Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   173 / 782
(#) laszlokunstar válasza Petikee16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A korábban feltett kapcsolási rajzot tudnád nagyobb felbontásban feltenni?
(#) saraha válasza Petikee16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Tényleg rendes tőled,de így ebben a felbontásban ez nem sokat ér.
(#) dokidoki válasza saraha hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szia!

Itt a szerzőjének az eredeti leírása: Bővebben: Link Emlékeim szerint szerepelt már itt az oldalon.
(#) saraha válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Köszi így azért már más.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Azt kell látni, hogy ha pl 600ns DT-d van, akkor a félhíd 0V-ról 320V-ra pont 600ns-alatt emelkedik fel illetve csökken le.
Ezt üresjáratban állítsd be azután, hogy a pontos frekit már beállítottad.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Aha... talán már kezdem kapizsgálni. Tehát ehhez kéne egy olyan szkóp-kábel, amivel rá tudok nyúlni a 320V-ra?
Most jobb híján csak egy koax kábellel "mérek", aminek a végére pici kampót hajlítottam
Te hogyan szoktad ezt megmérni?
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

"aminek a végére pici kampót hajlítottam"

(#) Bassmester válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Igen, mert így jól oda lehet akasztani és nem kell fogni
Tudom hogy ez így nagyon gáz, de most csak ez van. A szkópom is eléggé őskori, de hamarosan beszerzek egy rendeset.
(#) Bassmester hozzászólása Márc 22, 2011 /

Megcsináltam a szkópomat és "igazi" mérőzsinórral leméregettem az új tápomat. Ez eredmény siralmas.
Fetek jók, meghajtó tranyók jók, 4 db IR 2153-as icével is próbáltam, de mindig ugyanaz a hiba.
A 7-es lábon uganaz a jel van mint a félhídban, a felső fet IRFP 460 is azt a hatalmas jelet kapja, csoda hogy még nem robbant fel. Az 5-ös lábon az jelszint rendben van, de a formája nem éppen jó. Mi lehet a baj?
A 6 és 7-es lábon 1/10-es osztással mértem, időalap mindnél ugyanaz.
(#) CHZ hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok!

Készítenék én is egy rezonáns tápot, hatásfoka csábító, de ehhez jól méretezett trafó és beállítás kell. Olvasgatva az oldalt, úgy értelmezem, hogy nem érdemes szorosabb csatolásra törekedni a trafó elkészítésénél. Nagyobb szórási induktivitás kisebb C rez. kondi, alacsony szórt induktivitás nagyobb Cr. kondi kell, eddig érthető . Kérdésem , milyen hátrányokkal járna, szorosabb csatolással készített trafó + nagyobb rez. kapacitás (megfelelő frekin járatva)?
(#) Bassmester hozzászólása Márc 22, 2011 /

Most kiiktattam a tranzisztoros meghajtást, de nem lett jobb a helyzet. Mitől van ez? A 7-es lábon tudtommal akkora jelnek kéne lennie, mint az 5-ösön. Vagy nem?
Rossz lenne mind a 4 db IR 2153-asom? Ez a kapcsolás még sosem szivatott így meg. Nyákhiba lenne? ...jópárszor átnéztem.
(#) lorylaci válasza CHZ hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Minél kisebb a szórt induktivitásod és nagyobb a rezonáns kondi, annál nagyobb teljesítményeknél fog érvényesülni, vagyis a rezonáns működés a nagyobb teljesítménynél fog megjelenni, valamint a diódák teljesítménykorlátozása is nagyobb teljesítménynél fog megtörténni.
Szórakozzál kicsit skori oldalán lévő táblázattal, ami képes megbecsülni ezeket az értékeket.
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Mind az 5-ös mind a 7-es lábon 50%-os kitöltési tényezőjű (jó mindketttőn ugyanakkora, de 50-DT% kitöltési tényezőjű) jelnek kellene lenneie.
A 2-es lábon minden rendben, a CT kondin lévő jel is nagyjából stimmel. Én a hibát ezekben a nagyon durva tranziensekben keresném. Szerintem ez okozhat problémát az IR2153-ban, amitől ilyen asszimetrikus jelet produkál.
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Sajnos nem ugyanakkora a jel az 5 és a 7-esen.
A 7-es lábon 1/10-es osztóval mértem, tehát ott akkora jel van, mint a félhídon (6-os láb) és a formája is majdnem olyan.
Az ícé kimenete nem zárlatos. A fetek eléggé melegszenek üresjáratban is.
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Egy olyat kéne megpróbálni, hogy kiszeded a FETeket, és ahogy a cimopatás cikkben van, modnjuk egy 12V-os stab dugasztápról kipróbálod az IR-t. Ekkor ahogy a cikkben van a 6-os lábat össze kell kötni a negatív táppal. Meg kellene nézni, hogy ekkor szép jelet ad -e ki.
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Oké, köszi a tippet
(#) CHZ válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Köszi, kb. erre gondoltam, de nem voltam biztos benne , ez előnyös is lehet.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Eleve rosszul, mérsz!

A 7-es lábon beleméred még a félhíd feszültségét is amivel nemcsoda hogy olyan széles jelet mérsz 1/10-osztással.

Ha a 7-es lábat szeretnéd mérni akkor a hideg pontot a 6-os lábra kell tenni.

A gétet és a kimenetet összehasonlítva látszik, hogy a géten jobban visszaesik a feszültség nyitáskor, tehát a zavar mindenképpen a fet felől jön.

Valamint a félhíd feszültségemelkedése eléggé magasnak látszik (dU/dt) ennek és a feted nagy Cdg kapacitásának köszönhetően jól megrántja a gét felől az áramot a fet ami az gate ellenállásokon tüskéket csinál és megzavarják az Uds feszt is.

Üresben mekkora a primer mágnesező áram?
Áramváltón gondolom letudod olvasni.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Hali!

Sajnos most nem vagyok otthon de köszi szépen hogy okosítasz, holnap reggel az lesz az első dolgom hogy elvégzem a mérést az általad leírtak szerint.
A primer mágnesező áramot, pontosan hogy kell megmérni? Az áramváltóra rátapintottam üresjáratban, de csak apró, keskeny tüskéket láttam rajta.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Kimeneti ellenállást tudod, feszültséget meg tudod mérni rajta, abból pedig az áramot, és utána beszorzod az áttétellel.
(#) philips100 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Sziaszok,

Én is elkezdtem kísérletezni egy hasonló kapcsolással.
Módosítások:bemeneten kondi+tekercs+kondi, a kimeneten egy porvas fojtó
-Ha a mellékelt kapcsolás szerint kötöm be a PC táp főtrafóját nem működik ,csak a 230V-on lévő soros égőt villogtatja.Kimeneti feszültség 0V.
-Ha a PC főtrafó közös és 12V-os kimenetét kötöm be működik,a kimenet 12,3V.Egy 12V/55W-os égővel megterhelve 7,8v és 4,8A az eredmény.
-Ha egy módosított PC főtrafót használok aminek a prim oldala változatlan(2*18 vagy 19 menet már nem emlékszem) a sec 15 menet akkor a kimenet 43V.Ha megterhelem (56ohm/25W 4db párhuzamosan) akkor 42,8V és 3,2A az eredmény.
Hogy lehet az,hogy az utóbbi esetben nem esik olyan nagyot a kimeneti feszültség?
(#) aflmor válasza philips100 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Talán mert az izzó ellenállása nem állandó?
(#) kissi válasza philips100 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Rizzó=U*U/P=2,6 ohm ( ez a névleges ellenállás, amikor felfűtött!)

56 ohm 4 db párhuzamosan --> 14ohm!

Látható, hogy az izzó jobban terhel ( a mérésednél is látszik, mert nagyobb áram folyt! ), ezért nagyobb a feszültség csökkenése ( nem esik, mert megüti magát ! )!

Steve
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Na úgy tűnik, hogy mégis csak lesz belőle valami
Kicseréltem a feteket IRF 740-re, az IC öntáp részét átalakítottam, C-R-C szűrést kapott, a dióda után. (10u - 100 Ohm - 10u)
Szebbek a jelek, nincsenek tüskék, csak még a feszültség esést kéne csökkentenem. Jelenleg 85V-ról 70V-ra csökken, 4,5A terhelésnél. A fetek most alig melegednek. 100 kHz-re állítottam, a rezonáns működést és a zvs-t már nem maradt időm beállítani, majd holnap...
(#) peter1995 válasza kissi hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

És kb mekkora teljesítményt lehet kivenni egy PC-s főtrafóval?Esetleg olyat lehet hogy két PC-s E magot egymásnak fordítok és új csévetestel gyári meteszámnak megfelelően 2x18-19N és a szekunder meg 14N.Az olyan 35-40V között lenne.
Ja és 2-250W-ot tud?
(#) Petikee16 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Bocsi nem figyeltem ,hogy méretezte .Itt a forrás

Bővebben: Link
(#) ekkold válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

A félhídon mért hullámformából ítélve kicsi a trafó mágnesezőárama (nagy a primer induktivitása), mert a holtidő alatt még a fetek kapacitását sem tudja teljesen áttölteni (vagy ha most van benne ZVS kondi akkor túl nagy a kapacitása).
Kellene egy pici légrés a trafóba, hogy kisebb legyen a primer induktivitása, majd annyi zvs kondit betenni, hogy még biztonsággal áttöltődjön a holtidő alatt.
(#) Bassmester válasza ekkold hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Nem lehet hogy azért kicsi a mágnesezőáram, mert 100 kHz-re állítottam be? A kalkulátor szerint 80 körül kéne hogy jó legyen, csak sajnos már nem futotta sz időmből a pontos beállításra. Légrést nem tudok csinálni mert gyűrűmagról van szó és nem szeretném ha kettő helyett, húsz darabra törne. Egyébként is már készre van csinálva, szigetelve stb.
ZVS kondi nincs benne, azzal majd holnap tudok kisérletezni.
Ha van még jó ötleted, akkor örömmel várom :yes:
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Ha a freki növekszik akkor csökken a mágnesező méghozzá egyre nagyobb ütemben, ugyanis a DT idő egyre nagyobb részt foglal el a periódus idő alatt, a DT alatt meg ugyebár nemigen nő a mágnesező.

Terheléskor a primer áram szép színuszos?
(#) CHZ válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Megtörtént az első próba, még csak kisebb terhelés mellett. Trafó eléggé szoros csatolással készült, 3db. szek. tekercsel, primer 2,4mH , szórt induktivitás 2,6uH. Rez. kondi 2x470n , 100KHz járatom jelenleg.
Mehet nagyobb terheléssel a próba, vagy még méregessek, tesztelgessem kicsit?
Következő: »»   173 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem