Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   328 / 844
(#) Ghoost válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Ugy emlekszem van hozza. keresem, de ha valaki megelozne....
(#) CIROKL válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

(#) Suncorgo válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Ezer köszi!!!
(#) Alkotó válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Ez Pioneer tápja, én csak lerajzoltam.
Tulajdonképpen nem kell neki -5V, csupán egyetlen szekunder tekercs, amiből megcsinálja amire szüksége van.
A kimeneti feszültség gyakorlatilag egyáltalán nem esik a terhelés hatására, hiszen ez egy stabilizált labortáp.
Na jó, az egyetlen kis zénerdiódás referencia stabilitása talán nem a legkifinomultabb, de éppen az egyszerűségében rejlik a kapcsolás ereje.
(#) Suncorgo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Akkor bocs Pioneer.

Igaz. Egyszerű és nagyszerű. Erősen tanulmányozgatom hogy mi hogy működik benne.

A fóliarajzra meg kíváncsi voltam hogy hogyan kell a vezetősávokat kötni egy tápnál mert ugye nem mindegy
(#) apac hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy elég amatőr kérdésem. Szerintetek lehet ezekkel a trafókkal valamit kezdeni? (ajándákba kaptam a havertól, neki van egy halommal). Igaz nem mai darabok, de szerintem használhatóak. Én nekem egy labortápegység és egy forrasztó állomás kellene. Meg lehet ezekből oldani valahogy?
Gondoltam a 2x24V és 1x6V torroidból labortápegységet. Valami 40-50V-sat és 3-4-5A-set csinálni.
A 2x24V torroidból vagy a 2x24 vasmagosból pedig egy forrasztó állomást.
Nem akarok venni ilyeneket, inkább én akarom elkészíteni. Sokat lehet belőlük tanulni.

Válaszotókat előre is köszönöm.
(#) apac hozzászólása Feb 27, 2011 /

Még 3 további kép a trafók méretével.
(#) edison14 válasza tamitsrob hozzászólására (») Feb 27, 2011 / 1

Már hogyan lenne meg a 11,2V ha nincsenek is benne az IC-k. Rakd be először az IC1-et és mérj fezst az IC1 6-os lábán. Utána berakod az IC2-t és mérsz a 6-os lábán. Ha az IC2 6-os lábán nem lesz meg a 33V (a feszültséget állító poti teljesen fel van húzva) akkor baj van az IC-vel.
Ezután rakhatod be az IC3-at. A LED-nek nem szabadna világítania ha nincsen benne az IC. Próbáld meg megfordítani a tranzisztort. Ellenőrizd a beültetését az adatlapjában található lábkiosztás szerint. Utána éleszd a tápot. Esetleg egy két kép a nyák alkatrész és réz felőli oldaláról hátha valami ott van rosszul.
(#) sirály12 válasza apac hozzászólására (») Feb 27, 2011 / 1

Természetesen készíthetsz belőle labortápot és forraszóállomást is, el fogják bírni, az biztos. (toroidok legalábbis)
Az, hogy 24V-os nagyon jó, mert a forrsztóállomások közül ez gyakori, nekem is ilyen van.

De a 24V-ból max 30V-os labortáp lesz. Nekem is ilyen van.
(#) apac válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

De ha összekötöm a torroid két 24v-os kimenetét akkor 48 volt lesz amiből már lehet 40-50vsat is épiteni?
(#) sirály12 válasza apac hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Így már igen. :yes:
(#) tmarcell hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!

Van egy trafóm a következő paraméterekkel: Primer 220 -380V Szekunder 24V 1,6 A. Ebből szeretnék egy olyan tápegységet építeni, ami stabil 12V egyen kimenetet ad, és rá lehet kötni olyan áramkört is, ami tartalmaz 7805 feszstabot is. Valaki tudna egy kapcsolási rajzot készíteni, ami alapján meg tudnám építeni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Frankye válasza tmarcell hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Nem biztos, hogy szerencsés ennek a trafónak a használata, mert elég sok energiát kell eldisszipálnia majd, de a 78xx-ek adatlapján lévő alapkapcsolás tökéletesen megfelel Neked.
Szerk.:
Segítségképpen az adatlapból kifotóztam a szükséges részt. Kell elé egy Graetz-híd és egy méretes elektrolit kondenzátor puffernek.

78xx.jpg

(#) qvasz2 válasza tmarcell hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

1 Amit te szeretnél, annak semmi köze a labortáphoz.
2 Én a 24V -os trafóra (egyenirányítva természetesen) nem akarnék 7812 -es StabIC-t rakni, mert annak a max bemenő feszültsége 35V, a 24V AC-ből pedig épp 34 V lesz terheletlenül. És mivel a hálózati feszültség NEM STABIL, csak egy picit meginog, és máris elcsattan a stbIC-d!
Vagy keress másik trafót, vagy kell elé valami, vagy keress másik stabot, leginkább kapcsi-üzeműt!
PL van olyan, hogy LM2575T-12, ennek már 40V a max bemenője, és sokkal kisebb bordán leadja az 1A-t neked, mivel nem kell elfűtenie a felesleget a kapcsoló üzem miatt. Cserébe kell még 3-4 alkatrész hozzá.Bővebben: Link
(#) tibibalogh520 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia!
Ha a primernek a 380-as részére adja a betáp 230-at, akkor kevesebb lesz a puffer feszültség, és ezt már bírni fogja a stab IC.
...valamint a disszipáció is jóval kevesebb lesz.
(#) Suncorgo hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!

Gondolom közületek valaki megépítette Pioneer labortápját.

A kérdésem az lenne hogy ohmikus terheléssel áramgenerátoros üzemben a kimeneti feszültség nektek is egy bizonyos frekvencián ugrál le-fel, vagy beáll egy adott DC szintre? Mert ugye a normál eset a DC szintre való beállás lenne. Nálam ez akkor szűnik meg ha a szabályzó OPA visszacsatoló körébe (ami az invertáló bemenete és a kimenet közzé tett) kondenzátort 1nF helyett kicserélem 10nF-ra. Ekkor nekem is beáll a dc szint a kimeneten de így viszont a stabilizálás/reagálási idő ugye 10x-esére nő.
(#) scooby_ hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok!
Ma végre feléledt a dobozban az Alkotó féle 2.7.1-es labortáp.A 10k-s potméterek nekem kontakthibásak lettek és kicseréltem mind a négyet 47k-s potméterre. Működik vele,de nagyon érzékeny. Gondoltam rámérek merre hány Amper,és a kijelző 9,47A-t mutatott. Lehetséges ez? 2-2db BD245 van jelenleg benne,és még a kijelző műszerek sincsenek benne. Pótolnom kell 1-1 BD245-öt,és a 10k-s potmétereket.
(#) Doncso válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Képeket kérünk a műről.
(#) scooby_ válasza Doncso hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Hát,fotók még nincsenek. Meg még nincs is teljesen kész. Ha kész lesz adok képeket is természetesen! Egyébként jobban sikerült az előlap mint ahogy terveztem. Mert rávettem magam,és megköszörültem a fúróimat. :hehe:
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Hello!
"Amper,és a kijelző 9,47A-t mutatott."
Alapszabály, hogy egy élesztés alatt lévő tápot, soha nem zárunk rövidre. Egy 24V/100W-os izzó (kezdésnek sokkal kisebb) is megteszi, és akkor nem nagy füst/korommal kezdődik az élesztés. Mikor már minden fokozat ellenőrzötten működik, sé beállított, akkor próbálkozhatunk ezzel.
üdv! proli007
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Természetesen előtte "szórakoztam" 12V 75W-os izzóval,PC ventivel,végül TDA2030-as végfokot adtam neki,teljesen kihajtva. Mind túlélte a tápot,és a táp is túlélte őket. És persze a végén a rövidzárat.
(#) stelok hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy az Alkotó féle tápba a 2N3055 helyett a BUY12 használható-e, mert abból van itthon több is.
üdv! stelok
(#) Alkotó válasza stelok hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Amit találtam hozzá soványka leírást, a szerint 80V/10A, ami akár még jó is lenne, de csak 50W-ot tud disszipálni, ami labortáp célra vélhetően nem lesz elég.
Ettől még használhatod, ha ez van éppen, de a kimeneti áram-maximumot célszerű kb. 2A-re csökkenteni.
(#) stelok válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Köszönöm majd kipróbálom.
Esetleg nagyobb hűtőbordával
(#) Doncso válasza stelok hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Hiába teszel nagyobb bordát rá, hogy nem tudja átadni a borda felé, ami miatt meg fog futni a tranyó, és átég. Valószínű kisebb a szilicium lapka benne.
(#) stelok válasza Doncso hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Most már értem.
Akkor inkább veszek oda illő tranyót

Köszi

Lehet találni bontott 3055-ösöket olcsón, talán még jobb mint az új hamisak. és nem kell 1200Ft-os postát sem fizetni. Esetleg adj fel egy hirdetést az apróba. vagy például
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

netán . Lehet találni azért. sőt!
(#) stelok válasza Doncso hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Köszi majd körülnézek vagy meg kérdezem a haverokat.

Egyébként, érdekesség képen, én most építem alkoto másik tápját, ami kinézetre hasonló ehhez, csak az nem pioneer tervezése hanem rádiótechnikás, na abba 4db 3055-kell, én kiváltom egy darab IGBT modullal.
Következő: »»   328 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem