Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Mindenhol kerámia oszcillátort írnak, hogy azt kell használni a PIC-hez. A kérdésem az, hogy kristály oszcillátort lehet a PIC-hez használni? Üdv: Kornél
De tudja csak a a programozóm nem támogatja.
Mint utólag kiderült. Rendeltem egy pickit2-t. Ez már remélem jó lesz. www.hobbycnc.hu/PICProf/PICProf.htm
Persze hogy lehet. Sőt... sok esetben ajánlott is, mivel lényegesen pontosabb a kvarc, mint a kerámia rezonátor. Vagy akár használhatsz kvarc oszcillátort is, amivel csupán 1 bemenetét foglalod le a mikrovezérlőnek.
Hogy milyen rezgéskeltő megoldások használhatók egy konkrét típusnál, azt a doksija tartalmazza.
Ha belenéznél egy adatlapba, biztos kiderülne az igazság, vagy ha csak itt, a HE-n a kapcsolások között nézelődtél volna...
Idézet: Hol irnak ilyet? Mert az adatlapokat kell olvasni, az a referencia. Az adatlap szerint pedig altalaban van egy par uzemmod. Kulso kvarc, keramia rezonator, kulso oszci, kulso RC, belso RC. Egyesknel meg PLL. „Mindenhol kerámia oszcillátort írnak, hogy azt kell használni a PIC-hez.”
Szia!
Az adatlapban való tájékozódás után azt kell, hogy mondjam ez csak becslés (Note 2 lábjegyzet), nem tesztelték. Van a Microchip honlapján egy segéd szoftver, amelynek segítségével becsülni lehet, hogy adott áramköri kialakítás mellett nagyjából mennyi lesz a W/E ciklusszám. Bővebben: Link
Nekem 16F887-es PIC-em van és ott olvastam, hogy kerámia oszcillátor. Akkor konkrétan ennél a típusnál jó a kristály oszci?
Hol ott? Próbálj pontosabban fogalmazni! Egy kapcsolásból amit láttál levontad a következtetést általános jelleggel és elmondod nekünk, hogy az így van?
Az adatlapban lejjebb azt írja, hogy a Minimum az 1 millió. Tipikus értéket nem ír, maximumot meg kicsit vicces lenne megadni az újraírhatóságra
Szia!
Köszönöm a kérdésedet. Igyekszek pontosítani. A fentiekben elküldtem egy totál alap kapcsolást, de nem indult még mindig el és próbálok megoldást találni. Ezért merült fel bennem a kérdés, hogy a kvarccal lenne a probléma.Így merült fel bennem a kérdés. Ezek szerint elég alap dologra kérdeztem rá. Üdv: Kornél
Nem látom a kapcsolást, hová csatoltad?
A rezonátornak és a kvarcnak ugyanaz a konfigurációs beállítás kell(XT vagy HS, frekitartománytól függően), tehát biztosan működnie kell mindkettővel, ha helyesen megépítetted a kapcsolást és nincs valami hiba a panelen.
Hát nekem bizony az fordult meg a fejemben, hogy az "Endurance" mostanra az egykori "average endurance"-t jelenti, és arra adták meg a minimumot. De igazad lehet, elméletben már nem lehet többet kideríteni. Majd a gyakorlat úgyis eldönti. Köszi a tippeket.
Idézet: EEPROM helyett használhatod a RAMTRON nem felejtő F-RAM memóriáit is. Gondolom, 100 trillió (1e14) ujraírás elég lesz.... :smoke: „Éppen számolgatom, milyen hosszú üzenetből hányat tudok majd összesen felvésni, mire tönkremegy az eeprom.”
Sziasztok.
Azzal kezdeném hogy teljesen kezdő vagyok pic téren. Vásároltam egy Pickit2 tőt, és szeretnék megjavítani egy Op-com interfészt,amibe újra be kellene égetni a bootloadert, de nem tudom hogy a pickit csatlakozójából kijövő kivezetéseket simán ráköthetem a Pic megfelelő lábaira vagy kell még közbe iktatni valamit.Talaáltam képeket a neten , hogy más is próbálkozik, ezeket felrakom. A pic tipusa PIC18F458 TQFP. A segítséget előre is köszönöm,és elnézést ha nagyon láma vagyok. Üdv Csaba
Szia
Simán rá kell kötni a PK2 megfelelő lábait, a bekarikázott lábakhoz és jónak kell lennie. Gond akkor van csak, ha pl. készülék MClr lába valamilyen bemenetre megy, mert akkor esetleg nem tud átbillenni írás/olvasási üzemmódba a pic. Szerintem nézd meg, hogy van-e használva a láb. üdv Idézet: Közbeiktatni semmit sem kell. Inkább az a kérdés, hogy az MCLR, PGD és PGC lábakra nem csatlakozik-e olyan áramkör, ami beterhel és zavarja a programozást. „nem tudom hogy a pickit csatlakozójából kijövő kivezetéseket simán ráköthetem a Pic megfelelő lábaira vagy kell még közbe iktatni valamit?”
Köszi a tippet. A soros eepromokhoz képest tényleg jó cuccok. Sajna kicsit drágák.
Köszönöm a válaszokat. A PGC-PGD-MCLR lábakra nincs semmi kötve,üresek.Holnap próba, utána beszámolok. Még egyszer, köszi.
Üdv Csaba
Akkor szüret! Azért az MCLR lábon legyen egy 10 kohmos felhúzás!
Az bizony gáz, ha üresen van az Mclr láb, kell oda a 10k-s felhúzó és nem a PK2 írás/olvasása miatt (mert az felhúzza magától) hanem a normál üzemnél.
Pont egy ilyen 458-om szállt el emiatt a jómúltkor (RIP)
Akkor pontosan hová tegyem a 10K -t. Egyik vége Mclr és a másik? Vagy sorba az Mclr-el ?
Köszi Üdv Csaba Idézet: Magas szintre kell húzni, hogy fusson a program. Ebből mire tippelsz?„Egyik vége Mclr és a másik?” Idézet: Nem, a programozót közvetlenül kösd rá! „Vagy sorba az Mclr-el ?”
Hú ezt benéztem , bocsánat , mégis van ott alkatrész. Itt a rajz.
Köszi
Lehet valamit nem értek, de a D4 dióda pont fordítva van, nem beszélve arról, hogy el is hagyható(helyére rövidzár).
Köszönöm mindenkinek a segítséget,sikerült megjavítani.Tökéletesen működik.
Üdv Csaba
Sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki, a picek mennyire tudják mérni az időt? Külön program kell hozzá az órajel alapján, vagy van amelyikben valahogy benne van? Köszi
Üdv!
Ha pl.: 4MHz-röl jár PIC akkor1MHz jellel lehet számolni, meg lehet adni az osztást is,hogy hogyan számláljon. Egyébként pontosan is tudja az időt mérni.
Idézet: Nagyon!„Nem tudja véletlenül valaki, a picek mennyire tudják mérni az időt?” Idézet: Természetesen! A PIC gyárilag teljesen "üres".A kapcsolások szekcióban is találsz mintaprojekteket. „Külön program kell hozzá?”
Idézet: „Külön program kell hozzá az órajel alapján, vagy van amelyikben valahogy benne van?” Van bennuk egy un. Timer modul (sot sok PIC-ben tobb is van), amik maguktol szamlaljak az idot. Nyilvan ezt fel kell programozni es ha szukseg van ra akkor kell kiegeszito szoftver is amivel a merheto ido tartalma kibovitheto ill. ami a mert idot atalakitja pl ora:perc:masodperc formatumba. Tehat kell hozza szoftver.
köszi a gyors válaszokat.
egész pontosan az a követelmény, hogy inditáskor valamilyen módon betáplálható legyen a (pontos idő dátum, idő), s innen kezdve a pic másodperc pontossággal kövesse az időt, tudja mikor hány óra van. Ezekszerint ez csak program kérdése, a pic hardverileg képes rá? Jól értettem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |