Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1235 / 3997
(#) anagma válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Milyen a "sima" kondenzátor?Az elkót általában a kapacitás értéke miatt nehéz helyettesíteni szerintem.
(#) krisztianAMG válasza anagma hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ehhez a kapcsoláshoz nem kaptam 2,2µF kondenzátort csak ELKO-t. Megoldható az elektrolitokkal is?
(#) blackdog válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A rajzon fólia kondi van. Helyettesítheted elkóval. Nem tudom mi ez a kapcsolás. Bizonyos zavarok léphetnek fel.
(#) blackdog hozzászólása Márc 11, 2011 /

Sziasztok!

Nekem is had legyen egy lüke kérdésem. Remélem jön rá válasz.
Van egy ilyen zümmerem. Ezzel csak az a bajom, hogy már 0,6V-nál elkezd halkan szólni.
Lehet valahogy korlátozni, hogy csak 1V felett szóljon, de ott nagyon?
(#) David.zsombor válasza blackdog hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Zener dióda?Bővebben: Link Ha meg azt akarod hogy nagyon szóljon akkor a zenert egy tranyó bázisára teszed és azzal kapcsolod a bemenetet.
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Szerintem köss vele sorba 2-3-4 diódát, persze olyat, ami bírja az adott áramfelvételt.
(#) rascal válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Köszönöm a leírásokat!
(#) jdani hozzászólása Márc 11, 2011 /

Helló. Kérdésem az lenne, hogyan kössem be a zener diódát. Van egy stabilizátorom, 7805, de volt már rá példa hogy a kimenetén több is megjelent, akár 7-8 stb. biztonságból szeretnék betenni egy 5,1Vos zener diódát, ha mégis több áramot engedne át a stabilizátor, a dióda még mindig csak 5Vot engedjen.
(#) nagy_david1 válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Szia!

Én nem igazán tudom mi lehet a te 7805-ös alkatrészeddel de ami jelenséget leírsz az érdekes. Most vagy tönkrement vagy valamit te kötöttél be rosszúl. Ezeknél a jószágoknál szerintem stabilabb nem is létezik, legalább is nekem még egyel se volt probléma és szerintem másnak sem. Próbáld meg mindenek előtt egy új darabbal szerintem.
(#) David.zsombor válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

És úgy mérd a feszt hogy terhelve van az áramkör!
(#) jdani válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

PIC volt rákötve, és ahogy Volt rajta egy LED. Ahogy tekertem feljebb az áramot, úgy ment fel a 7805 feszültsége is. Mondjuk ha hűtő nélkül használom, és már forró, akkor is fontos? Vagy ha már szinte tüzel, és már kezd elhalni, akkor a kimenő feszültség 0, vagy annyi amennyi bejön?
(#) David.zsombor válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Csak akkor szabadna melegednie ha kb 24v ról táplálod.Valószínüleg hibás az ic-d.De milyen áramot tekertél föl?

Ha egy PIC-el való leterhelésétől is melegedik akkor biztos a regulátor a hibás. Akkoracska ennyi áramnál a diszipálás, hogy nem igazán szabadna melegednie. Mondjuk nem árt attól még valami bordácska soha. Szerintem mindenképp cseréld a regulátorod mert nekem terheletlenül is tökéletesen tartják a megadott feszültséget.
(#) David.zsombor válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Nekem is.
(#) jdani válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Nem a PICtől melegszik. Egy nagy 4x20as LCD háttérvilágítása kb 150mA fogyaszt. Ettől szépen melegszik, de sajna hűtőborda nem fér el, amúgy is pici zárt doboz. Ezt nem tudom hogy meddig bírná úgy károsodás nélkül. Az LCD háttérvilágítása PWN regulátorról működik, így levehetem a háttérvilágítás terhelését 50mA is, nade ha szükség lenne nagyobb fényre, nem tudom meddig bírná.

Áruld el légyszives a regulátor mekkora feszültséget kap? Mellesleg ezek elpusztíthatatlan darabok, mivel minden védelemmel el vannak látva. Csak az elektrosztatikus töltések vagy hibás bekötés végezhet velük, esetleg forrasztáskor való túlhevítés.
(#) jdani hozzászólása Márc 11, 2011 /

12Vról megyen, motorkába van.

Ez azt jelenti, hogy kb. 1W-ot el kell fűteni, ami azért már valóban sok lehet annak a toknak magára. Szerintem próbáld meg amit én. Egy vastagabb aluminium lapból méretre vágsz egy olyan bordát ami még valahogy befér. Még ha ki is bírná anélkül, hogy a hővédelem és miegymás bekapcsolna, nem tudom mennyire lenne jó dolog hosszú távon egy 100-120 fokos alkatrész. Csak azért ne felejts el a sarki zöltségesnél egy újat venni, amiben megbízhatsz, nem úgy mint a mostaniban.

Vetem egy 7805-öt, ami 2A bír, az nem melegedne ennyire? van itthon egy rakattal ST 7805, nagyban gondolkodok.

Az biztos, hogy az előződ hibás. Nem tudom eldönteni, hogy a hibából adódóan melegedett ennyire vagy nem. Amúgy az az 1W az sok akármilyen IC is legyen ami áteresztős és nem kapcsolóüzemű. Nekem eddig csak UA és LM szériám volt. Az ST-t nem próbáltam. Szerintem sok különbség közöttük nincsen. Bordára itt szükség lesz sajnos. Nem azért melegednek ezek mert a határaikat súrolod. Az 1.5-2A az nagyon messze van a te 150mA-hez képest. Egyszerűen akármit betehetsz, az 1W az 1W marad.

Érdemes oda rakni?

DSC05289.JPG

Igen. Vannak kicsi lemezből vágott bordák. Ahogy látom még magasságban be is fér a tekercsedhez viszonyítva, főleg ha az IC-t a bordába beleteszed és így a lemezek előre fognak nézni a helytakarékosság végett. pl1 pl2 pl3
u.i: azért én azt a fehér vezetéket máshol vinném el, ami a 3 láb alatt átfut. Jártam meg már, hogy a lábak felmelegedtek és a szigetelést megolvasztották.
(#) kobold válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ha nagy az eldisszipálandó teljesítmény, és kevés a hely, érdemesebb volna low-drop stabilizátort beépíteni. Az átlag 78xx szérián kb. 2V esik, a low-drop kivitelűeken pedig a negyede, 500 mV körül, így negyedére esik a leadandó, elvezetendő hőmennyiség is. Hiába teszel bele 2 A-es áteresztőképességű darabokat, ha a hőteljesítmény nem változik, és az elvonó felület is ugyanaz.
Valami ilyesmi bordának sem lenne helye?
(#) jdani válasza kobold hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Milyen az a Low drop? Meglátom, lehet odataposok egy bordát
(#) proli007 válasza kobold hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Hello!
A Low drop-nak csak akkor van értelme, ha a bementi feszültséget csökkenteni tudja. Különben tök mindegy milyen ugyan annyit disszipál. De a megvilágítást működtethette volna egy ellenálláson keresztül, akkor nem kell a stabinak fűtenie. (Persze az ellenállás, ugyan annyit fog elfűteni..)
üdv! proli007
(#) Zsora válasza jdani hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A kis feszültségesésű soros stabilizátor itt mit sem ér.
De mit szólnál esetleg egy kapcsolóüzemű táphoz?
(#) nagy_david1 válasza Zsora hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Akkoracska helyre? Mondjuk az SMD csodákra képes. Én még mindig a bordát vagy proli007 ötletét javaslom.
(#) adamisbalint hozzászólása Márc 12, 2011 /

Sziasztok
Van egy 12V 1A-s tápegységem, melyet szeretnék szabályozhatóvá tenni.
Nincs valami olyan kapcsolás, amelyiket rá kell csak kötni a kivezetésekre és akkor egy potméterrel tudam a feszültséget 0-12V-ig szabályozni?
Az áramerősséget nem akarom változtatni.
ab
(#) dudzsi válasza adamisbalint hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Szia! Neked LM317 kell. Néz körül a forumtémák közt és találsz irásokat róla. Pl ITT.
(#) nagy_david1 válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Sziasztok!

Csak az LM317-el az a baj, hogy 1.5-9 V között lehet vele szabályozni. Persze kiegészíthető, hogy 0-tól is lehessen de 9V felé sose fogsz jutni terheléssel együtt.
Következő: »»   1235 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem