Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stúdió minőségű hangfelvétel - lejátszás, PC-vel
Lapozás: OK   2 / 4
(#) teddysnow válasza hbal hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Idézet:
„Azért nem stúdió minőséget akarunk elérni.”

Tehát. Stúdió vessző minőségi hangfelvétel. Te stúdió én meg minőségi megoldást javasoltam. A többi pedig Ronin-on múlik.
(#) Ronin válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Egyenlőre még csak ilyen puritán módon van összerakva, és csak 1 mikrofon.
Bár a próbafelvételt valószínűleg csak pénteken tudjuk megejteni.
Viszont búg, és nem tudok vele mit csinálni hogy ne tegye.

DSC003611.JPG

(#) teddysnow válasza Ronin hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ez az! Látom érted miről van szó.
De nekem kicsit gyanús, hogy rosszul van összedrótozva. Nézd csak
Búg, de szól? Vagy. Búg de nem szól?
(#) Ronin válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Igen, eszerint a rajz alapján raktam össze, de egy 10kohm-os ellenállást kötöttem a pozítív, és a miki közé.
Szól, azzal semmi baj, viszont mintha földhurok, vagy ilyesmi lenne. Ha kézzel megfogom a GND-t akkor nem búg annyira.
(#) teddysnow válasza Ronin hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Cseréld le a vezetékeket árnyékoltra, ha még akkor is búg akkor a felvétel idejére kösd a GND-t a radiátorra.
(#) abcdabcd válasza Ronin hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Próbáld meg esetleg ezt: Bővebben: Link

Ez az ún "Linkwitz-mod" amikoris kikötöd az itt leírt (meg a neten sokak által elvégzett) módon az elektrétben lévő belső fetet és a torzítás egészen lecsökken, ezért pl mélyhangszórók torzításmérésére 1cm-ről is alkalmassá válik!

Van hozzá leírás is nem csak ez a rajz, szintén a szerző oldalán (meg a címszóra rákeresve még "száz" másik oldalon) itt az oldalon alul

A szükséges mikrofon(Panasonic WM-61) a Videopart kft-nél általában szokott lenni elvileg, én náluk vettem kb 600Ft ért darabját...
(#) lamalas válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Idézet:
„Ez az ún "Linkwitz-mod" amikoris kikötöd az itt leírt (meg a neten sokak által elvégzett) módon az elektrétben lévő belső fetet...”

A Linkwitz mod nem arrol szol, hogy a kapszulaban levo FET-et kikotod, hanem arrol, hogy a FET foldelt drain (azaz source koveto) uzemmodban fog uzemelni.
(#) abcdabcd válasza lamalas hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A szakmai részét tekintve feltehetően igazad van ezzel bevallom nem vagyok tisztában, viszont olvastam már több hozzászólásodat is hangfalépítéssel kapcsolatos fórumokon(ha te vagy a más fórumokon is "lamalas" néven írkáló egyén ), így talán te is meg tudod erősíteni a kérdező számára, hogy "amatőr" célokra ettől jobb elérhető árú, és egészen jó minőségű mikrofon , más tipus nem igazán van (hacsaknem a korábbi WM-60/MCE2000)
(#) Ronin válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A búgást megoldottam. Lecseréltem a három méteres árnyékolt vezetéket 10cm-re. Tulajdonképpen így most egész jó, bár még nem tudom a hangnyomást mennyire szereti, ez majd este derül ki. Ha nem jön be így, akkor megpróbálom az "abcdabcd" által javasolt módszert ami úgy látom hogy ugyanez : Bővebben: Link.
(#) teddysnow válasza Ronin hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Az elhelyezéssel próbálj meg majd játszani. Korábban írtam az irányokról és a távolságokról.
(#) steelbird hozzászólása Feb 25, 2011 /

Lehet elektret mikrofonokkal kísérletezgetni, de alapvetően az lesz a probléma, hogy ezek elég zajosak, a frekvenciamenet pedig meg sem közelíti a lineárisat. Általában véve van egy jó nagy kiemelésük a magas tartományban, dinamikájuk pedig nagyon gyatra, ami pedig doboknál fontos lenne.
(#) Ronin hozzászólása Feb 26, 2011 /

Ha 9V helyett 12.5V-ot adok a mikinek 10kohm-os ellenálláson keresztül, attól lesz baja?
(#) steelbird válasza Ronin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Nem valószínű, de kicserélheted a munkaellenállást 12 kOhm -ra.
(#) Ronin válasza steelbird hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Még valami. Azért kérdeztem ezt ,mert egy Deckből szeretném ellátni. A zaja vajon nagyobb lesz mint egy 9V-os elemmel, vagy nem lesz változás?

Kicsivel nagyobb lesz a zaj is, meg a jel is. A zaj ígyis-úgyis nagy, ez alapvető elektret mikrofon hiba.
(#) Ronin válasza steelbird hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Egyenlőre így sikerült.

proba.mp3

Nos...
Túl van vezérelve a felvétel, a jel-zaj viszony pedig a legjobb helyen is 38 dB, vagyis nagyon zajos még ott is. De hallhatóan csökkentve van valamivel a zaj, vagy zajcsökkentővel, vagy egy egyszerű zajzárral. (Lehet, hogy ott már csak a hangkártya zaját hallani??)
A végén az utolsó crash megütésekor a lecsengésnél hallatszik, hogy nagyon zajos, ott kb 20 dB -re saccolok.
Ha ezen még hangszínelni is akarsz, hogy pl. csengőbbek legyenek a cinek, akkor iszonyat zajos lesz.
(#) abcdabcd válasza Ronin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ez tényleg zajos,ami elektrét mikrofonok vannak nekem azoknak nincs ilyen baja valamilyen monacor van mikrofonos fejhallgatóban a számítógépemhez meg használok egy jackdugóba épített linkwitz-moddolt wm-61-et egy egyszerű digi. diktafonhoz és az se zajos...
Nézd meg esetleg nincs-e bizonytalan forrasztásod...
(#) steelbird válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ez nem forr. hiba, ez statikus, állandó zaj.
Szerintem két oka van: hangkártya, és mikrofon.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 27, 2011 /

Ronin, ez a nyers felvétel? Ez jön ki a keverő kimenetén? Mert úgy hallatszik, mintha a szg mikrofon bemenetére lenne kötve a mikrofon és a hangkártya szoftvere "sztereósítja" (azért bugyoghat mert az a beszédre van kitalálva, olyan szkájposan szól) és zajzár is be van kapcsolva, meg az auto gain is mintha be lenne pipálva rajta, az utolsó lecsengés tisztára olyan.
Az én hangkártyám pl. -2,5dB-nél már vág. Felvételnél max -3,5dB-ig szoktam engedni vonalon.
(#) steelbird válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szerintem nem használnak keverőt, legalábbis visszaolvasva nem úgy tűnik.
Az elektret kapszula, meg a szg. mikrofon bemenetének zaja hallatszik.
A bugyogás inkább szoftver hiba, amivel rögzítették, vagy konvertálták, de inkább amiatt van, mert 160Kbps a mintavételezés. A Joint stereo mp3 is okozhat ilyet.
A zajzár valószínűleg szoftveres.
(#) Ronin hozzászólása Feb 27, 2011 /

Az igazsághoz hozzátartozik hogy egy használt, normál típusú audiokazettára lett felvéve, egy Sharp Deck-el.Hiába mondtam hogy vegyenek egy új Chrome-ost, vagy Metal-t (már ha még kapható). Persze van laptop, de azt sajnálja lehozni a próbaterembe a srác. Ennyit az igényességről.
Ha nekik így megfelel, akkor engem nem érdekel tovább.

teddysnow

Nem volt itt még semmiféle keverő. Ez csak egy mikrofon, és annyi. A bugyogás azért is lehet, mert a Dolby bekapcsolva maradt a decken felvételkor.
(#) steelbird válasza Ronin hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Jah... ez eszembe sem jutott...
De valahogy csak bedigitalizáltátok.
Szóval, többszörösen is rontottatok az amúgyis gyatra minőségen.
1: Hangfelvétel kazettás deckkel, (Dolby szűrővel)
2: Visszajátszás a szalagról (szintén Dolby)
3: Digitalizálás számítógéppel (gyanítom, hogy kommersz hangkártyával)
4: Mp3 -ra konvertálás...

Bocs, fiúk, de ha jól látom, ez a topic a stúdió minőségű PC -s hangfelvételnek lett nyitva. Ez meg korántsem az.

A topic témájában meghatározott minőség eléréséhez sajnos, amatőr körülmények között is alapvető követelmény a megfelelő minőségű hangkártya és a megfelelő minőségű mikrofon.
Enélkül nincs miről beszélni.
Mikrofon előerősítő építhető házilag is, olyan, ami megfelel a követelményeknek.
Mikrofon, meg hangkártya barkácsolva viszont már nemigen...
(#) abcdabcd válasza Ronin hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Hát igen a magnó az adhat ilyen alapzajt főleg... próbálj meg a mikrofonnal közvetlenül a hangkártyádra felvenni bármit, és hallgasd vissza, megvan-e ugyanaz a zaj!
(#) Zoli_bácsi válasza steelbird hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Pontosan ezt akartam írni én is. A stúdió minőség minimum 48Khznél, 24 biten 90dB alatt kezdődik. (Mp3-at stúdióban előállítani eretnekség)
(#) karpi válasza Ronin hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A gate es a kompreszor beallitas nem OK.Zajt azt ki es hol halja ? Ne vicceljunk ..zorog az egesz dob ossze vissza a sajat "alapzaj" 10000 x nagyobb mint egy mikrofon suhogasa .Tehat a jel zaj viszony OK..Nincsen halk resz ( modjuk egy halk fuvola a nagy csondben) igy nem problema az elektronikus alapzaj.A problema a kompreszor ,limiter, gate eszlelesi/kapcsolasi idejenek a beallitasa.Plusz esetleg a 160 Kbps is lehet baj az adott mp3 konvertor algoritmusa stb stb..mp3-nak meg nagyon is jol szol.
(#) steelbird válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Igen, erről beszélek, sőt, én inkább 98 kHz/24 bit -re tenném az alsó határt.
Az mp3 eleve nem az, bár lehet, hogy csak a fórum miatt lett mp3 -ra konvertálva, mert kicsi a feltölthető fájlméret.
Van már viszonylag elérhető áron pc -s hangkártya több gyártótól is, ami megfelel a házi stúdió követelményeinek.
A stúdió minőségű mikrofon viszont már nagyon zsebbenyúlós dolog, bár vannak alsó kategóriás stúdió hangszermikrofonok 100E Ft alatt is, pl.Shure KSM109...
(#) karpi válasza steelbird hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

96KHz/24bit ez meg nem jelenti azt hogy nem lesz zaj ,csak tisztabban lehet majd hallani a zajt jobb dinamikaval .
A DA es AD konvertereknel az IMD a legfontosabb adat .
Van Digitech Loop Station -om 44.1/16 CD minőségen olyan tisztán lehet tob jelet kapásból "live" egymásra keverni probléma nélkül egyszeruen mag vagyok lepve .nem vartamn ilyen minoseget ..gondoltam szinpadon eleg lessz a 44,1/16 gitarnak .Aztan probalgatva latom hogy jobban szol mint az osszes ( akarmelyik) hangkartyam.
Direkt csak ugy kb. beallitva a hangszint es a niivot jobban szolo felvetelt lehet kesziteni mint a PC-be hangketyeval es utana EQ es mixelessel.A PC-vel keszitett felvetelek távolról se szolnak olyan tisztan egybol csak csomo munka utan ...ez mind az IMD miatt.

,,..96KHz/24 bit hangkártyával (mar a harmadik típusnál vagyok) ,valamint USB es digitalis ..nem szol ugy mint a Digitech meg utólagos EQ és kompreszor stb -vel együtt se!!
Az egész ügy a z IMD -tol függ .
(#) gaben62 válasza Ronin hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Én ugyan nem foglalkozom stúdiótechnikával, de hifi minőségű mp3-at, sosem hallottam sz,gépről, vagy de a legújabb 2magos procijú laptopról sem, Sony Hi-End erősítővel 2db.3utas minőségi hangdobozokon vissza hallgatva.
Az internetről letöltve mp3-at, vagy netrádiót hallgatva pl. jazz, class jazz, rock, több száz van, szintén gyenge minőségűek.
Agyon vannak tömörítve, magas/magas közép hiányzik, a mély hangok hiányosak,dübörögnek üresen, a többit már nem is mondom.
Az biztos hogy a kb.20éves Omega cd.m, vagy a 87ben gyártott mini Orion tunerem sokkal természetesebben szól, az akkori Hi-Fi min. szabványnak megfelelően.
A tesztet természetesen a Sony Ta-F530Es Hi.End, és a már említett 3utas rendszeren végeztem el.
A régi hk.cd. játszómról ugyanezt el lehet mondani.
Nem kell pc.n zenét hallgatni, mert élvezhetetlen, akárcsak a legújabb érintőkijelzős 16GB.os okos
telefonok, sokat tudnak, de erre nem jók.
(#) steelbird válasza karpi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Szerintem egy stúdiózásra szánt pc audio kártya nem hiszem, hogy nem felel meg arra a célra, amire szánták.
Ezek az adatok szerintem nem rosszak: Delta 1010LT
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem