Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy van-e olyan kapcsolás hogy ha el szakad egy kábel akkor működésbe lép az árom kör és le agya a 9v-ot
Szia!
A kapcsolásokban van itt. Csak a kapcsoló helyére a vezetékdarabot rakod, a LED helyébe pedig egy nagyobb tranzisztort. Üdv: Balázs
De ha akkor el szakad a drót akkor be kapcsol?
Na, nem jártam sikerrel. A bolt épp zárt.
Igen! A fölső áramkör csinálja azt, ami neked kell. Én nekem ez volt az első tranzisztoros áramköröm.
Szóval ha beteszek egy drótot az sw1 helyére és ha az el szakad le agya a 9volt-ot ?
Úgy, ahogy a rajzon van, csak 4,5V-t ad le mivel annyi az áramforrás. Egy 9V-os elemről kell táplálni és az ellenállások értékét megnövelni mondjuk 900Ohm-ra
Ha elszakad a drót, akkor leadja a 9V-ot.
Szerintem az kevés lesz. De, ha 2 510Ohm-osat sorba kapcsolsz az 1,2KOhm....... Még akkal is működne szerintem. Itt egy kép a bekötésről.
Bocs, a rajz nem jó, már megkértem egy moderátort, hogy törölje
Hülye kérdés de a bc 182-őt mivel lehet hejetesíteni nem találtam itthon olyat :S
BC 547 B például. De ehhez az áramkörhöz jó más NPN tranzisztor is.
Tranzisztorok ezek egyáltalán? Az lp2950 egy feszültségszabályzó IC.
Azokat a típusokat, amiket felsoroltál, én nem ismerem, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy jók-e. De én BC547-est egy számítógép tápból bontottam. (persze csak az elsőt )
Hát nincs rossz pc táp-om esetleg más nincs?
Hát nem tudom... Elvileg egy NPN tranzisztorral működnie kell.Innen nézd meg az NPN tranzisztorok típusait, és nézd meg, hogy van e olyan. Aki keres, az talál is
Üdv: Balázs
Szép estét.
Kérdésem az lenne, hogy egy analóg 6 csatornás erősítő mind a 6 csatornájának hangerőszabályozásához a PT2258 IC jó lenne-e? Ha igen (mivel kezdő vagyok....) akkor a kérdésem az lenne, hogy mi mit jelent( CODE1, CODE2, DGND, REF, SCL, SDA) VCC az 5-9V egyen, vagy váltó? http://circuits.datasheetdir.com/458/PT2258-pinout.jpg
Sziasztok!
Miként lehet meghatározni a vezeték vastagságát a rajta átmenő áramerősség függvényében. ~3.5 és 4.5A -ről lenne szó 19V függvényében. Köszi
Helló Herk!
Trafóhoz pl:2.55-3.5A/mm250Hz-en. Falban, védőcsőben 10A/mm 2 stb.
Helló Morzsa15!
Alldatasheet-enter lenyom, alkatrész név beír (néha elé írjuk; 2S vagy 1n,2N,MJ stb.) és lőn! (2s)a539=PNP 45V,0.2A; (mj)13002=NPN 300V 1A; 2950=3.3V fesz.szab.; s9014=NPN 45V 0.1A; s9018=NPN 30(15)V 50mA; 1x15=PNP 50V0.15A; UTC 1X15=1.2V fesz. figy.; (H)BD241=NPN 400V 3A 40W. Ellenőrizd le, hátha elírtam; tudd meg a lábkiosztást, és egyéb paramétereket! Gyakorolj! Üdv:Kálmán :yes:
Sziasztok!
tegnap feltettem egy FET-tel kapcsolatos kérdést amire nem derült még fény sajnos. Ha valakinek van ideje és tudna segíteni nézzem már rá legyen szives. A (#929570 számú hozzászólás lenne.) Köszi!
Az SCL és SDA egészen biztosan az órajel és az adatvonal. Tehát egy I2C buszos IC-vel van dolgod.
sziasztok !
Szeretnék csinálni egy 30 ledes led táblát piros zöld és sárga színeket váltaná 4017-es IC vel egy kérdésem lenne hogy oldjam meg aszt hogy ne egymás után villanjanak fel a színek hanem úgy hogy a sárga elhalványodik majd jön uttána a piros! Valami kondenzátoros kapcsolás kéne !
Helyhó.
Mint minden gitárosnak, nekem is eszembe jutott, milyen szép lenne, ha nem 10ensokezerért kellene effektet vennem, hanem mondjuk olcsóbban, ennek töredékéért alkatrészt, amiből megépítem. namármost, egész véletlenül tanulok is elektronikát, meg még szeretem is. tehát neki is álltam a "741-es torzító rajz" témában található distortion + áramkörnek. érteni értem, hogy mi hogyan mi. a gondom az, hogy nekiálltam összeválogatni netes boltban az alapanyagokat, és pl ellenállásból nem tudom, milyet lenne érdemes. gondolom az 1 Wattnál kisebbek ugranak, de ha nem, akkor milyen? Kondiknál ugyanez. tudnátok segíteni, milyen alkatrészt vegyek? tehát ellenállsából réteg, vagy huzal, vagy SMD, vagy mi? egyébként a rajz itt van: http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/dist_plus_sc.gif a bolt meg ez: http://www.hestore.hu/cat_35.html (ami konkrétan a hobbielektronika boltja, mint az iménti másolásnál rájöttem volt vala e relytélyre. ^^.) előre is köszönöm. Márk |
Bejelentkezés
Hirdetés |