Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   42 / 240
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 22, 2011 /

Van még itt valami ami nem tiszta számomra. Most azt írtam hogy Vpp akkor ez az alsó csúcstól a felső csúcsig jelenti. Én amit írtam ez a 41.8Vpp ezt a szkópon 0tól a pozitív irányba mértem szólal ez nem Vpp. De most ha a betápom 80V akkor ez normális ha a Vpp-m 83,6V? Mert akkor ez a csúcstól csúcsigom.
(#) pimi9 válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A JFet G-jét negatívabb potenciálra kell húzni, mint a source, ahoz hogy áramgenerátorként tudd használni. Ez úgy valósul meg, hogy a DS áram a sourceval sorbakötött ellenáláson fesz.-t ejt amivel megemeli a S potenciálját. Így jön létre az áramgenerátor, aminek az áramát az R értékével állítod.

Az LM319 kimenete egy tranzisztor, aminek az emmiterje és a kollektora is ki van vezetve.
Célszerű földelt emmiteres kapcsolásként használni, kb. 1kohmos felhúzással.
A felhúzóellenálással párhuzamosan kapcsolódik az IR bemeneti kapacitása, amivel Dt-t is lehet állítani, ha külsőleg még párhuzamosan kötsz némi kondit.
Inkább itt célszerű állítani a Dt-t, mint inkább közvetlenül a gate körében.

Halál: Nekem az UF eddig nagyon jól teljesített jópár dologban, elpukkantani még nem sikerült egyet sem.
Lehet, hogy talán hamisakat vettél.

Szinuszos kimenő telj. műterhelésre:
Pki=Up^2/2*Rl

A Vpp azt jelenti, hogy peak to peak.
Ha te núllától a csúcsig érted akkor az Up.

Ill. a szkóp leolvasást is kéne gyakorolni, nem lehet nagyobb kimenő fesz.-ed, mint a betáp.
Amit erősítőnek szeretnél, az egy gyors, vezérelt buck konverter lényegében.
(#) Suncorgo válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Valószínüleg bekavarhatott hogy a szkópomon 2 pixel a jel vastagsága. Ha kivezérlem 50%ban akkor az ugye egy félhídon a táp fele. Mivel 2 félhíd van így 50+50, szóval a táp jöhet ki max a kimeneten.

A számolgatással én meg arra jutottam hogy a kimeneti fesznek kell az effektívje amit így kapok: Ueff=Up/1.41 ami
29.6V=41.8/1.41 ebből a teljesítmény
Peff=Ueff^2/R ami
219W=(29.6*29.6)/4

Nagyjából ennyi...
(#) Bassmester válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

4 Ohm-os műterhelésre adott ekkora feszt?
Ha Vp-vel számolsz, akkor csak a felső (vagy az alsó) félhullám csúcsértékét olvasd le. Ha Vpp-vel számolsz, akkor viszont Vrms= Vpp/^8 .
Egyszerűbb volna egy multiméterrel mérni a kimenő feszt. Az enyém (MX-25 306) 7 kHz-ig pontosan méri a szinusz jel effektív feszültségét. Egy 1 kHz-es teszthez szinte bármilyen multiméter megfelel (szerintem).
(#) Suncorgo válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

így van. A multiméter váltófesz állásban effektív feszültséget mér. Azzal is meg lehet mérni.

Mondtam hogy sajna nincs műterhelésem. Így maradt a 4ohmos hangszóró, szal ez csak kb érték.
(#) szucsip válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Egy pillanat... Ha a multiméter váltófesz. állásban effektívet mér, akkor miért van az, hogy négyszögjelet ráakasztva nem lineárisan változik a kijelzett érték a kitöltési tényező változtatásával?
(#) Suncorgo válasza szucsip hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Gondolom hogy ez csak szinuszra igaz multiméternél. Én úgy tudom hogy effektívet mér olyankor. Ez jó kérdés, még nem próbálltam.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hát azért, mert a kitöltéssel nem lineáris összefüggésben van az effektív érték.

A hagyományos analóg műszerek többsége deprez műszer, ami középértéket mér, mégpedig egyenfeszültséget. Ha elé kötsz egy egyenirányítót, akkor is középértéket mér, ez lesz a jelnek az abszolút középértéke. ( Vagyis az egyenirányított szinusz hupliknak ez lesz a középértéke. ) Viszont, nem egy elterjedt dolog a váltakozófeszültség középértékéről beszélni, ( pedig mennyivel egyszerűbb lenne a trafók esetében ) hanem e helyett az effektív érték elsősorban a fő ismérvük. A deprez -és valószínű az egyszerűbb digitműszereket effektív értékre skálázzák, hiszen az effektív- és középérték között van egy konstans szorzó. Tehát, ez csak egy skálázási művelet. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az így mutatott érték csak szinusz alakú feszültségeknél igaz. Négyszögnél más ez a skálatényező-szerűség, ha meg még nem is szimetrikus a négyszög, akkor még cifrább a helyzet. Erre találták ki, hogy a drágább műszerekbe valódi effektívérték mérőt építenek be, ez ( elvileg... ) a jelalaktól függetlenül méri a váltakozófeszültség effektív értékét.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 22, 2011 /

Ez mind szép és jó de mi a fene baja lehet a végfokomnak?
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Létezik hogy már ekkora áramnál is rövid időre elfogyjon a táp? És ha el is fogy miért ezt produkálja a kimeneten? A nyákon még nincsenek pufferek (mert még azt is vennem kell) csak 1-1db 1uF. A tápban 1-1db 4700µF van, utána 2A-es biztik, onnan elég hosszú (kb. 60cm) kábel a végfokig. A biztiket kicseréltem 6A-esre, tettem közvetlenül a nyák elé 1-1 680µF-ot és megjavult.
4 ohmon így sem tökéletes de majdnem. Ez 30-40W mi lesz vele akkor 2-300W esetén?

tel.jpg

(#) Suncorgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Ez tényleg elég csúnya.... Szkóppal nézted már a tápot mit lép ilyenkor a félhídon? Nem lehet hogy az a 60cm vezeték valahol megtörve esetleg pont a negatív tápban és azon esik akkora feszültség hogy nincs delej a végfoknak? Lehet hülyeséget írok de egy próbát megér...

Valaki tud ajánlani egy fetet ami jó lenne nekem 500W 4ohm-ra és be is szerezhető?
(#) Ge Lee válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Nem nagyon esett ott eddig sem a fesz, ezért nem igazán értem. Nekem ez az IR akkor sem tűnik százasnak, az a baj hogy a másikkal is ezt csinálja. Valahol olvastam hogy jártak már pórul ezzel is, 8-10db-ból csak 2 volt jó. Ezek lomex-esek, ott még soha nem kaptam hamis cuccot.

Vegyél FDP2532-t és hidald. Lomexben nettó 572Ft, nagyjából olyan mint az IRFB (picit talán jobb is), de csak 150V-os.
(#) Suncorgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Az a helyzet hogy így számolgatva:

500W -> 63Vp ami
44,6Veff jelent.

Csúcsáram: 63Vp/4 = 15,75Ap

Ez 50% modulációt feltételezve teljes hídnál 2*63Vp ami
126V.

Na most legalább 200V-os fet-ek kellenének.

Ha az erősítő tápját is csak az effektív teljesítményre méretezem akkor kell majd jó sok puffer hogy nyomják az áramot a hangszóróba és ez még csak egy csatorna

Sztereóba kellene :yes:

Én még nem jártam így az IR2110-esekkel.

Csatornánkénti effektív áram 11,75A

Ez két csatornánál 23,5A

126V*23,5A = 2961W

Hát nem tudom szerintem nagy fába vágtam a fejszémet..... Vagy kisebb táp és rengeteg puffer.

Ha valaki hibát talál kérem javítson. Kicsit sokallom ezt a 3Kw-ot tápnak.

A Farnell-nél néztem nem tudom hogy ez jó lenne-e nekem? IRFP250NPBF

Az IR2110-el 10R Gate ellenállással kb 50-60C° lenne a meghajtó ic 15V táppal.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A Vn+12V hogy van pufferelve?
Lehet hogy az a probléma, hogy a negatív tápon ingadozások keletkeznek, ami rámegy a Vn+12V-ra és megszűnik rövid időkre az IR2110 tápfesze...
Én ilyen jelet még nem láttam.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Attól függően, hogy miylen torzítással kell, és meddig tudsz modulálni elég lehet egy IRFB4227, roszabb moduláció esetén IRFB4229. Elvileg mindkettő beszerezhető, de jó drága... (az utóbbiból van nekem 4 db amit nem tervezek felhasználni)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Azért egy 75%-os modulációs mélységet meg lehet engedni, még a legegyszerűbb megoldásokkal is. Akkor bőven elegendő mondjuk 86 V, teljes hidat feltételezve. Erre meg jó a 150V-os tranyó.

Az áramokkal meg az a baj, hogy pl.: 30 Hz-en nagyon sok kondi kell puffernek ahhoz, hogy ne a tápból akarjon folyni ez a nagy csúcsáram. Ha meg kevés a kondi, akkor a tápnak kell biztosítani ezt az áramot, tehát, a tranyók, diódák szempontjából túl kell méretezni.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Az egész számolásod azt feltételezi, hgoy neked a csúcsáram állandóan kell, tehtá a végfokot telejs kivezérlssel akarod mint az állat hajtani.

A tervezett névelges kimeneti tlejesítmény 2x500W. Ez 2kW csúcsteljesítményt jelent. Tekintve hogy 6dB crest factor felett már mindenki torzínak tartja, ezért az átlagos felett teljesítmény 500W lesz a két modulra összesen. (feltételezve 100% hatásokot, ami mondjuk 80% alá nehezen sikerül)

Szóval használat szempontjából a legroszabb eset:
500W folyamtos teljesítmény és 2kW csúcstelejsítmény leadásásra képes táp (a 2 kW-ot kb tized másodperces ipulzusokban kell tudnia). Ez monduk egy 500w-os toroid marha sok pufferrel, vagy egy kapcsolózüemű táp, ami félvezető, kondi és trafó szepomntból képes 2kW-ot leadni, de 500W flyatmos leadott elejsímtény esetén nem megegszik túl.

IRFP250N-et felejtsd el, kivétel ha csak mélyhang kell, és nem akarsz marha nagy szűrőket tervezni, mert nem tudnád magas frekvencián üzemeltetni. (vagy ha nem probléma a roszabb hatásfok)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Nem az effektív áram a mértékadó, hanem az áram középértéke. Az se sokkal kevesebb, mondjuk 10 A. A két csatornára ez 20, és mondjuk kell egy 86 V-os táp, ami már az alja, tehát ennek nem eshet a feszültsége. Ez 1,7 kW-os táp, ha nincs elég puffer. Ez sem kevés, de vígasztaljon a tudat, hogy az AB osztálynál ugyanez van és az még melegszik is. Méghozzá nagyon...
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A Vn alatt mire gondolsz? A rajzodon 1µF van a BD emittere után, oda 22µF-ot raktam az elég kell hogy legyen. Inkább a felső 1µF lehetne kevés de azzal nincs gond. Nem is érdekelne ha mondjuk 400W-nál jön ez elő, de 15W-tól csinálta!
(#) Bassmester válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A helyedben kibeleznék egy kidobásra váró hajszárítót, vagy egyéb hőfejlesztő eszközt. Cekász huzalból jó műterhelés készíthető. Hangszóróval nem lehet normálisan mérni és kevés olyan hangszóró van, ami mondjuk 200W-ig terhelhető 1 kHz-es szinuszjellel.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Vn a negatív tápfeszed. Lényeg, hogy szkóppal meg kéne figyelni a tápokat, köztük az IR2110 segédtápját, mert valószínű, hogy valamitől ott elmegy neki, vagy valami zavart szed fel.
Én egy +-24 és egy +-55V-os tápról is lazán ki tudtam vezérelni, semmi ilyen nélkül, szkóppal néztem (közben pedig a műterhelésem forralta a vizet). A +-63V-os tápnál sem láttam ilyet, mondjuk én néhány mF elkót használtam tápban, a modulon meg legalább 470µF oldalanként, de a segédtápoknál csak símán 1µF kerámiák vannak berakosgatva.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Inkább zavarra gondolok, majd megnézem mit csinál ha teszek oda egy diódát.
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Ez a nem "tudnám magas frekvencián üzemeltetni" melyik értéktől függ az adatlapban mert nem tudom?

Itthon ETD49 magom van 3db. Elvileg darabjából ki lehet húzni 1KW-ot. Nem lehetne két magot összefogni és új csévét csinálni hozzá?

Mellesleg egy 2KW kapcsitápba milyen kapcsolóelemeket ajánlottok? (Gondolom akár párhuzamosan is kell őket tenni)

Vagy még van egy olyan megoldás hogy marad egy mag ugye 1KW és marha sok puffer.
(#) ufy92 válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

esetleg?!

qsc_power.jpg

(#) Suncorgo válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A kapcsolásnak sajna nagyon rossz a minősége....
(#) Ge Lee válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Nézd meg a tápomat a topikjában, abban E55 van és elég lenne neked.

Nagyobb teljesítményre nem a legjobb az IRFP, tízszer akkora az Rds on-ja mint az IRFB-nek, áramra viszont csak harmada annyit bír.
Következő: »»   42 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem