Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1218 / 3998
(#) nedudgi válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ilyenkor a PIC inkább nagyobb tápszűrést érdemel, 100n helyett 1 mikró!
(#) MrBrown válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Úgy lesz, köszönöm.
(#) janikukac hozzászólása Márc 1, 2011 /

Ezt a pic égetőt kinéztem magamnak. Cakk pakk, ha ránéztek, mit tippeltek, mi pénz lenne???
(#) the_gwolf hozzászólása Márc 1, 2011 /

Valaki a #934385-ban említett elektroncsöves dologban tud tanácsot adni?
(#) kadarist válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Linkeld be a kérdésed, mert nehéz így keresgélni.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Megteszem helyette:Bővebben: Link
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Köszönöm a segítséget!

@the_gwolf: Milyen csöveid vannak? A csövek fűtőfeszültségéhez és fűtőáramához kell megválasztani a fűtőtápegység feszültségét és teljesítményét.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Esetleg LED-el alulról megvilágítani, ha úgysem dolgozik.
(#) the_gwolf válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Zolika60 - köszi a linkelést És igen valóban gondoltam rá, hogy kipurcant darabokat világítok meg, alulról bevezetve egy narancsszínű LED-et, esetleg kombinálva egy fehérrel, ha nem megoldható a bekötés.
.
Kadarist - még nincsenek csövek, pont azért adtam meg minden másnak az adatait, hogy kiderüljön milyet kellene beszereznem, ha megvalósítható az elektroncső működtetése a felsorolt cuccok társaságában.
(#) kadarist válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Az elektroncsövek fűtőszála ritkán szakad meg, úgyhogy hagyományos módszerekkel is világításra késztethetőek, nem fontos LED-et használni erre a célra. Ha sobakötsz két 6,3V-os egyforma csövet, akkor már 12V-ról szépen elketyegnek.
(#) the_gwolf válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ez akkor azt jelenti, hogy a 12V-os 12/1A/12W-os táppal megkínálva, sorba lehet kötni pár LED-et (az irányítható, funkcionális világításhoz) és ugyanerre a körre minden más cumó nélkül az egy vagy két db. 6,3V-os csövet (a hangulatvilágításhoz)?
(#) kadarist válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Igen, nagyjából ezt jeleni. A csövek és a LED-ek mehetnek ugyanarról az áramforrásról is.
(#) MaTe193 válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Két cső kell sorosan,majd ez a leddel(+az előtéttel) párhuzamosan!
Szerk:kadarist megelőzött
(#) the_gwolf válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Kadarist - köszönet a segítségért :worship:
.
MaTe193 - kérdés, hogy miért 2 db cső? Úgy értem valamiért csak párban mehet? És mit értesz előtét alatt?
(mint az eredeti kérdésben írtam, semmiféle ilyen jellegű tapasztalattal nem rendelkezem, ráadásként kvázi diszlexiás és félig vak vagyok - tudom, macerás, de közeledik egy műtétem és, ha esetleg utána már nem látnék, akkor szeretnék előtte befejezni valamit aminek tudok is örülni )
(#) MaTe193 válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Azért kell sorba kapcsolni két darabot,mivel egy cső fűtése 6,3V-os.Két csőé 12,6V.Tehát ezt már lehet fűteni 12V-ról.Előtét=előtétellenállás.A LED-nek sok az a 12V,kell elé egy megfelelő értékű és teljesítményű ellenállás.Számító program soroshoz,de ugyan itt van párhuzamoshoz is!
(#) tomabear hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!

A képen látható bimetál termosztátot használhatom-e biztonsággal DC12V-on 30-35A-ral? És mit jelen az NC NO kimenő konfig?
BIMETÁL
(#) proli007 válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Hello!
Kizárólag a tisztánlátás kedvéért..
"Úgy értem valamiért csak párban mehet?"
Jól érzed. Az E-sorozatú csöveknek (pld. EL84) 6,3V a fűtőfeszültsége. De a különböző teljesítményű csövek fűtőárama már más és más lehet. Sorba kötni, viszont csak azonos áramú csöveket lehet, mert ellenkező esetben a feszült egyenlőtlenül oszlik majd meg. Így célszerű azokat valóban párban alkalmazni, vagy katalógusban megnézni, hogy a fűtőáramok azonos értékűek legyenek.
Természetesen ha E sorozatú csöveket alkalmazol, és a trafó feszültsége 6..9V értékű, akkor bármelyik csöveket alkalmazhatod, de ekkor nem sorba, hanem párhuzamosan kell kötni a fűtéseket.
Egy ECC82 trióda 6,3V/0,15A-es fűtésű. Egy EL84 végcső 6,3V/0,76A fűtésű. Tehát ezek nem köthetők szabadon sorba (eredetileg is párhuzamos fűtésre tervezték ezeket).
A P (pld. PCC88) sorozatú (TV) csöveket, viszont soros bekötésre tervezték. Ezeknek mindegyiknek a fűtőárama 0,3A. Viszont a fűtő feszültségük a teljesítmény függvénye.
Tehát a P sorozatot nyugodtan sorba kötheted, csak a táplálásnál a fűtőfeszültségeiket össze kell adni és ez lesz a szükséges trafó feszültség.
Ha pld. egy PCL86 (hangcső) és egy PCF201 (KF cső) sorba kötünk, akkor 14,5V+8V=22,5V fűtőfeszültséget kapunk, a fűtőáram természetesen 0,3A a P sorozatnak megfelelően.
Viszont mivel a csöveknek anódfeszültségük nem lesz, nyugodtan akár 30..50%-al is túlfűtheted, tehát a névlegesnél nagyobb feszültségről is járathatod. Akkor már nem izzani, hanem kicsit világítani is fognak.
Viszont a fűtésnek nem kell egyen feszültség mint a Led diódáknak, tehát annak fűtését nem kell egyenirányítani.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza tomabear hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hello!
NEM! mint íva vagyon, a maximális áram, 10A. De ez is váltóáram, nem egyen. Az egyenáram számára más érintkező anyagot alkalmaznak. Tehát akkor jársz el helyesen, ha ezt átrelézed egy "gépkocsi relével", ami tudja a 30-35A terhelést.
Az NO (Opened) azt jelenti, hogy normál helyzetben nyitott a kontaktus. Az NC (Closed) az ellenkezője, normál helyzetben zár.
Tehát a megjelölt hőfok felett az NO zár, míg az NC kontaktusú bont.
üdv! proli007
(#) peter1995 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Hello.VAgy egy ilyen modulom:Bővebben: Link
Hányas lábra és mekkora feszt kell adni hogy a lézer rész működésbe jöjjön.HA jól néztem 2V kell neki.
(#) the_gwolf válasza proli007 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

MaTe193 -
Okés, így már értem miért kell kettő, és ezek a bizonyos LED-ek előkészítve érkeznek hozzám ( a félvakságom okán, így is elég küzdelem lesz összerakni az egészet : D ), tehát úgy néz ki a dolog, hogy van a LED, egy foglalatban ami minden előkészítésen túl van, közvetlenül csatlakoztatható a 12V-os tápra.
(konkrétan ezekről a delikvensekről van szó Oyo LED-5
Oyo LED-2 )
.
o.O' :zavart2:
Kedves Proli007, Hálásan köszönöm a részletes magyarázatot, már majdnem a kétharmadát értem is : P
Kb. annyi csapódott le, hogy mindenképpen két darab kell, az egyenlő feszültség megoszlás miatt, azonos típus a legjobb, de mindenképpen azonos sorozatba tartozó darabok kellenének... Ja és sorba lehet őket kötni ha azonos fűtőáramúak.
.
Van az a fura érzésem, hogy elkerülte a figyelmed, hogy semmiféle gyakorlatom nincs ezen a téren A teljesen laikus, hozzá-nem-értésem okán itt vannak a dolgok amiket nem értettem.
-Mi az a fűtőfeszültség?
-Trafófeszültség? akkor most hiányzik valami a bevásárlólistámról?
.
valamint a következő mondat teljesen kínai : P
"Viszont a fűtésnek nem kell egyen feszültség mint a Led diódáknak, tehát annak fűtését nem kell egyenirányítani."
.
Összesítve, ha nem sikerül valahogy masszívan egyszerűsíteni a dolgot, akkor már csak a költségvetés túllépése miatt is kénytelen leszek valahogy a döglött elektroncső LED-es megvilágítását eszközölni, egy (két : D ) ténylegesen működő darab beépítése helyett.
(#) ludasmatyi90 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok.
A suliban feladatul kaptuk a dioda nyitoiranyu V-A jelleggörbéjének a lemérését.
A kapcsolás egyszerű, ellenállás + dioda.
A tápfeszt 10V ig változtattuk.
A graf. megtervezésénél tartok, csak most nemtudom, hogy a tápfeszültség függvényében az áramot, vagy a diódán eső feszültség függvényében kell.
A munkapontot is megkell jelölni, no ez nem egészen világos. Egyik határ eset mikor az Umax , vagyis 10V. A másik meg amikor rövidre van zárva. De mi? csak a dióda, vagy az ellenállás is?
Köszönöm. Kicsit összekeveredtem, pedig alapdolgok.
(#) proli007 válasza the_gwolf hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Hello!
- Az elektron csövekben van egy fűtőszál. Ez teljesen olyan mint egy izzó, amit a szobád világításához használsz. Az 230V-ról működik, ez meg 6,3V-ról (persze típustól függően) Ez a fűtőfeszültség. A cső fűtőszála persze csak kb. 800..880°C körül melegszik fel, tehát nem igazán világít mint a lámpa, hanem csak izzik. Ha a fűtőszálat kicsit nagyobb feszültségre kapcsoljuk, akkor kicsit jobban világít, hiszen melegebb lesz.
- Egy izzó vagy egy cső egyenáramról ugyan úgy világít, mint váltóáramról. A transzformátor váltakozóáramot szolgáltat. Ezért elég a csövet közvetlen a transzformátorra rákötni, nem szükséges a feszültséget egyenirányítani. A Led viszont csak egyenáramról működik, ezért annak táplálásához a transzformátor és a Led-ek közé egyenirányítót kell kapcsolni.
- A transzformátornak van primer és szekunder tekercse, és ezzel primer és szekunder feszültsége. A primeroldal illeszkedik a hálózat 230V váltófeszültségéhez, a szekundert pedig úgy kell megválasztani, hogy illeszkedjen a csövek soros, vagy párhuzamos fűtőfeszültségéhez. (ahogyan majd a fűtéseket bekötöd)
- A Led diódáknál egyszerűbb a helyzet, azok majd alkalmazkodnak a csövek fűtőfeszültségéhez. Úgy hogy annyit kötsz sorba, hogy közel a trafó egyenirányított (és esetleg szűrt) feszültséget adja ki a diódák nyitó feszültsége.
(Ennek értéke általában a színétől függ, egy átlagos fehér Led, kb. 3.2V feszültség igényű, és 20mA folyhat át rajta. De az áramot állítjuk be, és az létre hozza a feszültséget. A feszültségek összege, csak a soros előtét ellenállás számításához szükséges.)
Tehát ha pld. a transzformátorod 230V/24V-os, akkor az elektroncsövek fűtőfeszültségének összege, meg kell hogy közelítse a 24V-ot.
Ha 24V-ot egyenirányítod és szűröd, akkor kb. 32V lesz az egyenfeszültség. Ez 10db. sorba kötött diódát feltételezne az említett fehér Led-ből. De mivel az előtét ellenállásnak is kell feszültség, ennyit nem köthetünk sorba. Tehát ha sorba kötünk 8db-ot, akkor annak nyitófeszültség összege 8*3.2V=25,6V. Ekkor az előtét ellenállásra 32V-25,6V=6,4V jut.
Ha 20mA Led-áramot állítunk be, akkor az ellenállás értéke R=U/I=6,4V/20mA=320ohm. A szabványos értékeknél van 330ohm, tehát az megfelelő.
Egy ilyen oszlop ezek szerint 8 Led-ből és egy 330ohm-os ellenállásból áll. Így már ráköthető, a 32V-ra. Természetesen több ilyen oszlop is köthető az egyenirányított feszültségre.
- A trafó szükséges teljesítményét, az összteljesítmény fogja meghatározni. Az elektroncsőnél pld. 300mA-es fűtés mellett 24V*0,3A=7,2W, mondjuk 10db 8-as Leed-sor táplálása esetén az áram 10*20mA=200mA. A teljesítmény igény pedig 32V*0,2A=6,4W. Az összes teljesítmény igény így 7,2W+6,4W=13,6W. Így pld. egy 1x24V 16VA 230V transzformátor a célnak megfelelő.
Remélem ez alapján már Te is ki tudod számolni a szükséges eszközöket..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza ludasmatyi90 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hello!
- A grafikonnál, a dióda nyitófeszültségét kell ábrázolni a dióda áramának függvényében. Az ellenállásnak, csak áramkorlátozó (védelmi) szerepe van, hogy ne tedd tönkre. A tápfeszültség változtatásával, pedig a dióda áramát változtatod. De az adatokat oda-vissza fel lehet venni, mert ugyan azt a görbét kapod.
- A munkapont nem lehet más, mint a dióda névleges áramánál mért nyitófeszültség pontja.
- Hogy mit kell rövidre zárni, azt nem tudom, szerintem semmit. Valaminek a belsőellenállását lehet így megmérni, hogy megméred a nyitott (terheletlen) kapocsfeszültséget, majd a rövidre zárt pontoknál a zárlati áramot. A kettő hányadosa a belső ellenállást adja.
Természetesen hálózatot aksit nem zárunk rövidre, ott egy adott terhelőáram változáshoz tartozó feszültség változás hányadosát vesszük.
Ugyan így a dióda dinamikus belsőellenállása (görbe meredeksége) is meghatározható, ha a nyitóirányú karakterisztikán megnézzük, hogy egy adott feszültség változáshoz, mekkora áram változás tartozik. dU/dI Természetesen mivel a karakterisztika nem egyenes, ez pontról pontra változni fog.
üdv! proli007
(#) slave557 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Üdv!
Van egy számítógép tápegységem, ami éles(gondolom magasabb frekvenciájú, de még hallható) hangon zúg.
Ahogy kikapcsolom az elosztót és megy ki az áram egy 3-5 mp alatt elnémul.
Mit kéne benne kicserélni?
Én kondenzátorra tippelek, más ötlet?
(#) kadarist válasza slave557 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A tipped nem rossz. De terhelve is ciripel? A kapcsitápok terhelés nélkül szaggatott üzemmódba kerülnek, azért, mert csak így tudják névleges értéken tartani a kimenőfeszültségüket.
(#) Viktor96 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a disco-s stroboszkópokban lévő megszakító-t hogy tudok építeni, vagy miből tudom kiszedni?
Olyat amivel állítani is tudom a villogás gyorsaságát.
Előre is köszi!

Viktor
(#) peter1995 válasza Viktor96 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A strobikban legalábbis az enyémben potival lehet állítani avillogás gyorsaságát.
VAgy komplett kapcsolás kell?
(#) slave557 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Terhelve is ciripel...
(#) operable hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!
Vettem 8mm-es kék ledet, 12 V hoz ellenállással. Hogyan kössem be?? Itt van előttem az akksi, forrasztó...

DSC00794.JPG

(#) peter1995 válasza operable hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát sorba vagy párhuzamba.HA van elég ellenállás akkor párhuzamba.
Következő: »»   1218 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem