Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Szia!
Én nyáktisztító folyadékba áztatott P1000 papírral óvatosan lecsiszoltam. Előtte próbálkozz oldószerekkel. Denaturált szesz pl. Bővebben: Link Bővebben: Link
Köszönöm. Van is itthon denaturált szesz, majd jelentkezem a fejleményekkel.
Szia!
A fentebb is említett alkoholos mosogatás jó lehet; viszont ha nem akarod teljesen tönkretenni a nagyfrekis átvitelt, akkor - ez ezüstözött érintkezők miatt - csiszolópapírral nagyon nem ajánlott nekiesni.
Elvégeztem az érintkezők tisztítását. A kontakthiba megszűnt. Az eredmény jól látszik. viszont vannak még hibái a gépnek. Pl: 20mv állásból 10mv kapcsoláskor az alapvonal feljebb ugrik, és megvastagodik. B csatornánál csak a sugár vastagodása figyelhető meg. Másik jelenség, hogy időalap váltáskor hol erősebb a sugár hol gyengébb. Ezeket mi okozhatja?
Nagyobb kondikon keress gyártási dátumot, lesz rajtuk. Amúgy Elnákat 20-25 éves kor alatt nem kell cserélni, hacsak nem forró környezetben vannak.
Ezért írtam, hogy először csak szesszel szabad próbálkozni és, ha makacs akkor nagyon finom csiszolással pont az általad is említett okok miatt. Ha felső ezüstréteg megsérül akkor lehet cserélni a kapcsolót.
Én is ilyen problémákkal küzdöttem. Milyen szkóp ez?
Én nem nagyon hittem eddig az átkondizásban, de egy próbát mindenképpen megér. Ha jelet adsz a bemenetre annak milyen a képe? Milyen mértékű a vastagodás? Csatorna kalibráció rendben van?
Tudom, nehéz visszaolvasni de néha nem árt.
Én milyen az ernyőkép amit te jónak látsz? más állásban.
A kalibrációhoz végig kell nézni a doksit abban le van írva. Minden szkóp más egy kicsit. Szűrések jók? A fókusz hatására reagál?
Szia!
Ha csak a legnagyobb érzékenységű állásban van vastagodás, akkor az lehet brummos, zavart bemeneti jel miatt is. Úgy nézd meg ezt a 10mV-os osztást, hogy GND-re kapcsolod a bemenetet.
És csak ilyen kis osztásnál vastag a sugár?
Igen. 10V tól egészen 20mv ig ugyan olyan. 20mv --> 10mV állásba kapcsoláskor megvastagodik és feljebb ugrik 5mm-et. Ez mindkét csatornánál megfigyelhető.
Ezt a feljebb ugrást az R521-es trimmerrel lehet kikompenzálni. Ez a poti csak 10mV-os osztás alatt hatásos. A vastagodás meg lehet, hogy ennek a szkópnak a sajátossága, esetleg valamilyen belső szórás eredménye.
A mérőfej 1/10 állásban van? Ha a mérőfejen az 1/10 osztás be van állítva akkor 1 Mohm a generátorellenállás -még akkor is ha rövidre van rárva a bemenet-, akkor annak a termikus zaja 50 MHz sávszéleségnél elég jelentős!
A megvastagodás zaj jellegű vagy mosódott? Ezt fényképen nem látni csak szemmel értékelhető ki. A mérőfej 1/1 állássában rövidrezárva a bemenetet csökken a vonalvastagság?
Rövidre zárva is vastag, ezt már tisztáztuk.
Nekem nem úgy tűnik, a mérőfej beállításáról nem olvastam...
Mivel 500 mV-os jelet akar mérni a tanult kollega 10 mV/DIV állásban ezt csak 1/10 mérőfej állásban tudja megtenni!
Hol az egyértelmű válazs az én pontosított kérdésemre? Már ha egyáltalán végigolvastad...
A "Természetesen így is próbáltam" volt az egyértelmű válasz. De várjuk meg a kérdező egyértelmű reakcióját. A mérőfejet érdemes mellőzni ilyenkor és közvetlenül a BNC-nél rövidre zárni.
Idézet: „A mérőfej 1/1 állásában rövidrezárva a bemenetet csökken a vonalvastagság?” Igen, erre is várjuk meg a választ.
Ha a mérőzsinórt zárom rövidre, vagy közvetlen a BNC csatlakozót, akkor sem változik. Inkább zaj jellegű mint elmosódott.
Nekem is hasonlót produkál a szkópom 2, 5, 10 mV állásban. Igaz az enyém stabil nem ugrik sehova. Én betudom valami zajnak. Mivel kapcsolóüzemű a szkópom tápja eddig nem tudtam foglalkozni vele. Annyira nem zavar és vannak bizonyos esetek amikor mérés közben éles lesz a kép. Először alaposan kipucolom 2db táp kondit már cseréltem. Azért kíváncsi vagyok te mire jutsz vele.
Lehet átpucolom még egyszer alaposan. De most még 2 napot dolgozom, Így nem lesz időm foglalkozni vele. ebben is kapcsoló üzemű táp van.
Igen. Eredmény: Szétesik az alapvonal mintha valami nagyon torz, zavaros négyszögjelet venne fel. Nemsokára indulnom kell dolgozni ha itthon leszek csinálok képet.
Addig is köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, hozzászólásokat!
Szevasztok. Kidobozolva pucolgattam a szkópomat, -semmi baja nem volt, csak a port akartam eltávolítani. Egyszercsak észrevettem, hogy az egyik csatorna zajos az érzékeny osztó állásokban. Eleinte azt hittem, valami meglazult az árnyékolásnál. Egy óra keresgélés után véletlenül kikapcsoltam az asztali lámpám energiatakarékos izzóját. A zavar egyből megszünt a szkópon, tűéles lett a sugár. Bedobozolás után már nem zavarta a lámpa.
Sziasztok.
Egy Tektronix 2235-ös masináról nem is olyan régen tettem itt említést aminél tápköri gondok voltak. Sikerült is megtalálnunk a hibát, mégpedig a TL554 volt a ludas amit alkatrész híján 454-re cseréltünk. Pár elko szintén nem ment át a rostán, azokat is cseréltük amitől a szkóp elindult de sajnos egyelőre semmi sem az igazi rajta. A sugár csak benyomott beam find -al látszik pl. de erre még nem jutott idő. Másik dolog: Nekem is van egy hasonló szkópom mint a fent említett Philips 3215 2x50Mhz. Eladó sorba került a készülék. Erőteljes kalibrálás és takarítás minden képen jár neki mert kb 10 évet pihent a sarokban a masina. Akkor hibátlan volt, most a jelalakok torzak, a gombok, forgókapcsolók sokszor kontakthibásak. Akinek van kedve vele foglalkozni és olcsón szeretne szkópot az keressen meg privátban vagy email-ben. Ugyanúgy eladó egy Tektronix T932 harcos is. köszönöm, Tamás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |