Fórum témák
» Több friss téma |
Itt vannak 1 ohm-ok (1R): Bővebben: Link. Most gondolj bele, 10 k ohm-nál alig lesz bázisárama annak a böhöm tranyónak.
Tehát azt mondod, hogy ha kicserélem z ellenállásokat akkor jó lesz??
Bocsi be nem jelent meg a válaszod. Tehát belegondolnák én csak az a baj, hogy 40 évvel ezelött tanultam, és azóta nem igazán foglalkoztam vele!
Köszönöm a választ majd a jővő héten keresek ellenállásokat, hétvégén nem igazán lehet találni!
Köszönöm az irányitást!
Megfelelő ellenállást a megfelelő helyre téve müködött is a kisérleti panel! Üdv Morzsika
Sziasztok!
Nekem egy elég érdekes problémám van és nem igazán tudok rájönni mi a gond. Van egy végfokom amit éleszteni szerettem volna, mivel +-35V-ról ment, előkaptam a 53V-os trafóm mivel ekkora feszültségben nincs közép megcsapolásos trafóm. Fogtam, tettem rá egyenirányítást, 2db 5000µF kondit és kiraktam két 5W-os ellenállást, hogy sorba kötve meg tudjam csinálni az ál-szimmetrikus tápot. Kész lettem vele, bekapcsoltam, ahogy a nagy könyvben meg van írva pozitív és negatív oldal között 73V-ot mértem, igen ám de GND és + között 45V-ot, míg - és GND között 25V-ot mértem. Na ez mitől lehet? Az ellenállások szinte halál pontosan egyforma ellenállásúak, így nem értem mitől van ez a jelenség. Gondoltam már arra is hogy az egyik kondi átvezet vagy egyéb hibája van, kimérve ők is rendben vannak. Egyéb ötlet? Valami működő kapcsolást is elfogadnék, a lentebb linkelt feszültség duplázóként viselkedik így nem igazán jó. Bővebben: Link
Kaptam egy ilyen lámpát: http://cgi.ebay.it/2-Ikea-Lack-Expedit-Spot-Led-Lampe-OVP-Schwarz-N...250784
A lámpa cimkéjére ez van írva: TYPE: B0612 LACK 3,5 V 350mA, 1W De a tápegységére ennek ellenére ez van írva: Model: ELP03PS PRI: 220-240V~ 50/60HZ 0,06A SEC: Constant current: DC350mA 0,5...10,5V Constant voltage: DC15V I<300mA tc: max. 75C A lámpában egy led van, vele meg egy kondi sorbakötve. Tehát az lenne a krédésem hogy mennyi lehet az élettartama? Mert ha használom akkor a táp is erőteljesen és a led is melegszik. Tehát hány üzemórát bírhat folyamatos üzemben?!
Szia!
Nem inkább egy ellenállás van a LED-el sorbakötve?
Max a tápegységben de ahhoz meg nem értek és nem szedtem szét. A leddel a lámpában egy kondi van csak.
Akkor meg nem sorba, hanem párhuzamosan. Szerintem, mivel ez egy gyári szerelék, nem kell aggódnod az élettartammal kapcsolatban.
Helló!
Segítséget szeretnék kérni táppal kapcsolatban. ez gy riasztóhoz készített táp ami egy akkumulátort is tölt. elvileg 13,6 re kell beállítani, a probléma az, hogy van rajt egy akksi, egy ház riasztó amin egy 7805-tel csökkenti 5 v-ra az oda kellő feszt, van rajta egy kódzár amiben ismét van egy 7805 és van még 8 mozgásérzékelő és és egy finder relé ami alapon mindig be van húzva.A probléma az hogy ha a rél rajta van akkor a fesz leesik 10 v alá, (gondolom sokat fogyaszt)és a töltőn lévő 12v-os fesz stab is fűt rendesen.a trafó egy telefontáp 16,5v os.Tudnátok nekem segíteni ebben, hogy mi a fő probléma és hogyan lehetne kiküszöbölni?
Hello!
A lényeg, hogy a töltőáram nagyobb legyen, mint a készülék összfogyasztása. Ekkor a feszültség nem eshet le. Az LM-es töltő töltőárama jelenleg 180mA. Ha a készülék fogyasztása ezt meghaladja, nem működik a pufferüzem.. (De célszerű lenne kisebb áramú relét és kapcsolóüzemű 5V-os stabilizátort választani. Akkor nem "füstölne". üdv! proli007
Helló. Rámértem, az egész szerkezet 230mA ,ha a relét ráteszem akkor 310mA.Akkor gondolom a töltőáramot kellene emelnem.AZ Akksi 12v 7.2 Ah. Mekkora árrammal kellene töltenem,mert ha jól tudom akkor az 10%-val, az-az (720mA-rel?)Vagy kevesebb is elég?Persze a relét is kicserélem kisebbre,csak még szét kell néznem milyen is lenne jó.
Az 5v-os kapcsolóüzemű stabit hová kellene raknom, ezt nem értem.CAk a kérdés, hogy ezt a töltést meg tudom oldani ezzel a töltővel, vagy érdemesebb lenne másfajtát rátenni?
Sziasztok!
van nekem egy siemens FW 7225 tápegységem. gyári adatok szerint 6.6V 1A a cucc. Felhasználnám ledek meghajtására (konyhapult világítás) de van kis furcsaság vele, amit nem vágok. 3 drót jön ki belőle a dc oldalon: barna, fehér és piros. barna talán a test, ehhez a pirossal mérve 7,35 voltot, a fehérhez 4.5 voltot tudok mérni. hol lehet a 6.6 volt? vagy ezt hogy kell értelmezni? tudtok segíteni? ha lehet az összes áramra lenne szükségem. köszi előre is!
Szia!
Ez valami mobiltelefon-töltő. Használj inkább egy alapkivitelű DC-adapert.
köszi, de ezt akarnám felhasználni, me ez ingyé van. ha nem lehet, az egy másik történet... lesz...
Az a 7,3V lesz a 6,6V. Terheld meg valamilyen fogyasztóval és máris lejjebb esik a feszültség.
Szia!
A tápodnak CC és CV (áram- és feszültséggenerátoros) üzemmódja is van, ezért vannak rajta az első ránézésre fura adatok. Mivel az előbbi üzemmód maximális árama pont 350mA, így nyugodtan használhatod az adott installációban, mivel így biztosan nem léped túl a LED-ed határadatait. Mondjuk ha esetleg nagyon melegedne a LED (>45-50°C), akkor lehetséges, hogy gyárilag elégtelen a hűtése, ami rövidebb élettartamhoz vezet.
Hello!
- A 10%-os töltőáram nem kötelező, általában normál feltöltésnél ennyi szokott lenni az ajánlott érték. - De ez itt nem töltés, hanem pufferüzem. Ott csak az az előírás, hogy a feszültség nem lehet több, mint 13,6V (de rá van írva az aksira) a töltőáramnak, meg csak annyinak kell minimálisan lenni, mint amekkora az aksi önkisütési árama. (0,5..2%). Tehát ha a töltőáram cseppet is több mint a fogyasztása a készüléknek, az aksi már nem tud lemerülni. - Tekintve, hogy nálad a maximális fogyasztás jelenleg 310mA, ha a töltőáram 320mA, akkor már megfelelő az üzemmód. De ha pld. a töltő 500mA-el tud tölteni, akkor sincsen baj, mert a töltésre relé húzása esetén is 190mA többletáram jut. - De ha a fogyasztó egyáltalán nincs az aksin, akkor is az így maradt 500mA töltőáram, akkor sem több, mint a 10%-nak megfelelő 720mA-es töltés. - Tehát gond egy szál sem, túltölteni sem tudja, ha 13,6V-nál az LM lekorlátozza a feszültséget, így a töltőáram ezen a feszültségen pont akkorára fog beállni, mint amekkora az aksi önkisülési árama. Akár lesz fogyasztó bekapcsolva, akár nem. - A többlet 190mA töltőáramnak csak ott van jelentősége, hogy hálózat kimaradás esetén, mikorra tudja feltölteni az aksit a töltő. De ha ez rövid, akkor nem sok jelentősége van ennek sem. - Azt azért tudni kell, hogy a puffer üzem nem garantálja az aksi maximális élettartamát, és a 13,6V feszültség mellett, az aksi nem képes leadni a névleges kapacitását. (Ha jól emlékszem csak a 60%-át). De így is 310mA terhelés mellett (töltés nélkül) még kb. 14 órát képes működtetni a rendszert. Ha ez megfelelő számodra, akkor már kész is.. - A kapcsolóüzemű tápot, a normál 7805 stabik helyett ajánlottam, mert ott a legnagyobb a veszteség. De ha a terhelés így is megfelelő, nem kel vele foglalkozni.. Tehát a 317 megfelelő a feladatra. Remélem így ezzel kiegészítéssel, már átlátod az egész működést. üdv! proli007
Hello!
Van egy elektromos rollerem és elszállt a töltőm. Venni elég drága lenne, szeretném kideríteni mi mehetett benne tönkre. Látható égésnyom nincs. Van valakinek ötlete mi lehet a baja? Az történt, hogy a motorvezérlőt bekötöttem. A töltő rá volt dugva a rollerre, de nem volt bedugva a 220Vba. Amikor rádugtam a motorvezérlő töltőkimenetét, akkor elkezdett szikrázni. Sajnos mire le tudtam kapni az akksikat eltelt 2-3 másodperc (naná, hogy ilyenkor szorul be a csati) és a töltőből kellemes füst távozott. Szerintem a töltő csatlakozónak fordítva volt megadva a polaritása, én erre tudok gondolni. Van valakinek ötlete mit ellenőrizzek? http://kepfeltoltes.hu/110313/DSCF0400_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szia!
Nézd meg a forrasztási oldalt, hátha ott látszik égésnyom.
Hali!
Nem, sajnos ott is teljesen tiszta minden. Akkor nem tudok mit tenni? Nyilván egyesével végigpróbálgatni nincs sok értelme.... Vehetek másikat?
De a füst meg a szikra csak kijött valahonnan, nem?
Hát én is ebben bíztam, de nem léátok sehol sem égésnyomokat. Ahogy a fotón látszik, ilyen szép a forrasztás oldala is, csak éppen nem működik.
Szemrevételezés mellett mi lehet ami kiéghet? Ha fordítva kapja az akkukról a feszültséget?
Köszi a segíséget, sokat segíettél.
Hello!
Meglett a gond "leégett" töltővel. Ilyet én még nem láttam, gondoltam hátha segít valakinek később. A nyák forrasztási oldalán, egy relatíve hosszabb NYÁK csík (nem tudom hogy hívják, azt ami a nyákból megmarad maratás után és vezeti az áramot), szóval egy ilyen hosszabb csíkból hiányzott kb 3 mm. Egyszerűen eltűnt. Talán a melegedés miatt, vagy nem tudom. Nehezen lehetett észrevenni, mert alatta a lap színe nagyon hasonlított a csík színére, nem volt feltűnő. Egy vezetékdarabbot beforrasztottam a hiányzó szakaszra, azóta úgy fest működik a töltő. Mindenesetre köszönöm a segítséget, ha nem említed, akkor nem keresgélek ennyit a forrasztott oldalon.
Az a fólacsík volt a kimenet biztosítéka. Szerencsés kimenetelű baleset volt.
Szia!
De mit jelent az, hogy zajos? Sistereg, vagy zúg?
Szia.
Nem brumm..nem súg nem búg semmi ilyesmi ez más,nem tudom megmérni de szerintem az IC-ben keletkezhet.Csak baromi érzékeny hangládánál hallatszik ki az a hülye zaj belőle alig hallható de elrontja szerintem a hangképet mert a labortápomról meg gyönyörűen szól(abban meg 723-as van).Nem a rendszerem többi részéből jön mert teszteltem elég sok összetevővel és mindig ezt hoztam ki ludasnak.Ezért gondoltam,hogy reformálni kéne a tápot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |