Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Audio erősítőt építek, van egy tápom +-20V a végfoknak ez így jó, de az előerősítőnek +12V kell vettem már alkatrészeket TS7812 Stabilizátor 2db 100nano-s kerámia kondi, 470mikrós kondi a bemenetre 1000mikrós a kimenetre. Ez így jó? Valaki tudna segíteni egy kapcsolási rajzzal? Még nem csináltam ilyet és egységcsomagból építem az erősítőt. A stabilizátorhoz kapott műanyaglap mind2 felét be kell kenni szilikonzsírral- ugye? Előre is köszi.
Szia !
Az ic adatlapját nézd meg, azon minden rajt van. A kimenetre ne tegyél puffer kondit, oda nem kell. Atól függően hűtsd meg az ic-t,hogy mennyi áramot szeretnél kivenni belőle.(Max.1A-t tudsz) Előerősitőnek nem hiszem hogy túl nagy áram kellene. A bekötése szemből: bal oldali láb:bemenet, középső láb:GND(test) jobb oldali:kimenet(+12V) Üdv! Luki
A 7812-nek a bekötés szemből: bemenet 1-s test 2-es a kimenet pedig a 3-as. A két 100nf-st az IC bemenete és talaj kimenete és talaj közé kell kötni. A másik két kondit pedig egyételműen a bemenetrre és a kimenetre. Az IC ha csak nincs rajta túl nagy teher akkor felesleges hűteni. Ha mégis akkor ha a hűtőborda nem a talajon van akkor a kapott szigetelőt nem árt bezsírozni.
köszi! A 100nano-s kondikat hova kell kötni?
A műanyag lap szükséges vagy sem?
Szerintem nem probléma ha rak a stab IC mindkét oldalára puffert, audio áramkörök szeretik a jól szűrt, simított tápfeszültséget.
A
Idézet: -t úgy érted föld, GND? „talaj” Itt egy bekötés amin rajta vannak a kimeneti/bemeneti pufferek és 100 nF-os kondik.
Igen mert szimmetrikus tápról van szó, ha jól olvastam a cikket, de ez mondjuk ettől független. Nekem már csak talaj marad köszönhető a csöves múltamnak. Bár ugye ott isvan jelföld stb. Amúgy köszi az észrevételt mert akkor máskor inkább használom a ma megszokott GND-t
Szia!
A nagyobb kapacitású elkót mindenképp a bemenetre kösd!
Köszi mindenkinek a gyors választ! Remélem minden ok. lesz.
Üdv.: Gábor
Sziasztok!
Nem akartam ennek új topicot nyitni... Szal az lenne a kérdésem, hogy olyan tápot szeretnék építeni, aminek szabályozható a kiadott feszültsége. Tudom, hogy a stab kockák "átverhetők", és ha a GND és a középső lába (GND) közé ellenállást kötünk be, akkor elmászik a kiadott fesz is. Én csináltam már ilyet úgy, hogy diódákkal toltam el, és így tized voltokkal térítettem el a kiadott feszt. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire jó megoldás? Miben változik a karakterisztikája a cuccnak ettől? Esetleg rosszabbul terhelhető, vagy nem lesz olyan stabil a kiadott fesz? Igazából én most egy pc tápventi fordulatszám szabályzására használnám, de jól jöhet bármire. Nem potméterrel akarom megoldani, hanem pár fix ellenállással, és jumperekkel, és azokat rakosgatnám. 7805-öt használnék, és kb 11V-ig emelném a feszt az ellenállásokkal. Mennyire szabad így használni ezeket a stab kockákat? Van hátránya ennek? Köszi!!!
SOS! Sziasztok
Egyszerűen nem értem hogy egy ilyen egyszerű dolgot nem birok megcsinálni Segítsen légyszi valaki ehez az erősítőhöz készítek stabil tápot, de nem működik, a jelenség a következő: Az erősítő működik mind addig amíg nem kötöm rá a bemenetet, illetve akkor is csak pár másodpercig. utána egyszerűen nincs 12v. Szóval a táppal van a baj. Ugyan ez a jelenség ha kézzel megérintem a bemenetet hogy gerjedjen, de akkor egyből megszűnik a táp. ilyenkor kikapcsolom várok pár másodpercet és megint működik egy rövid ideig. Van hogy szaggatva jön a hang, hullámokba. A trafó szekunder részét én tekertem az jó és erő is van benne. a 7812-es ic melegszik még erre a pár másodpercre is. Mi lehet baj? Légyszi segítsen valaki. köszönöm. Illetve az lenne a kérdésem a puffer kondikat hova kell kötni az IC bemeneteléhez, vagy kimenetéléhez ? Illetve mennyi hány mikró a max? Vagy mennyit kell?
Gondolom neked is van otthon 12V-os adaptered. Próbáld meg azzal mit csinál az erőlködő és ha úgy szól akkor tényleg a 7812 szált el, de mivel 7812-be van védelem így valószinű hogy az erősítőbe van valami gubanc. De ebbe csak akkor lehetsz biztos ha megnézed egy másik 12V-os táppal is. Ha nem áll rendelkezésedre másik táp akkor terheld le amit megépítettél mondjuk egy 20W-os 12V-os izzóval és ha világít akkor az erősítőnek van baja
Köszi a tippet ez eszembe sem jutott. Kipróbáltam izzóval, és a következőt tapasztaltam: bekapcsolom a tápot rákötöm az izzót, és fel villan, majd folyamatosan és gyorsan kialszik. kikapcsolom és újra vissza akkor semmi. várok egy 10 másodpercet visszakapcsolom,és akkor újra ez a jelenség. az IC az vadonat új. ez az első pályafutása. Hogyan tovább?
Azért szerettem volna IC-vel össze hozni, mert a trafóból 14V jön ki, és az sok. az ilyen kondi meg egyéb számításokhoz teljesen láma vagyok. Vagy van más módja is hogy lecsökkentsem? Illetve ha simán a trafót rákötöm a graetz-re majd a kondikat akkor ott több jön ki gondolom mint a bemenő fesz. Ezt hogy tudom kiszámolni hogy hány voltosra tekerjem a trafót, illetve mekkora puffert kössek rá hogy a vége pont 12V legyen, amit az erősítőre köthetek. számítsa ki valaki helyettem légyszi. Hogy kell áramot mérni? az amper mérővel zárjam rövidre a + - véget? Egy kis kínai multiméterrel megtehet ezt?
Húha Szóval ha ic nélkül szeretném táplálni az erősítőt akkor hány voltos trafó kell, és hány µF kell hogy a vége 12 legyen? mert az én 14v-os trafom gyökkettővel szorozva az olyan 19.8, az tutira hazavágná. Az ujjonan tanult számítássommal amit te mondtál, akkor lehet hogy 9V-os trafó kell nekem? mert az gyök kettővel szorozva 12 Bocsi ha lassú a felfogásom, de érdekel a dolog és szeretném megtanulni. És köszi a segítséget
Tiszteletem!
Lenne egy kérdésem adott egy 18V-os aksi, és arról szeretnék 2db 12V-os motort működtetni amik egyenként max 1A vesznek fel. A gondom az hogy a 7812-es csak 1A-ert tud átvinni. És a kérdésem hogy megoldható e 2db 7812-es bekötése 1 aksira? A válaszokat előre is köszönöm!!
Természetesen megoldható,csak a kimenetüket ne kösd össze!
Köszi a gyors választ!
Remélem nem nagy hülyeség a koncepcióm: Akkor fogom az aksi +ját rákötöm mindkét 7812 bemenetére és a földjüket is közösítem (persze a kondenzátorokat is bekötöm), és akkor le tudom egyenként venni a 12V-ot?
Ha 1 működik az akksidról,akkor több is fog!
Úgy lesz jó,ahogy mondod.
Köszönöm a gyors választ
Bocs a dupláért de nem tudom szerkeszteni.
Sikerült a problémát nagyon elnéznem. Vagyis nekem egy "szálon" kellene a 12V 2A mert az l298-es IC-nek egy Vcc bemenete van, ezt hogy tudnám megoldani 7812-es IC-vel? Előre is köszönöm!
Üdv!
Ezt a kapcsolást pár éve már kipróbáltam ,elég jól működik.Én BD250-el épitettem meg, 10 Ampert simán tud.... Talán nem lesz baj belőle, ha a BSS elektronika honlapjáról másolom be... Más tészta, hogy én inkább az LM 2576t sorozatot használom inkább stabilizálni.( 3 A-t tud, és nem fűtőtestként üzemel). hibbantpasi
Köszönöm!!
Szivesen.
Új info: Eszembe jutott, hogy anno sikerült 3 A-s verziót is vennem 7812-ből. KA78T12 a neve neki üdv:hibbantpasi
Nemrég rajzoltam vissza egy kapcsolást, amiben X7812 (TO-220) volt. A bekötése fordított, OGI.
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Lenne valaki felvilágosítani ? Van egy LM340T12 és egy LM 340T5 melyik lenne jó a tda1524 előerősítőhöz stabilizátornak Üdv:md
Az LM340T12 a jó választás, mert a másik csak 5V-os.
Köszönöm!
üdv;md
hogyan kell a power ledet bekötni 12 voltra ha szeretném hogy a polaritás az akuról teljesen mindegy legyen és folyamatos üzemben akár 8 órát is lehessen használni? Ez egy lámpába kell ami ez elött egy 5wattos izzót működtetett . Kérnék rajzot hozzá és magyarázatot! Hangsulyozóm kezdő vagyok ! Nem ismerem a ledes világot !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |