Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy kapcsolót is be lehet kötni rosszul, pedig annál egyszerűbb elektromos alkatrész kevés van.
okés, holnap tünetesen átnézem, csak sajnos nincs nagyítóm.
Sziasztok, az elektret mikrofon alja így néz ki amit csatoltam.
Melyik jelölést kell a testre kötni? A rövid vagy a hosszú csíkot?
Ha lehet még egy kérdésem, ami olyan hogy: Hogy csinálhatok kis motorból kis fúrót panelhoz, hogy ne keljen vegyek még, mert most leégtem csöppet, és motorra gyüjtök . :pirul:
Működik a poloska! Köszönöm.
Egy elméleti kérdésem van: egy telefontöltőt szeretnék építeni, amihez csak 5V-ra van szükségem, legalábbis a gyári töltő ennyit ad ki, a ráírt adat alapján, így gondolom, nekem is ennyire van szükségem...a gyári töltő specifikációja 800mA 5V. Valamilyen stabilizátor IC-t használnék az 5V előállítására, és itt jön a kérdésem, hogy kell-e áramkorlátot betennem? Tehát ha bármilyen áramkorlát nélküli kapcsolást alkalmaznék, akkor az áram felszaladhatna-e az egekbe, egy 7805 esetében 1,5A-ig, ami az IC elhalálozásához vezetne, és ugye 1,5A töltő áramhoz pillanatnyilag, amit a telefon akkuja még csak-csak kibírna talán. A telefon fogja szabályozni a töltés áramát, vagy nekem kell külsőleg mondjuk korlátozó ellenállással, vagy eleve áramkorlátos kapcsolással?
És egy másik kérdés az lényegében ugyanehhez tartozik, napelemes telefontöltőt is építenék, ami gyakorlatilag ugyanez a kapcsolás lenne, csak akku helyett a napelem szolgáltatná a feszültséget. Ezt jól gondolom, hogy pont ugyanezzel a kapcsolással megoldható lenne? Persze ott nem korlátozó ellenállást használnék a fölösleges energia veszteségek miatt, hanem elektronikusan szabályoznám az áramot ha kell. Már ki is néztem egy szimpatikus IC-t hozzá LM2937, talán ezzel építem a kapcsolást. Tehát akkor kell áramkorlát vagy nem egy telefon töltéshez?
Lenne egy nagyon amatőr kérdésem. (ne kövezzetek meg miatta)
Adott 45volt egyenáram... ezt szeretném ráküldeni a stab IC-re (7815 és 7915) de az ugye kinyíródik ekkora betáptól. A legegyszerűbben szeretném a feszültséget lecsökkenteni kb. 20 voltra. A stab IC terhelése kb 500-600mA. Egy sima sorbakötött terhelőellenállással célt érnék? Mekkora érték kellene?
Sajna egy ellenállással nem megoldható a dolog. Disszipatív módon egyébként sem gazdaságos. Régebben ilyen esetekre a ZL sorozatú zenereket használták, megfelelő teljesítményű, és nagyságú ellenállással sorbakötve.
Neked a feszültséget, és a terhelőáramot figyelembe véve mindenféleképp kapcsolóüzemű feszültségcsökkentésbe kell gondolkodni. Léteznek buck konverterek, ezekkel könnyedén megoldható a dolog. Ha fontos a zajmentes egyenfeszültség, akkor a konverterrel lemész ~20V-ra, és ezután kötöd a stabkockát.
Na, valakinek erre tipje? :pirul: Meg az a kérdésem, hogy egy számítógépből miket lehet felhasználni alkatrésznek, vagy bárminek?
Azt hiszem rájöttem a megoldásra... remélem jól okoskodom.
Adott egy 45V+/- szimmetrikus táp. Ennek a GND vezetékébe bekötök egy 7924 stab ic-t (in-out), a stab IC gnd-jét pedig rákötöm a már leszabályozott (7915-7815) valamelyik kimenetére. Mellékelem a skiccet.. ez müködhet?
A tápot szétbonthatod, jók a vezetékek, kondik ellenállások. Hűtőventillátor..
A dobozt is fel tudod használni.
Okés köszi. Az a kérdésem még, hogy az nem baj ugye, hogy a poloska mikrofonján, ami még nem működik kezd lejönni valami "szövet " vagy ilyesmi?!
Még ha működne is, (de nem fog), akkor sem úszod meg a disszipációt, és ez nagy pazarlás.
Na, itt vannak a képek csak picit rossz minőségben. Remélem így majd könnyebben tudtok segíteni! Ezerszer ellenőriztem, és nem találtam zárlatot. A vezetéseket is néztem réz felőli oldalon. El se tudom már képzelni , hogy mi a baj.
Sziasztok, lenne néhány kezdő kérdésem.
Ha egy régi PC tápot használok egy audió erősítőhöz, amely a TDA7265 IC-t használja, akkor a +-12V-nál ki tudja hozni magából a maximális 25W teljesítményt károsodás nélkül? ha sztereó, akkor az 2x25W, azaz 50W? Ha így van, akkor az 50/12, azaz 4,16 A terhelés maximális hangerőn? Ha az IC adatlapja szerint a kimeneti csúcsáram 4,5A, akkor még nem fog tönkremenni/lekapcsolni? Ne haragudjatok, ha sok értelmetlenséget hordtam össze, de inkább előbb megkérdezem, mint utólag fogjam a fejem. Köszi a válaszokat.
Küldenél kapcsolási rajzot ami alapján ezt készítetted?
(Megjegyzem nem spóroltál a forrasz anyaggal.)
Szia, elvileg a telefonban van a szabályozó elektronika, de én mindenképpen korlátoznám a töltő áramát is. Nehogy valami tranziens miatt hirtelen túl nagy áram haladjon át a készüléken tönkretéve azt ezzel. (Vagyis 1A-re lődd be a korlátot és akkor nem lesz baj.) Azt elég egyszerűen meg lehet oldani. (Én úgy csinálnám, hogy egy kicsi maradékfeszültségű tranyót tennék a 7805 után. Illetve egy söntellenállást is. És úgy lőném be, hogy a söntön ha megnő a fesz. akkor lezárja a tranyót. (Ezzel leszabályozva az áramot.) Ehhez mondjuk emelni kell a 7805 kimeneti fesz.-ét. (A GND és a 7805 GND-je közé be kell tenni egy szilícium diódát.) Ami min. 100mA-t bír. Nekem ez az elképzelésem.
Sziasztok.Azt szeretném kérdezni,hogy nem e tudna nekem valaki segíteni hagfalépítésben!Ílyenre gondolnék,hogy milyen hangváltókat ajánlanátok,hogyan tervezzem meg a hangfal dobozt.Hol lehet beszerezni jó hangszórókat,tartozékokat a hangfalépítéshez.bekötési rajzot a hangváltóhoz,ehhez kapcsolódó linkeket,olcsó webáruházakat. meg stb.Előre is köszönöm segítségeteket!
Sziasztok!
Itt az oldalon talált kapcsolást: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l.html megépítettem de csak negatív feszültséget mér ha a bemenetet megfordítom akkor túlfeszültség értéket mutat. 20 V-os méréshatárra állítottam be és 18 V a maximális a bemenő feszültség. A potmétert mindkét állásába csavartam de hiába. Mi lehet a hiba?
Bővebben: Link Sajnos eltört a ceruza pákám hegye, nem lehet bele venni, csinálni meg még nem bírtam, ezért a pisztollyal dolgozok, ami elég nagy darab :pirul:
Javaslom a kereső használatát. Bővebben: Link
Köszi Miki!
Egy napelemes töltő is működhetne pont ugyanezen az elven? Mert abból láttam két félét is...az egyik akkut töltött, és az akkuról szedte a feszültséget (szerintem ez fölösleges, csak energia pazarlás), a másik meg közvetlen napelemről persze szabályzó elektronikán keresztül. mindkettőnek van előnye, de szerintem fölösleges akkuzni egy telefontöltőnél... Itt ugye csak abban különbözik az akkuról táplálttól, hogy a napelem miatt nem stabil a bemeneti feszültség.
Rezeg egyáltalán valahol? Ezt egy nagyfrekvenciás mérőfejjel és egy feszültségmérővel meg tudod nézni. Kulcsszó: "RF probe". Néhány alkatrész csak, csinálj.
Ha működik, akkor meg kell keresni, hol, milyen frekvencián. Nagyon érzékeny a kézkapacitásra, amikor keresed, el a kezekkel tőle. Próbáld analóg hangolású vevővel.
Hali.
Adott egy ilyen Li-ion akkucella. Az a kérdésem, ha úgy töltöm ahogy a képen van, akkor egy akkura 4V 0,5A jut? Ha nem, mennyi?
4V 1A jut egy akkura.
Köszönöm! Ez óriási segítség lesz a következő "projekthez".
Mivel egész kicsi feszültségen kell szabályozni és figyelni, ezért nem a stab. után tettem a védelmet, hanem elé. Arra figyelj hogy valami egész kicsi maradékfesz.-ű tranyót alkalmazz. (Kipróbálhatod 2N3055-tel is.) Ez így kb. 600mA-nél már elkezdi lényegesen csökkenteni a stabilizátor feszültségét. (A napelemes dolog, pedig attól függ, hogy mekkora fesz. között változik a fesz.-e.)
Így nem szabad tölteni. (Javaslom olvass bele az Li-ion, Li-Po akkuk töltésébe itt a fórumon.)
Ilyet én még nem hallottam.. Van egy 2x15W-os erősítőm TDA2030-assal, bekapcsoltam és kicsit máshogy hangzott mint szokott és megnéztem a Winampnál a balanszot és ha az egyik oldalra húztam ugyanúgy szólt mind a 2 hangszóró mint eredetileg csak halkabb volt és ennyi.. Megnéztem az erősítőbe, semmi nem mozdult el.. Olyan mind ha mono lenne de ha kihúzom az RCA-t pl a bal csatornáról a bal nem szól de a jobb a balansznál ugyanazt csinálja. Ez mi a fene lehet? :eek2: Eddig ilyen nem volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |