Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   170 / 782
(#) Bassmester válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Most mit nem értesz ezen?
EI magon van az oszlop, meg a két széle. Az erővonalak a két szélén kétfelé ágaznak, a TV magon pedig nem ágaznak ketté, hanem körbe mennek mint a toroidon.
Hogy a Te megfogalmazásoddal éljek a válaszom igen, " csak egy oszlopát kell számolni".
(#) Shoo hozzászólása Márc 16, 2011 /

Hali!
Lenne 1-2 alapvető kérdésem:

1. Eddig eléggé gondban voltam, hogy honnan szerzek ferritet, de látom a Tali Bt kínálatát és hát eléggé meggyőző. Kár, hogy az árak nincsenek feltüntetve. Ha írok mailt nekik, akkor tudnak küldeni?

2. Huzalokat sajnos még mindig csak a Conradnál találtam. Tudtok egy jobb helyet, ahol jó a választék?

3. Lehet, hogy csak én kerestem keveset, de nem találtam olyan kapcsolást, ahol mikrovezérlővel oldották volna meg a tranzisztor kapcsolgatását.... Ez azért van, mert felesleges rá egy mikrovezérlő? Vagy esetleg az 5V külön előállítása miatt?

4. Ezek a tápegységek alkalmasak lennének egy változtatható feszültségű táp építésére? Esetleg csak mögéjük kellene egy feszültségszabályzót építeni?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Bocs ha nagyon hülyén fogalmazok.Nem áll szándékomban kiakasztani a társaságot
Pedig félek tőle hogy egyszer kétszer lesz még ilyen semmitérő beszólásom.
(#) Bassmester hozzászólása Márc 16, 2011 /

Elkészült az új tápom, ki is próbáltam. Frankón bírja a TDA 7294 sztereó hidat. Egy csatornát fullra 200W -ig ki lehet vele hajtani szinusszal 8 Ohm-os műteherre, de kettővel " csak" 2x170W-ig megy mert +/-34V alá esik 40-ről. Ha a BYW 29-200-akat valami izmosabbra cserélném az segíthetne rajta? Ezek igencsak melegednek.
...bár zenével elvileg nem fogja ennyire lerángatni.
Íme így néz ki:
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szép!

Nyákot te készíted?
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszi. Igen én csináltam, alul-felül vasalva van.
A fesz eséssel mit lehetne kezdeni?
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Ha a gyors diódákat Shottkyra cseréled, akkor veszteségben sokat nyersz, de a feszültségben max 1V-ot.
Nézd meg a primer mennyit esik, esetleg több puffer oda. Sajnos az esés normális, csak stabilizáltra való átalakítással lesz legjobb megoldás. (IR2153-nál nehéz, sajnos az új IRS27951-et még sehol nem láttam)
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

No megmértem.A vas 2,25cm2.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Jó kis cucc. 200ns holt idő.

Találtam hozzá adatlapot
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Jó lett a táp.

A trafóról mesélsz nekem? Hogy tekerted?
Hány voltos lett a kimenet?

A nyáktervet meg osztod velünk? (Úgy nézem ez már egy újabb változat) Érdekelne mit hogy kell megoldani, hogy jó is legyen.
(#) Bassmester válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszi, remélem hogy hosszú távon is legalább olyan jó lesz ez is mint a többi. Igen ez egy új nyák, ez az első ebből a verzióból. Mit szeretnél tudni a trafóról?
A LAY-on ott van a lényeg bekeretezve, ha valami nem tiszta, akkor majd pontosítom. A rövidzár védelem még nem lett tesztelve, ott még lehet hogy változtatni kell az ÁV-val párhuzamos ellenállás értékén.

Ez tényleg jó kis cucc. Ha majd nálunk is megjelenik, biztos hogy kipróbálom :yes:
(#) pjg válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Ezt a .lay-t mivel lehet megnyitni?
(#) Bassmester válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Sprint Layout-tal.

Köszi. Express PCB-vel próbálkoztam, de az nem ismeri fel.
(#) Shoo hozzászólása Márc 16, 2011 /

Hmm...legalább valaki szóljon már hozzá a kérdéseimhez. Vagy ekkora baromságokat kérdeztem?D
Köszönöm!
(#) lorylaci válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

1. természetesen, emailben és telefonon is szívesen adnak felvilágosítást az árakról, valamint az éppen aktuális készletről
2. VATERA (többen is árulnak)
3. 5V-tal csak speckó, logikai bementű FET-eket lehet kinyitni, amik vagy gyengébbek, vagy drágábbak. Szóval utána mindenkép kell még meghajtó IC, de amúgy a PKNC végfokok kapcsoló üzemű tápai mikrokontrolleről mennek...
4. Milyen ezek? Valamelyik igen, valamelyik nem. Például a Flyback topológia tökéletesen alkalmas rá. A ZVS rezonáns félhidas megfelelő vezérléssel szűk tartományban állítható, a ZCS elvileg szélesebb tartományban, csak akkor rohadt bonyolult lesz a vezérlése. monjduk ha több szekudert raksz, vagy osztod, akkor a váalsztási lehetőségeket csak az osztások száma határozza meg.

Látom-látom.
-Mi lett a végleges frekvencia?
-A trafóval kapcsolatosan az lenne a kérdés, hogy miként tekerted fel hogy jó legyen a szórási induktivitás?

Az én trafóm is pont ilyen, mint a tiéd. Zsugorcsőbe húztam a primer tekercset, és nálam a szekunder 3 menet. Nálam 42KHz a freki, 28 menet a primer, és ugye 3 a szekunder. Az LSZ. 7.6uH, ha jól emlékszek. Mégis terhelésre bezuhan. Marhára tüskés a szekunderem. Azért kérdeztem, hogy nálad mekkora a kimenő fesz, mert azt olvastam itt, hogy minél nagyobb a trafó áttétele, annál nagyobb tüskék képződhetnek. Nálam a 15V-os kimenő fesz eléggé nagy áttétel, és nem tudok vele mit kezdeni. Mondta Cimó, hogy a szekunder jelalaknál keressem a hibát, de az nem csúnya. Ilyen jeleket látok mások ilyen tápjain is. Nem tudom mi legyen vele. A zéneren gondolkozok, de senki nem erősített meg, hogy jó ötlet lenne. Félek szét fogja magát fűteni. mondjuk ha nincs nagy áram a tüskében, akkor egy soros ellenállással meg oldható lenne. Ki próbálni még nem volt alkalmam. Az az érdekes, hogy nálad nincs semmi ilyesmi, és mégis jó minden. Tényleg. Jó minden?
(#) pjg válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

1. Telefon, megkérdezed.

2. Régen volt a Villért. Vagy kérj egy tekercselős mestertől.

3. Mikrovezérlővel is lehetne, de erre a célra vannak spéci cél IC-k. Kár pöcsölni a programozással.

4. Elvileg igen.
(#) Bassmester válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Ha vasmag kell akkor Tali Bt, vagy TI-electronic, ha drót kell akkor Villért.
Mindenki igyekszik költséghatékonyan tápot tervezni, mikrovezérlővel lehet hogy nem volna gazdaságos a dolog.
Lehet labortápot is csinálni kapcsolóüzemű táppal, a szekunder részben kell kialakítani áteresztő stabilizálást.

Érthető a nyák is, de egy kapcsolási rajz nem volna?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Ahogy hallom, nem igazán válaszol a Tali Bt az e-mailekre. Vácra kell menni, személyesen, esetleg előtte telefonon érdeklődni.

Én a Villért-nél szoktam venni a kerepesi kórház melletti raktárban. Aztán vagy van amit keresel, vagy nincs. A minőségétől függően 3...5 ezer Ft körül van kilója. Ha jól tudom, a 0,3 mm-es zománchuzalból már le is tekernek annyit, amennyit meg akarsz venni, a vékonyabbaknál meg kell venni az egész bundot.

Én sem láttam mikrovezérlőt ilyesmi tápokban, hacsak nincs valami különleges funkció, akkor felesleges bele.

Némelyik alkalmas, némelyik nem. De ha teszel utánunk még valami stabilizátort, akkor miért ne menne?
(#) Shoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszi szépen a válaszokat!

Vaterán csak 1 ajánlatot találtam az is 1mm-es huzal volt, de akkor még kutatok utána.

5V-al tényleg nem lehetne kinyitni teljesen, viszont egy olyan megoldásra gondoltam, hogy pl egy kis tápot (230V/12V) építünk be, amiről leszedjük az mcu 5V-ját és a fetre pedig opton keresztül a 12v-ot kapcsolgatjuk. Az opto amúgy se árt a kapcsolásba

Gondolom az működőképes lenne, ha egy komplett "hagyományos trafós" labortáp kapcsolását raknánk a táp mögé. Kicsit ágyuval verébre megoldás, de helyet és súlyt lehetne vele spórolni.

Nagyon köszönöm a többi választ is! Így legalább tovább tudok gondolkodni!

A frekit üresjáratban 72,5 kHz-re állítottam, 21 menet a primer (60 szál 0,15-ös), 2×4 menet a szekunder (120 szál 0,15-ös) Lsz=24uH. 2×40,5V -ot mértem üresben a puffereken. A primer esését terhelésre, még nem mértem.
A szekundert még nem szkópoltam, csak egy sztereó végfokkal terhelve vizsgáltam hogy mit bír. Csupán feszültségesést mértem és az erősítő kimenő teljesítményét, azon volt a szkóp is. Majd holnap megmérem rendesen. Anno a kombóm tápját megszkópoltam rendesen mindenhol ahol lehetett, láttam is mindenféle tüskéket meg recéket
A fene foglalkozik ezekkel, szól rendesen, nem hallani a tüskéket és azóta sem romlott el (2010 április) pedig kapja rendesen. A nagy PWM tápom (ETD 59) produkál csúnyaságokat a kimeneten, de majd megcsinálom hozzá a folytót és akkor talán jó lesz.
(#) emmzolee válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Ó bocsesz.

-A Tali BT jó olcsó hely, de rettenetes velük kommunikálni. E-mail felejtős. Hívd föl őket.
-Huzal. : Én a Villértnél vásároltam be annó. 2700Ft/Kg a huzal ára, mindenféle méret van, ha nem kell 20Kg, akkor át tekercselési díjat számítanak fel. 3-400Ft. Előbb e-mail-ben meg kell rendelni. Én a Kerepesen lévő raktárukba mentem el érte.
Itt egy link: Villért
-Mikrovezérlő Én már láttam ilyet csak autós változat volt. Nem hinném, hogy megérné foglalkozni vele, mert a mikrovezérlőnek nincs driver a kimenetén, azt külön rá kell építeni. A fet szereti a lórúgás jeleket a bemenetén. Aztán az is lehet gáz, hogy amikor el indítod a kontrollert, akkor össze fog nyitni a két fet, míg minden föl nem áll. Fesz figyelést meg lehet vele oldani, meg mindent ami szükséges, de minek? Ott vannak a gyárilag erre fejlesztett táp oc-k, és pont erre tökéletesek. Azért nem érzem a használatának a szükségességét, mert nem fog kelleni soha állítgatni a mikrovezérlőt. szerintem pocsékolás. Persze kísérletnek nem rossz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Shoo hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

De ha a Tali-nál jársz, tőlük is lehet drótot venni ha éppen van nekik.
(#) Bassmester válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Konkrétan ahhoz a nyákhoz amit felraktam nincs kapcsolási rajz, de a Cimó-féle táp is hasonló (az alapján terveztem a nyákot), azt megtalálod a kapcsolásokban. Bővebben: Link

Igen! Azt megtaláltam. Csak látom az eltéréseket. Köszi.

Igen az adatokat láttam a nyákon. Az indukciód se nagy. Ahogy számolom 0,11T. Ennek ellenére jól bírja a terhelést, Nálam 42KHz-en 0.14-re van be lőve. Ezek szerint neked se jobb a tekercselésed, mint nekem. Sőtt. Nálad nagyobb a huzal keresztmetszet. Nálam a primer 6 szál 0.4-es huzal, a szekunder 60 szál 0-4-es. 80W-nál lefekszik. Igazság szerint, ha le akarnám tudni a dolgot, akkor építenék egy másik tápot, ezt meg el felejteném. Viszont én ezen szeretném meg tapasztalni a fellépő gondokra a megoldást.

Milyen tápod is van? Bocs de nem ugrik be. Linkelnéd?
Igen az indukció nem nagy, nem akartam a 0,2 közelébe menni, mert egyébként is melegedős a vasmag.
Végül is jó lesz ez így, úgysem fog csutkán szólni a szinusz az erősítőn
Következő: »»   170 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem