Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Ezen a kapcsoláson a fényerőszabályozásnál 100k-s az R76. Lehet hogy tényleg az egyik hibás. Nem hinném hogy teljesen megegyezne a 2 műszer kapcsolása.
Sajnos biztosan nem egyezik teljesen, arra gondoltam a fényerőszabályzó köre hasonlíthat, valami irányjelzőnek szántam.
Irányjelzőnek jó lesz. Majd hétvégén kiderül
Még nem adtam fel teljesen Mi adhatja a jelet ahhoz hogy a cső lezárjon és újra nyisson? Nem lehet hogy ott a baj? Megnéztem a fényerősségállító potit. 5k van ráírva és annyi is mérhető. Annak jónak kell lennie,de a lábain ugyanakkora a fesz továbbra is a földhöz képest. Kicseréltem a 2db EC92őt és nem történt változás. Mit keressek? Mit nézzek meg? Mit érdemes?
Ha jól emlékszem valaki említette hogyha a fűrészgenerátor nem jó akkor sehogyse lesz jó. A fűrészgenerátor kapcsolgatja a csövet? A szerkezet előlapján van 2 db aljzat(GND és fűrészjelalak). Mérjek rá esetleg szkóppal hogy érkezik e valamilyen jel?
A sweep-generátor (fűrész) multivibrátora adja a jelet a kivilágosításhoz.
Rámértem a jelalakra. Nagyon szépen működik. Az időalap változtatásával változik a sebesség. Ezt jónak vélem. Már csak azt kéne kideríteni hogy eljut e jel a helyére.
Kétféle módszer létezik.
Az egyszerűbbnél nincs visszafutás kioltás, egyszerűen a gyors visszafutás kevésbé látszik, és megfelelő fényerő beállításnál nem zavaró. A tisztességes megoldásnál van visszafutás kioltó áramkör, a sweep oszcillátor jelét fázisfordítják, differenciálják, és erősítés, határolás után a KS katódjára vezetik.
Fény már van?
Addig nem érdemes más irányba menni,míg nincs. Már írtam,nem tudom nézted-e?, a fényerő potméter test felöli lábat testre átkötni, a másik, a kioltó, vagy kivilágosító jelet egy nagy feszültségű kondenzátoron szokták a katód.. csőre csatolni ezen jut a záró impulzus a csőre a visszafutás idejére, ha az átvezet,akkor sincs fény. Keresd meg és az egyik lábát forraszd ki. Csak ezután add el.
A fényerő poti két végén nem lehet egyforma a feszültség,szakadás van a körében.
Sziasztok. Sikerült hozzájutnom egy Tektronix 2235 100Mhz-es szkóphoz. A masina sajnos hibásan került hozzám egy veszélyes hulladékokat újrahasznosító üzemből. Előtte viszont senki sem javította, állapota kifogástalan a korához képest. A szkóp hibája, hogy próbál indulni, hallani a ciripelést is, indul az 5V is, látom a ledek villogásán, de kb 1mp múlva leáll és indul újra. Ezt végtelen ciklusban teszi. Kerestem neten rengeteg információt már róla de eddig nem leltem a valódi hiba okát. Ellenőriztem a tranzisztorokat, elkokat is, de vagy elsiklottam a hiba felett, vagy kevés vagyok ehhez. Akinek esetleg van tapasztalata hasonló szkópok javításában az legyen szíves osszon meg velem némi információt arról, hogy merre érdemes elindulni. Köszönöm,
Tamás.
Szia!
Rajzod van hozzá? A tápfeszültségek hogy alakulnak az induláskor?
Ez a szkóp az igen nagy bonyolultságú készülékek közé
tartozik, javítása komoly felkészültséget, ismeretet és megfelelő műszerezettséget és kitartást kíván.
A tápegység javítása az első feladat nem a kalibrálása. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység amit segítséggel megpróbálnék feléleszteni. Tisztában vagyok vele, hogy nem egy egyszerű dolog, de mivel nem volt a beszerzése túl költséges így magam foglalkoznék a dologgal. Valamiből tanulni is kell.
Szia. Igen rajzom van, bár csak egy ezer éves SM amiben szétszabdalva van a rajz ami borzasztóan látható át. Ha esetleg neked lenne valami használhatóbb elsősorban a táp és környékéről akkor örömmel fogadnám. Körbemérem ismét és postolom az adatokat nemsokára. Köszi.
A 2236-ról van részletes dokumentáció itt. Nem tudom mennyire hasonlít a 2235-höz.
Sok sikert kívánok hozzá, ha csak a tápegységgel van gond nagyobb az esély hogy újra működni fog.
Amit elfelejtettem, hogy a jelenség az egy az egyben ez ami a videón is látszik. Bővebben: Link
Igen ebben bízom én is. Amit az előbb belinkeltem videót azon látszik a hibajelenség. Egyelőre ugyan ez a helyzet, de mindjárt eljutok odáig, hogy lemérem a feszültségeket a TP-ken. A videón látszik, hogy az FG és a +43V -os pontokra kapcsolt feszültséggel a szkópjának a tápja részben elindul. Úgy tűnik az enyém viszont nem.
+43V megvan de ugye csak 1mp-re. 5V szintén, +8.6, -8,6 úgy néz ki, hogy szintén megvan impulzusokban amíg lenem tilt és próbál újból indulni.
Egy tippem lenne, zárlatra gondolok valahol, ezért nem tud indulni. Ha le lehet választani a tápegységről a különböző részegységeket,akkor egyenként le kellene.
Első lépéseknek.
Urak, van egy TR1567-em, szokásos nagyfesz nincs hibával. Oszcillátor működik, diódák-kondik jók. Ha a papucs kábelét leforrasztom, megindul rendesen. Ha a papucs nincs a csőre rakva, akkor is megy, kábel OK. Ha a vége elég közel van a forrfülhez, áthúz és a kép is megjelenik . Ha rajta a kábel, nem tud indulni. Ohmmérő 20MOhm állásban szakadást mutat a kábelen. Ugyanígy a cső összes lába felé. Sanszos, hogy a kerámia forrlécek hátul? Glimmek rendben. Amikor áthúzott a kábel, sehol máshol nem láttam szikrát.
Amikor lehúzod a nagyfesz kábelt és elindul, akkor ezután hozzáérintve leáll?
Nem próbáltam menet közben még csak megközelíteni sem. Kiszedtem a csövet, körbenéztem (szinte zsírúj), aztán most visszarakva olykor megjelenik a zöld fény, ha a keresőgombot benyomom, egy pillanatra megjött kétszer is. Nyamvadt kosz lesz ez..
Nekem is a kosz lett volna a következő tippem. Mosd le tiszta alkohollal vagy fújkáld ki sűrített levegővel (vagy biciklipumpával )
A nagyfesz rész porcicamentes, a forrléceken van némi szürke porréteg. Most körbemostam a forrléceket, de egyelőre semmi változás.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ! Van egy GOULD OS 300 oszcilloszkópom és olyan problémám van vele ,hogy nagyon vastag a sugár rajt. Fókuszálható ,éles csak vastag. Az intenzitás potira nem reagál semmit, állandó fényereje van. Mi okozhatja a problémát ? Mi a vélemény erről a szkópról? Zoli
Sikerült úgy ahogy helyrepofozni a készüléket, a vonal vékony és éles, de még mindig vannak hibái, például a vonal eleje nem egyenes, és áthallás is látható (02.kep) és a vonal mintha domború lenne. Ha valakinek van ötlete, hogy még mit nézzek át a hibák javításában, azt megköszönném.
Egyébként rátettem a mérőzsinórt egy trafó szekunderére (01.kep) . Lehet, hogy ilyen zavart a hálózat, vagy ez is a szkóp hibája? |
Bejelentkezés
Hirdetés |