Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Win98/95/ME/2000/XP... mind akad. Tudom, mert próbáltam. Vista/Win7 szerintem dettó. Win 3,1 és alatta is akadhat, hisz az is multitaszkos, és nem lehet fix szeletet adni a taszkoknak. Leginkább az egér mozgatásánál látni az akadozást. Ha ilyen pontosság kell, én mindig DOS-ra írom, vagy BASIC-ben, vagy PASCAL-ban. Max egy 486-os laptop lesz a vezérlő.
Amit egyszerűen meglehetett csinálni DOS-ban egy 486os géppel, azt most egy többmagos pár GHzes proci val XP vagy Vista alatt már nem hobisoknak ajánlott. Én most csak mintavéelezni szerettem volna 10ms-os időközönként direkt az LPT port kettes lábáról és 100 (1000ms) minta alatt 300ms os késés is jelentkezett.
Nekem win98 alatt gyorsabb volt, nem tudok konkrét értékeket, de gyorsabb volt. Vagy lehet csak ez konfig lassú, vagy a régi volt gyors. Egy próbát azért lehet megér.
A pontos késleltetés az erre szolgáló programnyelvi függvény konkrét megvalósításán áll vagy bukik. Zenetom tudna mesélni 1-2 sztorit a Delphi Sleep eljárásának pontatlanságáról.
XP alatt lehet még azzal is próbálkozni, hogy a program folyamatának prioritását a Feladatkezelőben (Ctrl+Shift+Esc, Folyamatok fül) Valósidejűre (Realtime) állítjátok (jobb egérgomb a folyamaton, és ott prioritás beállítása). Ekkor azonban elképzelhető, hogy az adott program a felhasználói felület kezeléséhez sem hagy elég erőforrást az operációs rendszer számára, magyarul úgy tűnhet, hogy lefagy a gép. Ezért csak olyan folyamathoz ajánlom ezt a műveletet, ami nem használja 100%-on a processzort! (Ez szintén látszik a Feladatkezelőben a Folyamatok fülön.)
Szia!
Minden olyan rendszerben előfordul kisebb-nagyobb csúszás, ahol megszakításos rendszer működik. - Próbáld meg megszakítási folyamatra tenni - Win2K vagy újabb rendszerekben admin jog, driver fejlesztés szükséges lehet... - Készíts egy mikrokontrolleres vezérlőt, ami USB / RS232 -n kommunikál a PC-ven és vezérli a motorokat. Meg lehet pl. mondani, hogy melyik motor mennyit lépjen, milyen irányban, mekkora sebességgel. Ha még egyetlen paranccsal lehet az összes motort indítani, akkor a mozgás is prontos lesz. A mikrokontroller időzítési megszakítása legyen a legnagyobb prioritású... Ajánlom a 18F4550 kontrollert, mindkét kommunikációhoz jó....
Szia egy regebbi hozaszolasodnal megakadtam feltettem beallitottam az xp megy a kepernyon
de lpt-n keresztul nem megy en a 470 ohmos helyett 1k5 ellent talaltam othon de akkor is mennie kellene halvanyabban vagy tevedek.a kapcsolason nincs mit elrontani 2* is atneztem Udv Mikos78 Idézet: Nem, nem tévedsz, halványabb. Annyira halvány, hogy már nem is látni. Pláne, ha még a nyitófeszültség sincs meg. „de akkor is mennie kellene halvanyabban vagy tevedek”
Semmmi gond a progi volt a hunyo.ugyhogy mar mukodik a dolog es a nyito fesz is megvan es nem is olyan halvany a fenye.
vagyis csak be es kikapcsolni tudom a diodat a vinampos progival nem megy bedig lepesrol lepesre telepitettem
Sziasztok!
Szeretnék csinálni a billentyűzetem fölé két ledből, világítást. Ezt úgy szeretném megoldani hogy LPT portról vezérlem, van windowsra való progim amivel a portokat ki be tudom kapcsolgatni.Olyan információra lenne szükségem, hogy az LPT port(ok) mennyire terhelhetőek? Néztem ki Hestoren teljesítményledet Bővebben: Link Fogyasztása 350 mA! Szerintetek megfelel? Előre is kössz mindent!
Nem fog menni. Meg ha meghajtofokozatos is a portod, 20mA-nel tobbet nem tudsz kivenni belole.
Ha esetleg mindegyik letezo labat kimenetnek konfigolod es parhuzamositod... Sokkal egyszerubb a hatlaprol egy 5V-ot az USB csatirol elhozni es az LPT-vel egy tranzisztoron at kapcsoltatni. Vagy akar a kettot parhuzamosan, kulon-kulon kapcsoltatva. Igy a terheles nem a portot huzza, de az LPT-s vezerloprogidat tudod hasznalni.
Köszi szépen a segítséget!
Felmerült ez az ötlet is! Valahogy gondoltam sokat nem bír! Marad az a megoldás hogy egy tranyót berakok, ami a tápnak az 5V ját fogja kapcsolni! És így biztosabb is Üdv: Danee
Ma dobtam egy kis kapcsolást, szerinted így jó lesz?
Hellotok! Most kezdek C nyelven programozni, szeretnék készíteni egy programot ami az LPT portot vezérli. Pascalban ezt már megcsináltam, most C - ben szeretném. Állandóan ez a hibaüzenet jelenik meg (kép) . Valaki tud segíteni?
Nem lehet normálisan látni a képet, amikor töltöd föl a képet, a "Ne méretezz" legyen beállítva!
Elnézést kérek itt van a kép mégegyszer
Az _outp egy függvény lenne, ami a conio.h fájlból hívódna meg, és küldi ki az adatot LPT-re?
Valami nem tetszik a fordítónak, biztos kell oda az '_' jel elé? De ez így nem is lehet jó, hiszen XP, és afölötti rendszereken nem lehet direktben, követlenül adatot írni az LPT portra.
Az _outp függvény nem működik XP alatt, itt olvashatsz róla több infót: Bővebben: Link
A megoldás az IO.DLL: Bővebben: Link. A DLL ingyenes, ezen a lapon találsz hozzá információt, hogyan használd C/C++-ban.
Tudom hogy ez már nem LPT, de szerintem érdekes lehet!!!
Discolitez USB -> 8x220V Még van idő elkészíteni az ünnepekig!
Szép napot!
Nekem olyan problémám lenne hogy 12volt egyenfeszültségen 30-40W-ot kellene kapcsolgatni (nem halogén, rendes "normál" izzót) LPT-porton. A szoftver részével semmi bajom nincs, már máskor építettem lpt portos vezérlést, a bajom a hardverrel akad! A relés megoldás kilőve mivel zavarja az erősítőt és idegesítő a kattogása és viszonylag gyorsan kellene kapcsolgatni. A tranzisztoros megoldás nekem nem tetszik mert szeretném galvanikusan elválasztani a gépemtől az áramkört mert ha valahol valami gubanc van akkor a 12v-ot nem díjazná a nyomtató port. (itt jutott eszembe hogy lediódázom a nyomtatóportot hogy visszafelé ne tudjon áram menni, szerintetek ez működne?) A második kérdésem pedig: Mivel tudnám megoldani hogy azt a pár ampert kapcsolgassam 12v-on?
Szia!
Optocsatolóval meg tudod oldani a galvanikus leválasztást, melynek segítségével a teljesítménytranzisztor is meghajtható. A diódás megoldásnál gond van, ha zárlatos lesz a dióda. Igazából az optikai leválasztás jelenti az igazi megoldást.
Szia.
Köszi a választ!!! Milyen optót használjak és milyen tranzisztort? Nem nagyon tudok kiigazodni ezek között, csak nagyon alap tudásom van. Ismerem a működésüket de hogy nekem melyik lenne jó arról gőzöm sincs.
Hali!
Csatoltam egy rajzot. Ez így ezzel a tranzisztorral el bírja a 40W-ot. Szerk.: az R3 maga a fogyasztó (izzó?).
Ha atombiztosra akarsz menni, akkor még egy 220ohm-os ellenállást is rakhatsz a bázisra.
Jó bőven elbírja a 40w-ot.
Tehát akkor ez úgy fog működi hogy ha jelet kap akkor felvillan vagy jelet kap és elalszik? (mert nekem a felvillanásos kellene)
Ez így nem megfelelő! A teljesítmény tranzisztort ugyanis ki is kellene vezérelni, nem elég ha kinyit, telítésbe is kell mennie. Magyarán ahhoz, hogy kapcsoló üzemben működhessen, ilyen terhelés mellett legalább 300 mA-rel kellene meghajtani, amit az optocsatoló nem képes biztosítani. Inkább pl. P-csatornás MOSFET lenne a jobb megoldás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |