Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1195 / 3998
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Egy kapcsolót is be lehet kötni rosszul, pedig annál egyszerűbb elektromos alkatrész kevés van.
(#) janikukac hozzászólása Feb 16, 2011 /

okés, holnap tünetesen átnézem, csak sajnos nincs nagyítóm.
(#) Jaksi hozzászólása Feb 16, 2011 /

Sziasztok, az elektret mikrofon alja így néz ki amit csatoltam.
Melyik jelölést kell a testre kötni? A rövid vagy a hosszú csíkot?

mikrofon.JPG

(#) janikukac hozzászólása Feb 16, 2011 /

Ha lehet még egy kérdésem, ami olyan hogy: Hogy csinálhatok kis motorból kis fúrót panelhoz, hogy ne keljen vegyek még, mert most leégtem csöppet, és motorra gyüjtök . :pirul:
(#) Jaksi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Működik a poloska! Köszönöm.
(#) Jaksi válasza Jaksi hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Az elektret volt fordítva bekötve...
(#) hapro hozzászólása Feb 17, 2011 /

Egy elméleti kérdésem van: egy telefontöltőt szeretnék építeni, amihez csak 5V-ra van szükségem, legalábbis a gyári töltő ennyit ad ki, a ráírt adat alapján, így gondolom, nekem is ennyire van szükségem...a gyári töltő specifikációja 800mA 5V. Valamilyen stabilizátor IC-t használnék az 5V előállítására, és itt jön a kérdésem, hogy kell-e áramkorlátot betennem? Tehát ha bármilyen áramkorlát nélküli kapcsolást alkalmaznék, akkor az áram felszaladhatna-e az egekbe, egy 7805 esetében 1,5A-ig, ami az IC elhalálozásához vezetne, és ugye 1,5A töltő áramhoz pillanatnyilag, amit a telefon akkuja még csak-csak kibírna talán. A telefon fogja szabályozni a töltés áramát, vagy nekem kell külsőleg mondjuk korlátozó ellenállással, vagy eleve áramkorlátos kapcsolással?
És egy másik kérdés az lényegében ugyanehhez tartozik, napelemes telefontöltőt is építenék, ami gyakorlatilag ugyanez a kapcsolás lenne, csak akku helyett a napelem szolgáltatná a feszültséget. Ezt jól gondolom, hogy pont ugyanezzel a kapcsolással megoldható lenne? Persze ott nem korlátozó ellenállást használnék a fölösleges energia veszteségek miatt, hanem elektronikusan szabályoznám az áramot ha kell. Már ki is néztem egy szimpatikus IC-t hozzá LM2937, talán ezzel építem a kapcsolást.
Tehát akkor kell áramkorlát vagy nem egy telefon töltéshez?
(#) Akashi hozzászólása Feb 17, 2011 /

Lenne egy nagyon amatőr kérdésem. (ne kövezzetek meg miatta)
Adott 45volt egyenáram... ezt szeretném ráküldeni a stab IC-re (7815 és 7915) de az ugye kinyíródik ekkora betáptól.
A legegyszerűbben szeretném a feszültséget lecsökkenteni kb. 20 voltra. A stab IC terhelése kb 500-600mA.
Egy sima sorbakötött terhelőellenállással célt érnék? Mekkora érték kellene?
(#) mex válasza Akashi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Sajna egy ellenállással nem megoldható a dolog. Disszipatív módon egyébként sem gazdaságos. Régebben ilyen esetekre a ZL sorozatú zenereket használták, megfelelő teljesítményű, és nagyságú ellenállással sorbakötve.
Neked a feszültséget, és a terhelőáramot figyelembe véve mindenféleképp kapcsolóüzemű feszültségcsökkentésbe kell gondolkodni. Léteznek buck konverterek, ezekkel könnyedén megoldható a dolog. Ha fontos a zajmentes egyenfeszültség, akkor a konverterrel lemész ~20V-ra, és ezután kötöd a stabkockát.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Na, valakinek erre tipje? :pirul: Meg az a kérdésem, hogy egy számítógépből miket lehet felhasználni alkatrésznek, vagy bárminek?
(#) Akashi válasza mex hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Azt hiszem rájöttem a megoldásra... remélem jól okoskodom.
Adott egy 45V+/- szimmetrikus táp.
Ennek a GND vezetékébe bekötök egy 7924 stab ic-t (in-out), a stab IC gnd-jét pedig rákötöm a már leszabályozott (7915-7815) valamelyik kimenetére.
Mellékelem a skiccet.. ez müködhet?

xx.JPG

(#) Akashi válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

A tápot szétbonthatod, jók a vezetékek, kondik ellenállások. Hűtőventillátor..
A dobozt is fel tudod használni.
(#) janikukac válasza Akashi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Okés köszi. Az a kérdésem még, hogy az nem baj ugye, hogy a poloska mikrofonján, ami még nem működik kezd lejönni valami "szövet " vagy ilyesmi?!
(#) mex válasza Akashi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Még ha működne is, (de nem fog), akkor sem úszod meg a disszipációt, és ez nagy pazarlás.
(#) janikukac hozzászólása Feb 17, 2011 /

Na, itt vannak a képek csak picit rossz minőségben. Remélem így majd könnyebben tudtok segíteni! Ezerszer ellenőriztem, és nem találtam zárlatot. A vezetéseket is néztem réz felőli oldalon. El se tudom már képzelni , hogy mi a baj.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok, lenne néhány kezdő kérdésem.
Ha egy régi PC tápot használok egy audió erősítőhöz, amely a TDA7265 IC-t használja, akkor a +-12V-nál ki tudja hozni magából a maximális 25W teljesítményt károsodás nélkül? ha sztereó, akkor az 2x25W, azaz 50W? Ha így van, akkor az 50/12, azaz 4,16 A terhelés maximális hangerőn? Ha az IC adatlapja szerint a kimeneti csúcsáram 4,5A, akkor még nem fog tönkremenni/lekapcsolni?
Ne haragudjatok, ha sok értelmetlenséget hordtam össze, de inkább előbb megkérdezem, mint utólag fogjam a fejem. Köszi a válaszokat.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Küldenél kapcsolási rajzot ami alapján ezt készítetted?
(Megjegyzem nem spóroltál a forrasz anyaggal.)
(#) bankimajki válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia, elvileg a telefonban van a szabályozó elektronika, de én mindenképpen korlátoznám a töltő áramát is. Nehogy valami tranziens miatt hirtelen túl nagy áram haladjon át a készüléken tönkretéve azt ezzel. (Vagyis 1A-re lődd be a korlátot és akkor nem lesz baj.) Azt elég egyszerűen meg lehet oldani. (Én úgy csinálnám, hogy egy kicsi maradékfeszültségű tranyót tennék a 7805 után. Illetve egy söntellenállást is. És úgy lőném be, hogy a söntön ha megnő a fesz. akkor lezárja a tranyót. (Ezzel leszabályozva az áramot.) Ehhez mondjuk emelni kell a 7805 kimeneti fesz.-ét. (A GND és a 7805 GND-je közé be kell tenni egy szilícium diódát.) Ami min. 100mA-t bír. Nekem ez az elképzelésem.
(#) LEMMY hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok.Azt szeretném kérdezni,hogy nem e tudna nekem valaki segíteni hagfalépítésben!Ílyenre gondolnék,hogy milyen hangváltókat ajánlanátok,hogyan tervezzem meg a hangfal dobozt.Hol lehet beszerezni jó hangszórókat,tartozékokat a hangfalépítéshez.bekötési rajzot a hangváltóhoz,ehhez kapcsolódó linkeket,olcsó webáruházakat. meg stb.Előre is köszönöm segítségeteket!
(#) Soltan1974 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok!
Itt az oldalon talált kapcsolást: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l.html
megépítettem de csak negatív feszültséget mér ha a bemenetet megfordítom akkor túlfeszültség értéket mutat. 20 V-os méréshatárra állítottam be és 18 V a maximális a bemenő feszültség. A potmétert mindkét állásába csavartam de hiába.
Mi lehet a hiba?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Bővebben: Link Sajnos eltört a ceruza pákám hegye, nem lehet bele venni, csinálni meg még nem bírtam, ezért a pisztollyal dolgozok, ami elég nagy darab :pirul:
(#) zolika60 válasza LEMMY hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Javaslom a kereső használatát. Bővebben: Link
(#) hapro válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Köszi Miki!
Egy napelemes töltő is működhetne pont ugyanezen az elven?
Mert abból láttam két félét is...az egyik akkut töltött, és az akkuról szedte a feszültséget (szerintem ez fölösleges, csak energia pazarlás), a másik meg közvetlen napelemről persze szabályzó elektronikán keresztül. mindkettőnek van előnye, de szerintem fölösleges akkuzni egy telefontöltőnél...
Itt ugye csak abban különbözik az akkuról táplálttól, hogy a napelem miatt nem stabil a bemeneti feszültség.
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Rezeg egyáltalán valahol? Ezt egy nagyfrekvenciás mérőfejjel és egy feszültségmérővel meg tudod nézni. Kulcsszó: "RF probe". Néhány alkatrész csak, csinálj.

Ha működik, akkor meg kell keresni, hol, milyen frekvencián. Nagyon érzékeny a kézkapacitásra, amikor keresed, el a kezekkel tőle. Próbáld analóg hangolású vevővel.
(#) rolandi350 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Hali.
Adott egy ilyen Li-ion akkucella.
Az a kérdésem, ha úgy töltöm ahogy a képen van, akkor egy akkura 4V 0,5A jut? Ha nem, mennyi?

Li ion.JPG

(#) kadarist válasza rolandi350 hozzászólására (») Feb 17, 2011 / 1

4V 1A jut egy akkura.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Köszönöm! Ez óriási segítség lesz a következő "projekthez".
(#) bankimajki válasza hapro hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Mivel egész kicsi feszültségen kell szabályozni és figyelni, ezért nem a stab. után tettem a védelmet, hanem elé. Arra figyelj hogy valami egész kicsi maradékfesz.-ű tranyót alkalmazz. (Kipróbálhatod 2N3055-tel is.) Ez így kb. 600mA-nél már elkezdi lényegesen csökkenteni a stabilizátor feszültségét. (A napelemes dolog, pedig attól függ, hogy mekkora fesz. között változik a fesz.-e.)
(#) bankimajki válasza rolandi350 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Így nem szabad tölteni. (Javaslom olvass bele az Li-ion, Li-Po akkuk töltésébe itt a fórumon.)
(#) fantom45 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Ilyet én még nem hallottam.. Van egy 2x15W-os erősítőm TDA2030-assal, bekapcsoltam és kicsit máshogy hangzott mint szokott és megnéztem a Winampnál a balanszot és ha az egyik oldalra húztam ugyanúgy szólt mind a 2 hangszóró mint eredetileg csak halkabb volt és ennyi.. Megnéztem az erősítőbe, semmi nem mozdult el.. Olyan mind ha mono lenne de ha kihúzom az RCA-t pl a bal csatornáról a bal nem szól de a jobb a balansznál ugyanazt csinálja. Ez mi a fene lehet? :eek2: Eddig ilyen nem volt.
Következő: »»   1195 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem