Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Amatőr Audiokészülék Építők Találkozója

Bővebb olvasni-látnivalók az AAÉT hivatalos honlapján. http://aaet.nhely.hu

Lapozás: OK   54 / 84
(#) CIROKL válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Idézet:
„A tavalyi taliból okulva”

Mi volt a gond ? Ha nem publikus akkor esetleg privátban .
(#) burgdavid válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Túl hangos szobába kerültünk
A HS280, meg wifiman kolléga kétutas Pilotja, igencsak eltörpül egy több mint 200W-os PA hangfal mellett...
Ez rányomta a bélyegét a tavalyi tali hangulatára
Méricskézni - ha van rá igény - tudok vinni egy lapitopit, meg egy EMU 0202-t.

Sajnos volt ilyen gond , de remélhetőleg már a tavalyi gond az idén nem ismétlődik meg , akkor is előre felhívtam a figyelmet erre és sajnos nem jött össze az egymásra való tekintet betartása .
Remélhetőleg már ez az idei találkozón nem fog megismétlődni , ha igen akkor a főkapcsolót egyszerűen lehúzzuk és annyi , máris csend lesz !
(#) szamóca válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Egyébként olvasod a topikot? Úgy értem a mostani hozzászólásokat. Pont ezen okból lesznek változások. Ha valami nem volt jó a múltban, akkor az a normális, ha azt a hibát most orvosoljuk. A durci nem orvoslás.
(#) Action2K válasza szamóca hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

No kompromisszum, no problem, no muty-muty! Lenni javítva.
(#) burgdavid válasza szamóca hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Remélem, hogy sikerül egy jobban kontrollált találkozót összehozni A társaság így is szuper volt, mind Kecskeméten, mind a tavalyi összeröffenésen.
Ha szabad javasolnom, előre kellene osztályozni mindenkit, erősítő/hangfal teljesítmény alapján és ennek ismeretében közel azonos teljesítményű szetteket összeválogatni szobánként. Cirokl-t meg majd legfeljebb megtöbbszörözzük - bár neki sem minden erősítője volt egyidőben munkára fogva.
Egy "igazi" vaktesztet viszont jó volna rendezni.

Idézet:
„bár neki sem minden erősítője volt egyidőben munkára fogva.”

Dávid ! Az enyém egyik sem volt munkára fogva ez valami tévedés nem ?
(#) burgdavid válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát a GU50PP-t biztosan tudom, hogy hallgattuk, meg valamelyik kisebb erősítőd mérésénél is jelen voltam :yes:
(#) ethosz2 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát ilyen esetek előfordulnak. Egész pontosan mi volt a szituáció?

A hangnyomásverseny szerintem sem oda való. Viszont az is igaz, hogy egy meghallgatáshoz kell egy bizonyos megfelelő hangerőszint. Nem tudom, hogy az ottani helyiségek hangszigetelése csukott ajtónál milyen. Gondolom akusztikai szempontból is borzalmas egy ilyen osztályterem. Szerintem alap, hogy mindenki csukja be maga után az ajtót, ha belép és fölöslegesen ne járkáljon ki-be...
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Én tavaj tettem egy javaslatot az egymásra zenélés orvoslására. Körbe kell zenélni. Egy ilyen talin, szerintem sokan szeretnék bemutatni, hogy milyen jól sikerült egy erősítő, ezt ,hogy máshogy lehetne megtenni, minthogy megszólaltatjuk. Azért azt nem hiszem el, hogy például Cirok Lacinak nem dagadt a melle, amikor mindenki el volt ájulva a GU50-től, sokakat ez nagyon is inspirál. Nekem is nagyon jól esett amikor egy kisebb tömeg megállt a PCL előtt meghallgattak egy számot, majd elismerő tekintetek nyugtázták, hogy rendben van a hangja. Ettől nagyobb elismerés nem is kell. Éppen ezért mondom, hogy a "ne kapcsoljuk be az erősítőket" - nem megoldás. Tavaj javasoltam, hogy körbe kell menni a zenéléssel, azaz mindenki lejátszik egy számot, szépen sorba, aki nincs ott az kimarad abból a körből, így egyrészt a később érkezők is hallhatják a korábban beüzemelt erősítőket,másrészt lehetőség nyílna, hogy ha valaki kiváncsi valamelyik végfokra, akkor megkérje esetleg az építőt, hogy a következő körbe azt nem lehetne e esetleg meghallgatni, illetve bőven nyílik rá idő, hogy a kedves kiállító bekösse azt, mire ő kerül sorra. A nagyterembe lehetnének a sok erősítős építők, a kis termekbe az 2-3 erősítőt kiállítók.
Mi a vélemény a javaslatról?
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2011 1 /

Idézet:
„Azért azt nem hiszem el, hogy például Cirok Lacinak nem dagadt a melle, amikor mindenki el volt ájulva a GU50-től,”

Doncso nem tudod mit mondasz ? Te a rendezvény közepén már eltávoztál , ez a bizonyos GU meghallgatás az tudod te mikor volt ? ezek szerint nem és nem kéne badarságot irni ha nem is tudod mit irsz !
Akkor most elárulom neked hogy ez a bizonyos meghallgatás már a zárszó volt csak csupán semmi más , már szinte minden össze volt pakolva amikor ez történt , így ezt nem kéne szóvá tenni és megszólni sem .
A melldagadást meg nem kell emlegetni mert nem volt , azt is elárulom neked akkor hogy nem is vagyok megelégedve azzal a géppel azóta sem , azt viszont bevallom meglepett az ottani szereplése de nem favorizálom sehol és nem is fogom .
(#) burgdavid válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Idézet:
„Nekem is nagyon jól esett amikor egy kisebb tömeg megállt a PCL előtt meghallgattak egy számot, majd elismerő tekintetek nyugtázták, hogy rendben van a hangja.”
Nekem is jól esett volna, hogyha hallják az enyémet, nempedig csak egy mellettem ötször akkora hangerővel bömbölő másikat :no:
(#) ethosz2 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Ez a frekvenciamenet mérés sem egy értelmes dolog. Nem mond el gyakorlatilag semmit egy erősítőről. Legfeljebb óriási hibák detektálására jó. Én pl 20Hz és 40Khz sávszéleknél -40dB/dec meredekséggel szoktam vágni. Ez sokak gondolkodásában "működési hibának" számít, mert azt hiszik, az a jó, ha DC-től 1Mhz-ig egyenesen visz egy erősítő. Ezt is meg lehet csinálni, ha egyszerűen kiemeljük egy jobb kapcsolásból a bemeneti sávkorlátozó tagot és mindjárt 1-2 nagyságrenddel "jobb" átvitelt kapunk, ugyanannál az erősítőnél. Persze a sávkorlátozó tag nem viccből van egy erősítő bemenetén sem, a tervező döntése, hogy mekkora sávszélességet enged meg. Általában nincs köze a mért frekvenciaátvitelnek az erősítőhöz, mivel szinte mindig sáváteresztő szűrőkkel bekorlátozzák azt. Tehát csak a sávszűrők közti eltérést mérhetitek meg, ami 20Hz-20Khz (-3dB) sávszélekkel is már tökéletesnek számít.

Szerintem egy spektrumanalizátoros torzításmérés fényévekkel többet ér. Ilyen mérő rendszere van már sokaknak. Ha valaki hoz egy ilyet, az már valami.
(#) Doncso válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Dávid, pontosan értem mire gondolsz,tavaj engem is lezenéltek, rosszul is esett, de ez miatt ne bánkódj, idén kell rá megoldást találni, szerintem meg lesz ez oldva.
(#) ethosz2 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A "ne kapcsoljuk be az erősítőket" dologról az a meglátásom: hogy akkor mindenki lefényképezi a cuccát feltölti ide, aztán nem kell találkozó sem. Azért minek?

Ha ilyen lenne a találkozó, az ritka példa nélküli röhej volna. Olyan, mintha krumplis tésztát csinálnál krumpli, meg a tészta kihagyásával....
(#) burgdavid válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hát egy burstjel sorozat valószínűleg többet mutatna egy rendszer valódi viselkedéséről, illetve ahogy írod torzítás illetve spektrum analizálás, de ez a méricske Action2K kifejezésével élve béta verzió volt, az ideire biztosan jobban ki lesz fejlesztve
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Teljesen más volt célja a hozzászólásom ezen részének. Rosszul értelmezted.
(#) bakos13gab válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nem tudom, mik a korlátok ,de a börzéken látottakból van ott terem bőven. Az viszont biztos, hogy egymás melletti termek hangszigetelése nem kielégítő, na meg ha valahol bömböl a zene, az mindenhol hallatszik. Emelet nem jöhet szóba? Tudok pl. egy valószínű résztvevőről, aki ha akarná az ablakokat is ki tudná küldeni...

Szerintem: csukott ajtók, mindenkinél szól minden. Mindent meg lehet hallgatni. Ha valakinek tetszik valami, akkor azt elkunyizza egy meghallgatásra a saját rendszerére is. Ha valakinek nincs szobája, (hangfala) akkor meg be kéredzkedik valahova, ahol megengedik neki. Központi teremben esztétikai kiállítás, meg börze. Ha valaki nagyon durván hangoskodik, akkor meg lehet kérni, hogy halkítsa le, ha nem teszi ezt meg, akkor meg arra is meg lehet kérni, hogy otthon folytassa. Áram lekapcsolást meg "szelektíven" lenne jobb csinálni.
(#) Doncso válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Á, nem kell ilyen eszközökhöz folyamodni, nem is olyan társaság ez, mindössze rendszert kell vinni a rendezvénybe, ennyi az egész. Tavaly csak ez hiányzott az egészből.

Hát ezzel a körbehallgatással az a gond, hogy mindenki meghallgat két számot a rendszerén, reggeltől estig tálán mindenki sorrakerül 1-szer. Szerintem 1 szobában 2-3 rendszer elfér, 2-3 kiállító még csak meg tud állapodni egymással. 30 kiállító a nagy teremben, már nem igen, ebből csak zűrzavar lesz. Tavaly gondolom a "mindenki egy helyen" dolog ment.
(#) Doncso válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Á nem, tavaj ez teljesen jól működött volna, nem volt úgy megtömve a nagyterem sem. Ha jól emlékszem a nagyteremben 8-10 kiállító volt. Több nem.

Hát ez a harmadik lesz, szóval ne 8-10 kiállítóra számítsatok. Lehet, hogy most lendül be, szóval valószínűleg sokkal többen lesznek. Biztos lesznek olyanok is, akik még soha nem voltak ilyesmin, azt se tudják miről szól. Hozzák az 1000W-os PA cuccot a hangnyomásversenyre... Kellene egy egyszerű szabályzat, amit kiokoskodtok, meg jól meg kéne szervezni. Van rá 3 hónap, azalatt csak összejön.

Az előzőekkel kapcsolatos tapasztalatok is ott vannak a szervezőknek, de gondolom, hogy ez most más lesz, többen jönnek, meg ilyenek ezt is lehet, hogy figyelembe kell majd venni.
(#) burgdavid válasza Doncso hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A nagytermet célszerű volna úgy megcsinálni, hogy csak kiállítás és börze, illetve ha valaki felajánlana egy pár hangfalat etalonként, akkor azon mindenki meghallgathatná a saját erősítőjét, egyúttal a nagyközönség is ugyanazon körülmények között hallhatna egy csomó cuccot.
A termekben kb hangerő szerint lenne összerakva 2-3 kiállító. Akit esetleg komolyabban érdekel egy-egy cucc, vagy egyénileg szeretne összehasonlítgatni azpedig elvonulhat külön terembe, akad még üres Így szerintem elkerülhető lenne egymás "lezenélése".
Akár egyéni, vagy valamiféle közönségszavazás alapján összeválogatott cuccokkal pedig egy másik félreeső terembe érdemes lenne prezentálni egy vaktesztet.

Tibi haveromnak pont lesz egy pár "etalon" márkájú hangfala, az talán jó lesz "etalonnak". Viszont eléggé félti, szóval ha kölcsönadja (persze annak a függvénye, hogy rá birom-e beszélni ), akkor hangszóróvédelemmel ellátott, vagy kimenő trafóval rendelkező erősítő köthető rá. De gondolom mások is féltik a hangfalaikat, szóval a védelem egy ilyen helyzetben alap követelmény. Elég gáz dolog más hangfalát leégetni....

Nyilvánvalóan megfelelő elektronikus és humán védelemmel ellátva gondoltam Viszont így a beszélgetésen kívül egyre redukálódna a zajforrások száma a nagyteremben. Másrészt meg kicsit fixebbé válna a "mihez képest szól jól", ha mondjuk azonos jelforrásokkal, azonos környezetben, azonos hangfalakkal tesztelnénk az erősítőket - egy pár hangfaltól eltekintve jellemzően ezeket építünk.

Hát ez csak azt dönti el igazából, hogy az adott hangfalon hogy szól az adott pl. erősítő.

Ha kicseréljük a hangfalat, akkor más erősítők lesznek a "jó" hangúak és megint mások a "kevésbé jók". Persze lehet ilyet csinálni, de pl: erősítőknél a legjobb megoldás, ha valakinek tetszik valami, akkor a saját felelősségére "elkunyerálja" és meghallgatja magának a saját hangfalán. Ha tetszik neki, akkor esetleg megépíti. Ez nagyon hasznos lenne szerintem mindenkinek. Sokan találhatnának így megfelelő erősítőt (na erre is nagyon jó egy ilyen találkozó) és nem menne késélre a vita , hogy most xy erősítő jó-e mert Pistike váltig állítja, hogy az a világon a legjobb, Jancsika meg ugyanilyen vehemensen "fikázza". Egy bizonyos szint felett már nem ilyen egyszerű a dolog. Csak bizonyos rendszerben jól teljesítő dolgokról beszélhetünk...
(#) rockersrac válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Én is ismerem az illetőt?

Ja és ehhez nagyon jó hangfal is kell. Ami nekem van kisebb, mobilabb kivitelben az a TannoyM1 és TannoyMX2, de ezek csak olcsó "játék" hangfalak, (ilyen polcsugárzók) meg sem közelítik pl: a Tibi haverom hangfalát. (Az MX2-nek meg nem is vagyok odáig a hangjától, elég gyatra szerintem egy erősítő teszteléshez.) Két M1-et fel tudok ajánlani, azt még el tudom cipelni magammal. (Ehhez vannak pót hangszóróim is, mert ez amolyan kipróbálós hangfal ).
De ezektől mondjuk csodát ne várjatok...

Jó nyilván innentől fogva aztán végeláthatatlan érvsorozatokba bocsátkozhatunk, hogy mi-mivel függ össze, kinek mi a jó hang, hangfal, erősítő stb De ha egy - a nagyközönség által elfogadottnak tekintett hangsugárzón csereberéljük az erősítőket, az valamit azért meghallat belőle, pro és kontra. Viszont így mindenki "hanghoz" juthat, és megmutathatja, hogy egy kinevezett etalon cuccon (ami nemfeltétlen hibátlan, de most tekinthetjük viszonyítási alapnak), mit muzsikál az ő konstrukciója. És ilyenkor megtörténik az, amit Doncso mondott, hogy meg-megállnak egy akár egész kis teljesítményű erősítő előtt, és megfülelik.
Utána természetesen félre lehet vonulni, kölcsön csereberélni, ahogy volt ez tavaly is
Következő: »»   54 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem