Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1177 / 2208
(#) bakos13gab válasza bbazs hozzászólására (») Feb 26, 2011
Nekem eredetileg ez a 6H8C meghajtás volt, de javaslatra átépítettem és jelenleg egy nagyon egyszerű 6N2P SRPP hajtja meg. Ezt is érdemes kipróbálni. Az ECC82 is berakható, de kisebb erősítése van. Ez torzításig vezérli, ami kb. 9-10W 500V-on pentódában.
(#) bbazs válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 26, 2011
A fórum által favorizált kapcsolás alapján csináltam. Kimenőből próbáltam többfélét is, de valahogy semelyik nem volt az igazi.
Gondoltam, hogy tekerek hozzá egy teljesen passzos kimenőt, de jelenleg elakadtam a cuz beszerzesében.
Gondolkodom a pcl86pp vagy a gu50 se megépítésén.
(#) Doncso válasza bbazs hozzászólására (») Feb 26, 2011
Szia, ez pár wattos, gyönyörűen szól, de elsöprő mélyeket ne várj tőle, ahhoz PP kellene PCL86-ból.
(#) Gabriell1 válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 26, 2011
Szia.
Hol tudsz ilyen méh telepet ahonnét be lehet szerezni ezeket?
(#) Doncso válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 26, 2011
Ezt nagyon csípem, amikor valaki gyakorlatilag szemétből tud építeni. Nekem is volt már ilyen kuka erősítőm. Írtam is egy cikket róla itt. Egyébként gratulálok, nagyon klassz lett az erősítőd.
(#) s.sanyi válasza Gabriell1 hozzászólására (») Feb 26, 2011
Szia.Hát Szerbiában pontosabban Temerinben van eggy katonai méhtelep ahol manapság sok jó csöves dolog található apró pénzért.Dobálják ki a régi cuccokat gyakorlatilag megszűnik a katonaság.Ha minden igaz jövő héten lessznek tartalék Amerikai csövek eggy nagy rakomány,ha ügyes leszek talán sikerül hozzájutnom nekem is.It vettem már ck1006-os használatlan csöveket 0c3-masakat valamint használt de jó állapotú 6n1p,2p,3p,6p valamint 6p14p, 6p1p,6c19p,6c33c csöveket is.Voltak vt 225-ös csövek is sajnos későn értem csak eggy van most reménykedem,hogy lessz a rakományban.Kondik ellénállások dögivel megéri turkálni.
(#) s.sanyi válasza Doncso hozzászólására (») Feb 26, 2011
Szia. A másik talán még kukásabb lessz .Eggy kép az elképzelésről,mostmár jobb állapotban van de még sok munka lessz vele.Különben az öcsémnek lessz 6p1p-vel.
(#) Gery78 hozzászólása Feb 26, 2011
Sziasztok!

Egy barátom hozott hozzám felújítani egy EAG AE-211-es erősítőt. Azon gondolkodunk a barátommal, hogyan lehetne megcsinálni az egyenirányítását csövesre, mert most félvezetős. 4db SIEK-7-es szolgáltatja a delejt. A hálózati trafó olyan kialakítású, hogy a szekunder része a nagyfesznek nem középmegcsapolásos, hanem csak egy sima tekercs. Ergó egy Graetz híd van kialakítva a diófákból. Jött a nagy ötletem, hogy hát csövekkel helyettesítjük a diódákat, két db EZ81 és kész is van, mondván, hogy az is 4 db dióda. Aztán rájöttem, hogy ez nem lesz jó, mert az EZ81-nek közös a katódja, így nem használható két külön diódaként, és így Graetz hídnak sem lehet használni. Kérdésem az, hogy esetleg ismertek-e olyan csöves diódát amiben két különálló dióda van, és alkalmas lenne arra, hogy graetz egyenirányítóként bekötve használható lenne, persze kellő áramerősség mellett. A hálózati trafót nem szeretnénk áttekertetni.
(#) hgy válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Olyan dióda van, csöves, amiben 1 dióda van. Na abból kell 4.
Csöves Graetz. Pl. ONGAKU, de ott két csőfél van párhuzamosan kötve, azaz 8db dióda egyenirányít. És ez egyéb problémákat is felvet, pl. fűtés-katód max. feszültség. Több fűtőtekercs kell. Megéri egy kis 86-nál?
(#) vikipapa válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Szia. Esetleg egy olyan megoldás nem lenne jó, hogy a Graetz-híd után betennél sorba egy dióda-csövet? (pl: PY88) Igaz itt is van pár V veszteség. Ha anód késleltetés miatt szeretnéd beletenni, akkor talán jó megoldás lehet.
(#) Gery78 válasza hgy hozzászólására (») Feb 27, 2011
Hát igen a fűtőtekercs. Kettő felszabadítható, mert a mikrofon erősítőt nem akarja használni. Az a kettő amiről a két EF86 megy. Mondjuk még van egy kis hely a trafón lehet hogy tudnék még rátekerni derótot. Nagy áramot meg a primer nem biztos hogy elbírná. Hát nem tudom, köszi a segítséget még elgondolkozom.
(#) istvan3 hozzászólása Feb 27, 2011
Esetleg ezzel a megoldással? PY88-as csövek kellenek hozzá.
(#) Gery78 válasza vikipapa hozzászólására (») Feb 27, 2011
Hát az anód késleltetés sem egy utolsó szempont, de igazából a csöves hangzáson szeretnénk javítani a csöves egyenirányítással. Hát ha ez a soros dióda hasonló hangzást produkálna mint a csöves egyen, akkor érdemes beletenni. Még ezen is rágódom egy picit, Neked is köszi a segítséget.
(#) Gery78 válasza istvan3 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Hát valami ilyesmire gondoltam, de nem tudom, hogy mekkora fűtőfesz/áram/teljesítmény kellene a négy csőnek, elbírná-e a TH-211-es trafó, és hány fűtőtekercs kellene neki. (Gondolom négy?)
(#) istvan3 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Hát ennek a csőnek a fűtése 27-30V 300mA. Lehet párhuzamosan kötni, illetve sorosan is, mivel ha jól tudom eredetileg is soros fűtésre van kitalálva. Ha ezt a módszert választod szerintem célszerű lenne egy 230/27V-os legalább 40W-os kis transzformátort készíteni, ha elfér a dobozban, és erről megoldani a fűtést.
(#) fater0827 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Üdv Gery78
Hagyd meg a (-) ágban a 2 db SIEK 7-et és a (+) ágba EZ 81. Így hibrid csöves graetz lesz . Persze így is működik a késleltetett Anyós fesz .
Üdv
(#) Gabriell1 válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 27, 2011
Szia. Sajnos az nekem messze van.
Nincsenek csöveim most szeretnék egyet építeni az alapoktól kezdve.

Szívesen fogadok bárkitől építési tanácsot esetleg kész nyákot trafót persze nem ingyen.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 27, 2011
Próbált már valaki Puskás-féle trafót PP kimenőnek?
(#) Mate78 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 27, 2011
Én egyszer próbáltam, mert nem volt még kész a kimenő.Szólt vele az erősítő ,de a minőségéről ne beszéljünk.

PB040024.JPG

(#) Mate78 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 27, 2011
Szia

csak ötlet szintjén, nem lehetne helyettesíteni 782/A hálózati trafójával?A 211-es anódárama rajz szerint 31,5mA, a 782-esé nem tudom mennyi, szerintem jóval nagyobb az EL84-ek miatt, lehet határeset lenne, de elbírná.Max a fűtéseknek kéne betenni egy plusz kis trafót, mert ahogy számolgattam az nem jön ki.

Ha meg kevés, akkor a 211 egyik oldalát lekötni, kipróbálni mennyit hoz a csöves ei hangban.

Ha megéri váltani, akkor meg szerezni M102-t,és ráteker(tet)ni a 211-es menetszámait,középkivezetéssel az anódtekercsnél.
Adatlapban benne van pontosan a menetszám, huzalátmérő.Ugyanaz a vas van mindkettőben.(M102, tehát a vasnak bírnia kell)
Max a primert kéne picivel vastagabból tekerni.

Hirtelen ez jutott eszembe.
(#) Gabriell1 hozzászólása Feb 27, 2011
Sziasztok.

Nem tudtok véletlenül meghívót küldeni erre az oldalra?
http://elektrotanya.com/
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 27, 2011
Azon gondolkodom, hogy akkumulátoros táplálást csinálnék a készülő erősítőmnek. Az anódfeszt könnyen össze is tudom hozni, mivel van elég 12V-os akkum.
A fűtést is akkuról szeretném megoldani, a csövek, amik a végfokba kerülnek, tudják a 12.6V fűtőfeszt is.
Van-e valami káros mellékhatása az egyenáramú fűtésnek?
(#) gkari válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 27, 2011
Előfokok esetében erre van jó példa is(itt), de végfokhoz nem hiszem, hogy megéri megvalósítani.
(#) Syn7h37ic válasza gkari hozzászólására (») Feb 27, 2011
Fejhallgató erősítő lenne. Azt elfelejtettem írni...
Tehát a fogyasztása sem túl magas.
De nem is a fogyasztás a lényeg, hanem az, hogy a csövek mennyire tolerálják az egyenáramú fűtést.
(#) bakos13gab válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 27, 2011
Tökmindegy nekik. Áram-áram. Szerintem nem kell. Nekem most a 6AS7 teljesen csendes váltó fűtés mellett. Egyszerűen ültesd fel az egyik ágat osztón keresztül az anódra és kész.
(#) varttina válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 28, 2011
Tudtommal a DC fűtésnek csak a közvetlen fűtésű csöveknél van jelentősége.
(#) Gubán_Gábor válasza istvan3 hozzászólására (») Feb 28, 2011
A PY88-as graetz híd tökéletes megoldás, én rajzoltam fel valamikor régen, csak figyelni kell katód-fűtőszál maximális megengedhető feszültségkülönbségére. megoldható direkt fűtésű egyen csövekkel is, de ott meg a 4 külön fűtőtekercseket kell jól elszigetelni az anódtekercsektől.
(#) Gubán_Gábor válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Feb 28, 2011
Persze az is fontos hogy csöves graetznél terheléstől és csőtől függően legalább 20-40V is eshet a hídon, ami lehet, hogy a TH211-es esetében már kevés anódfeszültséget fog szolgáltatni egyenirányítás után.
Ezen egy módon lehet segíteni az áttekercselés nélkül, mégpedig úgy, hogy megfelelő keresztmetszetből, lehetőleg az eredeti anódtekercs huzalvastagságával megegyező huzallal plusz meneteket feltekerni, amit utána fázishelyesen sorba kell kötni az eredeti anódtekerccsel. Ez a megoldás korrekt és kompenzálja a feszültségesést. Jelen trafóknál kb 0,5V/menettel kell számolni. DE a pontos számot természetesen le kell mérni.
(#) lori78 hozzászólása Feb 28, 2011
Üdv Urak!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy régi csöves erősítőm, ami eléggé búg, méghozzá egy szép G hangon. Már végigmentem a kapcsoláson. Kicseréltem benne az össze szűrőkondit, rossz ellenállást. Visszaállítottam az eredeti állapotába minden vezetékelést. Megnéztem az előfok csöveket, azok is jók. Igyekeztem a földelést is csillagban lekötni, de az a nyamvadt búgás még mindig hallható. A hangerő potikkal nem szabályozható a zaj, így feltehetőleg utána lehet a probléma, viszont most már teljesen tanácstalan vagyok! Mit nézzek még át? A trafó okozhat ilyet? Vagy valamelyik végfok cső? Vagy a lakásom földelése nem megfelelő?!?! Mellékelek egy kapcsolási rajzot is!
Köszönöm!!

sc_120_1.jpg

(#) Gubán_Gábor válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Feb 28, 2011
És még fontos, csak lemaradt, hogy direktfűtésű csövek esetén nem csak a többi (anód) tekercstől, de egymástól is nagyon jól el kell szigetelni a fűtőtekercseket, mert ezesetben potenciálkülönbségek vannak az egyes csövek katódjai, (amik a fűtőszálaik is) közt.
Következő: »»   1177 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem