Fórum témák
» Több friss téma |
Ma is háromszor sikáltam le a P20-at a nyákról, mert nem tudtam jól előhívni. De végül sikerült, ki van marva a nyák. Nagyon bízom benne, hogy ebben már nincs hiba és ha kedden összeépítem, akkor működni fog, ahogyan kell.
Van valami fejlemény a motorjaid ügyében?
Epyn, neked a dichro tartóidon lévő rugókat, amik a csavart feszítik, azokat csináltattad? Nem hinném, de teljesen úgy néz ki. Ha bontottad, akkor elmondod, honnan bontottál olyan rugókat?
Ezeket a rugókat a dvd-ből szedtem ki.Mindet,a feszitőket is.A két lap közé a húzóerő rugó jobb lenne,de szétfeszitettem,a végeit pedig kihajtottam,hogy a rögzitőstift bebújhasson.Ide kisebb rugók kerültek.
Vagy a transzport sin felfüggesztését nyomták,vagy pedig a CD motor acél lapja alatt bújtak.Gyártmányfüggő,miben milyet találsz,és hol.Férjen bele az M3 és erős legyen.
Értem, köszi a választ. Az előbb bejeztem be a rajzolást. A dichro tartó tervét rajzolgattam, csak műszaki rajzban nem vagyok jártas, ezért majd korrigálni kell, mert nem tudom, hogyan jelöljek egy két dolgot, de ebben majd tudnak segíteni. Sokat gondolkodtam, hogy legyártassam (ahhoz viszont kell a precka rajz) vagy saját magam csináljam meg, viszont, akkor nem lesznek síkok a felületek, ami nagyon fontos lenne két elemnél. Egyik az, amit magához a doboz aljához csavarozol le, a másik pedig, az amit ehhez a lecsavarozott elemhez csavarozol. Ott a két felületnek ami találkozik, teljesen síknak kellene lennie. Persze, kis eltérés belefér, nagyon minimális, hisz erre van a dichro állító.
Én márelköszönök, jó éjt mindenkinek.
A doboz aljához remélem egyik lézeres alkatrészt sem fogod lecsavarozni?
Itt pár század(!) mm-es elmozdulás is tönkreteheti a nagy nehezen beállitott sugarat. Kell egy vastagabb 2-5mm lemez,amihez az egész optikai-lézeres részt tudod rögziteni,majd ezt magához a doboz aljához.Szigorúan a 4 sarkot szabad a dobozhoz rögziteni,mert ha ha máshol is lecsavarozod,megnyomja a lézeres panelt,akkor is,ha leteszed a földre,vagy elveszed onnét.Ha csak nem 5 milcsis K lemezt használsz ![]()
Sajnos nem maradt rá idő. Vinyócsere és rendszertelepítés volt helyette.
Alkatrészek hiánya miatt csak hétvégén tudom kiprónálni a másodjára kimart dac-omat, addig néhány kép a nyákról.
Pofás
![]()
Igen, nagyon nagy szenvedés volt a rossz előhívóval megcsinálni a nyákot. Teljes hétvégém ráment... Ha összerakom és működik akkor közzé teszem a tervet, mert komplett két oldalas, átkötés nélkül még nincs. Van furatszerelt alkatrészek smd-vel vegyesen, van csak furatszerelt alkatrészekkel, sok átkötéssel, és akkor talán lesz ez, csak furatszerelt alkatrészekkel, két oldalas nyákkal.
Legalább lehet válogatni, kinek melyik tetszik. Hát én szünetelek a melóban, marad gondolati síkon a dolog. De van nálam papír ceruza, így valamit azért tudok "haladni".
Ha minden összejön, akkor én hétvégén elég sokat tudok haladni, ha úgy sikerül beosztani az időt, ahogy szeretném, akkor hétvégén működne a dac és a próba áramgenerátort összeépíteném, letesztelném, és megtervezném a lézereknek az alutömböt, amikbe belepréselem a réztömböt.
Na igen... a múltkor annyiba maradt... Akkor most elkell-e szigetelni az alut a réztől? Mert külömböző fémek kontaktusa miatt galvánelem jöhet létre. Ha azt mondjátok, hogy el kell szigetelnem, akkor azt hogy lehet normálisan megoldani? Epyn javasolta, hogy a tranzisztorok alatt is lévő szilikon lapkát tekerjek a réztömb köré, és úgy tegyem bele az aluba. Csak kérdés, hogy mennyire fogja begyűrni... Meg ugye azért passzosnak is kell lennie a hővezetés érdekében. Ha sikerül, akkor a vörös lézerek alutömbjét úgy tervezem meg, hogy "peltier ready" legyen.
Lassan de biztosan én is haladok. Persze mindig van valami bénázás ami visszaveti a munkát. A tekercselés annyira nem jött össze, mert a lakkozással együtt bent ragadt a sablonban
![]() Jó, hogy van néha egy kis sikerélmény, különben már idegbajt kaptam volna.
Nem feltétlenül kell a lézermodult elszigetelni a hűtőtömbtől. Az a lényeg hogy két modul ne kapjon sehol közös testelést. Elég ha az egész modul alá teszel vagy csillámot vagy szilikon szigetelőt. A rögzítéshez pedig ha találsz akkor használj műanyag csavart. Ha nem akkor ott is lehet trükközni a tranzisztorok szigetelőgyűrűjével.
Majd képet láthatunk a ciánról?
![]() Jó, hogy mondtad, hogy a modul alá is lehet rakni, meg ez a szigetelő gyűrűs dolog, mert akkor át kell terveznem az alutömböt...
Csak egy rögtönzött sugár volt mert nincs még semmi rendesen rögzítve. Holnap délután megcsinálom azt is és akkor remélem már fehérhez hasonló sugár is lesz. Kicsit befüstölök és csinálok képet vagy videót.
Nah az szuper!! Várjuk a képeket, videókat. Közben amíg pakolásztam, gondolkodtam... Megnézem milyen hulladék nyákok vanak itthon, egy féle típusból félre teszek, lemaratom szerintem a rezet (nem mintha kellene) az alutömb méretére vágom és azt teszem be mindegyik alutömb alá. Így az alutömb aljából le kell majd vennem a nyák vastagságát és a rögzító csavar alá műanyag vagy bakelit alátét kell. Magára a csavar szárára meg zsugorcsövet szoktam rámelegíteni.
Na én most így estére megyek, jó éjt!
Szigetelésnek jó, csak ha fémlaphoz rögzíted akkor ott a hőt sem tudja majd átvinni. Bár végülis ha egy kellő méretű tömbben lesz a modul akkor ez elég hűtést ad neki.
jóéjt neked is!
Én a teljes száradás előtt szoktam óvatosan kivenni a tekercseket a sablonból, és a teljes száradás után történik a végleges formázásuk. Hát a multkor én az áramgenerátort tettem rá egy 200 forintosra az asztalomon, nekem a zöld modulom bánta.
Hát ha az a tömb nem lesz neki elég, amit tervezek neki (feltéve, hogy megtudják csinálni) akkor semmi.
![]() A vörös lézerek tömbjeiből két tervet készítek el, egyiknél a tetejére a másiknál pedig a hátuljára lehetne tenni a peltier-t (ha szükség lenne rá) Ha elkészültek a tervek, felrakom ide.
Tessék:Cyan(türkiz) lézer.
A kék egy kicsit erős,de nem is azzal foglalkoztam hogy beállitsam az egyensúlyt.
Továbbiak,sötétben.
A valódi cyan lézer,enyhén zöldes árnyalatú. Bár a kamerám nem egy minőségi eszköz,nem tudja teljesen visszaadni a valóságot,de ezek a sugarak,a szemnek is inkább kékesek voltak,mint zöldesek.Mint mondtam,a kék egy kicsit sok volt.
Jó lett nagyon, valahogy a kéknek a vastagságát kellene összébb venni, mert a képeken is jól látható, hogy a kék nyaláb mennyivel vastagabb.
Ha van rá ötleted,szivesen fogadom,nem csak rajtam fogsz vele segiteni
![]() A DPSS kék kilőve,ezt már felvetettem ![]() szerk.: Nagyon jó,szép lett a DAC nyákod,mindegyik! Bizzunk benne hogy most döccenésmentesen felpörögnek a galvóid!
Nem gondoltam volna, hogy te válaszolsz legelőször, ráadásul, hogy ilyen hamar, azt hittem most a DAC-al szórakozol, ha már bnálad van
![]() A külseje alunak tűnik, mint egy hűtőborda, jól látom? Ha igen, akkor mi van benne valami ami melegszik? Mert a képk alapján nem láttam ilyen alkatrészt, de lehet csak figyelmetlen voltam.
Bekapcsoltam,feltettem a drivert.
Van benne egy 5V stab IC.Ez melegszik egyedül,illetve aktiv kimenet esetén az MCU-k.Úgy érzem,megtámogatom őket egy kis alu felülettel,rengeteg ilyenem van pl. videokarik RAM bordái. Az egész doboz aluból van,ez csak burkolat. Összeségében azt kell mondjam,tipikus kinai export.Nem túl gagyi,de nem is minőségi kinézet.Gyenge szitázás,félig kopott,de a szinterezés sértetlen.Poros volt ahol nem lehetne alapból tisztitani. A működést majd este felé fogom tudni megmondani. Jelenleg a Mamba program crash-el,nem tudom beadni neki a DAC-ot.Ezt most nem erőltetem.Az NLS nem ismeri fel,de leszedek vmi drivert. A hardware-hoz mellékelt program nem problémázik,USB0 néven megjeleniti.
Remélem a többi a programmal is kommunkiációra fogod tudni bírni.
Összeraktam az új dac-ot... Valami gáz van vele... Megjeleníti az alakzatokat, viszont az egyik galvo midnig hangosabb, úgy értem, hogy a dac egyik kimenetére dugott galvo jóval hangosabb a másiknél és most ha letekerm 0-ra a potmétert, akkor megállnak a galvo-k, ha max-ra tekerem, akkor csak az egyik galvo áll meg...
Milyen potmétert?
Csak nem a size-ot? Ha nullára tekered,persze hogy megállnak.Az erősitő is elnémul ha nem adsz rá jelet. De azt nem értem,miért áll meg ha teljesen feltekered,főleg hogy csak az egyik.Valami gubanc van megint.Ej,hát sose lesz jó egy amúgy élesztést nem igénylő áramkör? Múltkor emlitetted,lehet hogy elrontottad az egyik LM324-est.Talán itt keresd a hibát |
Bejelentkezés
Hirdetés |