Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a képen mellékelt csatlakozó bekötéséhez, RS232 soros vonallal. Igazából ez a témakör elég távol áll tőlem, és nem nagyon van még elméleti tapasztaltom sem a témában. A képen szereplő csatlakozóhoz van egy "anya" csatolóm, és abba kéne belekötögetnem a soros vonal vezetékeit. Köszönöm szépen a segtséget, előre is! üdv mx
Sokat segítene, ha megmondanád, milyen készülékről van szó!
Szervusz!
Igazából ez egy olyan készülék ami egy prototípus, tehát bővebbet nem tudok róla mondani. Perisztaltikus folyadékanalizátor, ami a képen ábrázolt porton kommunikál. Csak vezeték híján nem fog működni a kommunikáció, és ezért kéne összedrótoznom egy soros vonallal. Ez egy BL 3.5/12 SN csatlakozó, közben rájöttem...
Ez egyBL 3.5 "apa" csatlakozó, és az "anyába" kell a soros vonal vezeékeit megfelelő helyre csavarokkal rögzíteni, plusz a tápot, ami evidens... De a soros vonal kábelei nem tiszták nekem...
Szia!
Mérd meg a TX kimenetén milyen feszültség mérhető a GND -höz képest (bekapcsolt állapotban). Ha -5..-12V közötti, akkor RS232. Ekkor a Null modem kábelt ajánlom. Készülék TX -- RS232 csatlakozó RxD, RS232 csatlakozó TxD -- Készülék RX, Készülék GND -- RS232 csatlakozó GND. Ha +5V körüli, akkor TTL szintű a kimenet, a PC-hez még egy TTL - RS232 illesztés is kell. Ez lehet pl. max232 vagy egyszerűbb 2 tranzisztorral..
Hehe ez jóóó poénos volt :
"Sokat segítene, ha megmondanád, milyen készülékről van szó!" "prototípus, perisztaltikus folyadékanalizátor" Hehe , de gugli barátom felhomályosított... Hp41C-jól leírta a hardver megoldás megkeresését. A szoftver oldalon tisztázni kellene a soros port beállítását (adatbit, stopbit, sebesség, paritás) és a kütyü mikor (pl kell-e kérni az adatokat), mit ad ki a soros portján (gondolom pl kurzor, időpont fejléc, folyadék mennyiség/perc, stb). Tehát ha néma a gép, próbálkozz ezen paraméterek változtatgatásával.
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy ha nincs egy adatlap a készülékről, amiben benne van a port bekötése, és a protokol akkor hogyan fog ezzel kommunikálni? Persze lehet, hogy a PC oldali program megvan és akkor menni fog...
Ha prototípus, akkor kellene hozzá valami dokumentáció. Azt nem adtak mellé?
Sokszor előfordul, hogy folyamatosan nyomja az adatokat a TX lábon. Ha így van - és a HW bekötés jó - akkor akár a hyper terminálon is látszik mit dönt ki magából.
Az RX-TX kivezetést kösd a db9-es 2-es és 3-as pontjára. A GND az 5-ös pontra megy. Ha nincs kommunikáció, és a GND-hez minusz 5V és 12V közötti értéket mérsz, jó a bekötés. Ha az egyik pozitiv, a másik negativ, cseréld meg a két vezetéket. A számitógépben állits be az adatátviteli sebességet, az adatbitek számát, 1 vagy két stopbittel beszélget, páros- vagy páratlan a paritás. Ha a program un. kézfogásos üzemmóddal müködik ( handshake), a db9-es csatiban kösd össze az 1-4 lábat, és a 7-8 lábat.
Az angol kifelyezés nem biztos hogy helyes, a szótár ezt dobta fel.
És akkor fizeted a kárt, ha TTL szintű a kimenet?
Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy a kérdező megint jól itt hagyott minket rágódni a semmin. Nem az első eset...
Nem hagytam itt senkit, csak vártam, hogy legyenek hozzászólások.
Jó okké sok idő telt el, és közben egy csomó más dolgom volt. Bocsiii érte mindenkinek. Szóval a bekötést megoldottam, igaából csak a TX RX párost cseréltem fel a 2 oldalon, és Groundot adtam még hozz, így elindult a kommunikáció. Hiperteminálon látom a kis bejelntkezést, de utasítást nem tudok adni neki. Kérdés: Hyperterminálon miért van az, hogy nem tudok beírni karaktert? Továbbiak. Papíron van egy leírás a parancskészletre, és hogy milyne formában kéne válaszolnia az eszköznek PL parancs: $DD az összes adat lekérdezése Válasz: >DD Sorszám, Adatsor >DD1,1,3,2010-08-06 18:00:00,0,1.10000 Nah amit én fejlesztettem eddig egy kicsit másképp néz ki.. Kiadom a $DD -t és ennyit kapok vissza >148 >45 >4 >65 >24 >11 >6 >42 >Ready És a ready után jön az újabb $DD a timeout miatt. Közbe van egy driver a protokoll kialakítására, de valószínűleg abban van a "hiba", aminek nincs forráskódja.. Totál más kérdés: .dll-t esélyem sincs visszafordítani "emészthető" formátumra, hogy legalább lássam, ogy mit is csinál? Üdv
A legegyszerűbb kérdésre tudok válaszolni: A Hyperterminálnál be kell állítani a helyi visszhangot, akkor látod is, hogy mit ütöttél...
Kapcsolat / Tulajdonságok / Beállítások / ASCII beállítások. |
Bejelentkezés
Hirdetés |