Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Eléggé kevéske az a keresztmetszet... inkább 1.5x - 2X. De ez is hangszóró függő. De abban egyetértünk , hogy az egyenes a jó.
Így egy éves messzeségben nem biztos, hogy érdeklődik még a hangszórótulajdonos.
Sziasztok!
Az aktiv ládám végre kb 95% os és gondoltam,most már megmutatom nektek.Már csak egy kis festett logó hiányzik,egy kis fazonirozás és úgy terveztem,hogy teszek bele még egy mikrofon előerősitőt,hátha nótás hangulatba kerülünk (az előlapon annak a csatlakozónak és potiának a helye van leragasztva),igy több funkciós mélyláda lesz . Köszönöm az elméleti segitséget shalafi.66 nak!
Nagyon szep munka. Gratulalok! A hangja is ilyen jo?
Köszönöm! Elég jó a hangja is,bár igazán még nem tudtam meghajtani,csak úgy 40-50w körül,ugyanis a quad 405 amit bele tettem kicsit beteges,igy egy jó hét kb mire elkészül az új bele és azzal elméletileg rendesen meg lehet zavarni . De ez pl már igy is elég vadul szólal meg vele Bővebben: Link
Sziasztok, 2 utas 8ohm 300w-os hangfaltervet keresek buli célra. 2.1-es rendszerhez lenne. PA300 az erősítő. Előre is köszönöm.
Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Rockwood márkáról mit tudtok, mik a tapasztalatok.
Rockwood mnc somogyi dibeisi, vagy mi a bánat... tökmindegy
Találtam interneten egy hangszóró-paraméter mérési eljárást.
Nagyon klassznak látom. De szeretném kikérni a véleményeteket a rezonanciafrekvencia mérésével kapcsolatban. Úgy vélem, hogy a mérési eljárás figyelmen kívül hagyja a hangszóró impedanciájának reaktáns részét, tehát nem komplexen számíttat. "addig változtassuk a frekvenciát, amíg a voltmérőn maximális feszültséget nem mérünk. A kijelzőn direktben látjuk a hangszóró rezonancia impedanciáját, Rmax. 10 mV = 10 , 15 mV = 15 , stb." Tehát a feszültségosztásból sem helyesen következtet vissza (áramgenerátornak tekinti a HF kimenet+vele sorba 1kOhm ellenállást), és a Z^2=R^2+XL^2 összefüggést is figyelmen kívül hagyja. Ti is így látjátok? Helyes így a mérési módszer? Amennyiben -remélhetőleg- tévedek, úgy elnézést kérek a cikk írójától .mérési eljárás
Nagyrészt igazad van. Ez valóban nem a legjobb módszer, bár sokáig volt a köztudatban és a whitefül-féle oldalon is szerepel, sajnos.
Ok.
Valami hasonlóan egyszerű módszert ismersz, amivel meg lehetne mérni korrektül a hangszóró-paramétereket? PC, oszcilloszkóp, félig-meddig minőségi multiméter áll rendelkezésre.
Most kezdtem el épp egy Fostex hangszórómérés kapcsán megmutatni a módszert.
Bővebben: Link Ha követed az eseményeket, akkor biztosan lesz belőle impedancimérés.
Tiszteletem! Segítséget szeretnék kérni. Unokaöcsém kapott két HA31-421 hangszórót. Mélyládát szeretne belőle úgy ,hogy a kettő egy dobozban lenne. Egy 4x4 -es szobában használná kiegészíteni a meglévő 50W -os videoton háromutasakat. Max 60W erősítővel használná a mélyeket. Milyen ládával és mekkora térfogattal lenne érdemes próbálkozni ,hogy jól "buhogjon" neki? Előre is köszönöm.
64 literes doboz 30-35Hz -re hangolva.
Köszönöm szépen a segítséget.
Igazán nincs mit.
Sziasztok!
"Terveztem" WINISD-vel egy mélyládát az alábbi paraméterekkel: hangszóró: SAL AHX 2030/BK doboz: 25 liter reflex hangolási freki: 40 Hz csőméret : d75 mm hossz 27 cm felhasználási terület : számítógéphez lenne egy 2.1 rendszerbe, zenehallgatásra (elektronikus zene. house, trance) játék, filmnézés, stb. Érdekelne a véleményetek, hogy jó úton járok-e ezzel a paraméterekkel, de szívesen várok más ötleteket is.
Nagyjából jo, normális dobozt úgyis csak mérés utan lehetne tervezni hozzá. Esetleg 30 literig el lehet menni.
Köszönöm, megpróbálom 30 literrel.
Máshol éppen azt írod, hogy 35Hz alá ne nagyon engedjük a hangszórót. Ezt élőben is tapasztaltam. 35Hz-nél eléri a maximális membránkimozdulást a hangszóró, már minimális teljesítményél is.
Valamit (méghozzá ahogy olvasom, nem is egyvalamit) valószínűleg rosszul csináltál és olvastál. A HA31-hez 64-83 literes nettó hasznos térfogatot és 30Hz-es hangolási frekvenciát írok. Így kb. 100W-ig terhelhető.
Bővebben: Link Itt azért 35, mert a 4 ohmos változat kicsit más.
Ebből indultam ki, elvileg Te írtad: Bővebben: Link
Hello mekkora doboz kellene ehez a hsz-hoz kétutas dobozt szeretnék, felhasználása pedig beltér és kültér eggyaránt elektronikus zenéhez főként. Kb 30 nm es helység lenne amibe használnám. Mekkora reflexcső és hány db kellene bele. elöre is köszi Bővebben: Link
Biztos? Mert ott is ugyanaz olvasható, 64-83 liter, 30Hz.
Én azt tapasztaltam, hogy a 35Hz-re túlságosan kimozdul a membrán, be is kopogott, pedig kapott vagy 40W-ot. Zenével is csak ennyivel lehetett hajtani, mert amint jött egy mélyebb rész, azonnal koppant egyet. Aztán készítettem egy passzív szűrőt, ami 40Hz körül kezd el szűrni, 30Hz-nél már minimum 5dB-t csillapít, na azzal már lehetett hallgatni 80w-on is kb. Talán túl mélyre hangolta a reflexnyílás? 9x9cm-es négyzet alakú nyílás, 14cm hosszan, kb. 80 literes ládában. Mit ajánlasz, mit tegyek vele? Egyébként próbáltunk kisebb térfogatú dobozt is készíteni, de mivel az előlap már eleve 45x45cm-es, mélységnek nem sok maradt... Sokkal egyébként sem lehetett volna csökkenteni az előlapot.
Biztos, hogy rosszul volt hangolva, mert hangolási frekin egyáltalán nem mozog a membrán.
Lenne valami ajánlatod így ránézésre? Hangszórót ismered, doboz 80liter (+-1L), tömítések rendben vannak, reflexnyílás méretét leírtam. Akár újat is tudok készíteni, vagy lerövidíteni, betömni, stb! Doboz oldalai (belső méretek): 45x45x40cm. Köszönöm!
Ha gépközelben leszek, számolok valamit. Egy imp. menet mérés valaszt adna hangolassal kapcs.
Szerintem kevered hangolási frekit az F3 pontal.
Elképzelhető... Van méricském, lehet beüzemelem, de majd csak március 11 körül. Ha lesz egy imp. menetem, mi határozza meg, hogy hova van hangolva? Gondolom kapok majd két púpot a reflex nyílás miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |