Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1233 / 3997
(#) janikukac válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

De jó az így, vagy nem tudom, de mester rakta nekem össze a Greatzet.
(#) blackdog válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hát igen. Előbb meg kellene tanulni mérni meg pár alap dolgot és utána nekiállni valaminek.

Próbálj feltenni jó minőségű képet a panel mind két oldaláról. Van egy olyan érzésem, hogy neked ez a kapcsolás még sosem működött.

Mérd! végig a kapcsolást. Olyan nincs, hogy te mindent jól csináltál és mégsem működik.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Jaj, azért nem kell túlreagálni. Már működött, mind a 2 része, mivel kettőt építtettem. Működött, akár milyen hihetetlen. Sajnos képet nem tudok rakni. Max webcamerásat.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

És az a 'mester' nem tud segíteni?

Ezt most nem mondod komolyan, hogy a Greatz 230 VAC -t kap és 21 VDC jön ki belőle?

És mit csináltál, hogy most nem működik.

Na, már az előbb beszéltem vele. Amúgy nem tudom, igazán a Graetz hogy működik. Na aztán meg azt csináltam, hogy beraktam dobozba, előtte nem teszteltem, és elromlott. El szakadtam az IC lábai, stb, de az IC-t ma cseréltem ki.

Így nem tudom milyen segítséget vársz. :no:
Kell, hogy legyen egy transzformátorod majd valamilyen egyenirányítás (nem feltétlen híd kapcsolásban) majd puffer kondi és jöhet a többi.

Idézet:
„Na aztán meg azt csináltam, hogy beraktam dobozba, előtte nem teszteltem, és elromlott”

Ebből kreálnál egy értelmes mondatot?
Nem tesztelted tehát nem tudod, hogy működött-e majd a doboz hatására elromlott??

Ha elszabtad az IC lábait akkor azt mindenképpen cseréld.

No, akkor értelmesen : Siettem, most is sietek, s beraktam dobozba, avval a hittel, hogy jó lesz, de nem dolgozott. Persze hülye fejjel nem gondolkoztam, és nem teszteltem előtte. Beraktam, s a saját gyártmányú hűtőborda mozgott, így elszakadtak az IC lábai. Ma reggel azzal kezdtem, hogy egyből kicseréltem az IC-t. Holnapra kész kell, hogy legyen...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Valószínűleg meglett a hiba. A kondi lehetett a rossz. Kivettem, és szól , csak úgy zúg, hogy meghülyülök tőle. Majd kicserélem mingyárt.

Persze, hogy zúg ha nincs benn a kondi.
Van még tartalék IC-d?
(#) palya00001 hozzászólása Márc 10, 2011 /

Sziasztok!
Nem e esetleg tudna valaki olyan időzítő áramkör rajzot vagy nyákrajzot amely12 V üzemel kb 1- 30 másodpercig. Annyi kellene tudnia, hogy megkapja a feszültséget innentől elkezd számolni és beállítástól függően kikapcsol.
Előre is köszönöm!!!
(#) Abukodonozo válasza palya00001 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia!

Parancsolj: Bővebben: Link.
(#) palya00001 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Közben én is keresgéltem. Találtam egy kapcsolást.
Csak azt nem tudom, hogy ha a kapcsolót kihagyom úgy működik -e? Meg a lámpát is kihagyhatom oda elég egy kimenet, mármint a relé végére.
Bocsi a sok kérdésért, de kezdő vagyok az ilyen témában.

Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza palya00001 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Persze megy kapcsoló nélkül, csak akkor mi szakítja meg a tápfeszt? Ugyanis arra indul az időzítés. Az égő helyére tehetsz bármit amit kapcsolnál a relével.
(#) Mybuster hozzászólása Márc 10, 2011 /

sziasztok!

Lenne egy kérdésem 4017 akarok olyan led füzért hogy sorba gyulladnak ki a ledek azaz nem léptetve mindíg 1 hanem 1 világít majd 2.. 3..4 végig megoldható-e vagy elég buta kérdés volt?
(#) gg630504 válasza Mybuster hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Igen, például diódás VAGY kapukkal. Nem.
(#) palya00001 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Nem folyamatos tápfeszem. Pontos kép legyen, van egy rádiós vezérlés relével, az egyik pontján van egy fogyasztó a relé másik pontján lenne ez az áramkör.
Ha kikapcsolom a távvezérlőt(a fogyasztót) akkor kellene valami visszajelzés,ami nem menne végig csak egy kis ideig. Akkor kapna tápfeszt és pár másodpercig menne elvileg, de azt nem tudom, hogy kikapcsol -e magától a relé a beállított idő után? A " kikapcsolt"állapot több ideig tart kb min 1 óra vagy max 1 nap. A legtöbb kapcsolásban amit találtam mindig meg kell nyomni egy gombot.
(#) palya00001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Igen. Csak egy gondom van, a legtöbb helyen nyomógombos indítás van, vagy annyira bonyolult, amit nem tudok megvalósítani. A legnagyobb gond, kezdő vagyok az elektronika világában.

Nincs, de mondom, MOST cseréltem , ma ki. :eek2:
(#) batajohn hozzászólása Márc 10, 2011 /

Helló minden fórumozónak!
Az én Grundig Receiver r 35-ös rádióerősítőmmel kapcsolatban kérem a segítségetek.Számítógépről adom neki a hangot.Ha nem használom (úgy 3-4 napig) és bedugom elképesztő ereje van.Ám 1-2 nap alatt lehalkul és sokkal halkabb lesz.Szerintetek mi lehet a hiba?Én speciel, végfokra gondolok.Vagy kontakthiba?Kérlek, segítsetek!
Köszi.
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Sziasztok!
Köszi a választ! Láttam máshol is példákat a védődiódák áramkorlátozására, de ezek az értékek legalább már konkrétabbak, kipróbáltak, és lehet belőlük számolni.
Már csak egy kérdésem van. Milyen tápfeszültség mellett értetted ezt a 22kOhm-ot és 24 V-ot?
Mert pl egy 5V-os tápra nagyobb áram folyik rá a 24V-ról, mint egy 15V-osra.
(De már ez is sok segítség volt.)
Még egyszer köszi!
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hello!
Akár 5V akár 15V esetén sem lesz probléma. De nem egészen értem a problémádat. Ha korlátozni szeretnéd a CMOS bementi feszültségét, arra számtalan megoldás lehetséges. PLd.
- Zénerdiódás határolás, aminek könyökfeszültsége kicsit alacsonyabb mint a tápfeszültség.
- A sorsos ellenállás után, egy dióda a tápra, majd a bemenetre egy másik ellenállás. Ekkor csak a két dióda nyitófeszültség közötti különbségét kell korlátozni a második ellenállással.
- Nagyobb áramú Schottky dióda a bement és a táp között. Ennek nyitófeszültsége alacsonyabb lesz, így a nagyobb áram a külső diódán fog átfolyni..

De minden esetre nem értem a probléma lényegét, mert el nem árultad mihez szeretnéd alkalmazni és miért éppen az a megoldás volt számodra szimpatikus megoldás, ahol a belső dióda "nagy áramot" korlátoz. Nem igazán látom értelmét a dolognak...
üdv! proli007
(#) proli007 válasza palya00001 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hello!
"Pontos kép legyen,"
Számomra ez a hozzászólás, nem ezt a célt szolgálta, hanem az ellenkezőjét.
- Ez az áramkör úgy működik, hogy amikor tápfeszültséget kap, akkor azonnal meghúz a relé, és a beállított idő elteltével elejt. Ez után a tápfeszültség addig van az áramkörön amíg akar, a relé ejtve marad.
- Újra meghúzni csak akkor fog a relé, ha a tápfeszültség elmegy, és ez után újra megjelenik. Tehát az időzítést mindig a tápfeszültség megjelenése indítja.
- De a rádiós távvezérlés reléjével csak akkor tudod indítani a késleltetést, ha a relé záróérintkezője kapcsolja a fogyasztódat, a nyugvó érintkezője indítja a késleltetést (jelzést). Tehát ha húz a relé, akkor bekapcsolja a fogyasztót, ha ejt, akkor bekapcsolja az időzítőt.
- Ha nincs a relének másik kontaktusa, akkor másik indítási módot kell alkalmazni, és az áramkör tápfeszültségének állandóan meg kell lenni (tehát a relé előttről kell venni).
- De nem írtad, mi is lenne a jelzés (kell-e az áramkörben egyáltalán relé) és milyen pontosnak kellene lenni az időzítésnek. De ha ez csak egy jelzés, miért is kell állítani 1..30sec között? Azért kérdezem, mert lehet más áramköri megoldás a célszerűbb a problémádra..
üdv! proli007
(#) janikukac hozzászólása Márc 10, 2011 /

Mivel nem hittétek el, hogy nincs zárlat, egyéb bénázás felőlem, hát most leírom mi volt a baj. Drága TDA2003 ha 20 V felett kap feszültséget, akkor nem működik. Nekem pedig 21 V volt. (volt volt volt volt. ) Rá lett rakva egy f.szabályzó, és megy rendesen. Köszi mindenkinek aki segített!

[off]
Hááátt... igen.
Ezért mondtuk, hogy mérni-mérni, tanulni-tanulni-tanulni.
Azért képet küldhetnél. Nagyon kíváncsi vagyok.
Na meg sokszor elég ködösen fogalmaztál.
Így még mindig kicsit érthetetlen a dolog. :no:

Holnap este lesznek képek, ha fullosan minden össze lesz rakva. Sokszor ködösen fogalmazok = én máshogy beszélek, más szavakat használok(hatok), mivel itt nálunk , nem csak magyarok élnek s nem pott ehhez szoktam hozzá...

Nos az, hogy te máshogy beszélsz az != azzal, hogy nem tudod mi az egyenirányítás nem tudod megmondani, hogy hogyan épül fel az áramköröd. És ami a legfontosabb: nem adtál pontos információt. Eddig arról nem beszéltél, hogy nem volt benne fesz. szabályzás. Egy IC táplálása előtt illik megnézni az adatlapot, hogy mit bír táp oldalon és mindenki szerintem azt feltételezte, hogy ezt te is megtetted.

Azt továbbra sem értem, hogy egy híd egyenirányítóval hogyan csináltál 230 VAC -ból 21 VDC.
Biztos, hogy jól írtál le mindent? Ha igen akkor nagyon-nagyon érdekel azaz egyenirányító.

Ezt nem épp tudom elmagyarázni. Van egy trafóm, amibe 230 V megy, villásdugóval. Van egy Garetz, ami 0.8A, és a trafó másik feléből, ahol 21 V jön ki , oda megy a Graetz. :yes:
(#) anagma válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Na pont így kellett volna elmondani elsőre is,hogy a Graetzbe 21V megy be Lényeg,hogy megoldódott a gondod.
(#) janikukac válasza anagma hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Őszíntén, akkor tiszta ideg voltam, mert ha nem megy valami, és az idő szorít, akkor sík ideg szoktam lenni...

Na látod. Csak kibökted és erről eddig nem beszéltél. És ez fontos mert félrevezetsz másokat.
A trafónak van egy elsődleges és másodlagos oldala. Az elsőre megy a hálózati fesz. 230VAC utána a másodlagos oldalon kijön egy adott AC!!! feszültség. Ez megy az egyenirányító bemenetére és ennek a feszültségnek durván 1,4 szerese jön ki az egyenirányítás után.
Ha már a trafó másodlagos oldalán gond van vagy kicsi az egyenirányítód akkor már nem fog működni a kapcsolásod.
Remélem érted a lényeget, hogy miért kell a hiba keresést az elején kezdeni és ha nem megy akkor pontos infót adni segítség kéréskor.
Következő: »»   1233 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem