Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Ezen a kapcsoláson a fényerőszabályozásnál 100k-s az R76. Lehet hogy tényleg az egyik hibás. Nem hinném hogy teljesen megegyezne a 2 műszer kapcsolása.
Sajnos biztosan nem egyezik teljesen, arra gondoltam a fényerőszabályzó köre hasonlíthat, valami irányjelzőnek szántam.
Irányjelzőnek jó lesz. Majd hétvégén kiderül
![]()
Még nem adtam fel teljesen
![]() Ha jól emlékszem valaki említette hogyha a fűrészgenerátor nem jó akkor sehogyse lesz jó. A fűrészgenerátor kapcsolgatja a csövet? A szerkezet előlapján van 2 db aljzat(GND és fűrészjelalak). Mérjek rá esetleg szkóppal hogy érkezik e valamilyen jel?
A sweep-generátor (fűrész) multivibrátora adja a jelet a kivilágosításhoz.
Rámértem a jelalakra. Nagyon szépen működik. Az időalap változtatásával változik a sebesség. Ezt jónak vélem. Már csak azt kéne kideríteni hogy eljut e jel a helyére.
Kétféle módszer létezik.
Az egyszerűbbnél nincs visszafutás kioltás, egyszerűen a gyors visszafutás kevésbé látszik, és megfelelő fényerő beállításnál nem zavaró. A tisztességes megoldásnál van visszafutás kioltó áramkör, a sweep oszcillátor jelét fázisfordítják, differenciálják, és erősítés, határolás után a KS katódjára vezetik.
Fény már van?
Addig nem érdemes más irányba menni,míg nincs. Már írtam,nem tudom nézted-e?, a fényerő potméter test felöli lábat testre átkötni, a másik, a kioltó, vagy kivilágosító jelet egy nagy feszültségű kondenzátoron szokták a katód.. csőre csatolni ezen jut a záró impulzus a csőre a visszafutás idejére, ha az átvezet,akkor sincs fény. Keresd meg és az egyik lábát forraszd ki. Csak ezután add el. ![]()
A fényerő poti két végén nem lehet egyforma a feszültség,szakadás van a körében.
Sziasztok. Sikerült hozzájutnom egy Tektronix 2235 100Mhz-es szkóphoz. A masina sajnos hibásan került hozzám egy veszélyes hulladékokat újrahasznosító üzemből.
![]() Tamás.
Szia!
Rajzod van hozzá? A tápfeszültségek hogy alakulnak az induláskor?
Ez a szkóp az igen nagy bonyolultságú készülékek közé
tartozik, javítása komoly felkészültséget, ismeretet és megfelelő műszerezettséget és kitartást kíván.
A tápegység javítása az első feladat nem a kalibrálása. Ez egy kapcsolóüzemű tápegység amit segítséggel megpróbálnék feléleszteni. Tisztában vagyok vele, hogy nem egy egyszerű dolog, de mivel nem volt a beszerzése túl költséges így magam foglalkoznék a dologgal. Valamiből tanulni is kell.
Szia. Igen rajzom van, bár csak egy ezer éves SM amiben szétszabdalva van a rajz ami borzasztóan látható át. Ha esetleg neked lenne valami használhatóbb elsősorban a táp és környékéről akkor örömmel fogadnám. Körbemérem ismét és postolom az adatokat nemsokára. Köszi.
A 2236-ról van részletes dokumentáció itt. Nem tudom mennyire hasonlít a 2235-höz.
Sok sikert kívánok hozzá, ha csak a tápegységgel van gond nagyobb az esély hogy újra működni fog.
![]()
Amit elfelejtettem, hogy a jelenség az egy az egyben ez ami a videón is látszik. Bővebben: Link
Igen ebben bízom én is. Amit az előbb belinkeltem videót azon látszik a hibajelenség. Egyelőre ugyan ez a helyzet, de mindjárt eljutok odáig, hogy lemérem a feszültségeket a TP-ken. A videón látszik, hogy az FG és a +43V -os pontokra kapcsolt feszültséggel a szkópjának a tápja részben elindul. Úgy tűnik az enyém viszont nem.
+43V megvan de ugye csak 1mp-re. 5V szintén, +8.6, -8,6 úgy néz ki, hogy szintén megvan impulzusokban amíg lenem tilt és próbál újból indulni.
Egy tippem lenne, zárlatra gondolok valahol, ezért nem tud indulni. Ha le lehet választani a tápegységről a különböző részegységeket,akkor egyenként le kellene.
Első lépéseknek.
Urak, van egy TR1567-em, szokásos nagyfesz nincs hibával. Oszcillátor működik, diódák-kondik jók. Ha a papucs kábelét leforrasztom, megindul rendesen. Ha a papucs nincs a csőre rakva, akkor is megy, kábel OK. Ha a vége elég közel van a forrfülhez, áthúz és a kép is megjelenik
![]()
Amikor lehúzod a nagyfesz kábelt és elindul, akkor ezután hozzáérintve leáll?
Nem próbáltam menet közben még csak megközelíteni sem. Kiszedtem a csövet, körbenéztem (szinte zsírúj), aztán most visszarakva olykor megjelenik a zöld fény, ha a keresőgombot benyomom, egy pillanatra megjött kétszer is. Nyamvadt kosz lesz ez..
Nekem is a kosz lett volna a következő tippem. Mosd le tiszta alkohollal vagy fújkáld ki sűrített levegővel (vagy biciklipumpával
![]()
A nagyfesz rész porcicamentes, a forrléceken van némi szürke porréteg. Most körbemostam a forrléceket, de egyelőre semmi változás.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ! Van egy GOULD OS 300 oszcilloszkópom és olyan problémám van vele ,hogy nagyon vastag a sugár rajt. Fókuszálható ,éles csak vastag. Az intenzitás potira nem reagál semmit, állandó fényereje van. Mi okozhatja a problémát ? Mi a vélemény erről a szkópról? Zoli
Sikerült úgy ahogy helyrepofozni a készüléket, a vonal vékony és éles, de még mindig vannak hibái, például a vonal eleje nem egyenes, és áthallás is látható (02.kep) és a vonal mintha domború lenne. Ha valakinek van ötlete, hogy még mit nézzek át a hibák javításában, azt megköszönném.
![]() Egyébként rátettem a mérőzsinórt egy trafó szekunderére (01.kep) . Lehet, hogy ilyen zavart a hálózat, vagy ez is a szkóp hibája? |
Bejelentkezés
Hirdetés |