Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   32 / 123
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Kösz! Sajna annyira nem értek a dolgokhoz,vagyis szemre vételezéssel és műszerrel megtudom nézni mi a jó és mi a rossz. Majd kiforrasztani,megrendelni és beforrasztani. Ez általában megszokta oldani a problémákat,de hát most más a helyzet. Szóval melyik tranyókat kellene cserélnem? Hozzáteszem műszerrel mindkét modul tranyói egyformát mutatnak a műszeren. Melyik részén van az a "visszacsatoló ág"? Esetleg valamelyik kondi is okozhatja a hibát?
(#) shalafi.66 válasza csubííí hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Mivel ~20Ft-os tranzisztorokról van szó, ezért nyugodt szívvel mindet (kivéve BF244, azt csak akkor, ha hibás). Mehet mellé az elkó is az invertáló bemeneten (47u).
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ne haragudj, én sem vagyok szakember. Még elektronikával kapcsolatos szakmám sincsen. Csak azt feltételeztem, hogy rajtam kívül itt valamennyire szakemberek vannak, de úgy látszik tévedtem.
Nos akkor csapjunk a közepébe:
Ha már minden áron tranyókat akarsz cserélni, akkor lássuk!
Differenciál erősítő +: VT06
Differenciál erősítő - : VT14 (Ide jön a bázisára a negatív visszacsatolás)
VT08, VT16 áramgenerátorok, VT17 feszültség referencia, VT19 nagyjelű erősítő, VT26 VT27 a végtranzisztorok áramhatárolói (védelem), VT33 VT36 meghajtó tranzisztorok, HT98 HT99 végtranzisztorok.

Javasolt típusok: VT06-14: BC556B, VT08-16-27: BC327, VT17: BC546B, VT27: BC327.

A negatív visszacsatoló ág: VR41,43, VC42,44
(#) shalafi.66 válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Később ezen annyit változtattak, hogy a 16-os BD140 lett teljesen érthetően, és azt még megléphették volna, hogy a hőkomp. a végtranyók közelébe kerül, de ez már nem jött össze. 08-nak jó még a BC556.
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hát nem akkarok minden áron tranyókat,diódákat meg kondikat cserélni,de mivel nem tudom melyik a rossz (még egyszer megjegyezném,hogy a műszer minden alkatrészt jónak mutat,nincs hibás) ezért amiket megadtál kicserélem. Holnap érkeznek meg az alkatrészek. Beépíttés,majd a teszt után jelentkezem.
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Na ma megtörtént az alkatrészek cseréje. A tesztelés is megvolt,közel 2 órán keresztűl ment,eddig minden rendben van. Remélem nem fog újra jelentkezni a már említett jelenség! Megint megmértem a kivett alkatrészeket,és a műszer semmi hibát nem mutatott rajtuk. Hát,én ezt már nem értem! Nem mertem meghagyni őket azzal,hogy jó lesz majd máshova,ezért kidobtam mindet. Ismerősőmnek volt még egy elfekvőben lévő hangfal védelemet nyújtó szerkezete amit megkaptam,és ezt is beszereltem. Ez egyben a bekapcsoláskór történő koppanást is meggátolja kb.5-6 másodperc után kapcsolja rá a hangfalakat. Figyeli az áramot a két modulon és a hangfalakon. Ha rajtuk vagy a hangfalakon vagy valahól a hangfalkábeleken zárlat keletkezik azonnal lekapcsolja a hanfalakat,így azoknak és egyébb alkatrészeknek nem lesz bajuk. Ha netán ez bekövetkezne kevesebb alkatrész megy tönkre. Tudom sokaknak ezek a Vidi erősítők nem jelentenek sokat. Én is tudom,hogy nem egy nagy teljesítményűek és nem valami jó paraméterekkel vannak ellátva,de normál othoni használatra nagyon is megfelelnek. Máig könnyedén és olcsón javíthatóak,ez viszont sok más erősítőről nem mondható el. Neked is, és mindenkinek köszönöm a segítségét!
(#) shalafi.66 válasza csubííí hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

A fő gond nem a paramétereikkel van. Mást szúrtak el ezekben.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Örülök, hogy sikerült a műtét!
(#) szinten hozzászólása Feb 19, 2011 /

Helló! Van egy kis problémám egy Videoton RA 6386-S rádióerősítővel! A nyomtatott áramkör sajnos elrepedt és 2 tekercs leégett, amit már nem lehet ujjonan beszerezni.
A kérdésem annyi lenne, hogy tudna-e valaki egy egyszerűsített kapcsolási rajzot, ami ennek az erősítőnek az ic-ivel hajtható!
Elméletileg TEO 2059 és 2060 -as IC-k hajtják, de ebben nem vagyok biztos!
Az erősítő gyári kapcsolási rajza:Bővebben: Link

illetve, hogy a hangszínszabályzását beleépíteni de ez nem a legfontosabb!
az összes eredeti cucc megvan belőle!

Ha valaki tud segíteni akkor azt előre is köszönöm!
és a google a barátod módszer nem működik azért írtam ide
(#) doktor válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Azokban az időkben a lehetőségeket is figyelembe véve, nem voltak ezek annyira rosszak.
(#) shalafi.66 válasza doktor hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Ha a lehetőségek alatt a tervezők felkészültségét érted, akkor még akár egyet is érthetünk. Ugyanis nem a gyenge minőségű NYÁK-lap tehet arról, ha földhurkot maratnak rá a tervezők, vagy nem a BC337 problémája, ha a hőkompenzálás nem a végtranyók közelébe kerül, hanem a végfokpanel közepére, ahol gyakorlatilag semmi nem fűt, szintén nem az a 10 dióda-ellenllás-tranyó tehet arról, ha elszúrják a visszahajló áramkorlátot, stb.
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 19, 2011 / 1

Heló!
Miért nem javítod meg, egy elrepedt nyákot azért helyre lehet hozni egy kis forrasztással és bűvészkedéssel.
Tekercset is lehet pótolni igaz nem tudom melyikről beszélsz, de a végfok modulban szerintem cserélhető ha az égett le. Egyébbkén a rajzból nekem úgy tűnik, hogy a modul rendszerű végfok önállóan is működőképes lehet a többi modultól függetlenül is. Egyébbként TEO2059-2060 alkatrészek az erősitő rész végfoktranzisztorai.
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Igen a rajzból én is azt néztem utólag, hogy teljesen különálló a végfok rész! Csak hát nem vagyok az a nagy elektronikai zseni, és nem igazán tudom kivenni, hogy mit hova kéne kötni hogy megszólaljon pl feszültséget melyik lábon kapja, melyik az in és az out hangjel helye stb...

Amúgy a lapot próbáltuk javítani, de az egész teljes szélességében szétrepedt, és rengeteg hozzférhetetlen helyen is szétment az áramkör =/

Másrészről a végerősítő panel teljes egészében kiszerelhető és akárhogy nézem a panelt 12 ki/bemeneti tüske van rajta amin keresztül a lapba csatlakozik de a rajzon én nem látom... Bár könnyen lehet, hogy csak a szakértelmem hiánya miatt =)

Ha esetleg megtudnád nekem jelölni a rajzon, hogy mi hova kerül azt megköszönném =) Ha kell kiszedtem a pdf-ből a rajzot, bár kicsit érdekesen sikerült összefűzni a szétvágott rajzot

Végfok.JPG

(#) szinten válasza szinten hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Egyvalamit kihagytam... a tekercs ami megégett az a VR39 és VR40-es jelzésű a végfok rajzon (csak az egyik végfokon égett le). Bementem egy finomelektronikai szaküzletben és ott azt mondták, hogy nem kapható már... Biztos lehet valamivel helyettesíteni, majd utánna járok.
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 19, 2011 / 1

Kár érte ha ennyire menthetelen, jó lett volna fel feléleszteni ezt a jó kis "retró gépet", a Videotonnak jó készülékei voltak. Na mindeggy.
Csatoltam néhány képet ezek alapján be tudod kötni a végfokot, a lábszámozások egyeznek mindkét rajzon igy tudod azonosítani hogy mi micsoda.A tekercseket pedig meg lehet csinálni a másik végfok alapján ha abban hibátlanok.

igen közben írtam neked egy üzenetet, hogy meg lettek =) csak figyelmetlen voltam :S most már csak az audiobemenetet kéne megértenem, és a trafó bekötését és már jó is vagyok

sajnos mennem kell dolgozni :S ha annyit még kérhetnék, hogy leírod nekem az audió bemenetet hogy kössem be (+ és - szál hogyan) és hogy a T1-T2 tápfeszhez kell-e a 4xB50K3000 előtti és utáni rész és az F1 (?) kábellel mit csináljak?

Örök hálám az eddigi segítségedért és a jövőbeni segítségért =)

Bekötés.JPG

(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

A +,- és a föld a tápot jelölik! mivel a végfok szimmetrikus táplálású. A hangjelet csak a kettes lábhoz és földhöz kell kösd egy árnyékolt kábelen keresztűl(ez a bekötés érvényes mindkét modulra). A b50k3000 a hozzá tartozó kondikkal persze hogy kell ezek jelentik az egyenfeszt, a T1 és T2 ponthoz a váltófesz csatlakozik a trafóból. Remélem így már jobban érthető.
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

..Ha valami nem megy szívesen segítek.Üdv!
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Rendben Köszönöm!
eljutottam most így reggel a b50k3000-ig és feltűnt, hogy a rajzon jelölt T2 negatív szál megy be b50 pozitív felébe az eredeti lapon gondolom nem lesz vele baj, ha eredetileg is így volt
Viszont a hangjel még mindig nem nagyon világos. Az árnyékolt kábel része. Ne haragudj a sok alap kérdésért, de elég sok minden kimaradt a "gyorstalpaló" tanulásomból. Pl. egy RCA-n keresztül beviszem a hangjelet, pozitív negatív szálon és onnét hogyan tovább? Nem nagyon értem. Majd csinálok egy rajzot, hogy mit hogyan kötöttem és feldobom. Csak előbb összerakom úgy jobban látom.
(#) szinten válasza szinten hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Kész a bekötés! úgy raktam mindent ahogy az eredeti lapon volt feszültséget már kap. marad a hang ki és bevezetése a tápon van még 1 panel amiről kijön 3 vezeték és 1 földelés. gondolom abból később meglehetne csinálni a gyári TDA1074A-ból a szűrőt.
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Heló!
Idézet:
„hogy a rajzon jelölt T2 negatív szál megy be b50 pozitív felébe az eredeti lapon gondolom nem lesz vele baj, ha eredetileg is így volt”
- ezt most nem teljesen értem, a nyákon van így bekötve ? mert ha igy van akkor az nem jó, a t2 pontra ugyanis a trafó egyik kivezetése csatlakozik vagyis a váltófesz.
(#) doktor válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Tervezési, kivitelezési hibák szinte mindegyik készüléknél előfordulnak, és anno azért, nem volt annyira egyszerű beszerezni a félvezetőkészleteket, megszervezni a gyártást stb, de az általad leirt hibák sajnos valósak.
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

A hangjelnél nincs olyan hogy + meg - , ezt már irtam korábban is hogy ez a tápra vonatkozik! Az erősítendő jel egyik cstornáját, a modul 2 és 3,4 pontjára kell csatlakoztatod (a hangjel megy a2 pontra a földelés pedig a 3,4 pontra, ez a földelés lessz a kábel árnyékolása majd). Ugyan ez a bekötés érvényes a másik modulra is csak ide a jel forrás másik csatornáját csatlakoztatod. Mivel neked 2ilyen modulod van és a forrás is sztereó valószínüleg, igy lessz sztereó az erősítő.
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Bár nem akarom el venni a kedved a javítástól, és segíteni is szivesen segítek, de ha ennyire távol áll tőled az elektronika akkor inkább próbálj meg egy szakértő segitségét kérni a javításhoz.
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

na így már értem

a rajzot értem, jól lett bekötve, de ha megnézed a rajzon amit mellékeltem, akkor látod, hogy a T2 negatív a B50 pozitív felébe megy, és ez így volt az eredeti lapon is. Összeraktam így és kipróbáltam nincs vele gond, csak kicsit furcsa. Ha valami hibát látsz, akkor szólj. Bocsi a "móricka rajzért", de az eagle-t valamiért nem akarja feltenni a gépem, a többit meg nem nagyon értem :S

bekötve.JPG

(#) titi válasza szinten hozzászólására (») Feb 20, 2011 / 1

Hali!
A T2 nem negatív, az váltó, hiszen a trafóból jön. Ja, és természetesen a T1 is az.
A B50 pedig egy egyenirányító diódahíd, aminek van két váltó bemenete, valamint egy pozitív és egy negatív kimenete. Vagyis ez csinál a váltóáramból egyenáramot.
(#) szinten válasza titi hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm így már világos az egész
(#) szinten hozzászólása Feb 20, 2011 /

most már csak a képen jelölt részt nem értem. a 12 és a 13 a hang kimenetét jelöli, de nem értem, hogy hogyan kössem oda a hangszórót hogy az meg is szólaljon

aaa.JPG

(#) titi válasza szinten hozzászólására (») Feb 20, 2011 / 1

A hangszóró pozitív ágát kösd a 13,14-es lábaira, a negatív lábát pedig a földre, ami lehet a trafóról jövő F1.
Elvileg ide vannak kötve a 3,4-es lábak is.
Következő: »»   32 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem