csinálnia. Főleg hogy a másik nem csinálja. Boltba vetted? Nem lehet visszavinni?
Pár éve rendeltem az RC pandától. Forrasztok rá szűrést, aztán meglátjuk, hogy kuka-e vagy sem.
Köszi a segítséget! Találtam a fiókaban pár 100nF-os kerámiát, rátettem és most jónak tűnik! (Remélem így is marad!)
Most nézegetem én is ezeket a játékokat, -szerintem- elviselhető az áruk és könnyű építkezni belőle.
Ja, és van lánctalpas (pontosabban gumihevederes) is. Bővebben: Link
Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki, hogy a btm222 es bluetooth modul antennakimenete és földje között mekkora az ellenállás?
Szerkezetileg jobb, mint amire én gondoltam, de nekem úgy tűnik ebben nincs villanymotor.
Nem is arra gondoltam, hogy abból egy komplett robot alap kijön. Csupán a készletben van sok használható alkatrész, amik robot építéshez hasznosak lehetnek. Néha nagy kincs egy lemezdarab is két furattal!
Így már értem, ebben viszont igazat adok.
Szia!
Lehet hogy hülyeséget mondok, - nem kötekedés, csak kérdés - de egy léptetőmotor vezérlése nem elég egy pic önmagbában? Miért kell plusz ez az IC? Legalábbis a jutubon láttam olyasmi videót ahol demoként egy piccel vezéreltek egy léptetőmotort.
Megoldhatod egy pic-el is, csak akkor használnod kell FET-es meghajtást, ugyanis egy léptetőmotor aránylag sok áramot vesz fel, én amivel dolgoztam, az 3 A és 3V-os, azaz 9W-os léptetőmotor volt. A PIC kb. 20-25mA táplálást tud a lábán kimenetkor leadni, ami kevésnek bizonyul a tekercsek megtáplálására. Ugyanakkor léteznek meghajtó ic-k léptetőmotorok vezérlésére, vagy akár dc motorok vezérlésére is léteznek H-híd ic-k. Kényelmi szempontot jelentenek ezek az ic-k olyanok számára, akik nem szándékoznak elektronikát tervezni, vagy nem tudnak.
Köszi nálam is csak nem tudtam, hogy ez normális-e.
Értem, köszi a választ. Bár gondolom sokminden számít, pl. a méret, vagy hogy a fetek összára több mint ez az példa szerinti IC ára. Viszont ha van fet a fiókban akkor célszerübb.
Nem tudod, a pc tápban azok a nagy lapos 3 lábuak fetek?
Konkrétan nem tudom a pc tápban mi micsoda, nem mélyedtem bele a pc tápokba. A léptető motorok vezérlésére pedig kénytelen vagy használni feteket, ugyanis én még egy olyan motorral sem találkoztam, aminek elég lett volna az 5V 20mA. A dc motorokat is tranzisztorokkal vezérlik egészen a 1 KW-os motorok környékéig. Szóval szerintem mindenképpen tranzisztoros meghajtás szükséges a motorok vezérlésére. Egyedül a szervó motoroknak elég a pic lába natúran, mert a szervókban kis elektronika található, és azt a kis elektronikát vezérled a pwm jellel, és majd a kis elektronika szabályozza, hogy a dc motor mekkora feszültséget kapjon. Remélem érthető valamennyire, de mégsem, akkor kérdezz bátran.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hol lehet kapni vagy rendelni servo motort.
Modellező boltokban, vagy ebayen, én erről a kettőről tudok.
Én ezt ajánlom http://www.zenn.hu/modelsport/index.php?cPath=22 itt elég nagy a választék, csak nem minden van készleten.
Idézet: „ Konkrétan nem tudom a pc tápban mi micsoda, nem mélyedtem bele a pc tápokba. A léptető motorok vezérlésére pedig kénytelen vagy használni feteket, ugyanis én még egy olyan motorral sem találkoztam, aminek elég lett volna az 5V 20mA. A dc motorokat is tranzisztorokkal vezérlik egészen a 1 KW-os motorok környékéig. Szóval szerintem mindenképpen tranzisztoros meghajtás szükséges a motorok vezérlésére. Egyedül a szervó motoroknak elég a pic lába natúran, mert a szervókban kis elektronika található, és azt a kis elektronikát vezérled a pwm jellel, és majd a kis elektronika szabályozza, hogy a dc motor mekkora feszültséget kapjon. Remélem érthető valamennyire, de mégsem, akkor kérdezz bátran.” sok Köszi. igen ezt értettem. De kérdés: Olyan picike léptetőmotorra is érvényes ez, amit a fotón mutatok? Bocsi elég halovány a kép. És tudom, itt se a méret számit meg kellene mérnem, de úgy értem van esélye, hogy elbirja ezt a pic önmagában? Végülis valami egyszerű túláram védelemmel védhető a pic nem arra az esetre ha megszorulna a motor s sok áramot kérne? Vagy a túláram védelem helyett akkor már egyszerübb FET-et berakni... Na mindegy... Kérdés: Fet helyett használhatok teljesitménytranzisztort is?
Szia!
Bár nem nekem szólt a kérdés, én is építettem már ilyen pici léptetőmotorhoz vezérlőáramkört. Szerintem a legegyszerübb megoldás egy sima tranzisztormező pl. ULN2003.
Köszi!
Nekem van egy marék tranzisztorom pl. BD135. Ez is jó erre a célra? Mert akkor nem kéne költenem. Viszont nem egészen értem a léptetőmotor vezérlést. Próbáltam ráadni néhány voltokat, de csak jobbra balra ugrált... Parallel portos és pices vezérlés egyaránt érdekel.
Nem teljesen értem, hogy miért akarsz mindenképpen segéd alkatrészek nélkül léptetőmotort vezérelni. De ha ilyen kis motort szeretnél, akkor jó megoldás DaviS által mutatott latch ic. A léptetőmotor nem attól hevül túl, és megy tönkre, hogy túl nagy áramot vesz fel, hanem ugye a tekercsekben forgatod a mágneses teret azzal, hogy mindig más tekercsre jut logikai egy vezérlő jel. Ha megszorul a tengelyed, akkor sincs semmi, ugyanis lépésvesztés jön létre, ami azt jelenti, hogy a forgó rész nem tudja követni az álló rész forgó mágneses mező fázisát. Ebből annyit veszel észre, ha lépésvesztés van, hogy "kalapál" a léptetőmotor, persze nem használ neki, de nem is megy tönkre egy-két lépésvesztésben. Szóval a léptetőmotor abban tud tönkre menni, hogy ha túl hosszú ideig kap logikai egyes jelet egy darab tekercs a motorban, ugyanis nincs ideje a tekercsnek visszahűlni, mint amikor forgatod rajtuk a mágneses teret. A latch alkalmazása pedig azért is célszerű, mert leválasztja a tekercseket a pic lábairól, és ez a konkrét típus tartalmaz záró diódákat is az áram lekapcsolásakor keletkező indukciós árammal szemben, valamint nagyobb áramot tudsz kivenni belőle, mint a picből.
Értem, Igazából a picet féltettem, direktbe ha megszorul nem az lenne hogy több áramot kér a pictől mint amit adni képes és akkor a pic megy tönkre?
Segédalkatrészeket csak az egyszerüség kedvéért akarnék elhagyni, persze csak ha ez megoldás. Ha csak 20 mA alatti motort használok akkor elvileg működhet nem? Esetleg védődiódát berakok akkor a pic már védett a túláramtól? A másik ok a költségkiméleés. sok motort vezérlek, a sok segédalkatrész ára meg összeadódik. Persze ha meg a pic ég ki akkor ez mégiscsak drágább. Harmadik ok a helytakarékosság.
Többet nem tud kérni belőle, mint amit eladni képes a pic sztem. Ha félted a pic-et akkor elhanyagolhatatlan a segéd alkatrész, én általában ha nagyobb áramokkal, vagy induktív alkatrészekkel dolgozok mikrokontrollerrel, akkor optocsatolós leválasztást mindenképpen teszek a mikrokontroller lábaira. A védő dióda pedig nem a túláram védelem miatt szükséges, hanem amikor a tekercsen lekapcsolod a feszültséget, akkor a tekercsben áram indukálódik, ami ellentétes az üzemi árammal, ezért tesznek párhuzamosan diódát a reléknél is. Érdemes szerintem átolvasni a tekercsek működését a cikkek közt itt az oldalon. Helytakarékosságra csak azt tudom mondani, hogy smd alkatrész, amiből csak lehet (1206-os tokozású ellenállás 0,25W-os). A költséghatékonyságra pedig azt, hogy a biztonságnak, és a megbízhatóságnak ára van, el kell dönteni mi a fontos, és mérlegelni.
Ez a tranzisztor jó lehet, kb. 0.5 - 1 Amperig. De ilyen áramoknál már rendesen melegedni fog! A képen lévő motor (csak nem egy floppyból való? kisebb áramú, ahhoz nagy eséllyel nem kell hűtés. Amire figyelj még, az a védődiódák: A motor tekercse elég nagy feszültséget is produkálhat (többek között ezért sem érdemes közvetlenül uC-ról hajtani, még ha bírná is árammal...). Az Ic-kben általában ezek is benne vannak.
A tartóáramhoz általában az üzemi feszültséget lekapcsolják az 50-70%-ára. De pl. egy 12V-os motor esetében akár 5V is elég lehet (így jól felhasználható egy PC táp...). Ha jól tippeltem és valóban floppyból való a motor, akkor nézd meg, hogy az abban lévő meghajtó használható-e. Én csináltam olyat, hogy fogtam a floppyt, megkerestem a csatlakozóin a léptetés (STEP) és az irány (DIR) jeleket, és azt vezéreltem. Ez arra is jó lehet, hogy megismerd a motor vezérlését: megnézed, hogy a 4 vezeték közül melyiken van feszültség, majd léptetsz egyet és újra megnézed. Ha érdekel, előkeresem, hogy melyik csatlakozási pontra mit kell kötni. Idézet: „Viszont nem egészen értem a léptetőmotor vezérlést. Próbáltam ráadni néhány voltokat, de csak jobbra balra ugrált...” Egy jó hasonlat: Olyan, mint egy bicikli. A bicikli sem megy, ha csak az egyik pedált nyomod. Az kell, hogy megfelelő ütemben és sorrendben nyomod a pedálokat (kapcsolgatod a tekercseket). A neten rengeteg helyen lehet találni magyarázatot a működéséről.
Hello!
Aki BTM222 modult használ a kérdés elsősorban nekik szól. Honnan tudom, hogy melyik az 1-es lába? Van az árnyékoló lemezkén egy kis benyomás, de nem olyan egyértelmű számomra. Illetve ti milyen kapcsolás szerint használjátok? Az adatlapban sajnos nincs példakapcsolás.
Nem. Az a kis mélyített kör a 38-as lába neki. Onnan jöttem rá, hogy a modul egyik sarkának kivételével mindegyiken olyan láb van, ami GND(ez jól látszik a modulon a forrasztás miatt), egy nem. És ekkor már volt mihez viszonyítani.
Amúgy hogy érted, hogy az új antenna tesztet nem élte túl a modulod? (Ezt még régebben írtad.)
Úgy értettem, hogy be volt forrasztva egy panelra és egy NYÁK antenna volt rátervezve. Ahhoz, hogy ezt az antennát megszüntessem e kellet forrasztani a panelról, de sajnos 2lába levált.
Te hogyan kötötted be? Valami visszajelzőled ilyesmi van rajta?
Értem, egyébként én amikor csináltam neki egy második panelt, úgy "forrasztottam ki", hogy a lehető legtöbb ónt lehúzogattam a pákával, aztán tapétázókéssel "levágtam" a modult a NYÁK-ról, így kicsit sem sérült meg.
Én a következőket kötöttem be: GND, VCC, PVCC(összekötöttem a VCC-vel), Tx, Rx, antenna. Visszajelző LED nincs, de nem is foglalkoztam vele, hogy lehet-e tenni rá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |