Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1227 / 3997
(#) HDD hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok
Menyivel kel szorozni az AC feszültséget, hogy kijöjjön az egyen irányított pufferolt DC feszültség?
És a trafóméretezésnél AC feszültséggel kel számolni vagy DC-vel?
(#) MaTe193 válasza HDD hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Ha jól tévedek,akkor sqrt{2},azaz megközelítőleg 1,41-el kell szorozni.
(#) HDD válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Köszönöm az infot
De a trafóméretezésnél AC feszültséggel kel számolni vagy DC-vel?
A kettő szekundert külön küllőn számoljam
Vagy ha pl. 2x24V 4A számoljam egybe?
(#) Mtt591 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Serintetek ez a leírás jó?
(#) BZoli94 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok! Van egy épp nem működő kapcsolásom, a feszültség komprarátorral van valami, vagyis ott körül. Rossz a feszültség, amihez viszonyít. Van benne egy ZPD 8,2-es dióda, a katódnál mért fesz. pontosan 10V. Már kicseréltem, de ugyanúgy 10V van a katódon, pedig 8,2-vel pont jó lenne, ahogy gondolom... Ez hogy lehet? Az anód lába testen van. Üdv; Zoli
(#) qvasz2 válasza BZoli94 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

És mekkora áramot kergetsz át rajta, mert az sem mindegy? Előtte kell legyen egy soros ellenállás, az mekkora és azon mit mérsz?
(#) tunnerman hozzászólása Márc 6, 2011 /

12v féklámpátszeretnék megcsinálniszobaivillogóra.
Azlehetséges, hogy egydjkeverőbőladok neki jeletésritmusra világítson?
(#) janikukac hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok ! Most rakom össze az erősítőmet a dobozba. Azt szabad ugye csinálnom a TDA 2003-as erősítővel, hogy a hangszóró kimenethez odakapcsolom a VU metert is, tehát mellé forrasztom? Meg az ugye nem baj, hogy a VU meter külön tápról fog menni? Szerintem a 17 V / 0.8 A trafóm nem bírna mindent el, viszont a VU-t hozzá akarom csatolni...
(#) pucuka válasza tunnerman hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Te jó ég! Ezt a mondókádat hogy sikerült ilyen gyalázatosan összehoznod? Háromszor kellett elolvasnom hogy felfogjam, mi a csudát akarsz.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

12v-os féklámpát szeretnék megcsinálni szobai villogóra.
Az lehetséges, hogy egy dj-keverőből adok neki jelet, és ritmusra világítson?
Fordítottam
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Ja, meg mégegy kérdésre várom a választ! Hogy kössem a két erősítőt egy trafóra?
(#) HDD hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok
Trafóméretezésnél AC feszültséggel kel számolni vagy DC-vel?
Kettő szekundert küllőn számoljam,
Vagy ha pl. 2x24V 4A számoljam egybe?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

De úgy értettem, hogy a VU meter bemenete menne a hangszóró kimenethez ! Azt szabad?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Trimmer potit? A VU-ban van... Van itthon egy 10k trimmer ( VU-ban is az van ) , kiműthetem tesóm ajándékából. Hja , az nem baj, hogy a trafómra a mester rárakott egy 0.8 A Graetz-t, de nekem apám csak 1 A olvadó biztosítékot tudott hozni?!
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

A trimmer és a potméter két külön dolgog.A te esetedben trimmer lenne célszerű.Baj bizony,mert ha valami gebasz lenne,akkor előbb a Graetz fog kiolvadni,mintsem a biztosíték...Úgyhogy inkább szerezz be 0,8A-eset!
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hát az a baj, hogy biztosíték van, csak foglalat nincs hozzá, azt pedig ajánlották. Azaz foglalat is van, csak az a biztosíték ami 1 A, ahhoz van. :S Akkor foglalat nélkül csináljam ?! Akkor a Vu-t pedig úgy oldom meg, hogy marad a különcs Jack-elése.. Trimmerem nincs itthon, csak trimmer potim..

Ha jól értem,akkor van 1A-es biztosíték,de nem lehet kivenni a foglalatból?A trimmer eszközzel állítható ellenállás,a pométer pedig külső eszköz nélkül is variáható. :nezze:

Nem, nem. Van egy foglalat, amiben benne van egy 1 A biztosíték,kivehető, de amit kaptam a Graetz-hez biztosíték, az kicsi bele, tehát a foglalat nem jó hozzá. Foglalat nélkül is forraszthatom? Nekem egy trimmer potim van 10kOHM, tudom van sima poti is. Most összekeveredtem. :hehe:
(#) anagma válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Mennyivel kicsi?Szerintem próbáld meg picit összenyomni a foglalat pofáit amibe belerakod a biztit,nekem már bevált egyszer.
(#) janikukac válasza anagma hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hát nem tudom, fele akkora, kb..
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szerintem meg ne görcsölj a biztosítékon. Ha beleteszed az 1A-est, az is teljesen jó lesz!
Aztán majd később, ha veszel, kicseréled a 800mA-re!
(#) anagma válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Az átmérője kisebb csak?Vagy úgy arányaiban az egész bizti?Ha csak átmérőben,akkor helyedben kicsit összenyomnám a foglalatot,vagy légy kreatív
(#) janikukac válasza anagma hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Nem csak átmérő, hossz is rövidebb. qvasz2: Nem tudom, mit tegyek, Mate193 barátom nem ezt mondta.. :S

Végülis teljes zárlat esetén az 1A-es is véd valamennyit...Viszont a Graetznek nem tenne jót a zárlat,bár próba idejére elfogadható megoldás.

Nem próba lesz, sajnos nem. Jövő héten verseny... :yes:
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Sok sikert!

Még egy kérdés: 230 V-nál mindegy, hogy a dugasztápot hogy kötöm be? Trafóról van szó!

Illetve, villás dugót. Össze vissza beszélek.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

igen Sőt még az is mindegy hogy a trafó kimenetét a hid melyik bemenetére kapcsolod.
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Okés. Már annyira várom csak a választ, hogy akkor szerintetek az 1 A -es olvadóbiztosíték is jó a 0.8 A Graetz re?
Következő: »»   1227 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem