Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Lehet hülyeséget kérdezek de nekem lényeg az h hangos legyen és igy muszáj a mélyhez hangváltó? Csak nem szólhat olyan rosszul váltó nélkül.
Ha az a cél, hogy középen kiabáljon, akkor nem kell szűrni feltétlenül. De csillapítás nélkül, vagy kevesebb csillapítással a magas terhelhetősége is lecsökken.
A DTF furkálása csak a rezonancia pontot viszi lejjebb, 1k környékén hat, talán 2-300Hz-el mélyebben váltható lesz, más nem nagyon történik. Verziótól függ, de ha eredetileg haldoklott a felső oktávban, akkor utána is fog.
A 6,8u kicsit sok az imp. kompenzálásba, a magasnál meg hiányzik a szint illesztés, el kell venni, legalább 2-3dB-t a hangnyomásából, hogy az M21-hez közelítsen. A csöves, ha kimenőtrafós, akkor az alacsony DF miatt biztosan kiemel mélyben és emelkedő impedanciaértékeknél.
Értem de a magas elé raknék váltót.
Igen, de ha egyenes átvitel a cél, akkor a magas hangnyomásából nem, vagy nem sokat lehet csillapítani a mélyközép 103dB@1W középtartománybeli érzékenysége miatt.
De akkor a magast hogy lehet kis mértékben csillapítani?
Soros ellenállással, esetleg izzós védelemmel.
Fejtsd ki légyszíves bővebben ha lehet.
Igazából nem nagyon lehet bővebben kifejteni, magashsszel soros ellenállás vagy izzó, mindkettő csökkent valamennyit a hangszóróra jutó teljesítményen.
OK ok megértettem köszi mindent.
Ha nem szűröd a mélyet, akkor olyan 3,3R körüli értékre lesz szükséged a magas előtt így első ránézésre. Persze az sem mindegy, hogy melyik magasat választod.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy mélyládát, és kinéztem magamnak egy SAL AHX 3040 típusú 30 cm-es átmérőjű hangszórót. A ládát amolyan otthonra meg autóba is tervezném. Találtam hozzá hivatalos SAL mélyláda tervet, az alapján szeretném elkészíteni. Volt valakinek már ilyen típusú hangszórója és tudnátok mondani véleményt? Előre is köszönöm!
Lemértem a doboz impedancia menetét. Csatolom. Pontos belső méretek: 50x50x30 (75L), reflexnyílás: 8.5x8.5 négyzet alakú nyílás, hossz: 22cm. Hangszóró: Ha-31-421. Ha jól látom, akkor 32Hz környékére van hangolva? Ez megfelelő, vagy változtatni kellene valamin? Ez az a doboz, amit kicsit lehet terhelni csak, mert a 30-40Hz-es mélyek miatt bekopog a hangszóró. Csatolok még egy képet, amin látható, hogy a hangszóró és a reflexnyílás egymással szemben van, és köztük csak pár cm hely van. Köszönöm a választ!
Erre én nem mondanék pontos hangolási frekvenciát, mélyben szinte semmi nem látszik belőle.
Amit elsőre gondolok, hogy a cső jósága nagyon alacsony, és emiatt nem érvényesül eléggé a hatása, nem csökken számottevően a kitérés hangolás körül. Csillapítóanyag van benne? A cső végétől pedig legalább a torkolati tényezővel egyező távolságot tartani kell.
De akkor nem lesz baja a magasnak hanem hangváltóval csökkentem az érzékenységét? Mert akkor elvileg kap mélyet is nem csak magasat.
A szűrőn kívül kell még a soros ellenállás. Mivel előbbi nem változtat a hangnyomáson, csak levág egy adott tartományt.
Értem egyébként az nagy baj lenne ha érzékenyebb lenne a mély mint a magas?
A cső jóságát tudnám valahogy növelni? Növelni, csökkenteni tudom a méretét. Melyik lenne az előnyösebb? Szeretném azt a helyzetet elérni, hogy 30Hz-nél a nyílás szóljon, a hangszóró pedig alig mozogjon, ebben az esetben számomra elég "ideális" lenne a mélyláda. Csillapító anyag csak minimális van bent. Ha jól megtömném, javulna valami? Mérni tudok (ha szebb képek kellenek, akkor pár szóban mondd el, hogyan mérjek, Spectalab és Méricske rendelkezésre áll). Észrevétel, hogy ha befogom a reflexnyílást, akkor a bal oldali púp még jobban balra mozdul, hátha jelent ez valamit. Esetleg, ha áthelyezném a nyílást oldalra, számítana valamit? Most ugyebár a hangszóró mögött van egyből.
Csillapítóanyag egyáltalán nem kell, a 8,5*8,5cm nem olyan rossz, de minél nagyobb a nyílás felülete, annál magasabb a cső jósága.
A mérés kicsit zajos, ezt kellene valahogy megszüntetni, konkrét javaslatot nem tudok, nem ismerem az adott rendszert. Ha betömöd a csövet, csak egy impedanciacsúcsnak szabad látszódni, mint zárt doboznál. Ha nem így lenne, akkor valahol még rés van a dobozon, ez is ronthatja a cső jóságát, mint ahogy az is, ha a cső belső nyílásánál nem hagysz el legalább a torkolati tényezővel megegyező távolságot.
Nekem nem, én nem hallgatom. Legfeljebb utólag ki EQ-zod.
Van egy külön EQ.zerem akkor ezzel működni fog. Köszi mindet sokat segítettél.
Ha kitömném a dobozt, akkor nem azt érném el, hogy csökkenne a belső térfogat, tehát nőne a hangolási frekvencia, ergo nem menne le olyan mélyre?
Mondjuk attól függ mivel tömöd ki. Ha homokkal, akkor ilyesmi történne. Bár azt csak feltölteni kell.
Marosi jó lesz?
Kipróbáltam kisebb dobozzal javult a közép és dinamika de a mély elég szépen eltünt. Váltó: mély adott magas 4,7u (illesztést nem tudom mert szerintem valójában nem érzékenyebb a mélynél!) Így kb jó lehet a keresztezési freki?
Egy barátomnak is ez a mély van tip. szerint, de már külsőre is más: Enyém textil, míg az övé papír porvédős. Dobozban a különbség: az övé befelé szűkül, ezáltal mélyebb. Magas Vifa titán dóm. Simán leszólja az enyémet! A dobozt elvileg a H&T-ás méretezés alapján számolta.
Nekem mindegy, csak a térfogatból vegyen el.
A csillapító anyagnak (akusztikai vatta) van olyan tulajdonsága ,hogy lassabban terjed benne a hang ,így később éri el a doboz oldalát ezért bizonyos tulajdonságai úgy hatnak mintha növelnénk a doboztérfogatot. Egyes tervezési szempontok ezt figyelembe veszik mint "virtuális térfogatnövelés".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |