Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretek horgászni, s ezzel kapcsolatban merült fel egy kis probléma. Télre a csalihalakat el szeretném tárolni egy nagy hordóban, amit viszont nyilvánvalóan időnként oxigénnel is el kellene látni, hogy ne fulladjanak meg. Ez idáig egy egyszerű bolti akváriumi levegőztető. Ez tehát adott. Viszont nem akarom, hogy ez éjjel-nappal egyfolytában menjen, mert felesleges lenne. A kérdés tehát a következő: Olyan áramkörrel lenne szükségem, ami bekapcsol 45 percenként 10 percre, s ezt csinálja ciklusosan. A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásra van szükség, azonban az jó lenne, ha mind a két idő módosítható lenne bizonyos határok között valamilyen módon (potival, vagy bármely más módon). Kijelző egyáltalán nem kell, mert az áramkört csak egyszer akarom belőni egy adott űrtartalomhoz, s halmennyiséghez. Segítségeteket előre is köszönöm!
900ft a boltba a mechanikus időzítő, 15 perces inervallumokkal beálítható, nem kell tul bonyolítani szerintem.
Szerény ismereteim szerint a halak teleltetéséhez elég egy 2-2,5m mély gödör. Ha elég hideg van, akkor a halak hibernálódnak, oxigénszükségletük szinte a nullára csökken. A befagyott tavak alá sem tesznek lélegeztető készüléket. Persze egészen más a helyzet, ha közben a halakat az elektronikai alapismeretekre is meg akarod tanítani. Akkor feltétlenül kell egy látványosan elhelyezett potméter, éles kontúrú nyák-vonalvezetés (hogy tudják követni a kapcsolási rajzot), és egy szép LED is, had gyönyörkökjenek.
Üdv: Göndör
Szerintem is ez a legegyszerűbb megoldás. De ha valami egyedit szeretnél akkor piccel is meg lehet csinálni kb.1500HUF lenne egy pices. És még azt is meg lehetne oldani hogy 2 nyomógombbal állítod a bekapcsolt és kikapcsolt idő hosszát. Alkatrészben lenne egy pic egy relé egy tranyó néhány gomb pát ellenállás és a táp. De akár számítógépen is már be lehet égetni a pic-be a végleges időtartalmat és akkor a gombok nem kellenek. Ha módosítani akarod akkor kiszeded a picet és átírod az időtartalmat.
Ez tudja az időzített ki és bekapcsolást is ciklusosan, mert én még csak olyat láttam, ami csak egyszer kapcsol be. Tegyük hozzá, hogy sosem kerestem mechanikust.
Jogos, csak az a baj, hogy az erkélyt nem tudom felásni. Emellett egy gödörből nem túl egyszerű kihalászni télvíz idején a 3-5 centis halacskákat még hibernált állapotban sem. Egyébként a tavak alá ugyan nem tesznek levegőztetőket, azonban léket szigorúan vágnak, különben a halak megfulladnak.
Tudnál küldeni egy kapcsolást a PIC-es megvalósításhoz? Mind a nyomógombos, mind pedig az anélküli (beégetett) jól jönne.
Előre is köszönöm!
Bővebben: Link
Egy óra 4 darabra van osztva azaz 15 percekre. Ha beállítod, hogy minden nap délben 15 percre bekapcsoljon szerintem elég is nekik. Csak egy mozdulat, egy pöcök lenyomásával érhető el, és kész is. Beállítása, 15 perces időrészekre lehet csak.
heló, pont most terveztem, egy multifunkciós, programozható pices időzítőt, még megépítve nincs, jövőhéten kerül rá sor. Ha érdekel írhatsz pü-t.
A programját meg a nyáktervet nem szívesen adnám közre....rendelésre csináltam, elég sok melóm volt vele és lehet megy kisebb számú sorozatgyártásba.
Egyenlőre nincs elérhető kapcsolás, de a fejembe már a hozzászólásomkor kitaláltam. De szívesen csinálok egy mintadarabot is. Ha tetszik még te is meg tudod építeni.
lehet csinalni 555-es idozitet kapcsolast ha utanna nezel itis talalsz egy parat az ido mit alitani akarsz az atol is fug hogy mijen halat akkarsz telelteni a fojami halaknak allandoan levegore van szukseguk a tavi halaknak pedig nincs ijen lavego igenyuk a masik tenyezo pedig a viz homerseklet minel melegeb a viz analkeveseb az oldot okszigen felvevo kepesege ami a hidegeb viznel forditva van
Jutottál valamire?
Nekem is hasonló kapcsolás kellene, csak én egy ventillátort ( 9-12 V) hajtanék vele. 45 percenként 10-15 percre
Szia!
Olyan bistabil multivibrátor kell nektek aminek mindkét idő tényezőjét lehet állítani! Szerintem NE555-el kell megoldani ha nem fontos a pontos idő, de ha kicsit drágább kell akkor lehet digitális is qartz oszcival meg osztókkal. Mi van a "raktáron"? Miből akarod megcsinálni? Nekem az akváriumban volt ilyen levegőztető. Én is úgy láttam elég ha óránként 15 percre bekapcsol, csak én bontott cuccokból raktam össze, és ha a saját időmet nem számolom akkor semmibe sem került. Ha a saját időmet is számolom akkor 750-es órabérrel(ennyi a melóhelyemen) akkor 20X750 Ft azaz 15000Ft! Ennyiért és akár töredékéért már komoly programozható időzítőt lehet venni............ Például ilyet! Én is ilyet vettem kb. 1300 Ft volt a boltban... ennyiért a trafót sem vettem volna meg. Ráadásul digitális, a hét minden napjára programozható, és még mt tudom én mert csak annyira használom ami az akváriumhoz kell. De ha van otthon 7400 és 7493 akkor abból könnyen lehet olyan áramkört építeni ami neked is kell.
Gondoltam nekiállok barkácsolni, de lehet, hogy veszek inkább én is egy ilyet.
megoldódott!
Vettem az Obi-ban egy mechanikus időkapcsolót, kemény 400 Ft-ért. Napi 96 állítási lehetőség, 15 perces intervallumokkal.
Szép napot mindenkinek én érdeklödni szeretnék hogy lenne-e ötletetek egy membrános vagy dugatyus házilag gyártott levegöztetöre? diszhalak tenyésztésével foglalkozom a bolti cuccok azok nem válnak be vagy ha be is akkor meg sok kell belölük nekem egy olyan gépezet kellene amelyik meg nyomna kettö szoba akváriumot kb 5000litert meg forgatna de nyomással várom válaszotokat ....ha valaki közületek le is gyártaná az is érdekelne ja és még anyit hogy ez a gép nem pihenhet ez non-stop kell müködjön......válaszotokat vagy ide vagy az e-mail cimemre várom tropicalcenter@freemail.hu Ambrus Misi
Egy asztali szökőkút szivattyúja esetleg?
A bemenetre is kellene valami szűrő, az ivadékok miatt. Ezeket folyamatos üzemre tervezik, remélhetőleg elég csendesek.
Hűtőgép kompresszor? Viszonylag csendes.
Üdv Inhouse
A hűtőkompresszor felejtős : 1 kevés a "légszállítása "
2 szórja az olajat . Ilyen nagy mennyiségű vízbe én inkább , egy ruszki membrános merülő szivattyút javasolnék
kösz mindenkinek az ötletet de én nekem ezek kicsik....... a membrános merülö szivatyut azt nem ismerem meg irnád nekem azt hogy az milyen???de olyan kell ami nem vizet nyom mert arra a célra vannak külsö vagy belsö szürök nekem min 3bar levegő kell kompreszorok meg ilyenek nem felelnek meg mert amit én keresek... annak folyamatosan kell menni várom az őtleteket
Nemtudom merre laksz : De valószínű hogy a lakhelyed környékén valahol van , használtcikk piac . Ha van menj ki és keress "ruszki búvár szivattyút " . Ez membrános és elvileg a levegőt is szállítja , nem csak a vizet . De a Bau...x -ban is láttam membrános merülőszivattyút .
Eszembe jutott még valami : Valamikor fiatal koromban laboratóriumban használtuk a vízsugárszivattyút
Ez egy a rajzon szereplő szerkezet , lényege : a bemenő vezetéken beáramló víz a fúvókában felgyorsul és a kimenő oldalon levegővel dúsul amit a külső hengerből szív el (annak az oldalán van egy szívó nyílás .de a rajz minden elárul . Az akváriumból szivatod a vizet egy bármilyen szivattyúval és ezen a hengeren átvezetve a visszafolyó víz levegővel dúsítva kerül ki , és a szivattyú nyomásával visszajuttatható az akváriumba .
elöre is kösz majd keresek egy merülös szivatyut remélem bevállik ha nem kapok használtat akkor veszek egy újat kiváncsi vgyok az ötletedre mindenképp vissza jelzést adok.... egy jo tekercselö szakit nem ismersz?? mert nekem van egy szpéci levegöztetöm ami nyomta az egész rendszert de sajnos le égett egyik oldalá meg kellene tekercselni...........ha azt meg tudnák csinálni akkor meg lenne oldva a helyzet ............még egyszer kösz a segitséget
" egy jó tekercselő szakit nem ismersz" De ismerek
Szegeden ! Te hol laksz ?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |