Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1232 / 3997
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Idézet:
„Ja meg mikor forrasztottam be a graetz két pólusát, akkor az történt, hogy véletlen hozzáért a + a minuszhoz, és szikrázott..”

Ezért. Nem igen szereti, ha rövidre zárod. Amikor a mester adta, még valószínűleg jó volt.
(#) zolika60 válasza janosnag hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Szerintem csak az irigység. Ha szakszerűen csinálták nem lesz azzal baj.
(#) benocs24 hozzászólása Márc 9, 2011 /

Szeretném a segítségeteket kérni! Egy Blaupunkt GTA 2 Special Mk II autós erősítőm. 220 as tápegységről hajtom vagyis akarnám csak a 2 db pufferkondi benne 35 voltos. Szóval a kérdésem az lenne hogy:-azén tápegységem + - 37 voltot ad le ugyebár ezt a két pufferkondi ami az erősítőbe van nem bírná. Ha viszont kivenném a két pufferkondid ami 35 voltos. Akkor elbírná még ezt a feszültséget a többi alkatrész? A végtranyók B688 és D718. Ezek ha jól tudom elbírnák a feszt. A többi alkatrésznek esetleg ez a plussz többlet feszültség okozna valami kárt?
(#) zolika60 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ha jój értem, egy 12V-os autós erősítőt szeretnél + - 37V-ra kötni? Én nem tenném.
(#) yohnsee válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Szerintem megmérte az inverter utáni feszt, és azt adná a végfoknak (kihagyva az invertert). Ha minden más alkatrész a tűréshatáron belül van, akkor rákötheted. Benocs24: mondd, hogy jól sejtettem, hogy nem az inverter elé kötöd a tápfeszt

Helló! Az inverter ki van iktatva! Csak a két pufferkondi 35 V és nekem + -37 voltom van! Azért kérdeztem hogy ez a + 2V a kondikhoz képest nem e üt ki valamit! Vagyis hogy +- 37 volt még tűréshatáron belül e marad.
(#) kadarist válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Olyan 25-30V lehet a tápfeszültsége annak az erősítőnek, úgyhogy én nem reszkíroznám meg azt a 37V-os rákötést.
(#) szucsip válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Üdv! A pufferkondik biztosan elbírják azt a +2V feszültséget. Az összes többi rész viszont már lehet, hogy nem fog neki örülni. Végtranyók munkaponti áramára figyelj, lehet hogy utána kell majd állítani.

Esetleg nem lehet valami egyszerű módon csökkenteni ezt a feszültséget mert a trafóhoz nem lehet nyúlni, ki van öntve.
(#) benocs24 válasza szucsip hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Mi módon állíthatnék utána mert nincs benne poti amivel lehetne, vagy másmódon kell?
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Persze elbírják a +2V -t. De meddig?
Te még nem csináltál váratlanul petárdát elkóból?
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Igen, csináltam már, de csak mert elszakadt a visszacsatolás. Na de: lehet, hogy nem kell nyugalmi áramot állitani. Ha melegszik kivezérlés nélkül is, akkor már érdemes jobban megvizsgálni. Jav.: PWM feszültségreduktor.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Igen méregettem. A kondi vadi új, de kicserélhetem azt is. Na, az lehet baj, hogy elromolhatott az IC? Ezek könnyen romolnak? Apám ma hozott 2 új IC-t. Holnap kciserélem!
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Hát, de nem volt feszültség alatt, egyáltalán. Elromolhatott a Graetz? Hogy ellenőrizzem le?
(#) Abukodonozo válasza janikukac hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Mondjuk úgy, hogy diódavizsgáló üzemmódban rámérsz a műszereddel.
(#) janikukac válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Aha, és mit hova tegyek? :pirul:
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Köszi, valamiért nem nyitja meg, de általában csinál ilyet a netem, s majd megnyitja. Most tanulok.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Okés, és köszi a képet ! majd tanulmányozom később, mert most tanulok.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ez azért van mert ugyebár a kondi addig vezet amíg fel nem töltödik.
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Tényleg, erre nem gondoltam, hülye fejjel, és akkor sült ki, mikor hozzáértettem.
(#) blackdog hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok!

Van nekem egy ilyen potméterem. Ez elvileg 2k5 ellenállású a valóságban viszont 2k8. Ez most nekem nagy probléma mert fontos lenne, hogy az ellenállás felső határa valóban 2k5. Lehet ezt valamivel kompenzálni, hogy jó legyen?
(#) Eticsiga hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok!
az lenne a kérdésem hogy ha egy tranzisztor helyett egy fetet szeretnék használni akkor a fetnek a lábait hova kössem? (úgy gondolom melyik láb felel meg bázisnak, emitternek és collectornak)
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

[off]Ne aggód ki tudom számolni :yes:
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Kapott egy 24k ellenállás és jó lett a végeredmény.
Erre én is gondoltam egyébként, de egyszer valaki itt azt írta, hogy nem szerencsés potival párhuzamosan ellenállást kötni mert torzítja a szabályozhatóságot.
(#) Eticsiga válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

köszi nagyon sokat segítettél!
(#) janikukac hozzászólása Márc 10, 2011 /

Sziasztok ! Az mitől lehet, hogy az erősítőmet áram alá teszem nem szól,de ha az elosztót kinyomom, akkor szól 2 másodpercig???
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Talán kisül a puffer??
Mi lenne, ha mérnél is és az eredményeket meg is osztanád velünk? Így nem lehet segíteni. Rendbe van minden feszültséged? A hidat kivetted és kimérted, hogy jó-e? Hány fokon forrasztottál és meddig?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

A híd után 21 V, a hídba 230 V megy, a puffer kondi, 2200 µF/ 25 V. A hidat nem vettem ki, a pákaszabályzón mindíg úgy forrasztok, hogy a beállítható hőfök felétől picit több ( 60% )
(#) maTaKee válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Helló!
Ha a Graetz hídba tényleg 230V megy be, akkor az szerintem csöppet probléma! Illetve ha a 230V-ot egyenirányítod és puffereled, akkor abból közelről se lesz 21V, szerintem valamit rosszul mértél...
Következő: »»   1232 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem