Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A PIC az egy mikrokontroller. Ilyen eszkozok vannak szinte mindenhol, szinte az osszes elektronikai eszkozben manapsag, kezdve a kavefozotol a kerekpar computeren es riaszto berendezeseken keresztul gepjarmu elektronikaig szinte mindenben. Keves olyan dolog van ami nem oldhato meg ilyenekkel.
Amugy van egy PIC Kezdoknek rovat, abban erdemes elindulni, mert itt leginkabb halado kerdeseket szoktunk megbeszelni (legtobben innen olvassak azt a rovatot is es segitenek is a kezdoknek az elso lepesekben).
Azért ez a reflektorvezérlés nem épp kezdőknek való feladat. Ráadásul a problémának csak az egyik fele a programozás, a reflektorbeállítás elvi ill. gyakorlati megvalósítása szintén nem egyszerű; kísérletezésre és tesztekre van szükség, s nem árt némi ezirányú ismeret/tapasztalat sem.
Bővebben: Link
Ha jól látom ehhez is van, máshol pk3-at látok, 2 féle verzióban, ott nem tudom mi a különbség. Köszönöm az irodalmakat is.
A ChiCAD oldalán megtalálható a választéklista. A Microchip oldalán pedig megtekinthető, hogy melyik mit tud (felhasználói kézikönyv, kapcsolási rajz, mintaprogramok), milyen mikrovezérlőt támogat. Van, amelyikben cserélhető a mikrovezérlő, s van, amelyikben nem.
A PG.... kódjelűek a csak programozó/nyomkereső készüléket tartalmazó csomagok. A DV.... jelűek ún. Kit-ek, amiben programozó és demókártya is van (ilyet linkeltél be, DV164120). A DM... jelúek csak demókártyák, programozó nem jár hozzá.
Köszönöm szépen, így már minden világos,
a DV164131 kell nekem ![]()
Mármint ez?
Nem rossz, csak tudjál róla, hogy ez a demókártya olyan PIC18 mikrovezérlőt tartalmaz, ami 3,3 V-os tápfeszültségű és jelszintű. Ha illeszteni akarsz hozzá valami külső elektronikát, akkor ezt figyelembe kell venni (van, amihez direkt jól jön, van, amihez direkt nem). SD kártyához, Ethernet vezérlőhöz pl. jól passzol...
Gyanús, ebben PIC18F45K20 van, de amúgy a kép ua-nak tűnik. Köszönöm a figyelmeztetést, mindig adatlappal szoktam itthon kezdeni
![]() 3,3V nagyon jó lesz nekem ahhoz, hogy megtanuljam az alapokat pl. ledekkel. Idézet: Hát persze, hogy az! Mi más volna?„ebben PIC18F45K20 van” A Kónya-könyv erre a kártyára adaptált mintapéldáit is letölteheted.
Megszívatott a fórum automata linkelése
![]() Letöltöttem néhány dolgot, hasznos lesz.
Hali!
dsPIC33-ast szeretnék C-ben programozni. Amit letöltöttem hozzá compilert abban nincs szó se makrókról, vagy hogy hogyan érhetem el a perifériákat stb. semmiről. C32 compiler helpjében meg minden ilyet megtaláltam. A kérdésem az lenne hogy használhatom-e az ott leírtakat, annak ellenére hogy más compilert fogok használni?
Sziasztok, tudtok nekem olyan PIC-et javasolni, ami hardveresen 2db PWM vezérlőt tartalmaz. (És esetleg még I2C-t is tud. (16F-es szériából kellene valami, mivel eddig azokkal foglalkoztam.) Annyit kell megcsinálnom, hogy I2C-n kommunikálok egy másik vezérlővel és a vett utasítások alapján vezérelni a 2 motort.
![]() Idézet: Akkor nagyon ajánlom a honlapomon a PIC-kwik projekt-et! A PIC24HJ-re leírtak a dsPIC33 sorozatra is érvényesek. Az általam részben lefordított programok, vagy a www.reesemicro.com címen található angol nyelvű eredeti példaprogramok és a támogatói programkönyvtár mutatnak néhány hasznos fogást. „dsPIC33-ast szeretnék C-ben programozni.”
Szia!
16F88x, 16F87xA, ...
Kérdésem a következő lenne: Van lehetőség az i2c port portjainak futás közbeni újradefiniálására? Sajnos feszt cimzési problémákba ütközök, RTC és EEPROM IC-k összegabalyodnak, hiába cimzem őket. Hőmérséklet érzékelők IC-k is vannak a porton azokkal nincs gond, de a másik kettőből sajnos csak egyet tudok használni.
PCW-C kód érdekelne, amennyiben ez lehetséges. Köszönöm!
Szia!
A probléma forrása az, hogy mind az RTC, mind az EEPROM memóriaként kezelődik az I2C címkiosztásában (0x9X címen vannak). Az chipeken az A2, A1, A0 kivezetések a címek kiosztására szolgálnak. A címtartományt úgy kell kiosztani, hogy a chipek címe egyedi legyen. Az RTC-knél sajnos kevesebb láb áll rendelkezésre (pl. csak az A0), a 64K -nál nagyobb kapacitású EEProm-oknál pegig vagy az A0 vagy az A2 nem használható. pl. PCF8583 RTC: A0= L - címe: 0x90-0x91 24FC512 EEPom: A2= L, A1=L, A0=H - címe: 0x92-0x93 Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a nagyobb kapacitácú EEProm-oknak két byte-os Word address-t kell küldeni, míg az RTC-knek és a hőmérséklet szenzoroknak csak egyet (típusonkén eltérő lehet a címek száma).
Szia! Igen én ezt tudom. Fizikailag lehetetlen külön cimre tenni őket. De miért nem lehet 1 picen több i2c portot definiálni? Végülis csak 2 láb kell hozzá... Gondoltam olyanokra is, hogy a tápot ki be kapcsolom az EEPROM IC-n, de az meg az egész i2c portot megbolonditotta. Vagy pic-pic kommunikációt kell alkalmaznom, hogy 2db i2c buszom legyen?
Melyik típusokról val szó?
Megtehető, hogy több I2C vonalat csinálsz egy pic -en: - Programozottan (bit bang), - Olyan pic -et felhasználni, amiben több (M)SSI illesztő van.
Ebben igazad van, azonban ugy gondoltam, hogy ha PIC-el szeretne valaki vezerelni a reflektorait, akkor nyilvan meg kell tanulnia a PIC-et programozni ill az elektronikai oldalat is el kell sajatitania. Ezek nelkul nem fog menni,
Köszönöm, mindkettőtöknek.
![]()
Csinalhatsz olyat is, hogy a chip selectet a PIC labaval huzogatod hol fel hol le -- magyaran mikor az egyik kivalasztott eszkozt szeretned cimezni, akkor annak az egyik selectorat felhuzod, azzal az az eszkoz lesz az X cimen elerheto, majd elkezded a kommunikaciot.
Énnemnagyon szoktam találkozni I2C-s cuccoknál chip select lábbal
![]()
Én se. De a kérdés nem ez, hanem az, hogy miként lehetne futásidőben kijelölni az SDA, SCL pineket... KÉRDŐJEL
![]() Idézet: „Énnemnagyon szoktam találkozni I2C-s cuccoknál chip select lábbal” Pl 24xx512-nel az A0, A1 es A2 labakkal lehet kivalasztani a chip cimet. Legtobbszor ugye ezeket a labakat statikusan fel vagy lehuzzuk, de lehetoseg van ra, hogy a kontrollerbol huzogassuk fel vagy le. Idézet: „The A0, A1 and A2 inputs are used by the 24XX512 for multiple device operations. The logic levels on these inputs are compared with the corresponding bits in the slave address. The chip is selected if the compare is true. Up to eight devices may be connected to the same bus by using different Chip Select bit combinations.” Pl mindegyik EEPROM alap ertelmezesben 0x90 cimen van. mert ugye A0..A2 labak le vannak huzva, A1 es A2 statikusan, A0 labak pedig dinamikusan a PIC altal. Mikor az 5-os EEPROM-al akarok beszelni, akkor egyszeruen felhuzom annak az A0-as labat, igy az 0x92 cimet kap, es ezen kommunikalok vele. Mikor a 3-as kell nekem, akkor az 5-os A0-as cimet lehuzom es a 3-as A0-s cimet huzom fel es kommunikalok azzal a 0x92-es cimen es igy tovabb... Magyaran azt a labat ugy hasznalom, mint chip select-et.
1. Szoftveres I2C kezeléssel
2. Van sok olyan PIC (pl. PIC18F45J10), amiben két MSSP egység van. 3. Van olyan IC, ami szeparálhatóvá teszi (szegmentálja az I2C buszt. Pl. az NXP PCA9516A chipje 5 csatornás I2C busz HUB-ként használható.
Kérdés hogy mi okozza az összegabalyodást.
Pontosan milyen (és mennyi) eszközök vannak felfűzve az I2C buszra, és hogyan vannak beállítva a címeik? Hány bites címzést használsz? Nem ártana egy kapcsrajz vagy blokkvázlat...
Hello!
PIC16f88-as kontroller rb0-as lábát szeretném vezérleni egy gombbal. A gombot sok lábbal kipróbáltam és mindegyikkel működött kivéve ezzel. Valami megszakítás félére gyanakszom. Olyan, mintha végig 0-t kapna a rb0, pedig csak gombnyomásra kéne 0-t kapnia. Mi lehet a baj? A választ előre is köszönöm.
Megszakítás tiltva van?
CCP1 tiltva van? Gondolom a láb fel van húzva ellenállással magas szintre...
Így állítottam be:
intcon = %00000000 ccp1con = %00000000 (mikroBasic-et használok) Idézet: „Olyan, mintha végig 0-t kapna a rb0” Ez utalhat hardver hibára. Mérd ki első körben, hogy milyen feszültség van az rb0 bemeneten. |
Bejelentkezés
Hirdetés |