Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Köszönöm szépen! Már csak az a gond, hogy nem tudom honnan beszerezni, ugyanis a Lomexban csak 95C fokos van Így nem tudom hogy honnan fogok szerezni
Pár oldallal előrébb van kapcs.rajz lehet csinálni és nagyon érdemes minden érzékeny pontra tenni.
Erre gondolsz? Akkor ebből hány darabot kell építeni? Mert gondolom nem elég csak a bordára..
Szia! Olvastam hogy FET-tel építetted meg a saját gépedet. Én is FET el szeretném építeni. Megtaláltam a rajzot ami alapján te módosítottad az IGBT-st. Én is ezt a módosítást alkalmaznám. Ahogy nézegettem a képeit a gépednek, láttam hogy valami nagyfesz kondik vannak a feles panelen, azok mik? Ugyanis a rajzon nem látom őket! Valamint a Tp1 trafótól mekkora vezetékkel lehet bekötni a panelt? Gondoltam rá, hogy rátervezem a vezérlő panelra a módosítást, de akkor meg a meghajtó FET-eket kell vezetékezni. Mennyire jó ötlet ez? Máshogy nem igazán lehet megoldani Valamint a FET ekkel párhuzamos védődiódáknak mi a típusuk? Előre is köszönöm!
Megnéztem, egyből csak hunyorgok.. Valamint jóval többe kerül minden ott mint a Lomexben.
Szia,
a mellékelt rajzon a Q1 bázisában levő dióda fordítva van berajzolva...
Erdgab egy féloldallaf föjebb leírta hová hanyas kell
Szia! Köszönöm! De én ebből a rajzból csak a T1 és a TOR trafók közötti részt fogom hasznosítani.
Szerintem a nagyfeszkondi az a maciban is lévő 2,2µF-os kondi lehet. A védődiódáknak meg szerintem megintcsak a maciban lévőket használhatod.
Sziasztok! Unalmamban mondom megtekerem a fojtót. De előtte megnézem hogy milyen huzal van a célra. Találtam jópár méter 0.42-est. Gondolom ez jó lenne a főtrafó primerjének. Szekundernek és a fojtónak találtam 0.98mm-es drótot.. Aztán elkezdtem olvasgatni, hogy mi is lenne a jó. Olvastam olyat is hogy a primernek és a szekundernek egyforma vastag drótból kell készülnie, csak több szálból. Valamint olyat is hogy nem kel feltétlenül egyformának lennie Az kivitelezhető hogy a főtrafó primerét megtekerem 0.42-es drótból (fogalmam sincs hogy hány szálól). A szekundert pedig 0.98mm es drótból (itt sem tudom hogy hány szál kéne). A fojtó készülhetne ugyan olyan sodratból mint a főtrafó szekundere? Valaki tudna segíteni abban hogy hány szállal kéne tekernem az adott vastagságú huzalból? Előre is köszönöm!
Szerintem használható eltérő vastagságú huzalból, csak arra kell figyelni, hogy a huzal össz keresztmetszete egyezzen a megadott által. Tehát kiszámolod, hogy az eredetileg megadott X szál Y vastagságú huzal össz keresztmetszete(vagy lehet már tudod is mennyinek kellene lenni) és akkor így már tudsz számolni a meglévő huzalodból, hogy hány szál adja ki a kívánt keresztmetszetet.
A fojtó is tekerhető a szekundernek szánt sodratból, ha elfér a fojtónak szánt magon.
A kondenzátorok 4,7nf 2000v kondik a "Maci "kapcsolásban ott vannak a rajzon,egy diódáva és egy 47 ohm ellenállással vannak összekötve.A nagy kondi pedig egy 2,2uf 400v,ez a tápon van.A diodák a típusa APT15ds60.Ezt a trafó vezetékes kérdést nem igazán értem,az én meghajtó trafómon a vezeték a csévetest csatlakozóira van forrasztva és be van ültetve a panelba.
Szia! Rendben, kiszámolnám, de kéne egy képlet. Úgy kell számolni, hogy kiszámolom 1 huzal szélességét és annyi huzalt veszek míg el nem értem a megfelelő keresztmetszetet?
Nem a szélességét, hanem a keresztmetszetét kell kiszámolni a huzalnak. A többi stimmel.
Én mikor csináltam a tekercseléshez szükséges vezetékeket:
Tp 2 trafó E65 ferrit I-20menet 28db 0.39 huzal II- 6 menet 5.5 sodrot vezeték A sodrot vezeték villanyszerelői vezetékből készült amihez 5 szálat letisztítottam a külső szigeteléstől és így lett 5.5mm vastagég meg aztán szigeteltem.
A keresztmetszet = r2π
azaz "r "a négyzeten szorozva Pi -vel; ahol az "r" a huzalátmérő fele a Pi pedig 3,14 .
Bocsi, azt szerettem volna írni, csak annyi dolog jár a fejemben...
Egyik gyári gépben, egyenirányítás után egy relét működtet, egy másik gépben pedig egy visszacsatolás a primerteljesítmény kapcsolók vezérlőpaneljára. Ennek a funkcióját még nem sikerült pontosan kiderítenem.
Kipróbáltam a számolást. Találtam oylan adatot hogy 0,38mm-es huzalból kell 30szál, ami 2,6955mm2. Kiszámoltam kijött 23,77mm2-re. A többi a túlméretezés? Hány %-al kell túlméretezni?
Köszi! :smoke:
Bocsáss meg,de Te most ugratod a népet (?) ,mert nemrég azt írtad,hogy nem vagy már kezdő,a kérdéseid nem ezt mutatják.Azért egy huzal keresztmetszetét illene tudni kiszámolni még egy kezdőnek is,főleg,ha egy ilyen gép építésére vállalkozik.Csak megjegyezném,hogy a számolásodra egy hatalmas egyest kaptál.
Én miért ugratnám a népet? Nem vagyok kezdő, de ilyenekkel sosem foglalkoztam. Számolni meg úgy számoltam ahogy mondták..
Idézet: Ha te hegesztő invertert építesz, az azt jelenti hogy értened kell az űrtechnikához is? „mert nemrég azt írtad,hogy nem vagy már kezdő,a kérdéseid nem ezt mutatják” Idézet: „A keresztmetszet = r2π azaz "r "a négyzeten szorozva Pi -vel; ahol az "r" a huzalátmérő fele a Pi pedig 3,14” Erre a válaszod. Idézet: „Kipróbáltam a számolást. Találtam oylan adatot hogy 0,38mm-es huzalból kell 30szál, ami 2,6955mm2. Kiszámoltam kijött 23,77mm2-re.” Szerinted,mit kellett volna mondanom?
Bocsi,de nekem a 30 szál 0,38-as huzal 3,402mm2 keresztmetszetre jött ki. Pedig kétféleképpen is kiszámoltam.
Bocsi!
De multkor én is írtam,hogy azért gáz, ha valaki nem ismeri fel a rajzon az elemeket- és tessék a terület számítás is vita része (-Már, ha mondjuk hegesztő invertert akar építeni-, csak kell valami prehisztorikus ismeretszint,hogy neki fogjunk)
Ja és még egy gondolat!
Hol vagyunk azon az elmélkedéstől, hogy FET vs. IGBT?, ha r2xpi az hieroglifa? S félek, hogy ez nem ugratás!
Kedves Zoli!
Előre bocsátom, egyáltalán nem áll szándékomban,hogy maceráljalak,de a kör területének kiszámítása az általános iskola 5.-6. osztályában volt tananyag. Az adatlapodat elnézve nem tűnsz annyira fiatalnak,hogy ez -korodnál fogva- gondot kellene hogy okozzon. Azt írod,nem vagy kezdő, én elhiszem neked, de az efféle tudás nem csak az űrtechnikához szükséges,hanem a mindennapi élethez is különösen abban az esetben ha az elektronok kergetésére akarod adni a fejedet. Tanulni sohasem késő. :nezze:
Zoli ... kitagadlak a "családi körömből " ha szégyent hozol ránk . :emptybottle:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |