Fórum témák
» Több friss téma |
A HQ -ról jut eszembe.. elmondanék egy történetet.
Múltkoriban beállított ismerősöm, kezében egy AIWA F220 . Mondta ki kéne cserélni a fejet.. Na igen. ..és kérdezem tőle - mégis mire? Majd kezembe nyomta ezt: Bővebben: Link ...hát mit mondjak elég csúnyán néztem rá először. Már bele sem tudtam kezdeni, hogy ez egy 4 sávos..., stb... Közbevágott és mondta tegyem csak bele. Majd el is ment. Bele raktam srácok és mit mondjak, ujjamba ültem olyan jó lett. Le kell belezni sajnos a nyákot róla, mert közösítve testeli mind a 4 mag egyik lábát. A 220 as meg felvétel/lejátszásnál kapcsolgatja a kivezetéseket. De ezután már egyszerű a beépítés. A fej méretei milliméter pontosan megegyeznek a gyári csúcsos DX fejjel. Legalább is a belógás és a rögzítés tekintetében. Normál, króm kazival ki tudtam próbálni. Tökéletes . Metálom sajnos nem volt kéznél, pedig kíváncsi lettem volna rá azt bírja -e. Lejátszásra viszont kitűnő. Kicsit féltem, hogy veszteség lesz valamelyik oldalon, de semmi és úgy tűnik jót tesz a gépnek a kétoldali szalagvezető is. Szóval olyat csináltam amire nem gondoltam, hogy fogok valaha.... Utána értekeztünk kicsit. Azt mondta szerinte még jobb is mert egyformán kopik mind a két félsáv a fejtükrön. Szerintem meg lehet próbálni más 300 ohm-os 12/mm es fejekkel felszerelt magnókban is....
a kábel maga egy kincs.
![]() A Pioneer Ct -506 meghajtószij méretét , nem tudja valaki?
Na ja...
![]() Csináltam ma nála egy képet róla: Bővebben: Link Azt mondja egy olyan 50 órát ment azóta kb. Valami előadásokat hallgat végig rajta...200!! db kazetta.. ![]() Némi fényesedés látható csak a nyomvonalban a bal oldalon. A jobb az koszos szerintem, arra nem lehet adni.
Na ilyenhez akartam én 4-sávos törlőfejet venni vagy 15 évvel ezelőtt, de mindenütt csak hülyének néztek. Pedig lehetett volna egy szuper 4-sávos magnóm. Évekig próbálkoztam otthoni körülmények között megvalósítani a törlést, még egy hasonló 4 sávos fejet is átméreteztem, hogy bemenjen a törlőfej helyére, de az meg nem törölt rendesen. Aztán feladtam.
![]()
Valamelyik kéttengelyes 3 fejesnek a törlőfeje kéne ami a kis nyílásba megy be. Ha be lehet szerkeszteni és elfér fordítva csavarozva akkor elvileg megoldható. Na de két elektronikának is el kell férni a gépben. Nem is beszélve a 4 sávos kivezérlés jelzőről...hát nagy fába vágtad volna a fejszéd az biztos...
![]() Egyébként meg ne aggódj, engem akkor is hülyének néztek amikor a f220 amat átalakítottam 9,53-asra is. Egészen addig tartott amíg meg nem hallgatták a hangját. Kiült a sok D betű az arcokra. ![]()
Aha. Nekem kész volt. Két Akai Hx2-es Decket kötöttem össze, úgy hogy a fejvezetékeket átvittem a másikba. Teljesen jól ment, csak törölni nem tudtam. Ja és én is dupla szalagtempón használtam, eszméletlen hangja volt így! A torzítás is mintha kevesebb lett volna, no meg a magas hangok eszméletlen tiszták lettek.
![]() Minden meg volt, csak a törlőfej hiányzott. Persze most már ott a számítógép.
Helló!
Sikerült egy pioneer ct-506 deckhez hozzájutnom.Szeretném mechanikailag rendbe rakni,a kinézetét már nagyjából helyrehoztam (kazettaajtó pótlás, kivezérléjselző világítása). A hibái: induláskor megcsúszik az ékszíj,az autostop nem működik csak ütemesen kattog.Mi lehet a hiba oka? A görgők és a fej jó állapotúnak látszanak.Kérdés hogy ékszíjat hol tudok venni mert a hq-nál már nem forgalmazzák,illetve hogy a kazettafészeknek gyárilag volt -e világítása?
Az ékszíjak méretei:
85x3,9x0,5 mm a fő ékszíj 64x0,5x0,5 mm ? nem tudom mit hajt meg 47x0,5x0,5 mm a számlálóé A hq honlapja szerint már kifutott tétel:Bővebben: Link
Sininél, Mikronikánál is lesz ékszíj, amúgy a legtöbb nem kritikus, ha kicsit arrébb sikerül. Kazettafészeknek nincs világítása. Autostop meg fog javulni, vagy a gombokat alaphelyzetbe hozó lemez szorul.
Sziasztok!
Szerencsésen hozzájutottam egy nagy Orion toronyhoz. Minden szépen működik de van egy szépséghibája. Az SM250B decknek hiányzik az egyik nyomógombja. Ez a 84-es gyártású elektromechanikus fajta. A visszacsévélő gomb hiányzik. Tudna valaki segíteni nekem?
Sziasztok,
van valakinek rajza Siemens RS722 rádiós magnódeck mechanikához? Idlergumi cseréje után a csévéléssel kapcsolatos eredeti hiba kijavult, de most a lejátszás problémás, nem húzza fel a fejet és a nyomógörgőket a szalaghoz. Esetleg, ha van ötletetek, azt is szívesen fogadom. köszönettel, f
Szia!
Anélkül, hogy konkrétan ismerném a típust: nézd meg, hogy a lejátszás és a felvétel kapcsolásáért felelős ,,programtárcsa" a megfelelő pozícióban van-e. Legalábbis gondolom, hogy ilyen felépítésű a mechanikája (motoros rásegítéssel kapcsolja a lejátszást), mert a tisztán mechanikus deckekkel nem szokott ilyen előfordulni. Illetve nézd meg hogy elindul-e a motor, mert ha nem forog a motor valamiért, akkor természetesen semmit nem fog csinálni a mechanika. És egy konkrét példa, a saját tapasztalataimból. Egy Fisher deckben javítottam a felcsévélő áttételt, amihez le kellett venni a lendkereket és a mechanika hátulsó lemezét. A mechanikában két programtárcsa is volt, amik a javítás közben átugrottak más pozíciókba, ill. az egyikről egy rugó is leesett. A javítás után először a lejátszás gomb megnyomására nem csinált semmit (ütemes kattogáson kívül), majd a pillanat-állj módból nem kapcsolt vissza, végül a felvételt nem kapcsolta át, mert a javítás közben elfordultak a programkerekek, és kézzel kellett visszaállítgatni ezeket az alaphelyzetükbe. Ezt csak példaként írtam le, hogy elég sokféle hiba forrása lehet. Tomi94
akai cs-f210 deckhez keresek ilyen capstan kereket ,betonra van keményedve a gumi,nem viszi a kazettaorsót.
Sziasztok,egy kis segitseg kellene.Pioneer CT-3-as deck,nem megy a motorja.A motor jo,de nincs a droton feszultseg ami ramegy.Valami mikrokapcsolo problemat szoktak ezzel kapcsolatban emlegetni.Koszi elore is a segitseget.
Bocs,hogy ekezet nelkul irok,rossz a tasztatura.
Kulso taprol meghajtottam a motort,tokeletesen mukodik a mechanika,szol a gep.A feszultsegek megvannak a tapegysegnel,de nem jut el a motorig,valahol "elakad".
Koszi elore megegyszer az otleteket.
Szia! Ha külső tápról megy a motor, és így szól a magnó, akkor tápproblémája biztosan nincs, és bár nem ismerem pontosan a magnót, de valószínűleg valamilyen mechanikai érintkezőpár nem vezet megfelelően. Mikrokapcsolónak az elektronikus vezérlésű (mikroprocesszoros) gépek üzemmódkapcsoló nyomógombjait nevezik, a motor közvetlen vezérléséhez semmi közük. Ebben a gépben ezért szerintem nincs mikrokapcsoló, olyan érintkezőket keress, mint a mellékelt képeken (nem pont ugyanilyet, de hasonló lesz szerintem 2-3 db benne)
Szia!
Nem a kötözködés, de szerintem a mikrokapcsolót az egészen kicsi kapcsolók gyűjtőneveként is használjuk.
Köszönöm a segitö szándékot!
Hát égés,de okulásul közreadom ![]() Ebben a gépben kettö biztositék van,az egyik ki volt égve! Pedig ezzel kezdtem,megnéztem,a szál a talpánál lehet elégve,mert épnek látszott! Rámértem, szakadás! Uj bizit be,gyönyörüen megy ![]() Ne higgy a szemednek ![]()
Elkészült házilag az új görgő!
Megfelelő vastag gumiból lyukasztóval kivágtam a gumit majd fúrógépbe fogva a tengelyt csiszolópapírral méretre csiszoltam.Működik! Újabbb probléma:felvételnél csak az egyik oldal kap jelet,a szintszályzó potinál még él mind a két oldal, a bemenetről csak az egyik.Tippelek a mikrofon bemenet bontókapcsolójára de sajnos ki kell dobozolnom a nagy nyáklapot hogy hozzáférjek
Tapasztalt szakiktól kérdezem hogy van egy cs-f210 deck, a 60 perces kazettákat tökéletesen viszi de a 90 perceseket elkezdi gyűrni a kazetta elején.A nyomógörgő kisodorja oldalra és elkezdi gyűrni a szalagot. Ha a bal orsót kézzel lefogom vagy a nyomógörgőt kézzel jobban rányomom akkor jó.A bal orsón szerintem gyárilag nincs fék.Mi a megoldás?Nyomógörgőt kellene cseréni?
A bal orsónak van fékje, csak minimális a hatása, az orsó alatt van egy rúgó, az hat egy bizonyos fékező erővel az orsóra.
Próbáld meg azt megnyújtani, hogy jobban feszüljön az orsóhoz. Sokkal többet a bal orsónál nem tudsz tenni. A görgőt nem ártana cserélni, az okozhat ilyen hibát, ha nem tapad rendesen, vagy ferdére van kopva, vagy fel van keményedve, üvegesedve... Meg lehet próbálni egy kicsit felcsiszolni a felületét, valamint erősebbre állítani a görgőt feszítő rúgót. De legjobb a csere. Ezenkívül okozhatja még az, hogy nem párhuzamos a görgő tengelye a hangtengellyel (a lendkerék tengelyével, amihez hozzányomódik a görgő). Ennek oka lehet maga a görgőszerelvény, de leginkább az okozza idős készülékeknél, hogy ki van kopva a tengely perselye, és mikor hozzányomódik a görgő, megtolja, emiatt megdől egy kicsit a tengely. Ezt csak persely cserével lehet orvosolni. Okozhat még szalageltolási hibát az is, ha a kuplung a felcsévélő orsón erős, mert ha erősen húzza a szalagot, akkor kihúzza a görgő alól, főleg, ha annak dőlése van a tengelyhez képest. Tehát: görgő, persely, kuplungerő...
Itt inkább a második és harmadik verzió jöhet szóba.
Valamint még egy a vízszintes tengely irányú hiba is a tengely és a görgő tengelye között. De pl a görgő hordó alakja is okozhat ilyen jelenséget. A bal oldali tengelycsonk fékezésétől függetlenül kell egy szalagnak helyesen futnia. Legalább is kazettákban. Ezt hivatott biztosítani a szivacs a kazettában. Ha minden tengely merőleges - párhuzamos és a nyomó görgő nem hordós, akkor elvileg nem szabad sodródnia a szalagnak. Egyébként masszív fémházas kivitelű a görgőhíd ezekben a gépekben. Nem szoktak csak úgy görbülgetni.... Idézet: „Egyébként masszív fémházas kivitelű a görgőhíd ezekben a gépekben. Nem szoktak csak úgy görbülgetni....” Kihagyod az emberi tényezőt. ![]() Láttam már csodákat egy-egy önjelölt "mesterember" ügyeskedése után... ![]()
Sziasztok!
Az alábbi kérdés nem ehhez a témához kapcsolódik, de ide írtam, mert más, ezzel foglalkozó topicot itt nem találtam. Van egy technicsRsbx226-os magnódeckem. A gond az vele, hogy a kazettákat húzza a készülék, hasonló hangot hallatva, mint amikor nejlonzacskót "morzsol" valaki a kezében. A cucc néha ki is kapcsol gondolom a szalag nem megfelelő feszessége miatt. Gondolom ugyancsak a fentiek miatt nem egyenletes a magnó fordulatszáma, ami hallható is lejátszás közben. Mi lehet a gond? Érdemes még javítással foglalkozni, vagy ez a készülék már veszett fejsze? Üdv, István
Szerintem ezt tökéletes helyre írtad.
![]() Gondolom az M226 ra gondolsz. Ha össze vissza ingadozik a sebesség és tekerésnél megáll a magnó, esetleg nem kapcsolja rendesen az üzemmódokat akkor szíj probléma lehet. Szerintem be tudsz szerezni még lapszíjat hozzá.
Idézet: „A gond az vele, hogy a kazettákat húzza a készülék, hasonló hangot hallatva, mint amikor nejlonzacskót "morzsol" valaki a kezében.” Ebből arra következtetek, hogy gyűri a szalag szélét, ha ez igaz , akkor nyomógörgő vagy kuplung hibája lehet.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Mindenképp írok, ha sikerült valamire jutnom. Üdv, István
Sziasztok! Technics RS-B18-as deckkel kapcsolatos problémám van. A más magnóval készült felvételt elég tompán játszotta le, ezért először hibás fejbeállításra gondoltam, de ezt pontosan beállítva nem sokat javult a helyzet. Érdekes módon krómkazettán kevésbé érződik a magashangesés, és ilyen szalagra elég jó felvételt is készít. A normál szalagos kazettákra viszont tompán és kissé féloldalasan vesz fel, mintha el lenne kopva a magnófej, habár szemre nem sok kopás látszik rajta. Viszont az ezzel készült felvétel másik magnóban teljesen tiszta, inkább még sok a magasa. Több másik magnóban is meg tudtam hallgatni a felvételét (régi Hifi-készülékeket gyűjtök), és mindegyikben ez volt az eredmény. Azoknak a felvételei pedig ebben kivétel nélkül magashang-hiányosak voltak. Ha a fejjel és a mechanikával nincs probléma, akkor lehet, hogy elöregedett az elektronikája? Vagy mindenképp érdemes megpróbálnom a fejcserét? Képen a régi fej, ill. a nyomógörgő, amit nemrég cseréltem, így szerintem tökéletes.
Nos a fejet semmiképp ne bántsd. Ha azzal gond lenne elsőnek a felvétel menne el, de nálad fordítva van. Ez inkább elektronika lesz. Ha emlékeim nem csalnak ennek külön felvevő lejátszó erősítője van amit kapcsolgat a felvételi átkapcsoló. /egy kontakt fújás nem ártana ennek is/ Ennek környékén keresgetnék. Főleg a kondikat átnézni, legalább szemre. De igazából ki kéne venni őket és rámérni. Korrekciós fokozat hiba is lehet de ehhez már kéne rajz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |