Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1214 / 3998
(#) Mybuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

És azt tudom valamire használni azt a H L lábakat! És mivel tudnám vezérleni?
(#) Gery78 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!
Igen az Akrilánt én is is ismerem, van is itthon, de a forrasztható zöld lakk nevére sajnos nem emlékszem. Nagyon régen használtam, talán valami TN-xxx termék lehet, de nem biztos. Tudod mint a kémiai ónozó száma, azt hiszem az is TN-nel kezdődik. Úgy emlékszem hogy az EMO-ban (elektromodul) vettük.
(#) janikukac válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Épp ezt néztem ki, csak picit költséges...
(#) Gelez hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
P fettel szeretnék egy áteresztő szabályozót csinálni de nem akar sikeredni. Az alábbi képen 3Vot akarok elérni amit az invertálóra teszek. A +on 4V -ot mérek, miért nem ad ki az opamp nagyobb feszt amivel zárná a fetet?
Zoli

pfet.jpg

(#) Rainbow15 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok
Hogyan tudnám megcsinálni, a lehető legegyszerűbb módon, egy egyenáramú vilanymotor forgásirány váltását, két kapcsolóval? (egy tápról) Lehetséges?
(#) Mybuster válasza Rainbow15 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

szia én úgy óldnám meg hogy egyszer bekötöd + - az egyik kapcsolt és rá a motora majd a 2 dik kapcsolóra meg pont fórdítva - +! De billenő kapcs. is ugyanígy kell csinálni! ..nálam bevált
(#) kadarist válasza Rainbow15 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!
Egy kapcsolóval nem jó? Mindenképpen kettő kellene?
(#) Rainbow15 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia
De jó lenne úgy is.
(köszi a válaszokat)
(#) Gery78 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Közben megtaláltam a zöld lakkot amely forrasztható:
A neve TN-180 védőlakk.
TN-180 védőlakk

Használj két áramkörös kapcsolót, ami középállásban ki van kapcsolva és két szélső bekapcsolt állapota van. Kösd így
Ez a típus jó lesz
(#) Rainbow15 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Köszi, ezt a jövőhéten megnézem
És tranzisztorral is meg lehetne csinálni, hogy ne kelljen ilyen kapcsoló, csak egyszerű alkatrészek?

Keress a H-híd vagy H-bridge kifejezésekre. 4 tranzisztorral megoldható a dolog.
(#) tomi324 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
A kerékpáromon dinamós világítás van. Meg szeretném csinálni, hogy amikor lassan megyek/állok, akkor egy LED-es lámpa világítson-telepről, és amikor már gyorsabban megyek, akkor a LED-es elaludjon, és csak a hagyományos, izzós lámpák világítsanak. Átkapcsolás nem kell, csak hogy a LED-es lámpák elaludjanak.
Úgy terveztem, hogy a dinamóra kötök egy Graetz-hidat, arra egy kondit és egy ellenállást (hogy kisüsse a kondit lassulásnál), és arra vmilyen FET-et. De itt jön a bökkenő, nem értek a FET-ekhez. Itt kérném a segítséget, milyen FETet vásároljak, az elvárásaim a következőek lennének:
megközelítőleg 40mA-t kéne kapcsolnia, és 4-5V körül kéne elzárnia.
Tudom, hogy nincs sok értelme az egésznek, de kicsit belerázódni a FET-ekbe jó lenne...
(#) edison14 válasza tomi324 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Mit szólnál a reléhez? Azzal könnyebben megoldható szerintem.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Üdv!

Egy általános kérdésem lenne. Konyhanyelven, példákkal leírva mi az a DAC? Digitális jelet alakít analóg jellé. Ez világos már a nevéből adódóan de szeretném ha valaki kicsit írna erről általánosan. pl.: alkalmazástechnika, milyen feladatok ellátására képes?
(#) David.zsombor válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Nos hát. A DAC az ADC ellentettje de ezt gondolom tudod. Az 1-1024 bitből csinál "analóg" jelet. Ez az analóg jel viszont eltér az egyszerű sima analóg jelektől mivel úgy néz ki mint egy lépcső. Ez azért van így mert itt csak a bitek értékét veheti alapul az eszköz ami korántsem fokozatmentes.
(#) tomi324 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Van 400mA-em. Ebből nem szeretnék 30-100mA-t egy relére áldozni.
(#) edison14 válasza tomi324 hozzászólására (») Feb 27, 2011 / 1

És a tranzisztoros átkapcsolás. Teszel be egy NPN és egy PNP típusú tranzisztort arra a vonalra ahol jön a dinamótól a feszültség. A bázisukat egy feszültségosztón keresztül vezérled. Amikor a dinamó elég feszültséget ad akkor az NPN tranzisztor volna nyitva és engedné át a feszt az égőnek. Amikor viszont a feszültség túl alacsony akkor az NPN tranzisztor zárna a PNP nyitna és akkor a PNP tranzisztoron folyna a feszültség és akkor az elemes áramkör menne.

Jó ötletet adtál, köszönöm.
Akkor már csak annyit kérek, hogy írjatok vmi olcsó, egyszerű FET-tipust, amit a LOMEX-ben meg tudok venni és tudok vele itthon kísérletezgetni (egy zseblámpa-izzót bírjon el..)
(#) DJanosi hozzászólása Feb 27, 2011 /

Udv !Tud valaki egy kapcsolast 12 V os kapcsolouzemu taprol ami 12 V bol kb 40-50V ot csinal ?
(#) jdani hozzászólása Feb 27, 2011 /

Helló. Ez egyenlő 1N4148-al, csak SMD nem?
(#) DJanosi válasza jdani hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Igen
(#) nagy_david1 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Köszi. Esetleg alkalmazásokat tudnál mondani?

Mostanra esett le, hogy amikor állok akkor nem csinálna semmit egyik kör se. Már írtam, nem kell átkapcsolnia LED-esről izzósra, egyszerüen a LED-eset kéne kikapcsolni.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Például a számítógéped hangkártyája is egy DAC.
(#) proli007 válasza tomi324 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Hello!
BUZ11 119Ft - IRFZ44N 116Ft. üdv!
És egy kis rajz a kísérletezéshez..
proli007

Bico-Led.png

(#) anagma válasza tomi324 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Például ott alkalmazzák ahol a jelfeldolgozás digitális módon történik,pl. lejátszók,hangkártyák,mobiltelefon.Gondolom ilyesmikben.
(#) SzT3 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok jól gondolom hogy hogyha én egy egyszerű (de változtatható sebességű) futófényt szeretnék akkor nem szükséges nekem pic hozzá hanem egy 4017-es ic is jó, illetve valami ami adja az órajelet (léptetést) neki. . ugye jól gondolom?
Na most milyen lehetőségeim vannak ha én más más sebességű futófényt szeretnék, tehát más más lépésgyorsaságot? van valami olyan ic vagy valami ami képes más más jelet kiadni hogy azt tudjam a 4017-esnek küldeni?
Köszönöm
(#) proli007 válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Hello!
Így van, de meg is válaszoltad a dolgot. Változtatható órajel (ütemjel) kell, amit egy NE555-el egyszerűen előállíthatsz. Sőt itt egy kis segédprogram az ütem számításához.
üdv! proli007
(#) David.zsombor válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Milyen alkalmazás?Pl.: ma már minden zenét így hallgatsz számítógép mobilról mp3...
Következő: »»   1214 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem