Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Jó,hát!Jobb híján... Majd veszel bele 0,8A-eset,ha van lehetőséged.
Hello!
Cseréld le a tranyókat egy CD4066-os analóg kapcsolóra. (Bár fogalmam sincs mire jó ez, vagy mire kell. Hiszen nem mindegy a kimenet terhelése) üdv! proli007
Hello!
Ha nincs terhelés a jelforráson, akkor annak akár a szivárgó árama is adhat ki 12V feszültséget. Hiszen a DMM bemeneti ellenállása 10Mohm körül van. (Ki tudja mi van az érzékelőben. Az is lehet, hogy egy mezei változó ellenállás az..) üdv! proli007
Hello!
Egy cél IC-t nem igazán lehet (érdemes) helyettesíteni. De inkább írd le, hogyan szeretnéd, hogy működjön a komparátor. (Melyik kimenet milyen feszültség szintnél kapcsoljon ki-be) Akkor lehet esetleg egyszerű megoldást találni a problémádra.. üdv! proli007
HEllo.Létezik 40V-os feszültség szabályzó?Mint 5 és 12V-ra.
Van egy tápegységem ami 44V-ot ad szimmertikusan.Vagy egy erősítő is aminek 40V kell szimmetrikusan.Az abaj hogy az erősítő egyes tranyói 45V ig bírják.Ezért kéne lefékezni 40V-ra.
A sztereo jack dugót is ugyanúgy kell bekötni, mint a monot? Amúgy ezen a jacket úgy kötöm be , mint előtte az RCA-t? RL-re a jack right/left-jét, a gnd-re meg a jack földjét? Bővebben: Link
Az akkumulátor töltő fórumon tovább viszem a dolgot, oda jobban illik, mert több baja is van, elég összetett, ahhoz, hogy ne a kezdőben legyen... Üdv és kösz; Zoli
Hello!
A megoldás két féle lehet. Vagy felderíteni az adó rajzát és megérteni mi nem jó, (vagy ez így jó) vagy terhelni az izzó helyett egy ellenállással a kimenetét. üdv! proli007
Ellenállásra én is gondoltam, csak nem tudtam hogy milyet, és hova hogy abból ne legyen baj a feszültségosztó miatt.
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy kell a trimmer potmétert bekötni?
Melyik képlettel lehet azt kiszámítani, hogy egy adott feszültségre rakok egy adott ellenállást, akkor mekkora lecsökkentett feszültségem lesz?
A 74LS47-es IC adatlapjában azt olvastam: open collector outputs. ez mit jelent?
És az, hogy drive indicators directly, az azt jelenti, hogy a 7-szegmenses kijelzőt közvetlenül rá lehet kötni ellenállások nélkül? Mondtak nekem olyat, hogy ezek az ellenállások helyett elég 1 darab ellenállás (vagy potenciométer, ha szabályozni is akarom a fényerősséget), amit a LT, RBI vagy BI/RBO lábra kell kötni. Hogy pontosan melyikre, azt nemtudom. Lehetséges az ilyen 1 ellenállásos megoldás? Vagy kell egyáltalán valamiféle ellenállás is?
Ez nem ilyen egyszerű, ahhoz, hogy kiszámold tudni kellene az átfolyó áram erősségét is.
Ugyanis: U=I*R. De ez bonyolódhat is Mihez akarod használni?
Hát arra kell , hogy van a trafóm : 17 V / 0.8 A, és szeretném rárakni a 2 TDA 2003as erősítőm, avval nincs gond, hanem a ventilátorhoz kéne a képlet. Ugye a ventinek kb 12 V szabad adni, és pedig 17, és nem tudom, mekkora ellenállás kell.
Ehhez tudni kellene a ventilátorod áramát, öt Voltot szeretnél ejteni ugye(17-12=5), tehát R=5/I. Mondjuk legyen a ventilátorod árama 100mA 5/0,1=50Ohm. Minimum fél Wattos ellenállás kell, mivel van neki vesztesége is, ezt így számolod: P=I*U, 5*0,1=0,5.
De nem biztos, hogy ez így jó megoldás, ha nagyobb az áram az ellenállásnak nagy teljesítményűnek kell lennie. A trafód kijövő váltó feszültsége a 17V? Mert ha igen akkor nagyon nem lesz jó a TDA-hoz, mivel ha egyenirányítod, és puffereled akkor 17*gyök2 lesz a feszültség, az pedig 23,97V. Ha ezt tudod, és már így számoltad akkor nem szóltam
Úristen , ez bonyolult. Van 50 OHM-os ellenállásom..
A nyitott collectoros kimenetet úgy képzeld el mintha egy kapcsoló lenne a test felé, tehát aktív állapotában nem jön ki feszültség, hanem testre köti a kimenetet. Nem aktív állapotban pedig szakadásnak látod. Az ellenállást nem tudod megspórolni. A fényerőt sem tudod egy potival szabályozni, ezek a lábak digitálisak. Az engedélyező lábon ugyan tudsz fényerőt állítani, de azt csak pwm-el. Amúgy ez az ic melyik is?
A trafó biztos jó, mert egy mester adta, külön az erősítőhöz...
Nem olyan bonyolult ez. Valahol a cikkek között láttam erről szólót.
A trafó feszültségét figyelted?
Én aztán nem. Be sem merem dugni, de a mesterúr megmérte, meg rákott rá Graetz-et, így lesz 0.8 A.
Köszi a segítséged! Valószínűleg holnap befejezem ezt a csodacuccot !
Vissza térve a ventilátorodra: azt a 100mA-t csak példa kedvéért írtam, igaz ez nem látszott. Szóval milyen is az a ventilátor? Mert ha nagyobb áramot akar magának, kisebb értékű, ám nagyobb teljesítményű ellenállás kell! Mondjuk a ventilátorodnak nem lesz baja, csak lassabban fog forogni, viszont az ellenállás megéghet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |