Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Lapozás: OK   6 / 15
(#) zoli_varga hozzászólása Júl 25, 2010 /

Üdv nektek!

Csak beugrottam a fórumra de mindjárt jött is a gondolat.
Vannak az úgynevezett standby killer vagy strom (jól írtam!) stop nevű készülékek amik bizonyos fogysztás alatt kikapcsolnak, a bekapcsolás nyomógomb inrfa gsm és egyéb módon történhet.
Na mármost nekem is kéne egy a géphez ami lekapcsol ha az áramfelvétel lecsökken pl 10W-ra.
Az olcsó ötlet:
Egy reed relére megtekert mcu vezetéken átfolyó áram mágneses tere a reed relét meghúzza, ha kicsi az átfolyó áram elejt a relé és megszakad az áramkör. Természetesen nem a reeden keresztül történik a gép táplálása. Szerintetek mennyire pontosan lehet meghatározni a kikapcsolási áramot mert a normál teljesítmény 30 és 3000 W között változna.

Ja és megnéztem a boltok kínálatát 4000 ft körül kezdődik a legolcsóbb. Ami nekem kéne az olyan 10k fölött kezdődik.
(#) Mashioka válasza hapro hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

http://logotech.hu/index.php?module=termekek⊂=termekek.php&ak...030302

Szerintem ha valaki hangváltózik, egy darab vasat nem szabad a kezünkbe venni, meg millió program, munkaóra. Ennyi pénzért a "drótot" nem kapni meg...
(#) bladzser2 hozzászólása Szept 25, 2010 /

Hangváltót készítek/(nék)

Számoltam, és tekercs induktivitásra kijött nekem13,5mH lehetséges ez? Én kicsit sokallom.
A frekvencia, ami alatt át kell engedni az 200Hz, a Z értéke pedig 12 Ohm.
L=225*Z/f
C-re pedig nekem kijött 46,88uF
C=112500/f*Z

150W-ra lenne a tekercs tervezve. 0,8mm-es huzalból jó ha tekerem?

12dB/okt a hangváltó.
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

A 0,8mm nem lesz befutó, meg légmagosként ekkora értéket sosem fogsz normálisan megoldani, mindenképp ferrites kell. Viszont én 10mH fölött nem tudok jó áron beszerezhető alkatrészről (10mH/1,0 orsó ferritmagos induktivitás a H2000-nél volt év elején, úgy emlékszem, 2000,-Ft-ért).

A 200Hz-es töréspont 12R lezárásnál megoldható szerintem a 10mH-vel is, csak 47µF helyett (68u + 4,7R) kell a szűrőbe.
(#) bladzser2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Én légmagos tekercsben gondolkoztam

Ahogy számoltam 360 menet 12cm-es átmérőre 15mH-ad. Ezer mester újságból vettem az infót.

Akkor légmagos tekerccsel ez nekem nem fog sikerülni? Pedig a somogyis hangváltók is légmagosak

Jó, hát az más kérdés, a SAL hangváltók amellett h. tartalmaznak légmagos tekercset használhatatlanok is. Ne ehhez viszonyítsd.

0,8 huzallal légmagos tekercsként már a 820uH-hez is ~0,7ohm soros ellenállás tartozik, 13,5mH-nél ez ~10-11 ohm körül lenne, szóval a bemenőteljesítmény nagy részét a hangváltó fűtené el. Ezzel szemben a ferritesnél a 10mH 0,5 ohm egyenáramú soros ellenállással párosul. Nagyon nem mindegy.
(#) bladzser2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Nekem aztmondta szakma tanárom hogy ne használjak semmi vasmagot meg ilyeneket. Én értettem volna férre vagy ez a ferrites dolog más.

Ez a mnagy ellenállás ismerős, csináltam már egyszer ilyen tekercset 0,8 ohm helyett lett 8 ohm.

Most normálisan meg akarnám csinálni
(#) mex válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Mindenképp ferritmagos legyen, előttem már leírták milyen veszteséges lenne a légmagos tekercs ilyen induktivitásérték mellett, ha 0.8 huzalból tekernéd.
(#) bladzser2 válasza mex hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Mutatnál nekem ferritmagot ami az elképzelésemhez jólenne? Igazából sosem tekertem még hangváltót, de trafót már vagy 50-et :yes: Gondolom különbség nem sok van, menetet menetmellé, stb-stb, de azt hogy milyen huzat meg mire azt jó lenne tudnom.
Tudtok nekem segíteni ?
(#) mex válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Nagyméretű fazékmagra, illetve egy fél fazékmagra kellene tekerned, de kellene hozzá egy induktivitásmérő is, mert fél fazékra számolni nem tudsz.A téma képei közt van fazékmag, az egyik korábbi hozzászólásom csat...aként.

Csak akkor jó, ha tudsz induktivitást mérni. Amit említettem hasonlóan néz ki: Bővebben: Link

Rosszabb esetben lemezelt vasra is lehet induktivitást tekerni, az is egy lehetőség.
(#) shalafi.66 válasza mex hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Inkább az orsó ferritmag. Fazéknál elég korlátozott a max. áram, még akkor is, ha hagysz légrést, ha meg csak a felét használod, nem elég hatékony, és csévetest is kell hozzá. Az itthon beszerezhető ferrit-fazékmagokra nem tekerhető 5,1mH-től sokkal több biztonsággal, és az is csak 0,8-as huzalból. A képen az első: Bővebben: Link
(#) mex válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Orsómagot be lehet szerezni?
(#) bladzser2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

induktivitás márásre jó a hangkártya, vagy vegyek tizenezerforintokért induktivitás mérőt? PIC programozásban még nem vagyok annyira jártas.

Esetleg egy weboldalt tudnál mutatni, ahol vannak ilyen ferrit magok, kíváncsilennék az árára is?
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Hááát, elvileg jó lehet, de majd ellenőriznem kell, hogy az olcsó ingyenes mérőprogrammal mennyire pontos, azzal még nem próbáltam, és mivel alig kalibrál, nem sok reményt fűzök hozzá.

Tali Bt. Vác, a legnagyobb orsó ferrit amire ráfér a 10mH 1,0-ás huzalból, olyan 700-750,- pénz emlékeim szerint, így csak akkor éri meg tekergetni, ha van hozzá huzalod.

A ferrit mag még nem is olyan égbekiáltóan drága, de most, hogy már meg kell vennem a műszert is hajjajj. És hogy tudom majd lemérni atekercs induktivitását? Megkaparom a lakkréteget?

Hozzá való műszert honnan tudnék beszerezni, vagy multiméter vegyek?
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Muszáj az első példánynál a végső menetszámot méréssel beállítani, az meg csak úgy pontos, ha a lakkréteg nem áll az utadba.

Lehet digitmultival is, az emlékeim szerint 8k környékén volt régen, meg lehet, hogy a hangkártyás is működőképes.

aha-aha kipróbálom majd a hangkártát, aztán meg látom hogy mi lesz, de ferritet jó lenne még szerezni :/
(#) bladzser2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Kértem tőlük egy árajánlatot.

DR 28x25 264,- Ft / db + Áfa
DR 44x37 666,- Ft / db + Áfa
DR 56x35 778,- Ft / db + Áfa
DR 56x37 699,- Ft / db + Áfa

Nekem melyik lenne ezek közüll a legmegfelelőbb?
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

56*37 szerintem jó, arra fér a legtöbb réz.
(#) bladzser2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Okés. És ha azt megvettem utána akkor hogyan tovább?

Valójában van egy erősítőm, rákötve két subwooferrel (sorosan 4 ohm + 8 ohm). Azt szeretném hogy 200Hz alatt adja ki a hangokat. Nem egészen hangváltásról lenne szó mivel nincs meg a hangszóró magasabb tartományban működő hangszórója.

A hangváltó ígyis fog működni, ha nem kötök rá magas tartománybeli hangszórót?
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Fog, viszont az erősítő kevéssé fogja szeretni. Ha nem szól róla más, csak a mélytartomány, akkor jobb megoldás az aktív szűrés, még az erősítő bemenete előtt.
(#) kirally hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy csináljak 2 mH -s induktivitást? Előre is köszi!
(#) shalafi.66 válasza kirally hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Ha hangsugárzóhoz/váltóhoz kell, akkor érdemesebb megvenni.
(#) helfrih hozzászólása Márc 6, 2011 /

Lenne egy kérdésem,mennyi ennek az induktivitása ha a tekercs,légmagos,tehát vasmag nélkül,3 menet, 0,5mm a rézdrótvastagság,és 5mm átmérője a menetnek.
(#) gg630504 válasza helfrih hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Ha a hossza 3*0,5 = 1,5 mm, közepes átmérője 5+0,5 = 5,5 mm, akkor 63 nH, 68 nH, 84 nH, 87 nH, attól függően, hogy milyen forrásból származó képletet használok.
(#) helfrih válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) sammet hozzászólása Márc 15, 2011 /

Hello mindenkinek!
Olyan problémám lenne hogy kaptam egy tekercsleírást menetszám rétegek átmérő stb.

1.tekercs:
1,3mm vastag huzal
25menet,9réteg,+11 menet
csévetest 24mm átmérőjű,csévetest+rajat a vezetékekkel 47,5mm átmérő
a tekercs hossza 33mm

2.tekercs:ű
0,45mm-es huzal
24menet,3réteg+4menet
cséve átmérő 15mm ,teljes átmérő 18,3mm, tekercs hossza 11,5mm

enni adatom van ezekből ki tudná valaki számolni a tekercsek induktivitását ? pls
Köszönöm!
(#) gaben62 válasza sammet hozzászólására (») Márc 15, 2011 / 1

Ez nem lehet probléma, minek kellene kiszámolni?
Rádugod egy multiméterre, amin van induktivitásmérő és megméred vele, kb.1perc, és pontosan kiírja mH-ben neked.
A számolás tovább tart, ráadásul nem is pontos.
(#) sammet válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

csakazérkellene tudnom mert valaki terve alapján csinálok hangfalat de a tervben ezek az adatok voltak mH érték nélkül
Következő: »»   6 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem