Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szép délutánt!
A KT818, KT819, és a BD708, BD705 tranzisztorokat mivel lehet helyettesíteni? Ezért kérdezem: 200 Watt Audio
Kapcsrajz nélkül nem fog ám senki sem segíteni.
Nos tehát van nekem egy fejhallgató erősítőm egy hangfalvédőm és egy komplett nyákrajzom. A probléma hogy a relé indulásnál nem húz meg, viszont ha a figyelő ellenállásokat kiveszem működik rendesen. Az lehet esetleg a baj, hogy a hangfalvédő nem a földön van hanem negatív ponton??
Lehet, de 57mV offset az több, mint sok.
Foglalatban van az IC? Ha igen, kipróbálhatnád másikkal.
Az a baj, hogy még műv. erősítő nélkül se jó
Hát akkor két dolog maradt, átnézni a beültetést, és megmérni a tranyókat meg a diódákat..
Igen az a kondi bipoláris. Én eddig csak max 47 mikróst láttam erősítőben, de nem kell megilyedni, mert lehet kapni ilyen elkókat.
De ha külön külön jó mind a 2 akkor együtt miért nem jók??
Nem jó a védelem az GND-re kell menjen ! miért lett a mínuszra tervezve?
Idézet: „lehet kapni ilyen elkókat.” M.Béla Nem kell venni...meg ritka is és drága is.Egyszerűen 2 db 220µF-os elkót szembe kell fordítani az jó lesz oda.
Megnéztem a BD708-nak az adatlapját,szerintem BD712-vel helyettesítheted,de nem próbáltam még és ehhez ugye a BD712.De rákeresel és az adatlap alapján tudsz választani 4pár közül.
Azért lett a mínuszra tervezve, mert a trafó 2x 9V-os vagyis ha rendesen kötöm be a relé kb 14V-ot kap. De erre én is gondoltam, ezért átkötöttem a GND-re a relé még megtud húzni, de ha a figyelőellenállásokat beteszem ugyan úgy hibát jelez. Egyéb ötlet?
Az én kérdésemre senkinek sincs ötlete? Köszi! üdv
Janaboy
Nem mondanám, hogy jó de működőképes. Érdemesebb megvenni egy ilyen kondit pár száz forint.
Ha a védelem áramkörének GND pontját az erősítő GND -je helyett -15 V -ra kötöd, akkor a védelem bemenetét +15 V-os hibajellel megvezérled, mert az erősítő GND -je a védelemhez képest +15 V -on lesz.
Szerintem köss mindent ugyanúgy, és a védelemnél a T1 relémeghajtó körét alakítsd át úgy, hogy a +/-15 V -os körön kapcsolja a relét. Ez egy plusz tranzisztorral megoldható, ami a szintáttevést elvégzi.
Megoldható, hogy ne a -15V-ra hanem a GND-re menjen a védelem de mint írtam a hiba továbbra is ugyan az. Lehetséges, hogy valami tönkrement? Szerinted mit kéne csinálni?
Csak felvetettem mint ötletet. Fotóeljárással szeretném a nyákot csinálni. de mégis milyen ötletetek van ? melyiket érdemes megcsinálni? nem túl hangosan de szép - tisztán szeretnék zenéthallgatni.
Ha első erősítőd, és magasabb az igényed, akkor talán IC-sben érdemesebb gondolkodni. (LM3886 talán KIT-ben is kapható) Bár nem nem ismerem a képességeidet, ezt neked kell felmérni, szigorú mércével. De elsődleges a jó hangsugárzó!
Köszi,találtam itt a HE-n is 75ft.Amúgy a magas érték miatt kételkedtem én is.
Még annyit kérdeznék a rajzal kapcsolatban hogy T1 és T5 helyett lehetne-e bc546-os tranyókat tenni? nem értem miért kér oda nagyobb feszültségű tranyókat,talán a minőség miatt mert közvetlen jelútban vannak?
Sziasztok
Ma rakodtam a műhelyben és a kezembe akadt egy STK490-040S ic. Nem tudna nekem valaki kapcsolási rajzot küldeni hozzá ? Elöre is köszönöm
Néztem az előző hsz -eket ezzel kapcsolatban, nem találtam mért feszültségértékeket. Nincs elbillenve az erősítő kimenete?
Ha nincs, akkor az a baj, hogy ez a kapcsolás 24 V -ra van tervezve, és ha rákötöd a védelem bemenetét a végfokra, akkor az R9-D4-D3-R10 útvonalon leosztódik a T1 relékapcsoló tranzisztor bázisát nyitó feszültség, valószínűleg az kevés neki. Ugyanis ha az AMP pontokra rákötöd az erősítő kimenetét, akkor az AMP pont GND -re kerül, ezért a fentebb írt kör feszültségosztóként működik. Ezt az osztókört kell átméretezni, figyelembe véve a két időzítő kör időállandóját. (Egyik a bekapcsolási késleltetés a C2 elkóval, a másik meg a bemenőkör integrátora a C3 elkóval) Az a helyzet, hogy egy 24 V -os kapcsolást, ami időzítő körökből áll és kiszámolt munkaponti értékeket tartalmaz, nem lehet simán 15 V -ra kötni. Ha pedig a védelem GND -jét a -15 V -ra kötöd, akkor pedig a bemeneten hibafeszültség lesz, amint már írtam.
Próbáld ki ezt a védelem elejére, ez a megoldás nekem évek óta működik.
A lényeg a rajzon a bal oldali rész, a hármas tranzisztor-együttesig. (T10-11-12 -ig balról jobbra) A többi rész a te rajzod, csak azért van ott, hogy lásd, mit módosíts. Viszont, mivel a tápfesz nem egyezik, az R3/R9 osztó értékeit valószínű, hogy módosítani kell.
T1 és T5 helyett lehetne-e bc546-os tranyókat tenni? nem értem miért kér oda nagyobb feszültségű tranyókat,talán a minőség miatt mert közvetlen jelútban vannak?
A kapcsolási rajz szerinti eredeti tranzisztorokhoz ragaszkodj , lehet természetesen mást is oda tenni de nem véletlen azok vannak ott , jól látod a jel útban vannak és ezeken is múlik a kapott minőség .
Köszi a választ! És akkor mit kéne módosítani, hogy 15V tápfesz mellett is működjön? A relé meghúz ha nem a -15V-ra, hanem a GND-re van kötve szóval az már megvan oldva de a többiről fogalmam sincs. Mit csináljak?
Ha csökkentem R9 értékét jó lehet?
A KT818, KT819 tranyókat mivel lehet kiváltani? Kérlek segítsetek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |