Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   174 / 782
(#) lorylaci válasza CHZ hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Ilyen eszméletlen kicsi szórási induktivitás esetén gyakorlatilag nem lesz rezonáns működésed! Szóval ez így lényegében egy hard-switched táp. A számolások alpaján 8kW a kimenő teljesítmény, és a rövidzári FET áram 144 A.
Ilyen esetben rövidzárvédelem külön kell, mert az így nincsen. Ha több kondit raksz a szekunderre, a bekapcsoláskor lvéő töltődésük is tönkrevághatja...
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2011 / 1

Ahogy számolgatom 100kHz-nél 3mH primer induktivitásnál, és 1200ns holtidőnél, 300V primernél 440pF körül van a ZVS kapacitás értéke. Az IRF740-nek a kimeneti kapacitás 220pF szóval ha a frekvenciát kicsit állítgatod, akkor nagyjából jó lesz, és elég kicsi ZVS kondi kell majd bele.
(#) ekkold válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2011 / 1

Két megoldás van:
1, a freki csökkentése + ezzel összhangban a rezonáns kondik növelése.
2. trafó primer menetszám csökkentése (+ ezzel összhangban a szekuinder is ha kell)

A pontos rezonancia freki beállítható:
1, az áram hullámformája alapján.
2, névlegeshez közeli terheléssel akár a kimenő fesz maximumának megkeresésével is.

Ha nagyon pontosan akarod belőni, akkor a hatásfok maximuma úgy érhető el, hogy a már beállított és leterhelt tápon a félhíd feszt méred szkóppal. Itt a freki finombeállításával olyan álapotot próbálsz elérni, hogy minél jobban hasonlítson az üresjárásban mért trapézos hullámformához. Vagyis a rezonáns tag ne legyen sem kapacitív sem induktív jellegű - ill. ha ez nem megy akkor inkább enyhén induktív legyen mint kapacitív.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Tulajdonképpen van egy harmadik megoldás is: egy külön tekercssel is biztosíthatod a kellő mágnesezőáramot.

Mellesleg tettem már toroidba is légrést: el kell törni és összeragasztani. A ragasztás nagyjából elegendő légrést visz be.
(#) ekkold válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Nagyjából egyetértünk, de szerencsés esetben, ha a rezonáns kör elemei (és a szekunder oldal is) kicsi veszteségüek, akkor lehet valamennyire szinusz szerü az áram hullámformája. Perszevalóban csak szinuszhoz hasonló lehet, de adott esetben ez is jelenthet jobb hatásfokot, a "keményen kapcsoló" táphoz képest.

Ha a primer körben van lágyindítás (NTC vagy más megoldás) akkor az a szekunder oldali áramlökést is korlátozza valamennyire. Tehát jó eséllyel nem szál el a táp, de mindenképpen sokkal kevésbé lesz üzembiztos mint egy "rendesen méretezett" rezonáns táp.
(#) CHZ válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Többszöri indítást elviselt már, 2-3000u van tekercsenként rajta. (NTC van), 70V/0,5A terhelés mellett. Hosszabb idő alatt sem melegedtek a fetek, de a vasmag kb.50 fokra hevült. Nagyobb terheléssel még nem mertem próbálni.
Ez a védelem könnyen hozzáépíthető. Szerintetek elegendő lenne?
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Q3 tranyónak azért kellene egy soros bázis-ellenállás is, ami a max. bázisáramot korlátozza (100...200ohm)
Hogy elegendő védelmet nyújt-e, azt nehéz megmondani - mert alkatrészek sok egyéb, nem specifikált tulajdonságától is függhet. Azt mondanám, hogy ki kellene próbálni, de ugye ez némiképpen rizikós dolog.....
Sokkal hatékonyabb lenne egy soros tekercset (is) csinálni, hogy a rezonáns táp, a fetek max árama alá korlátozza a zárlati áramot... (nem csak a trafó szórása lehet az áramkorlát ill. rezonáns elem, hanem lehet akár külön tekercs is)
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Te az ilyen praktikákról, mérésekről, beállítási módokról nem akarsz cikket írni? Tök jó lenne.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Ott van cimopata cikke, valamint ott van Skory oldala. Amit itt mondok annka 70%-a ott van és 95%-a abból levezethető. Amíg ezeknél sokkal többet nem tudok nyújtani, addig felesleges cikket írni. Mivel az IRS27951-et nem lehet kapni ezért gondolkoztam a stabilizált kimenetű rezonáns tápon IR2153-mal, van is egy ötletletem, de szeretném kipróbálni, mielőtt kiderül hogy hülyeséget mondok -e.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Igen. Olvastam mind a kettő írást. Viszont olyan jó olyanokról olvasni, hogy a jelalakokból mikre lehet következtetni, mire mi a gyógyír.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

"...stabilizált kimenetű rezonáns táp..."

Kicsit megfésülöm, aztán felteszem ide. Szimulátorban szépen megy, de nagy ára van annak, hogy kicsi a kapcsolási veszteség.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Nekem az az ötletem támadt, hogy beraknék egy optót úgy, hogy az IR2153 RT-jével párhuzamban legyen egyy másik ellenállással sorba kötve. Ha a szekunder oldai feszültség egy értéken túl megy, akkor folyamatosan bekapcsolja az optót, ami folyamatosan ráküld még egy ellenállást az Rt-re párhuzamosan, így magasabb frekvenciára hangolja az oszcillátort, amin jobban érvényesül a szórási induktivitás hatása, így csökken a kimeneti fesz.
Az alapötlet ez, lényegében az IRS27951 is ezt csinálja, csak annak más az elrendezése.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Igen, de ez nem lesz igazán stabilizált, bár nagyon sok helyen elég.

Én egy kicsit máshogy gondoltam. Az egyik megoldás lehet az, hogy egy tranyó bekapcsolása elindít egy szinuszos áramlengést. Az áram a félperiódus végén nem áll le, hanem átlendül és a tranyó melletti diódán folyik tovább, egész addig, míg zérusra nem csökken. A rezgőköri kondi legyen sorbakötve a fojtóval, ekkor a kondi feszültsége ( félhídban ) a nulláról a teljes betáp értékét eléri, aztán a diódás vezetés végén lecsökken zérusra. Ezután lehet várakozni ( ekkor lehet szabályozni, vagyis itt jön a kitöltési tényező ) és bekapcsolni a másik tranyót. Ekkor a másik irányba megy az áramlengés és ennek a tranyónak a diódáján megy vissza az áram nulláig. A kondi meg ellenkező irányba lendül, tehát, terheletlenül a +/- betápfesz lesz a kondin a szinusz csúcsértéke. A kondira kell tenni a trafót, aztán diódák, fojtó, kondi. Tehát, a szabályozás FM-ben történik. Holnap megkeresem a szimulációját. Nagyon régen csináltam így tápot, a szinusz frekvenciája 250 kHz volt és kb. 100kHz frekiig lehetett elvinni a szabályozás során a tényleges működési frekvenciát. 900W-os volt, IRG4PC30UD-vel ment. Sajnos, ennek is nagy hibája, hogy sokkal nagyobb áramú tranyó kell, mint egy hardswitch-be, vagy egy rendesebb ZVS-be. 1 kW-ig ez nem gond, fölötte már nagyon drága a FET, a rezgőköri kondi, stb. Ezért is nem nagyon foglalkozom már csak ZVS-sel.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Valóban nem lesz tökéletesen stabilizált, de a IRS27951 application note-ban lévő mintkapacoslás paraméterei nekem megfelelőek lennének. eddig midnenki 10%-nál nagyobb feszütlségessésről számolt be (nekem is) terheletlen és terhelt állapot között, ezzel ez kb 2%-ra csökkenthető kb, ami már szerintem tök jó.

Ezt így még nem fogom fel, majd kapcsolással, de így nekem hasonílt erre a leírásra:
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/snt/snt_eng/snteng4b.pdf
Itt fix pulzusokat küld és lényegében a DT-t variálja, vagy hogyan fogalmazzunk. Ez mondjuk ZCS. De egy ilyen vezérlés megvalósítása eléggé bonyolult.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Holnap megnézem azt, amit becsatoltál. Igen, fix impulzusokkal vannak vezérelve a tranyók. Hát, DT-nek is nevezhetjük, de pl. üresjárásban egész alacsony frekivel megy, aztán teljes terhelésnél meg mondjuk 100 kHz-en. Szóval, ez igazi FM.
Nem bonyolult a vezérlése, egyrészt meg lehet oldani az UC3865-tel ( ha jól emlékszem a típusra ) vagy a VCO, meg a hibaerősítő lehet egy CD4046-os PLL ic, az vezérel egy monostabilt. Ez két tok, fillérekért. ( hát, még valami gatemeghajtás azért kell bele... ) Egyébként, nekem az a véleményem, hogy mire egy tápban minden meg van rendesen csinálva, akkorra már nem az számít, hogy a tényleges táprészben 2 ic-vel, meg 20 apró alkatrésszel több van, vagy kevesebb. Ezeken kívül kell annyi járulékos dolog, hogy az előbbiek nem sokat számítanak.
(#) ethosz2 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Totál rossz az egész!

A szórt induktivitást konkrét előre megtervezett értékre kell beállítani! Az rohadtul nem úgy van, hogy ahogy esik, úgy puffan! Küld el, hogy milyen frekit akarsz használni (gondolom arra, meg a vas gerjesztésére mértetezted a primer menetszámot) és milyen a félhidat alkotó két feted típusa. Abból megaszondom, hogy mekkora legyen a szórt induktivitásod és a kondér a rezgőkörben úgy, hogy a rövidzárat is elviselje (két dióda a kondérokkal párhuzamosan elég, meg jó hűtés a feteknek, (ha egyszerűbe nyomod, később lehet elegánsabban is).

Ha akarsz ZVS módot, akkor azt is kiokumlálhatom szimulátorba, de akkor mindenképpen a 0,6us DT-s IC-t kell használni, ami drágább.
(#) CHZ válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Elhiszem, hogy rossz, de még működik. Terheléssel 100W-ig elmentem, nincs melegedés és feszültségesés 3% körül volt. Elfogadom, hogy hosszútávon nem lehet, nem lesz stabil. IRF740 van benne, képen láthatod a hűtését, szerintem elegendő, még langyosnak sem volt mondható, ferrit melegebb volt hosszabb járatást követően. Három szek. tekercs külön egyenirányítással , diódák hűtve.
Frekit és a kondit táblázat alapján határoztam meg a szórt induktivitáshoz. Szoros csatolást tudatosan választottam, mivel fentebb olvastam többek próbálkozását és meglehetősen nagy fesz.esésről számoltak be terhelés hatására (10% vagy felette) , ezért gondoltam, hogy szorosabb csatolással próbálkozom. Tervezem másik trafóval is kipróbálni, vas van (PC mag). Várom a javaslatod.

Persze, hogy működik (egyenlőre, amíg nagyobb puffert nem raksz rá).

A 3% feszültségesést nem tudom, hogy mérted, gondolom az nem a terhelt, ami egy ilyen szabályzás nélküli inverternél (mert ez most csak az, nem tápegység) eléri az 50%-ot is. Vagy most van benne szabályzás? Rezonancián van benne a kondi a szórt induktivitással 100Khz-en?

Ha a ferrit nagyon melegszik, akkor túlgerjesztetted (vagy a veszteségei már magasak). Nagyobb menetszám kellhet esetleg, ha a túlgerjesztés lépett fel...

Na szóval 100Khz-re IRF740-hez 50uH szórt induktivitás és két 25nF-os kondér (velük párhuzamosan két SF28 v. 38), kell. Elvileg a rövid zárási áram csúcsértéke kb 10A a feteken, amit ki kell bírniuk mindenképpen (persze ha hűtve vannak. Esetleg nagyobb szórtat is használhatsz kisebb kondival, akkor még kisebb lesz a fetekre jutó áram rövidzáráskor.

(A diódák fogják meg a rezgőkört, nem engedik a feszültségrezonanciát bizonyos határ fölé, ezzel korlátozzák az áramot.)

Elko rajta van, több nem is lesz, pl. 70V-ra 2680u van, ezzel számtalanszor indítottam. 1,5A terhelésnél mértem a fesz. esését. Szabályozás, védelem nincs benne. Ferrit enyhén meleg kb. 50 C (1/2 órai járatás).

Ezt értem , de fentebb több ilyen beállítás mellett, nagy feszültség esést mértek, terhelés hatására. Nem gond egy ilyen szórású trafót összedobni (még könnyebb is), meg is próbálom, csak félek, hogy nagyobbat fog csökkenni a feszültsége mint a jelenlegi trafóval.

A szabályozást a rezgőkör látja el, ezért van benne. Kérdés, hogy mennyire jól valósítottad meg. Maximális terhelésen a 10% esés elfogadható. Nálad gondolom az 1,5A közel sem a névleges érték, ezért ne hasonlítsd azokhoz a mérésekhez, ahol szinte maximális terhelésen mértek 10%-os eséseket. Elsősorban a 230V oldali pufferek menyisége határozza, meg, hogy mekkorát esik a terhelt tápfeszed. Mindenesetre próbáld ki, korrekt normális működésmódban ezt a fajta tápot. A laza csatolás óriási előnye, hogy a primer tekercs messze lehet a szekundertől (pl torroidon) ezért nagyon kicsi a kettő közötti kapacitás, elhanyagolhatóak a vezetett zavarok. A másik: audiofil készülékbe én nem tenném ZVS nélkül a tápot.

Kipróbálom javaslatod szerint . Jelenlegi trafóval is megpróbálom névleges terhelés mellett is, ez + 1A a már próbálthoz képest, 2,5A amit tudni kéne. Eddig óvatos voltam, mivel jósoltátok, hogy nem fogja bírni. Véleményem szerint nem lesz 10% esés.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Elküldtem privátban.
(#) doomkiller hozzászólása Márc 26, 2011 /

Sziasztok! Kaptam egy tápot, nem tudom miben volt. A panelra az van írva hogy J617A-PW. A kapcsolótranzisztorja az 2sc4237 Vcbo= 1200V Vceo=800V Ic=3A, a diódája az D4L20U 200V/4A. A kimenti feszültsége az 24V, a kimeneti csatlakozó közelében van egy 24V 1W zéner egy 470 ohm 1W ellenállással párhuzamosan. Ha kiszedem a zénert és az ellenállást nem fog tönkremenni a táp, kíváncsi vagyok rá, hogy mennyi feszültséget ad ki zéner nélkül, a kondi az 3300µF 35V.1200V-os Kapcsolótranzisztornak minek ebbe a tápba? Mellékelem a képeket.
(#) pipi válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

ha a zéner a kimeneten van akkor védelemnek van, ha túlfesz van vagy megfogja, vagy átmegy zárlatba, így a tövábbi elektronikák megmaradnak a 470ohm előterhelésnek van.

ha a zéner a visszaszabályozási korben van akkor ne vedd ki, a kimeneti pufferek eldurranhatnak
(#) mekkmesterke hozzászólása Márc 26, 2011 /

Helló
Nekem szükségem lenne egy 12 voltos és legalább 1,5 amperes kapcsolóüzemű tápegység kapcsolási rajzára. Lehetőleg minél egyszerűbb rajzot keresek mert találtam 1-2őt de azok eléggé túl voltak bonyolítva szerintem. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) doomkiller válasza pipi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Megnéztem jobban a panelt és a zénertől megy egy vezetősáv az optocsatoló anódjára úgyhogy inkább nem bántom.
(#) Doncso válasza mekkmesterke hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Vegyél egy spot előtétet, akkora mint egy pilóta keksz, és 50w-ot tud. 12v 4A
(#) mekkmesterke válasza Doncso hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Hát én inkább megépíteni szeretném mer úgy sztem ingyen meg tudnám oldani. Nem igazán akarok költeni rá. Nekem itt meg nincs spot előtétem amit lekoppinthatnék, de ha tudsz hozzá dobni 1 kapcsrajzot az nekem tökéletes lenne. De egyébként kösz az infót.
Következő: »»   174 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem