Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   150 / 274
(#) mindenes válasza Max78 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Heló!
A táp szimetrikus kell hogy legyen tehát pl. +12, GND, -12. A wej1 wej2 pontokra az erősiítendő jel kerül tehát a hangfreki, a többit pedig Köbzoli vázolta.
(#) Max78 hozzászólása Feb 16, 2011 /

Akkor a laptop tápja nem lesz jó?

Vagy mégis jó csak az alábbi kapcsolást kell megcsinálnom? (2db 1000µF kondi kéne) Vagy esetleg érdemesebb a stabilizáltat megcsinálni?

(#) kadarist válasza Max78 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Köbzoli már egyszer megmutatta: Bővebben: Link

A bekötés rendben van azt értem, de nekem van egy használaton kívüli laptop tápom (19V 4,74A) ez ugye nem szimetrikus? A kérdésem két kondenzátorral szimetrikussá tehető? Milyenek legyenek a kondik értékei, és így milyen feszültség lesz mérhető a kimeneten?

Csináld meg normális szimmetrikus tápegységgel, ne kondenzátorozz.

Na akkor ehhez milyen trafót, graetz-t és puffert vegyek?

2x15V-os (AC) 40-50W-os körüli trafót vegyél.

Köszi!
Graetz, puffer?
Kicsit nem értek ehhez!!!

Ha jól értelmezem, akkor két graetz és 4db kondi kell?

Ebben benne van minden.

Ha ezzel a rajzzal bemegyek egy elektrotech. boltba, akkor mindent a kezembe nyomnak???

Oda rá van írva a rajzra az alkatrészeknek az értéke. Jól láthatóan. A Graetz 4A-es, és legalább 50V-os legyen és a puffer két db 4700µF-os elektrolitkondenzátorból áll, legalább 25V-os feszültségtűréssel, de a 35V-os sem túlzás.

oké így már érthető részben. Jól gondolom, higy ez csak egy oldal meghajtására elég tehát 2db graetz és 4db kondi kell?
Esetleg ez a trafó is megfelel?
http://www.hestore.hu/prod_10025852.html

Én béketűrő ember vagyok, de ez mikor volt 2x15V-os és 40W-os? Egyébként két erősítő meghajtására egy trafó egy egyenirányító és puffer kell.
(#) Zsinor válasza Max78 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

EZ sajnos nem lesz jó! ez kb, a kívánt teljesítmény 1/10-e.
Nézz szét a vat...n, ott olcsóbban kaphatsz, de mindenféleképpen 45-50VA-s trafót keress. Ezzel megnyikkani sem igen fog az erősítő.

Oké most már mindent értek, köszönöm a türelmedet!
(#) Medve0 hozzászólása Feb 16, 2011 /

Szép jó estét mindenkinek!
Birtokában vagyok egy nem általam megépített, TDA 2030 sztereó végfoknak. A problémám az volna, hogy nagy az alapzaja (búg). Erősítésre nem változik a zaj, tehát nem a jel/zaj arány a probléma. Lenne esetleg valakinek ötlete hogy mi lehet? Egy nyákon van a 18V-os feszültségstabilizálással, a puffer kondik 470µF-osak és a 100nF szűrés is hiányzik, lehet ez esetleg a baja?
(#) kadarist válasza Medve0 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Azokat a 470µF-os puffereket cseréld 4700µF-ra és nagyon valószínű, hogy meg fog szűnni a búgás.
(#) Medve0 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Rendben, köszönöm a segítséget!
(#) Medve0 válasza Medve0 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ismételten jó estét!
Kicseréltem az előbb említett kapcsolásban a puffereket és továbbra is zúg. Olyan mintha földhurok lenne, azzal a kivétellel hogy akkor is búg ha nincs semmi a bemenetére kötve és teljesen le van halkítva.
(#) kadarist válasza Medve0 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Szia!
Rajza van ennek a kapcsolásnak? Egytápos vagy szimmetrikus?
(#) mindenes válasza Medve0 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Heló!
A stab ic t hagyd el, csak pufferelt feszről használd, akkor jó lessz.
(#) Medve0 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szimmetrikus, de rajza sajnos nincsen, mert nem én építettem. Egy Sony STR-VX20L erősítőbe van beszerelve és stabilizálás nélkül +-35 voltot pirít a gyári táp, az megsütné szerintem a 2030-ast.
(#) szilva válasza Medve0 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Kinyiffantották a Sony STK-ját és a TDA került a helyére? Én biztos inkább megpróbálnám restaurálni az eredeti állapotot, lehet, még panelmintát is lehet találni a Sony-hoz. De ha esetleg beszerezhetetlen, vagy értelmetlen árú az eredeti STK vagy a helyettesítője, akkor inkább olyan IC-t tennék oda, amihez passzol a +/-35V tápfesz. Az szerintem mindenképpen nagyon gáz, ha egy végfoknak feszstabbal van megoldva a tápellátása, bár nem ettől fog búgni.

A búgást én kétféle okból tudom elképzelni: az egyik, hogy nem megfelelően van az eredeti erősítő helyére beillesztve a pótlás és földhurok alakul ki, illetve a GND-n folyó áramok kerülnek bele a jelbe is; a másik az, hogy a végfok nagyfrekisen gerjed, bár ilyenkor általában irreálisan melegedni is szokott. Egy szkópos mérés nagyon hasznos lenne a valódi ok kiderítésére.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Feb 26, 2011 /

Sziasztok ! Ehhez a kapcsoláshoz már elkészítettem a nyákot , nagyon kíváncsi vagyok rá hogy milyen lehet mert már sok helyen láttam . http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a2/a2e88e409200f92dbf12e...63.jpg
Kérhetnék róla valakitől véleményt itt ? Biztosan megcsinálta már ezt valaki itt . Láttam már több hasonló rajzot is, konkrétan az érdekelne , hogy ez működő képes vagy sem. Köszi szépen a válaszotokat !
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Feb 26, 2011 /

Köszi szépen a választ! Viszont volna még egy kérdésem mert hogy kell bele 1db 16 mikrofarados kondi még pedig az ami a TDA2030asok 2eslábát köti össze 3.3kilo ohmos ellen álláson át. Ilyen kondit nem sikerült kapnom csak 1 10mikróst meg egy 4.7 mikrósat . Ennyi eltérés okozhat valamilyen problémát itt?
(#) Pigi válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

16 mikros kondi nincs is, nem szabvány.Szerintem el van írva.
(#) Hx-2 válasza Pigi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ezen pl. 10µF van!
Következő: »»   150 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem