Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   171 / 782
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Ilyen a nyák. Ez különben majdnem a gyári alap kapcsolás ehhez az ic-hez. Közben rá hekkeltem a nagy toroidot, és a fojtót is ki cseréltem jobbra.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 17, 2011 1 /

A tied kapcsolás alapján egy hard-switched táp, szóval nem rezonáns működésű. Ajánlom alakítsd át rezonánsra, mert akkor sokat spórolnál a veszteségeken, lényegében egy borda sem kellene, valamint a kkor a fojtóra sem lenne nagy szükség. sok helyet spórolnál ezeken, amiből pedig több kondit rakhatnál be.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Idézet:
„Sajnos az esés normális, csak stabilizáltra való átalakítással lesz legjobb megoldás.”

Nem feltétlenül. Teljes hidat kell csinálni, az közel sem esik akkorát.
(#) peter1995 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hello.VAn a n primer=10000xUprimer/4xfxbxAe.
Na ebből tudom a
U primer=150V a cikkből olvasva
Ae=2,25cm2
B=0,2-0,25 között
f=na ezt hogyan kell megadni?Mivel arról beszéltünk hogy a TV trafó oylan 20-30KHz-n működik.NADE.Akkor Hz-be vagy KHz-be kell megadni?

Meg van az U szekunder.Az hogyan is változik egyen+puffer után?A1,4es szerzó?Mert akkor 26V kell AC-be és abból lesz 36VDC.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hát kiszámoltam Hz-be és KHz-be is de ahogy látom Hz-be kell mivel 3333 menet kicsit sok lenne primernek.Hz-vel 33,3menete adott ki a számológép.NAde ezt akkor hogyan tekerjem?Mert hát három tized meneten nem tudom.Tekerjek 33at és ahhoz számoljak szekundert meg segégtápot?
(#) HDD válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szia
33.3menet az 34menet de az majd a szekunder feszültségtől is múlik
Még azt is ki kel számolni
150/34=4.4V 1menetre jutó feszültség a primeren
Ha neked 26V szekunder 26/4.4=5.9menet fel kerekítem 6*4.4=26.4V
Ha jól számoltam
De javítsatok, ki ha nem jó
(#) cimopata válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Idézet:
„Az hogyan is változik egyen+puffer után?A1,4es szerzó?Mert akkor 26V kell AC-be és abból lesz 36VDC.”

Nem kell az 1,4-es szorzó!
(#) Shoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hali!

Épp most néztem, hogy, ha minden igaz, Te Dabason laksz... Dabason vagy környékén nem lehet kapni tekercselőhuzalt és egyéb, a trafógyártáshoz szükséges kellékeket?
Jó lenne, ha lehetne, mert hiába lakom Pesten, hétközben épp Dabason és környékén dolgozom és lakom is...Egyszerűbb lenne ott megvenni a dolgokat, ha van bolt.
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

A képletekben az alap mértékegységekkel számolunk (V, m, Hz, stb.).
(#) Bassmester hozzászólása Márc 18, 2011 /

Jól megszivatott a műszerem (elemcsere), tekerhettem újra a trafót
Primer maradt 21 menet a szekunder 2x6 menet lett, okulva a nagy feszültségesésből.(Lsz=20 uH remélhetőleg) Most +/-44V-ot ad üresben, de így is eléggé leesik ha terhelem. Mértem jelalakot is a szekunderen, az sem különösebben szép sem üresben, sem terhelve. Ötlet?
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Csak úgy lehet megszüntetni a tüskéket, hogy a mosfetes félhidad ZVS-HardSwitc határára állítod.
Ezt üresjáratban tudod beállítani.
Az IR elég sok DT-ot hagy így biztosra veszem hogy a fetek diódái vezetnek.
Apránként pakolj kondikat a félhídra 0.5-1nF-os darabokat.
(#) peter1995 válasza HDD hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Igen én is 6 menetet kaptam csak én 33 primerrel számolta így 27,27V lett.Meg 33n primerrel 4,545V/n.
De az az 1-2V-tal a szekunderen nem lőnek.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Pontosan hová kell a kondi? A fetek közös D-S pontja és a test közé? Bocs de nem értem
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Ez egy sima hardswitch, félhídban? Nekem úgy tűnik, hogy terheletlenül a trafó már a telítés környékén jár. Vagy emeld meg egy 10..15%-kal a frekit, vagy tekerj nagyobb primer menetszámot. A FET-ek nem melegszenek üresjárásban?
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hali!
A fetek egy kicsit langyosodnak, ha a frekit a duplájára tekerem, akkor is hasonló a jelalak. Rezonánsnak készült, nem hs.-nek
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nekem is ilyen csúnya tüskék vannak a terhelt jelemen, csak sokkal nagyobbak.

Jó. De akkor mitől konyul le üresjárásban a szekunder feszültség a félperiódusok végén? Ez pont úgy néz ki, mint amikor a félperiódusok végére már telít a trafó. Azért én megnézném nagyobb frekin. Ne a tüskéket nézd, hanem ezt a lekonyulást.

A kimeneti egyenirányító diódákon van snubber? Mekkora?
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nincs snubber. A lekonyulás nagyobb frekin is kb ugyanilyen. Terhelve nem konyul le, csak tüskésebb.

Igen, mert ha beterheled, kisebb feszültséget kap a trafó primere, hiszen valamennyi elvész a szórási induktivitáson. Nem értem ezt a lekonyulást. Biztos jók a gate meghajtó jelek?

Idézet:
„Pontosan hová kell a kondi? A fetek közös D-S pontja és a test közé? Bocs de nem értem”

Igen oda kell.

Annak idején én is feltettem a kérdést.
Megoldást nem nagyon kaptam rá, aztán úgy küszöböltem ki hogy beraktam a félhídba a ZVS konditkat.
Bővebben: Link
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Annak idején lefuttattam egy kupac szimulációt, minden szépen be volt hangolva rezonanciára, de konkétan nem jöttem rá a probléma forrására. Ott is ugyan ezek a dolgok előjöttek.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Oké köszi, kipróbálom a ZVS kondit. Tehát 1n körülivel próbálkozzak?
(#) bakaruha hozzászólása Márc 19, 2011 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy egy 24 v /250w izzót milyen kapcsolóüzemű táppal tudnék működtetni?
(#) saraha hozzászólása Márc 19, 2011 /

Sziasztok.
Szeretnék csinálni szimmetrikus tápot de két külön 250W-os flyback táppal(top249-el),dual-mono kialakításban.
Az egyik a pozitív tápfeszt szolgáltatná a másik meg a negatívat.
A kérdésem csupán annyi,hogy a negatív felénél a visszacsatolást úgy kell megoldani,hogy polarítás helyesen(tehát pont fordítva,mint a poz. tápfesz esetében) kell bekötni az optó ledjét meg a többi diódát és a kondit is gondolom...?
(#) digifoto hozzászólása Márc 19, 2011 /

Bescavarható fénycső bekapcsolása?
Jó lenne egy olyan kapcsoló ami nullátmenetnél adja rá a feszültséget, hogy ne menjen olyan gyorsan ki a takarékos fénycső izzószála!
"digifoto"
(#) Bassmester válasza digifoto hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

ITT nézelődj
(#) pjg válasza digifoto hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Ezt javaslom: Link
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Az ilyen megoldás elég problémás. Én is hasonlóra gondoltam, de az eredmény az lett, hogy a két tápoldal feszültsége különböző volt, és a végfokmodul ezt annyira nem szerette.
Ilyen nagy teljesítménynél (500w szumma) a flyback már nem igazán kifiztődő. Használj inkább félhidasat, vagy rezonáns topológiát.
(#) lorylaci válasza bakaruha hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

250W-nál még kifizetődő és egyszer a flyback topológia, ami stabilizált feszt adna, bár az ízzót bekapcsoláskor kicsit túlizzítaná, így szerintem csökkenne az élettartama.
Rezonáns félhíd, alias cimopata tökéletes megoldás, ami egyrészt lágyabban is indítaná az izzót. Mivel gyakorlatialg állandó terhelést kap, így nagyon szépen be lehet állítani a rezonáns működést (ergo kevés zavar, kiválló hatásfok), úgy hogy a 24V is szépen fix legyen.
Következő: »»   171 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem