Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem kell tervezni semmit sem, mert már valaki megtervezte: Bővebben: Link,. 12-14W-ot lehet kihozni belőle 14-15V-os tápfeszültséggel. Ehhez a kapcsoláshoz a jobb felső táp való.
Erre
Gondoltam igazából csak rosszat linkeltem
Tessék: Bővebben: Link
Sziasztok, most találtam ezt, csak nem tudom hogy mennyire lehet ez működőképes? Elvileg nem kell hozzá szimmetrikus táp, ezért volna jó nekem.
Maga a TDA 2030 egy jó IC. Van hozzá számtalan kapcsolási rajz, nyákterv stb. Amit belinkeltél az véleményem szerint, annyit semmiképpen se ér meg amennyi villámárként fel van tüntetve. Főleg, hogy még a posta is pénzbe jönne, továbbá ahogy olvastam még a TDA-k is hiányoznak belőle. Ráadásul az egy nagyon régi panel lehet ránézésre. Ugyanis amijen kondik vannak benne pontosan ugyanolyanok vannak nekem itthon elfekvőben valahol, amiket régóta nem lehet kapni, olyan régiek. Az én véleményem szerint nem ér meg annyit. Persze nem muszály rám halalgatni, dönts elgondolásod szerint.
AZ előttem szólónak teljesen igaza van. Viszont nem tudom mennyire vagy jártas az elektronikában. Ha még nem készítettél NYÁK-ot, akkor vagy itt az ideje, vagy megveszel egy KIT-et (minden benne van egy zacsiban, neked csak forrasztani kell), és örülni fogsz egy ideig, aztán meg majd nagyobbat akarsz. Szóval ha "biztosra" vagyis biztosabbra akarsz menni, akkor érdemes egy összerakott cuccot megvenni. Hatszáz forintot még talán megér, a NYÁK miatt. Amúgy maga az alkatrészek összege kb. 200 HUF IC-k és tápegység nélkül.
Sajnos ezt okozta a hangszórómmal egy idő utáni dübörögtetés után . Ez 1db 50watos hangszóró volt Videoton hangfal. Most meg kellene javíttatni a hangszórót , vagy másikat vennem bele , vagy fogalmam sincs de kár érte
100W-os erősítőt nem próbálgatunk 50W-os hangfallal. :yes:
100W azért az már komoly teljesítmény, és az komoly hangszorót igényel. Esetleg ehhez a 100W-os változathoz nincs nyákod? Ha lenne azt megköszönném.
Íme ez a nyák terv , de amúgy ezt itt is megtalálod a képeknél én is innen halásztam le Beültetési rajz és nyákterv. Össze veted a kapcsolási rajzzal és átlátod utána már
Ez pedig a kapcsolási rajz . A tápról annyit hogy oldalanként szükség van 20000 Mikrós kondikra , és ugyan úgy oldalanként 4db 220nf kondit kötöttem párhuzamosan mert így lett jó , más különben gerjedt és még a tranzisztorok is jobban melegedtek . És nagyon fontos volt még a +és a - oldalt külön ssze kötni 1db 200nf kondival . Hűtő borda az kell jó nagy De kíváncsi vagyok mások véleményére mert ez az első 100watos végfok amit csináltam
Köszönöm. Esetleg még meg tudnád adni nekem a nyák méretét, mert ha levágom a felesleget (a beültetést) utánna már borul a méretarány. Viszont a képszerkesztő progival tudok nyomtatási méretet beállítani. Amugy jónak, tűnik ha tudok rá időt szakítani a közeljövőben akkor majd megcsinálom, bővíttem vele az erősítő arzenálom. Igazából mostanában idő hiányában, mindenbe csak belekapok és állnak a dolgok félkészen... De megprobálkozok ezt minél előbb elkészíteni. Ha kész lesz, akkor majd beszámolok róla.
Értelek . Valószínű te sokkal profibb vagy a nyák készítésben mint én mert én nem nagyon szoktam csinálni most akarnám megtanulni a vasalást mert az a helyzet hogy én a vonalakat úgy rajzoltam ki hogy szigetelő szalagból vágtam ki vékony csíkokat , és közötte festettem ki köröm lakkal. Hát ez van nem profi erősítő készítő vagyok,csupán örülök hogy működöt és némi fogalmam van az itt el hangzott hasznos információkból, úgy hogy eben a kapcsolásban sokan találnak hibát például a hosszú alkatrész lábak ami 100watnál gondolom még rosszabb hatást kelt , de ez még is működik . Amúgy ez a nyák22cm*8cm Ami ugye nagyobb a rajzon láthatónál. Szerintem mérd be az ic láb távolságait, és a tranzisztorét és ez a rajz arányos is hozzá .
Hello. Ha rajzolod a nyákot ,akkor ajánlani tudom a maratás álló filceket, vagy alkoholos filcet. Vonalzó mentén szép egyenes vonalakat lehet húzni. A nagyo negyszerű panelokat úgy készítem. De ha bonyolultabb panelről van szó (pl. erősítő), akor fotótechnikát alaklmazok. Ha több ugyanolyan panelről van szó, akkor főleg előnyös a fotótechnikás nyákkészítés, hiszen egyszerre több panelt is le lehet világítani, ami komoly idősporolás.
Én eddig csak vasaltam, és szerintem ez a legolcsóbb mulatság. A fotózás nagyobb befektetés, de megtérül igen vékony vezetősávok esetén.
A legérdekesebb az, hogy az utcán osztogatnak szórólapokat. Vannak olyan szóróanyagok, amik fényes felületűek és hátoldaluk üres. Én ebből sokat szoktam kérni, és így még műnyomó papírt se kell venni, sőt ezek jobbak annál! Vékonyak, könnyebben vasalhatóak, előbb leázik. Csupa haszon.
Ok megfogadom a tanácsod Mindenképp szeretném úgy megcsinálni hogy szép szerelésnek legyen mondható , úgy hogy szükség lesz előbb utóbb akár a fotózást el sajátítanom . A köröm lakról vissza térve magamra, így oldja meg ezt a helyzetet elsőre egy villanyszerelő
Értem, köszönöm mindkettőtöknek. Közben számolgattam, egy gyári kittel olcsóbban kijövök, már csak az a kérdés, hogy ehhez szimmetrikus táp vagy asszimetrikus kell?
Szerintem ha magad csinálnád jóval olcsobból kijönnél. Viszont ha kezdő vagy elsőkörben mindenképp kitekkel kell megtanulni az alapdolgokat. Aztán utánna már menni fog magadtól is. Életem első erősítője amít elkészítettem az TDA 1554-ből készült, az is kit volt. Elsőre minden tökéletesn müködött. Aztán a következőt már teljesen magam építettem, beleértve a panelt és minden egyebet, és az is jólett. Azóta pedig már rengeteg erősítőt elkészítettem. Véleményem szerint ez a 18V ez +-18V lesz, mivel az IC maximum 36v-ot tud elviselni, tehát ezért ez szimmetrikus 18V megtáplálást igényel.
Ezek kisebb áramúak, mint a rajzon szereplő típusok, tehát már ezért sem ajánlatos használni.
Nembaj.
Max kicsit több pénz kell hozzá.
Szerintem pedig jó lesz azzal a tranzisztorral is. (BD 243- BD244) Hisz jelen kapcsolásban a BD-k közel sincsenek teljesen kihajtva, ezért túlzottan melegedni sem fognak. Továbbá a párbaválogatásról ne feledkezz meg.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy tudnátok e egy jó mély hang szűrőt adni ehhez az IC-ez. 20 W-hangszórót szeretnék vele hajtani ,de csak tiszta mély hangot szeretnék kicsikarni belőle és simán csak 12V -ról szeretném hogy mennyen a szűrő. A választ előre is köszönöm szépen.
Sziasztok ! Hasonló kapcsolást én is meg építettem BD Tranzisztorokkal régebben szintén 40watos típus volt ahhoz viszont közép nullás +és-os táp szükséges, alkatrész igénye is kisebb az ellen állások terén , és halva a hangját újból ezt építeném meg teljesen stabilan működik szépen szól mint egy gyári . útóljára ugyan ezt csináltam csak hidalva ahhoz sem válogattam párba a BD Tranzisztorokat a hangminőségre nincs panasz inkább arra hogy bármi kis rendellenesség van könnyen be gerjed. Roszul érintkezik a bemenet , közelítem a hangszórót hozzá már csinálja is . Miből áll ez a párba válogatás ? Én úgy hittem ezt csak a darlington kapcsolásoknál használják persze sajnos most kezdem el építgetni ezeket sok mindenről nincs fogalmam . Ez a párba válogatás érdekelne hogy nagy vonalakban hogy zajlik . Köszi a választ .
A tranzisztorokat párba vállogatni h21, vagyis béta értékük alpján lehet. Ezt legegyszerűbben multiméterrel végezheted el, feltéve, ha tud olyat mérni a műszered. HFE ként van feltüntetve a műszeren, és vannak helyek rajta ahová be tudod "bökni" a tranzisztor lábait annak föggvényében, hogy PNP vagy NPN, továbbá a lábkisztás: Emitter, Bázis, Collektor. Ha nekiállnálsz valamikor is párba vállogatni, arra figyelj, hogy két úgyanolyan bétájú tranzisztor gyakorlatilag nem létezik, persze előfordulhat nagyon ritka esetben. Gyakorlatban minél közelebb áll egymáshoz a két mért béta értéke annál jobb. Ez alkatrész szórásból adódik. Ha működik az erősítő a tranzsztorokkal, akkor rendben van, akkor ne szedd szét. Ha legközelebb tranzisztorpárokat helyezel el egy erősítőbe (PNP-->NPN) akkor lehetőleg ne feledkezz el a párba válogatásról. De ha valamilyen oknál fogva elsszáll az egyik tranzisztor pár akkor, a másik is távozik vele a túlvilágra, tehát az párosával fog történni.
Köszi szépen majd legközelebb törekszem erre is . Meg néznem kellene valami hangszóró védő kapcsolást is mert már a másodikat pukkasztottam ki a héten , de ezt most úgy hogy nyugalmi áramot mértem a végfokon és egy pillanatra megszakítottam a negatív oldalt. Mikor össze érintettem egy nagy koppanás és kész. Szerintem egyen áramot kapott a hangszóró ettől az impulzustól egy pillanatra és ezért. Sosem lehet elég óvatos az ember . Pedig már tutira össze állt ez a 100watos végfok ,semmi gerjedés vagy furi hangot nem adott , mert más oldalakon többen írták hogy melegszik és egyéb problémái vannak . Szerintem meg tök jó , és amit idáig láttam TDA2030as kapcsolásokat ezt láttam a legg nagyobb teljesítményűnek . Ami teljes mértében meg megállította a gerjedést, az az volt hogy a nyák alá tettem egy alu lemezt ettől műanyag lappal elszigeteltem és az alu lemezre rá kötöttem a táp egység közép nulláját , továbbá a hangszóró kimenetre is árnyékolt vezetéket használtam , illetve kábelt amiben benne van a két ér de kívülről árnyékolás vonja be . Még a nyugalmi áram is 1.13 Amperről 600miliampere eset vissza . Tényleg így volt ezek segítettek nem írnám ha nem így lett volna .A sima 2030hídnál is ,az enyémnél is hasonló problémák voltak hogy halkan sípolt a hangszó . Szerintem ezekel a dolgokal tutira megszüntethető . Úgy hogy sokat görcsöltem vele, és igazán élmény volt mikor mondhatni tökéletes lett . Végre hallgathatnám is de hangszóró híján most hát ez van . Nem tudtok itt valami használt hangszórókat eladót a netten valahol?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |