Fórum témák
» Több friss téma |
... erre utal sok forrás az önárnyékoló hatással. Ezt a csúcs fordulatot viszont irodalmi adatok szerint 18-20 m/s-nál éri el. Fék nélkül ide kell a generátor max. teljesítményét számolni, és belegondolni a fellépő rezonanciákba a lapátok környéki turbulenciák miatt. Ismerve a gen. ford./telj. karakterisztikáját kiolvasható, hogy mekkora telj-re számíthatunk a leggyakoribb 4-6 m/s-os szélsebességeknél?
Megbízható képletben nem tudok segíteni. Mint említettem, én áttértem Darrieus-H -ra. Mindenképp számolható, talán valaki tud ilyen forrást.
OK , most mit csináljak? Megépitem a kicsi d1m x 1m magas Lenz2 kerekemet kis 100-200W-os generátorral és tesztelek? Most, hogy igy belegondoltam, nem is hülyeség, mivel legalább tapasztalatokat szerzek. Azért egy kis biztatás jól jönne.
Elvileg igen, de ...
A hatásos felület megtartásával arra kell ügyelni, hogy a számított, vagy átvett méreteket arányosan változtasd (HAWT rotor lapát keresztmetszetek-sugár, VAWT átmérő-magasság-lapátméretek), mert a méretarányok megváltoztatása jelentősen rontja a max. hatásfokot, a hatásfok menetet. A weblapomon (ld. adatlapom) is található VAWT méretek válogatott, a legoptimálisabb hatásfokot biztosító kialakítások. A generátor fordulat/teljesítmény görbélye a PMG-nél laposabb, a szabályozott gerjesztésűnél (Jedlik Ányos elv) meredekebb felfutású az üzemi ford. tartomány elején. A PMG a fordulat növekedésével folyamatosan nagyobb teljesítményt ad (egyre laposodó görbe szerint), míg a gerjesztett egy kritikus üzemi fordulat felett állandó (a gerjesztés szabályzóval behatárolt) teljesítményt ad le. Az utóbbinál ez a teljesítmény-korláthoz tartozó fordulat a felgerjedéshez szükséges minimális ford. 2-3 szorosánál van általában.
Én is tesztelni szeretnék 7végén ha lenne szél, 1,6m széles 1m magasat csinálok. Csinálj teszteket majd segítsük egymást. Ha másban nem akkor,hogy mit ne csinálj
Előző válaszom közben írtad.
A biztatásom a tesztelésre OK! Az első kivett amperecskék örömén jó átesni, de többet az 1 m2-től ne várj!
Már tudom mit fogok esténként csinálni, olvasom az oldaladat. Elég sok a tanulnivaló
Az elvi alapokat én is olvasással kezdtem pár éven át (ha nem is minden este), mégis vannak homályos foltok. Minél többet megtanul az ember, annál inkább rájön, hogy mennyire keveset tud.
Közben mérni, mérni, mérni, mint pl. Laccika!
Most már csak egy gyakorlati tanácsra lenne szükségem, érdemes 12 mágnes 9 tekercs 1mm drót x 120 menetes generátorral + hozzátartozó szélkerékkel kezdenem, vagy inkább nagyobb volumenben gondolkozzak?
Köszönöm válaszotokat
Kinek mi az "érdemes" Én az első kísérleti szélgépemnél rájöttem, hogy ez nem nyereség ,inkább csak hobbi, pláne itt az alföldön ahol szél csak ritkán fúj. Egyenlőre aszinkron generátorral kísérletezek, de valószínű át kell térnem valami másra. Ha megcsinálod a generátorod, örülnék ha megosztanád velünk a tapasztalataid.
Mi a baj az asszinkron generátorral? Kis fordulatút használsz? Automata variátoros áttétellel, vagy direkt hajtással próbálkozol? Mekkora teljesítményű a generátor?
Szia.
Ha már állandómágnesest építesz és függőleges tengelyűt próbáld kihasználni a nagyobb nyomatékot, mondjuk ne direkt a tengelyre építsd a generátort hanem mellé egy külön tengelyre és áttételezd. Próbaképpen egy bicikli váltó is megtenné hogy megtudd mekkora áttételt bír el mekkora szélben. Így nő a fordulatszámod és még gyengébb szélben ís termelgetne.
Üdv! Konkrét tapasztalat annyi,hogy amit eddig csináltam az nem vált be nem volt megfelelő a fordulat, és a nyomaték sem,hogy felgerjedjen a generátor(3~550w 14401/Min). Most szereztem egy háromszáz Wattos 9százas fordulatú motort, és a rotort is nagyobbra csinálom, ha lesznek tapasztalatok mindenképp beszámolok, képeket is teszek majd föl. A tesztek alatt a generátor csillagban már 6százas fordulatnál felgerjedt, így bízom a sikerben.
Lenz2:Bővebben: Link1
1 ft = 30,48 cm. A rajz colban van, 1 col = 25,4 mm. A gyorsjárási tényező (TSR) itt 0,8. Sok kép is van: Bővebben: Link2, Bővebben: Link3
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kis szélgenerátort, de nem áramtermelésre, inkább csak modell jelleggel. A kérdésem a következő: Van egy napelemes lámpából kiszedett áramköröm. AAA , 1.2V , 1600mAh akksit tölt. És ha már nem kap áramot (mert túl sötét van), bekapcsol egy led. Ha a napelem helyére bekötök egy sima DC motort, egy egyenirányítón keresztül (hogy bármerre foroghasson) az úgy működőképes?
Csak félig.
A napelem már egyből a fény érzékelő elem is! Régebbi kivitelűeknél volt külön fotoellenállás. Ne így oldd meg.Hagyd békén a szolárlámpát,csak az akksi vezetéket vezesd ki,és egy külön akksit tölts a géppel,arra kösd a szolár lámpát. Nekem 1éve megyígy egy szolár lámpa! Csak én két akksit kötöttem sorba,2,4V... Még bírja a lámpa,és sokkal erősebb a fénye. Gondoltam maximum elromlik,nagy baj nem lesz belőle. Nem így történt.
Nemrég az unokámnak(vele)készitettem egy kis szélgenerátort,egy autó kazettásmagnóbol kiszedett motorbol,amire egy kb 40 cm rotorátméröjü,3 ágú széllapátot tettem,ami egy öngyujtöböl kiszedett ledet hajt meg.Az egészet egy széna kazal karora tettem,(kb 3,5 méter magas),és szeles esténkét nagyon szépen világit.Azota az unokám megawattos szgenerátorokkal álmodik(csak 11 éves)
Megawattos szélgenerátorokkal álmodik. Most. De fogadni senki sem merne, hogy ha felnő, nem váltja álmát valóra.
Kis dolgokból lesznek a nagyok! Ha az álmaim fele valóra vált volna...! Más! Néhány kép a készülő rotorról, vagyis még csak a lapátokról.
SZUPER Ezt működés közben is látni szeretném. Mennyit vársz tőle?
Ez az én álmaim között is szerepel.
Az a baj, hogy álmunkból néha úgy ébredünk, hogy a meleg kezünk belelóg a hideg bilibe A teljesítményt illetően egy 300w-os aszinkron generátorral akarom párosítani próba képpen. Elvileg nagyobb szélben tudná is .
Üdv! A képen látható Vawt típusú szélgépet szeretnék építeni, a célom az lenne vele hogy a kisebb szeleket is felfogjam vele, vagyis kis szelekben is tudjon kb 50 wattot, és a max kb 200 watt legyen, persze a megfelelő generátorral... Mit gondoltok mekkorát kellene építenem hogy kitudjak venni belőle ekkora teljesítményt? Én 2 méter magas és kb 180cm szélesre gondoltam, ekkora elég lenne?? Esetleg hogy nagy áttétellel célszerű e autó generátort hajtatni vele, mert abból lenne néhány otthon és akkor annyival is kevesebből jönnék ki.
Az általad elképzelt rotor fordulata "kisebb" szelekben, de közepes szélben is 50 1/perc alatt lesz. Ha autógenerátort akarsz hajtani vele minimum 40szeres áttételt kell épiteni a rotor és a generátor közé. Én nem javaslom, sok más is szól az autógenerátor ellen.
Szevasz!
A töprengés elején figyelmedbe ajánlanék egy elég hiteles elemzést (Fig.5 2 lapátos, Fig.6 3 lapátos, Fig.37 hatásfok összehasonlítás) , amely a Savonius rotorról szól, és nem egy három lapátos radiál turbináról, mint a kibökött szélkerék elképzelésed. Persze mindenki saját belátása szerint kisérletezik. Ha már Savonius, én az erdeti szabadalom szerintit választanám. A gk. töltő végleges elvetése előtt átgondolnám a gerjesztés szabályzóját. PWM szabályzás bekapcsolási fordulat figyeléssel szerintem megoldás lehet a gk. üzemmódhoz készített eredeti fesz. szab. helyett. Így már az áttétel igény is "csak" ~20-szoros.
Szervusz!
Volt egyszer, emlékszem, még fel is vettem, aszem a Discovery-n, egy környezetvédő műsor... Ahol egy emberke csavart DNS spirálra emlékeztető forma lapátokkal dolgozó szélkereket készített, szerinte kegyetlen jó... ...szereti a turbulenciát, kis szélben is dolgozik... Szerintem ez a vonal a jövő... csak még nem tudatosodott. Azt hiszem holnap előkeresem a lemezt, fel kellene eleveníteni... no persze adatok azok nem voltak, csak magunktól való áradozás, de attól, ha egy, ötlet továbbfejleszthető a "kicsik" számára is, akkor érdemes megfontolni.
Fehér színű volt és egy csűr tetejére rakták fel elvileg ha egyre gondolunk....
Kicsi szélből 50 wattot...
A megadott méretű kerék a Savonius max. hatékonysága mellett 3 m/s-nál 14W, 4 m/s-os szélnél 34 wattot tudna. Mínusz áttétel és egyéb nyalánkságok. Vagy mekkora nálad a kicsi szél?
A csavart spirálos ugyanúgy Savonius, csak nem 90 fokban eltolt vashordóból készül.
A hordós megoldásnál az eltolás a szél rángatását csökkenti, a csavarás folyamatossá teszi a hajtást, de csökkenti a hatékonyságot, mert a szél még egy irányba ki tud térni. Vannak nagyon szép művészi alkotások belőle. Gaiasolar Volt régebben a Gaiasolarnak egy galériája, ott sok hasonló kerék szerepelt. Megvan! |
Bejelentkezés
Hirdetés |