Fórum témák
» Több friss téma |
ha csinálsz hozzá vezérlést, meg programot akkor bármit
Sziasztok! Volna egy problémám. Letöltöttem a legújabb Lcdhype progit. Az lcd configban ki szeretném választani a kijelző típusát és csak egy pár darab van a listában. A mappában megtalálhatóak csak a program nem látja. Korábbi verziók sem látták. Windows 7 64-bites oprendszert használok. Üdv. Gab!
Van egy PC-1602I2 lcd-m amit a kép alapján kötöttem be . (itt ajánlották) De mikor rádugom az lcd-t az ltp portra és belövöm az lcd smartie progit (telepítettem a pont95-öt) akkor csak világít és ha a kijelzőn valamit állítok akkor piciket vilog de ha állítom a screen-t a beállításokban akkor változik a fényerő de a képernyőn nincs kép . És nincs tesztkocka sem . Sajna az lcd egyszer eléggé keményen ütközött a földön . Lehet hogy egyszerűen tönkrement és azért nincs kép ?
Ha csak a tápot kötöd rá, akkor megjelenik valami?
nem .Csak a világítás
Itt a föld jeleket hogyan értelmezzem ? mert 2 van én úgy kötöttem hogy a 1,3,5 ment a csatlakozó födelésre és a 16 ment a táp negatívjára . ( Nem nagyon értek hozzá mert mindig csak rajz alapján csinálok mindent és ami nem egyértelmű abba nem szoktam belevágni )
A földeket kösd össze.
Megvolt de semmi még úgy is próbáltam hogy összekötöm a földeket majd belekötöm a táp negatívjába és a kábel földjére . így szebben világít de gyakorlati haszna nem igen volt mert most sincs kocka seholsem . Lehet hogy túl magas a kontraszt ? És egyszerűen azért nem látok semmit sem ? vagy a rajz nem jó és valamelyik write/read-ra kötöttem a led valamelyik lábát és ezért villog ha olyan folyamatot próbálok ki íratni vele ?
De mi villog? A háttérvilágítás, vagy a karakterhelyek?
Képet nem tudsz mutatni?
Képet nem tudok mutatni de a villogást a háttérvilágítás végzi . De csak enyhén olyan mintha lenne alatta valami de nem látni . Lehet hogy éppen a karakterhelyek alatta csak egyszerűen olyan halvány hogy nem tudom megállapítani hogy a kiejlző karakterei e vagy csak a háttérvilágitás kap ilyen jeleket . De ha tippelnék akkor szerintem a háttérvilágítás az
Jó lenne adatlapot találni a kijelződhöz, és megnézni, mit mutat a kontraszttal kapcsolatban.
Lehet, ott van a kutya elásva...
Üdv segítséget kérnék, honnan tudom letölteni a JaLCD nevű programot? google-s okostojások kíméljenek 3órája nem találom sehol.
Pedig ez az 5. találat: http://pc.tavir.hu/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=2
Találtam 3 fajtát is ami MC1602 de nem MC1602IP azok szerint a kontraszt a hármas láb de vajon hány KΩ-os poti kell ? voltak valami értékek alsó meg felső küszöbről a kontrasztnál aszem olyant is láttam hogy min v : 4,5v max meg 5v meg volt még valami 0.25 szerintem az a kontrasztarány
Sziasztok.Megépitettem a mellékelt zip file-ban lévő kapcsolást.Müködik is odáig hogy beindul és valami érthetetlen karaktereket ir ki.A kérdésem az lenne hogy milyen software-el lehetne vezérelni a modult mert lcd smartie-ra nincs hozzá plugin lcd-hype-ra sem és nem tudom hogy mivel lehetne megjeleniteni rajta karaktereket.Aki esetleg meg épitette már vagy tudja mit tehetnék kérem segitsen.Köszi
Belinkeltem az adatlapot elvileg ez az és még egy képet szerintem ez lehet a megoldás a gondra . De előtte szeretném kérni a véleményeteket mert ha még esetleg jó a kijelző akkor ezzel nem akarom elfüstöltetni ADATLAP
Hali!
Ezt a kapcsolást felejtsd el, több sebből is vérzik. Az LPT 17. lába testre van kötve, az pedig egy, a control bitekhez tartozó láb (az LPT porton a 18,19,20....25 lábak mind a testre vannak kötve a gépen belül elvileg, tehát elég csak egyet belőlük az LCD tápjának testjére kötni, én a 25-öt kötöttem mikor az LPT porttal játszadoztam). Az LCD 3. lába a kontraszt, amit egy pl. egy 10kohmos potival a testre kötsz, de lehet 47kohmos, vagy 22kohmos, vagy akármi, ami pár tíz kohm. A poti középső lábát kötöd az LCD 3. kivezetésére, és a poti egyik szélső lábát a testre. Szóval inkább ezt a kapcsolást építsd meg: LCD kijelző PC-re ezt már sokan megépítették, ebben sincs semmilyen alkatrész, csak a poti, és még működik is!
Szóval ha a 3-as láb a földre van kötve, akkor lenne legélesebb a kontraszt.
Tehát ha a tápot (+5v a 2-es lábra, test az 1,3,5 lábra) rákötöd, akkor már látnod kellene a fekete téglalapokat a karakterek helyén.
nekem nincs 15-ös lábam akkor az kihagyható ?
Az LCD-n nincs 15. láb? Az azt jelenti hogy csak 14 van és nincs háttérvilágítás, vagy pedig valahol oldalt van 2 kivezetés. Szóval a 15. és a 16. láb azok csak a háttérvilágításért felelősek, pár darab mezei LED van benne, amik megvilágítják az LCD-t.
Szóval ha nincsenek ilyen lábak akkor nem lesz baj, csak nem lesz háttérvilágítás. Ha oldalt van, akkor valószínűleg jelölve van melyik a pozitiv és a negatív, ennek megfelően rákötöd az 5V-ra, úgy hogy sorba kötsz vele pl. egy 220ohmos ellenállást. szerk.: tehát igen, kihagyható a 15. láb.
Sajna nem látom de élek zenetom által kínált lehetőséggel és egyszerűen úgy kötöm be ahogy azt a cikk is írja hátha úgy beindul . Esetleg valami ellenvetésed lenne ellene hátha te jobban ismered az ilyen kötözgetős dolgokat ezeknél a modelleknél
Oh most vettem észre hogy a trafó amivel hajtottam csak 4,5 V-os a multi szerint meg csak 4,42 V az nem lehet gond ? Az adatlap szerint 4,7 V a minimum szóvall lehet hogy egész eddig ez volt a baj
Minek ide trafó? Pc-ben ott van az 5V.
Miféle trafóról hajtottad? Ugye nem valami váltófeszt. adtál neki?
Egyébként többnyire kényesek a tápfeszre, szóval az is lehet gond. De én se értem, hogy miért nem a PC 5V ágára kötötted...? Szerintem is használhatod azt a rajzot, ami a cikkben van.
Mert az én gépemen nincs ltp és egy p3-as laptop és anyám gépe a teszter és sajna a laptopot nem lenne szerencsés szétbontatni azt figyelembe véve hogy már nem egy mai darab és nagyon megviselt
Egyébként nem váltófeszről hajtom ennyire nem vagyok topa hozzá
Ja, így már világos!
Ja, igen, a másik fontos probléma, amivel gond lehet, a tápegység. Próbálj meg valami stabil 5V-os tápegységet csinálni (trafó+egyenirányítás+pufferkondi+7805), vagy venni valami kis dugasztápot (olyan kis adapter...).
Hát én most mérgemben összehuzaloztam
http://lcdsmartie.sourceforge.net/circuits.htm ez alapján.... már variáltam mindent de sehogyse akar továbblépni a teszt kockákból... igen mindig újraindítgattam a progit ha állítottam vagy lehúztam a kijelzőt a bioszban engedélyezvevan a port stbstb.... vagy másik kijelző kellene hogy megtudjam nézni nem-e az enyém a rossz vagy egy olyan számítógép amin már valakinek ment a dolog kinek adjam fel postán?
Üdv tudn avalaki segíteni? megépítettem a kapcsolást beállítottam az lcd smartine-t de csak a 16kocka jelenik meg a kijelzőn:S
Win 7em van
Sziasztok.Nem sikerült sehogyan sem működésre birnom a soros portos lcd vezérlőt ezért meg épitettem a mellékelt kapcsolást.Müködik de csak azzal a kis software-el amit mellékeltek hozzá.Van hozzá még egy dll-t is amit tudomásom szerint az lcd smartie-hoz adtak hogy az is tudja vezérelni.Namost itt jön a probléma nekem ez sehogyan sem akar sikerülni.Beillesztem a dll-t ki is választom lcd smartie-ban de semmi konfigurácio nincs megadva hozzá és kiirja a program hogy 'Warning dll may not be compatibile'Meg ott alul a téglalap alatt hogy 'no parameters'Ez mitöl lehet és hogyan lehetne orvosolni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |