Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp csőfejbekötés
Van egy 7QR20 tipusu TESLA markaju oszcsiloszkop kepcsovem es szeretnem megtudni hany voltrol megy,hogy lassam megy-e vagy a szemetbe megy?
![]() minden (hulye)otletet szivesen varok ![]()
Szia. Itt van egy rajz, talán ez segít.
Hat ilyen rajzom nekem is van de engem a labak hatul erdekelnek :yes:
es koszi legalabb a feszt tudom hogy menyi ![]()
bocsi ezt man lattam es nem jo
![]() valami pontosabb es magyar kene ![]()
Ezen az oldalon megtalálod azt ami kell neked!
![]() Cső adata... Bár nemtudom menyire lábkompatibilis a 7QR20 az LB7/15-ttel!!! Hasonlitsd őket össze! ![]()
Dokumentumok csatolva!
![]()
Kepzeld en is igenybe vettem es ugyan ezt talaltam es nem ertem mit ir es ha tudsz ? nyelven fordtsd le legyszi
![]()
Eredeti dokumentáció - eredeti (cseh vagy tót) nyelven. Semmi olyat nem ír, ami az adatokból ne lenne világos.
A bekötés alatt: oszcilloszkópcső elektrosztatikus aszimmetrikus eltérítéssel. Világító bevonat: zöld Utánvilágítás: közepes Használható (jól szemlélhető) átmérő 50mm. Statické hodnoty=statikus adatok fűtés: 6,3V 0,6A - láthatóan közvetlen fűtés, mivel a fűtőszál egyik kivezetése van katódnak is jelölve. Ez azt jelenti, hogy legalább 1500V-ra szigetelt külön szekunder tekercset kell a fűtéshez használni. (egyébként a közvetettnél is gyakran összekötik a katódot a fűtőszállal) Provozny hodnoty=tipikus adatok, ezt kell figyelembe venni. Mezní hodnoty= max határértékek. Amúgy - mivel átlátszó az üveg - akár le is rajzolható a bekötés. A levi18 által csatolt Rádiótechnikás rajz alapján először a tápot kell megépíteni és bekötni a csövet. Ha a fűtőszálát nem kötöd nagyfeszre, a többitől nem kell félni, annyira nem kényes a cső. Viszont valamelyik eltérítésre mindenképp kell váltófeszt adni a kísérletek alatt is, nehogy a pont kiégesse az ernyő közepét (én is jártam így vagy 30éve... :rinya: ) Az LB7/15 azért komolyabb cső, az elektronoptika (fókusz,asztigmatizmus rácsok) külön ki vannak vezetve és szimmetrikus az eltérítőrendszere.
Egyetértek Sebivel, én is jónéhány cső bekötését megfejtettem már, merthogy átlátszó a cső nyaka!
![]()
Szia Sebi !
Koszi a forditast,es biztos vagy abba hogy 1500V-rol megy? nem kevesebb?
Szerintem olvasd el még egyszer Sebi válaszát 1500V-ról semmi nem megy, hanem az a szigetelési szint. Régebbi rádiótechnikákban és könyvekben nagyon sok építési leírást adtak valaha közre érdemes bogarászni.
1500V a fűtéshez alkalmazott tekercs szigetelése (szokásos érték, ha egy külön trafót használsz e célra, az megfelel)
Berajzoltam a lábszámokat hogy még érthetőbb legyen...
Sziasztok!Az oregem vedt mar nagyon regen egy B7S1-tipusu kepcsovet,de nem tudjuk hogy hogy van a labbeosztasa es megfelelo rajzot sem talaltunk hozza.Ha tudtok segitsetek valami megfelelo rajzal,mert jo volna egy jo kis oszcolloszkopot oszehozni belole.Teszek fel nehany kepet a kepcsorol.Segotsegeteket elore is koszonom!
![]() ![]()
Egyenlore ennyi adatot tudtam osszegyujteni a kepcsorol,csak az a baj hogy nem ertek nemetul!
![]() ![]()
Hello mindenki!jo volna mar ha tenyleg tudna valaki segiteni!,mar tob mint 2-3hete hogy feltetem a B7S1-es kepcsorol a problemamat de nem segitet senki!Legalab anyit irhatnatok hogy nem tudunk segiteni,probalkoz mashol,de meg enyire sem meltoztatatok,mar ne haragudjatok!Ha volna valami rajzom mar osszeraktam volna,de sajnos nincsen!
![]() ![]()
Na nézzük csak: kis szkópcső, szférikus (gömb) ernyővel, nagyobb fényerővel, magasabb pontélességgel, kis oszcilloszkópokhoz.
k: Katód f: fűtőszálak (4V, 0,7A), g134: rács(ok) d11/12 függőleges eltérítés, d21/22 vizszintes eltérítés g1: Wehnelt henger, g3: fúkusz elektróda, g4: gyorsító elektróda Gyorsitófeszültség: 2kV (Ug4) Fókuszfeszültség: 150-300V (Ug3) zárófeszültség -12..-75V Eltérítési érzékenység: 100 ill 125V/cm Majd a határértékek jönnek... ennyi a lényeg, mi érdekel még?
Ajánlom a rádiotechnika 1973-as évkönyvét olvasásra.
Elég részletes szkóp-épitési tanácsok (rajzzal eggyüt) vannak benne.
Koszi a segitseget fiuk!,ami meg erdekelne Medve az a rajz volna!.Sajnos nekem nincsen meg a Radiotehnika 1973-as evszama,esetleg nem tudnal te masi1 vagy te Medve elkuldeni egy rajzot ezzel a kepcsovel?.
![]()
Nekem mincsenek régebbi évkönyveim, (kértem is tőle), és ezzel a csővel kapcsolást nem találtam. Nem is ajánlanám, hogy igy kezdd, inkább válassz egy olyan kapcsolást, ami tetszik, meg tudod valósítani (!) És illeszd ehhez a csőhöz. Legnehezebb dolog talán a tápegység elkészítése, a trafó beszerzése. Megvannak az elméleti alapjaid?
Este megnézem, h megvan-e az az év fájlban, és felrakom, ha megvan.
Szevasz Medve!Na valasztotam egy franko kis oszcilloszkopot.Elmendtem az Oregemhez es elkertem tole egy oszerakasra varo oszcilloszkop paneleit kapcsoloit,meg a kesz trafojat.O osze akarta rakni a B7S1-es kepcsohoz,mar regen ezelodt vagy 10-evvel kb csak nem volt ra ideje meg mar kijot a szakmabol,meg mar nincs is kedve hozza!,nem tudja pontosan hogy miket kene mar atalakitani a rajzon hogy fogadja a B7S1-es kepcsovet.Namost meg adot 2 rajzot is az oszcilloszkop rajz melle,gondolom ezek lennenek a kepcso meginditasa hogy jelenjen meg a szabalyos pont a kepcso kozepen(ha jol mondom?),csak nem tudom hogy meik lenne jo.
![]() ![]()
Es meg nehany kep a traforol a panelekrol,es a kapcsolokrol:
Ember! Kész a szkópod! Bár én újraépíteném a kapcsolást korszerűbb alkatrészekből, de indulásnak ez is jó! Ám lehet, hogy kiszáradtak már az elkók, azokat azért cseréld ki.
Jól mondod az első feladat a cső élesztése, szerintem mindegy melyikkel, de a bonyolultabb biztosan nem ok nélkül az. Azt javallanám. Vigyázz a fényerőre, nehogy kiégesd a csövet!!! Nekem szimpatikus a rajz, hány megás? Ui.: Sok egyéb módon lehetne még korszerűsíteni a kapcsolást, hogy napjaink színvonalának megfeleljen, de előbb működjön ez! A tápegység úgy látom nincs kész, oda használj stabkockát! Meg fogja köszönni!
Szevasz Medve!azt irja hogy a bemenetele nagyon jo 5mv/div,es a bemeneteli ellenalasa 1Mohm/30pF,meg valami gamat ir meg az meg 30Hz-2,5MHz-ig.A bemenetele max 300V-ig leterhelheto.Akor azt mondod hogy a bonyolultab rajzot rakjam ossze a kepcso elesztesehez??.meg az X erositojerol irja hogy a bemenetele 10Mv/div,es az ellenalasa 220kohm,a frekvenciasavja 20Hz-500KHz-ig,ugyancsak 300V-ig,hat nagyabol ennyi.Koszi a segitseget!
![]()
Egyszerűségéhez képest jó gép!
![]() ![]()
Szevasz Medve!az a helyzet hogy kertem egy fenykepezo gepet a tegnap az egyik havertol,de mar viszaadtam neki,de elkerem tole megint vagy a Sogornomtol,lehet meg ma oszt felteszem neked a teljes rajzot hogy latszodjon a leiras is.Egy kerdes,te tudsz Romanul,azert kell a szoveg is,vagy csak az alkatreszlista kell??.Volna meg egy keresem hozad,megpedig az hogy nem nezned at nekem a bonyolultab kepcso beinditasi rajzot hogy minden fesz stimmel e ott es minden alkatresz a helyen van e,meg van egy dolog a rajzon amit nem nagyon ertek,megpedig az hogy van egy olyan hogy "kioltojel" vagy ijesmi,azt hova kell kotni?,meg a kioltojel elot van egy kondi amihez nincs oda irva az ertek,az hany mikros lehet,meg van egy "Z"-vel jelolt be vagy kimenet egy 0.1mikros meg egy 1Mohmos ellenelasal a fold fele csatolva,ez megint hova kell csatolnom?.Meg meg egy dolog,ha az A2-vel jelolt labon csak 160V van az eleg lesz e neki?,mert a katalogus szerint a gyorsitofesze minimum 1KV-lehet,akor az jo lesz e ugy?.Na nagyjabol ennyi,ha valami nem stimmel a rajzon ird majd meg ide,mert a napokba szeretnek osszehozni belole valamit ha lehet. Csatolom a kepet.Koszi szepen a segitsegedet!
![]() ![]()
-Nos olvastam már spanyol nyelvű elektort és nem volt probléma, igy lesz ez a románnal is
![]() -A képcsőbekötésről nem merek semmit sem szólni, át kell nézni amennyi rajzot csak lehet, összehasonlítani velük. -A kioltójel a felelős azért, hogy a visszafutás alatt a pont ne látszódjon. Ezt a jelet (Z!!) a kapcsolás nem alakítja ki, ezért az ábra kvázi át lesz húzva. Kis szépséghiba. T5-T10 ig valamelyik tranzisztoron lehet, hogy van ilyen jel, meg kell nézni szkóppal ![]() - Nem tudom, mi az a 160V, én 860-at ill 350-et is látok. Némi zavar van a rendszerben ott, 500v feletti a szokásos feszültség. -A Z vs. kioltójel problémát én sem értem egészen, talán egy fényességmodulációs lehetőség lehet.
Koszi Medve a segitsegedet!Holnap ha meglesz a fenykepezo gep felteszem neked a rajzot leirasal egyut.Egyepkent ha osze rakod majd ezt a szkopot milyen kepcsovel csinalod meg?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |