Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kis csöves fejhallgató erősítőt. Találtam egy egyszerű kapcsolást. Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy mekkora impedanciás fejhallgatóhoz használható ez, illetve ki mit gondol erről a kis erősítőről.
AZ ECC83 kimenő impedanciája még katódkövetőként is nagy, 500-800 ohm. Ugyanezt ECC88-al megépítve, kisebb tápfesszel 80 ohm körüli kimenőimpedancia várható, ami már sokkal jobban terhelhető. Ide nagymeredekségű csövek a jók, azoknál kicsi a katódkövető kimenő ellenállása:ECC88, E182CC, 6N6P, esetleg 6SZ19.
Ez volt az első csőves füleserősitő amit megépitettem. Sajnos nem raktam dobozba pedig megérdemelte volna. Viszont csak 300-600 ohmos fülesekkel próbáltam. Ahogy az elöttem hozzászoló is irta.
A katódellenállás és a kicsatolókondi minősége nagyon fontos. Szerencsére ebben a kis kapacitásban lehet viszonylag olcsón válogatni. Ha E88CC használnál akkor ide nagyobb kapacitás kell és használhatsz alacsonyabb imp. fülest, de ettől az egy csőtől ne várj mellszaggató mélyeket.
Üdv!
Az előző oldalon feltettem egy kérdést! Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni, mert addig nem akarok belevágni míg nem tudom biztosan, hogy jó-e így az illesztés! Minden hozzászólást szívesen veszek! Vagy írjatok, hogy melyik topicba járnék sikerrel, hol tudnak válaszolni? ![]() Előre is köszönöm! ![]()
Sziasztok!
Mai nap az egyik itteni fórumozóval végeztünk egy EL84SE kapcsolással. A gond az,hogy csak a fele szól. Sejtem hogy a hiba oka,hogy az ECC83 fele rossz. A jelenség,mint mondtam a fél oldal nem szól,és az ECC83 anódján 4,5V van,a másik oldalon pedig 99,1V,és az szól normálisan. A hibás oldalon 33k és 220k van sorban,a 33k és a 220k közt még van egy 68µF-os elkó is,és ott 234V-ot mérek. Szerintetek is a cső hibádzik?
A cső az nem igen , máshol keresed a hibát .
Egy kapcsolási rajz nem ártana ?
Igen is mester! EL84SE Tubeland
A gáz az,hogy itt már nem tudok másra gondolni,csak a csőre.
És mondjuk megcseréltétek a két csövet kipróbálni az elméletet?
A két EL84-et? Már próbáltam. Ugyan az a jelenség.
Azt hittem két csővel van (mármint ECC83-al).
Lehet szeretné az SRPP előfokot,de ez iylenre lett tervezve
![]()
A foglalat egészen biztos jó ? ha minden jó akkor csak az marad .
Kerámia foglalatok vannak benne,és úgy fogja a csöveket mint a hétszencség! De most hogy mondod,lehet hogy mérni kéne...valahogy... :eek2:
Amikor kikapcsolom az erősítőt ad a hangfalból egy fura pukkanó hangot amit a másik oldalnak esze ágában sincs magából kiadni...
Jól fogalmaztál , mérni ,mérni ez nélkül nem hiszem hogy tudunk segíteni .
Javaslom a tüzetes átvizsgálást , egészen biztos valami elkerülte a figyelmetek .
Esetleg rossz elko?
Vagy az még ,hogy kiveszed a foglalatot és átkötöd az ecc83-at ha nincs másik cső kéznél. nekem ezek jutottak eszembe. Műszer híján ezeket csinálnám.
Azt elfelejtettem mondani,hogy az EM80-asok nincsenek benne. Ez okozhat ilyen problémát?
Nem hinném, az más kutya. Nem is számottevő terhelés és az erősítő végén is van. A meghajtóba nem hinném, hogy beleszólna.
Itt csak a cső maradt. Ha kiveszem a csövet akkor meg 238V van az ellenállás után. Ha visszateszem ez rögtön megváltozik!
Egyébként elképzelhető, hogy az egyik fele rossz. Beszélgettem egy ismerőssel, aki egy ECC82 egyik felét gázosnak, a másik felét meg 80%-osnak mérte... cseréld ki, ki fog derülni.
Nem stimmel a dolog. Ha kiveszed a csövet 238 V van a 220 K anód felőli végén (meg a 33 K/68 uf-on is, mert nem folyik anódáram), ha beteszed a csövet 4,5 V van az anódon és 234 V a 68 µF-on, tehát a 33 K-n csak 4V esik (tehát csak 0,12 mA az áram). Ha így van (ezt vettem ki a leírásodból), akkor a 220 K anódellenállás a rossz, vagy kh.-s a forrasztás, mert 2 Mohm körüli ellenálláson esik le az anósfesz 4,5 V-ra. Azt nézd meg, hogy az 1K-s katódellenálláson mekkora feszültség esik, ha 1V körül, akkor rossz a cső, vagy nagyobb értékű katódellenállás kell, ha sokkal kisebb (kevesebb 150 mV-nál), akkor az anódellenállásnál lesz a gond.
Nem akarok hülyeséget mondani, de olyasmi nem fordulhat elő, hogy nem bírja a tápegység/transzformátor a terhelést és ezért esik le a feszültség?
Az nem lehet, mert ez egy előerősítő csőfél, és csak ennek anódfesze esik le. Itt, ha a cső helyett anód-katód közé rövidzárat teszünk akkor is csak 1 mA körüli áram tud folyni a 220K+33K miatt (1 mA-nél 253K-n elfogy a táp, mert 0,001*253000=253 (V) esik az ellenállásokon). Fél mA körül kellene lenni az anódáramnak. Gond lehet még, ha összeér a csőlábnál vagy a nyákon a katód a vezérlőráccsal (mert akkor nincs rácselőfesz, és a rövidzár miatt vezérelni sem lehet), de akkor a 33K-n 30V körüli feszültségnek kell esni, ha bedugja a csövet.
Pénz és alkatrész hiányában nem nagyon haladok a mini erősítőm építésével, de azért egy grafikát tudtam készíteni, hogy miként fog kinézni. A gyufásdobozt csak a méret szemléltetése végett rajzoltam oda.
Üdv!
Csöves technikával ismerkedőként, felmerült a kérdés, hogy van PL509-es csövem, aminek szükségem lenne a belső ellenállásának értékére, erősítő építése végett. A kérdés az, hogy ezt az adatot miért nem találtam sem a csőatlaszban, sem az adatlapján, sem máshol? Esetleg miként számolhatnám?
Beállítástól függ, de a 2 Kohm primer impedancia a trafónál extrém esetektől eltekinve JÓ.
Helló !
Mennyivel csökken egy cső (tetróda) Ra-ja, ha triódába van kötve ? Ill. van valami arányszám ilyen esetekre ? 5 KOhm van megadva az adatlapon. Kösz !
Ecl86-osom van, de valahogy sehogyse sikerül kicsikarni belőle a szép mélyeket, ezért gondoltam csinálok egy GU50-et.
Mert remélem nemcsak jóképű cső, de igen szépen szól. Mivel nem vagyok nagyon jártas csőtéren ezért minél pontosabb leírást keresek, mint ezt: Bővebben: Link ![]()
Az ECL86 -os nem ad szép mélyet ? melyik kapcsolást próbáltad milyen kimenővel .
A GU50 ből is lehet jó és lehet kevésbé jót alkotni ez nagyon sok tényező befolyásolja . A mellékelt leírás az még jó is lenne csak a kapcsolás az karcsú sajnos , szólni szól de van ettől jobb is egy kicsi többlet az csak jót tesz a kapcsolásnak . Írod hogy minél pontosabb leírást keresel , lehet keresgetni de nem sok értelme van , ha lenne kérdésed itt szívesen válaszolunk a fennállt gondok leküzdésében , csak kérdezz bátran . GU50 -el anno csináltam én is sé-t ami tényleg szépen szól :Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |